Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Montreal földalatti városrésze

2013. szeptember 14. - Tokár Tamás Zalán

Aki még sosem járt a kanadai Montrealban, nem is gondolná, hogy a város alatt található a világ legnagyobb földalatti komplexuma. A La Ville Souterraine-t vagy más néven a Reso-t az 1960-as években kezdték el építeni Vincent Ponte tervei alapján. 

Montreal Kanada második legnagyobb települése, mely Québec tartományban található. 

térkép.jpg

Montreal, Kanada Québec tartományában

A várost Paul de Chomedey alapította 1642-ben, korábban indiánok lakta terület volt, melyet  „Hochelaganak”, vagyis „Hódok gátjának” hívtak. 1853-ban indult rendszeres hajóforgalom Montrealból, mely ma már Kanada egyik legnagyobb tengeri kikötőjének számít.

Vincent Ponte

Vincent Ponte 1919. október 27-én született Bosztonban egy importcéggel rendelkező, gazdag olasz családban. Szülei egyetlen gyermeke volt.

1949-ben képzőművészeti diplomát szerzett a Harvard Egyetemen, de ezután, mint közvélemény kutató kezdett el dolgozni a Gallupnál New Yorkban.

Megismerkedett és barátságot kötött a színházi és ipari formatervezővel, Norman Bel Geddes-el, az ő hatására kezdett el érdeklődni építészet iránt. Ponte megnyerte a Fulbright ösztöndíjat és Rómába ment tanulni, de hamar rájött, hogy nem lesz építész. "Néhány srác az osztályban jobb volt nálam, és én nem akartam egy másodosztályú építész lenni, úgyhogy a várostervezést választottam helyette." – Emlékezett vissza Ponte.

$T2eC16VHJGYE9nooiLK+BRP7oN!!6w~~60_57.jpg

Vincent Ponte (1919-2006)

A földalatti városrész tervezése és kiépítése

Miután Vincent Ponte végzett tanulmányaival, egyik tanára, a nemzetközileg is elismert építész, I. M. Pei cégénél kezdett el dolgozni. (I. M. Pei tervezte többek között a Louvre üvegpiramisát). 

Amikor Pei cége bekapcsolódott Montrealban a Place Ville Marie nevű irodaház építésébe, megkérték Vincent Pontét, hogy készítse el a terveket a projekt ingatlanfejlesztője, William Zeckendorf számára.

Ponte újítani kívánt Montreal városképén, lefelé akart terjeszkedni. Tervét úgy hívta, hogy „a több szintes, összekapcsolt város”. A koncepciót nehéz volt engedélyeztetni. Montreal tervezők féltek, hogy senki sem fogja használni földalatti járdákat. A legtöbb fejlesztő, pedig nem akart pénzt költeni arra, hogy a komplexum csatlakoztatva legyen a felszíni épületekhez.

Elsőként a Place Ville Marie irodaház és a vele összekapcsolt földalatti bevásárlóközpont épült meg 1962-ben.

Place_Ville_Marie.jpg

A Place Ville Marie irodaház

1966-ban elkészült a város metrója, mely azért volt fontos, mert Montrealban rendezték meg az 1967-es világkiállítást. (1976-ban pedig itt volt az Olimpia). Ponte folyamatosan dolgozott a földalatti városrész bővítésén. 1970-ben a Time Magazin elismerően írt Vincent Pontéról, mint a „the Multilevel Man”-ről vagyis „a Többszintes Emberről”, aki zseniális módon a gyalogosok, haszongépjárművek, és tömegközlekedési eszközök nyomvonalát külön szintekre építette és ezzel integrált közlekedési rendszert hozott létre. A La Ville Souterraine 1984 és 1992 között épült a legnagyobb mértékben.

A La Ville Souterraine napjainkban

Vincent Ponte 2006. február 2-án halt meg, 2006. novemberében emléktáblát állítottak számára a Place Ville Marie irodaháznál.

A La Ville Souterraine 3,6 négyzetkilométeres terület. Magában foglal metróállomásokat, 2000 kiskereskedelmi egységet, 1200 irodát, 40 pénzügyi intézményt, 2000 áruházat, üzletet és butikot, 1600 apartmant és öröklakást, 200 éttermet, 40 mozit, 7 szállodát, sportközpontokat, kiállítótermeket, egyetemeket. A létesítmény folyosóihoz 200 ponton lehet lejutni. A városrészben naponta 500 ezer ember fordul meg, védelmet nyújt a zord időjárás ellen, így télen különösen közkedvelt.

Videó Montreal földalatti városrészéről:

 

undergroundcitymap.jpg

A La Ville Souterraine teljes térképe

 

eaton-centre.jpg

Az Eaton Center földalatti része

 

montreal-city-underground-canada-photo-cc.jpg

Föld alatti folyosó

 

montreal_underground&page=4.jpg

Az InterContinental Hotel földalatti részén a berlini fal egy darabja

 

montreal_underground&page=2.jpg

Montreal földalatti városrésze

 

montreal_underground&page=3.jpg

Szökőkút a föld alatt

 

13-09-11-reso-13.jpg

Montreal földalatti városrésze

 

13-09-11-reso-8.jpg

La Ville Souterraine - a montreáli World Trade Center közelében

 

13-09-11-reso-square-victoria.jpg

La Ville Souterraine – A Viktória tér

 

galerie-place-des-arts.jpg

Fotókiállítás a föld alatt

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr635512764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.09.15. 04:56:58

nalunk meg a negyes metro is negyven evig epult.

Fekete Sámuel 2013.10.13. 18:20:15

A metróval egybeépített közlekedési csomópont és bevásárlóközpont nem ottani találmány, az összes német nagyvárosban is van ilyen legalább egy-kettő.

De nálunk a Westend-Metró-Nyugati is nagyjából ilyesféle dolog. Nem kell ezekhez olyan kurva messze menni.

Mellesleg tipikus agymosott szemét az egész klip: van sok kép, csak azt nem tudjuk meg, hogy ez az egész mekkora.

Egyébként kurvafasza lenne egy ilyen helyen élni, programozni, sokat keresni, beépített autópályákon száguldozni, meg ilyenek.

Deszkás 2014.01.08. 13:28:38

@Fekete Sámuel: De itt nem csak ennyiről van szó, hanem a föld alatt kb egy másik város van. km-eket sétálhatsz télen is odalenn a munkahelyed és az otthonod között.

Rugovicsvalagba 2017.09.11. 23:03:28

@Fekete Sámuel: Olvasni tudsz, picim? "A La Ville Souterraine 3,6 négyzetkilométeres terület. Magában foglal metróállomásokat, 2000 kiskereskedelmi egységet, 1200 irodát, 40 pénzügyi intézményt, 2000 áruházat, üzletet és butikot, 1600 apartmant és öröklakást, 200 éttermet, 40 mozit, 7 szállodát, sportközpontokat, kiállítótermeket, egyetemeket. "

Péter Vojnesich 2021.09.23. 23:34:29

30-40 éve olvastam erről, de csak most jutott eszembe rákeresni! Nem semmi! Hány szint van a föld alatt? A képeken csak két metróvonal van, de vannak lent buszok, vagy inkább trolik? Meg autóval lehet valahol menni, vagy biciklivel?
süti beállítások módosítása