Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A Vissza a jövőbe 2. jövőképe

2013. augusztus 09. - Tokár Tamás Zalán

Bizonyára sokan elképzeltük milyen lesz a világ 25-30 év múlva. Örök téma, amely gyakran megmozgatja a filmkészítők fantáziáját is. Repülő autók? Önmagát befűző cipő? Álomkeltő Alfaritmus Generátor? Légdeszka? Fizetés, azonosítás, belépés ujjlenyomat segítségével? A Vissza a jövőbe 2. alkotói 1985-ből 2015-be repítenek el minket. Lássuk mi az, ami megvalósult/megvalósulhat és mi az, amitől még messze vagyunk!

2015. október 21-e nem is tűnik olyan távolinak. A történet szerint 30 évet ugrunk előre Dr. Brown időgépe segítségével. 1985 óta sokat változott a világ. Azóta 28 év telt el, tehát nyakunkon a történet szerinti dátum. Nem kell hozzá túl sok gondolkozás, sem utánajárás, hogy megállapítsuk: a faxolás, videótelefonálás, skypolás mindennapos dolog. De mi a helyzet a többi technológiai újítással?

bttf2_poster-original1266082220.jpg

 

Repülő autó

Elég különösen hangzik, de mégsem lehetetlen. Számos fejlesztés létezik. A repülő autót már a 20. század derekán megpróbálták piacra dobni. A legéletképesebb ötlet Moulton “Molt” Taylor Aerocar nevű modellje volt. Ez az autó a szárazföldön utánfutóként vitte magával a farok és a szárnyrészeket, majd ezeket felcsatolva a levegőbe is fel tudott emelkedni. Összesen hat darab készült belőle (ebből egy még ma is működik), azonban nem indulhatott el a sorozatgyártása a kevés megrendelés miatt.

 

 

 

 

Napjainkban többen is próbálkoznak repülő autók fejlesztésével. Floridában az I-TEC egy Maverick nevű, 94 ezer dolláros járműt hozott létre:

Massachusetts Insitute of Technology (MIT) is készített repülő autót. Remélik, hogy 2014-ben megkezdődhet a Terrafugia Transition sorozatgyártása. Azonban borsos, 279 ezer dolláros ára miatt sajnos nem mindenki engedheti meg majd magának.

 

 

A cég helyből felszálló repülő autó fejlesztésén is dolgozik. A tervek szerint a Terrafugia TF-X így fog kinézni, ez már tényleg a jövő autója lesz:

 

 

 

 

 

Álomkeltő Alfaritmus Generátor

A szerkezet a filmben látott formában nem létezik, de vannak elalvást könnyítő kütyük. Segíthet a nyugodt zene vagy a fényterápia. Léteznek erre kitalált okostelefon alkalmazások, illetve Magyarországon kapható egy csukóra csatolható készülék, mely elektromos impulzusokat küld három olyan akupunktúrás pontra, amelynek hatására hamarabb elaludhatunk.

Önmagát befűző cipő

A cipő filmben látott pontos mása 2011-ben elkészült. 1500 darabot gyártottak belőle, amit az interneten értékesítettek és a bevételt (áruk több ezer dollárra rúgott) Michael J. Fox Parkinson kór gyógymódját kutató alapítványának ajánlották fel.

 

Persze vannak sajátos megoldások, hogy fűzze be egy cipő saját magát. Íme egy videó erről:

Légdeszka

A filmben látott technológiára még várni kell, de bizonyos feltételek között már megvalósítható. 2011 novemberében a párizsi Diderot Egyetemen bemutatta MagSurf nevű légdeszkáját, mely egy mágneses sín felett tud lebegni. 

legdeszka.jpg

Egy kreatív ezermester, pedig így oldotta meg az ilyen típusú közlekedést:

 

Okostelevízió

Az okostelevíziók már valósággá váltak és elképesztő ütemben fejlődnek. Már nem csak arra képesek, hogy egy időben több csatornát nézzünk velük, engedelmeskedjenek szóban kiadott parancsainkra, tudjunk egyszerre internetezni és tévézni, hanem még fel is ismerik arcunkat, és automatikusan a kedvenc tartalmainkra kapcsolnak.

Biometrikus azonosítás

Azonosítás írisz, ujjlenyomat, tenyér, arc vagy hang alapján. Számos lehetőség rejlik bennük és ma már nem csak a kriminológia használja. A biometrikus banki azonosítás terjedőben van és nemsokára elég lesz az ujjlenyomatunk bankkártya helyett. Az ilyen típusú biztonsági intézkedések bizonyos országokban különösen szükségesek, erre jó példa a Dél-Afrikai Köztársaság esete, ahol a segélyek egy része illetéktelenekhez került. 

Az általános biometrikus azonosítás bevezetésének indokai, hogy növelhető a biztonság és időt lehet vele megspórolni. Aki el akarja kerülni a hosszú ellenőrzést, lehetősége nyílik az íriszleolvasást választani a dallasi Fort Worth repülőtéren. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában sokasodnak az olyan tanintézmények, ahol tenyér vagy ujjlenyomatot kérnek az ott tanulóktól. (Szülők, diákok és jogvédő szervezetek felháborodására). Úgy tűnik hazánk sem kerülheti el ezt a trendet. A BME Gazdaságtudományi Karán, a mesterszakos hallgatók, ujjlenyomat-ellenőrzésen kell átessenek, hogy bizonyítsák, jelen voltak a kötelező órákon.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr905453791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása