Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Mikronemzetek

2014. január 26. - Tokár Tamás Zalán

Vannak olyan gyerekek, akik arról álmodoznak, hogy egyszer lesz egy saját országuk, melyben ők uralkodhatnak, de amikor felnőnek, elfelejtik az egészet. Azonban mindig előfordulnak kivételek! Az államalapítás persze nem könnyű feladat. Az utóbbi évtizedekben egyre több mikronemzet jött létre, vagyis olyan kis területű "ország", melyet nemzetközileg nem ismernek el.

Vésztői Köztársaság

1944 decemberében, a szovjet megszállás idején, Rábai Imre vezetésével megalakult a Vésztői Köztársaság. A „nyakig szegények” köztársaságának is hívták magukat, mert a békés megyei Vésztő lakosai nagyon rossz körülmények között éltek. Mivel úgy gondolták, hogy ők egy „állam az államban”, nem vették figyelembe a magyar törvényeket és saját közigazgatást építettek ki. Összegyűjtötték a rendelkezésre álló javakat – még a szovjetek által lefoglalt gabonát is meg tudták szerezni – és szétosztották a szegények között. A hatóságok ezt természeten nem nézték jó szemmel, 1945 februárjában véget vetettek a Vésztői Köztársaságnak, Rábai Imrét letartóztatták és internálták. 1979-ben dokumentumfilm készült az esetről  A „nyakig szegények” köztársasága címmel, 2005-ben pedig az RTL Klub számolt be a történtekről:

Sealand Hercegség

Az Egyesült Királyság keleti partja közelében, a Temze torkolatától 10 kilométerre található egy mesterséges sziget, mely két vasbetonlábra épített 207 m2 területű platformból áll. A második világháborúban erődítményként szolgált és Roughs Towernek hívták. 1967. szeptember 2-án, egy volt haditengerészeti őrnagy, Paddy Roy Bates itt alapította meg a Sealand Hercegséget. 1978-ban egy német üzletember holland zsoldoskatonák segítségével puccsot hajtott végre a szigeten, majd túszul ejtette a trónörököst, Paddy Roy Bates fiát, Michaelt. Az uralkodó azonban nem hagyta magát, visszafoglalta „birodalmát”, kiszabadította Michaelt és hadifoglyokat ejtett, akiket később német nyomásra szabadon engedett. 1987-ben az Egyesült Királyság tengeri határait 3 mérföldről 12 mérföldre terjesztette ki, így a hercegség – mely létrejöttekor semleges területen helyezkedett el – hivatalosan nem létezik, brit fennhatóság alatt áll. Sealandnek saját pénze, bélyege, rendszámtáblája és honlapja is van. A Bates család Haven Co. nevű cége szervereken biztosít weblapok számára tárhelyeket, havonta 1500 dollárért. Paddy Roy Bates 2012-ben, 90 éves korában hunyt el, helyébe fia, Michael lépett. 

ddd.jpg

A Sealand Hercegség

Roy_and_Joan_on_Sealand.jpg

Paddy Roy Bates és felesége, Joan, a Sealand Hercegség alapításakor 1967-ben

hjg.png

A Sealand Hercegség címere, rajta a hercegi család jelmondatával: „E mare libertas”, vagyis „Szabadság a tengerből”.

Rózsa-szigeti köztársaság

1968. június 24-én az Adriai-tengeren 11 km-re Olaszország Rimini tartományától, Giorgio Rosa, olasz mérnök, egy mesterséges, 400 m2 területű szigeten megalapította a Rózsa-szigeti Köztársaságot, mely hamarosan turistalátványossággá vált. Hivatalos nyelve az eszperantó lett. Az olasz kormány azonban vizsgálatokat indított Giorgio Rosa adótartozásai miatt, majd blokád alá vonta és 1969-ben felrobbantotta a mesterséges szigetet. A száműzetésbe vonult kormány bélyegein emlékezett meg a támadásról.

ljkh.jpg

A Rózsa-szigeti Köztársaság területe

tertt.jpg

Giorgio Rosa, a Rózsa-szigeti Köztársaság alapítója

ppp.jpg

A Rózsa-szigeti Köztársaság címere és bélyege

Talossa Királyság

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy unatkozó tinédzser, Robert Ben Madison, aki 1979-ben, 14 évesen, megalapította szobájában a Talossa Királyságot. A királyság 1995-ben kezdett gyarapodni (addig csupán rokonokból és barátokból állt), amikor saját honlapja lett. Az idők során megszületett a talossa nyelv, saját szótárral, himnusszal, újsággal és (képzeletbeli) történelemmel. A mikroállamról beszámolt a New York Times és a Wired magazin is. 2004-ben forradalom tört ki, az ország két részre szakadt, Talossa Királyságra és Talossa Köztársaságra. 2012-re rendeződtek a viszonyok és az ország újra egységes lett. 

sdsd_3.jpg

Robert Ben Madison, a Talossa Királyság alapítója 1980-ban

url_3.png

A Talossa Királyság zászlója

Röszkei Közkormányzóság (Gandhia)

A 3350 m2-es Röszkei Közkormányzóságot (később Gandhiát) Almásy István hozta létre 1993 májusában, mely a telkéből és a házából állt. A hatóságok nem tudtak mit kezdeni az önkéntes államalapítással, mert a közkormányzóság nem szerepelt a Magyar Értelmező Szótárban.  A gazdasági alapot képező termék a sárgabarack volt. Almásy egy kiló termés árához igazította a miniállam fizetőeszközét, a csillámot. Az elnök gyakran rendezett itt jótékonysági akciókat, gyerekeket üdültetett, csomagokat osztogatott nekik, a kismamák számára emlékplakettet és arany fülbevalót ajándékozott. A Röszkei Közkormányzóságnak egy családi tragédia vetett véget a kilencvenes évek végén: Almásy István lánya a „balástyai rém” áldozatává vált. Az idegileg összeroppant Almásy megszüntette államát, gyümölcsöskertjét a röszkei önkormányzatnak adományozta.

almasy_istvan01_gs.jpg

Almásy István

almasy_istvan0_gs.jpg

Röszkei Közkormányzóság fizetőeszköze, a csillám

Molossia Köztársaság

Kevin Baugh gyermekkori álmát valósította meg, amikor 1999. szeptember 3-án megalapította Molossiát. Területe Baugh elnök (aki inkább diktátor, mert sosincsenek választások) házából és telkéből áll, mely az USA-beli Dayton közelében, Nevada államban található. Népessége Kevin Baugh teljes családja, vagyis 6 fő. Gyakran látogatnak ide turisták, a belépéshez útlevél kell. Az „ország” rendelkezik saját postahivatallal is, tilos bevinni hagymát és spenótot, mert azt nem szeretik az ott élők. Malossia – melynek lakosai nem fizetnek adót az USÁ-nak – független országgá szeretne válni, de egyenlőre még nem járt sikerrel.

mxcpredsquare3.jpg

Molossia, Vörös tér: Itt vannak az „ország” legfontosabb intézményei, a Molossia Postahivatal, a Molossia Kereskedelmi Vállalat, a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Molossia Bank.  

office2[2].jpg

Kevin Baugh, Molossia elnöke/diktátora

aas.gif

Molossia térképe

Lovely Királyság

Danny Wallace londoni lakásában alapította meg a Lovely Királyságot 2005-ben. 2006-ban Danny részt szeretett volna venni az Euróvíziós Dalfesztiválon a Stop The Mugging, And Start The Hugging (Fejezd Be A Rablást, És Kezdd El Az Ölelést) című számával. Vágya azonban nem valósulhatott meg, mert a királysága nem rendelkezett saját nemzeti televízió vagy rádióállomással. Danny Wallace jelenleg nem él „birodalmában”, mert 2008-ban bérlőknek adta ki lakását.

xcx.jpg

Danny Wallace, a Lovely Királyság alapítója és uralkodója

DannyWallace-flag.jpg

A Lovely Királyság zászlója

Filettino Hercegség

2011–ben Luca Sellari, az 550 lakosú Filettino polgármestere megalapította a Filettino Hercegséget, mert az olasz kormány úgy döntött, hogy megszünteti az ezer lakosnál kevesebbel rendelkező települések önkormányzatait. Filettino saját címerrel és valutával is rendelkezik. A Filettino Hercegség reméli, hogy hamarosan elismerik függetlenégét, ezért még Carlo Taorminát, az olasz sztárügyvédet is felbérelték.

saaas.jpg

A filettinoi pénz, a Fiorito

url_19.jpg

Luca Sellari, a Filettino Hercegség alapítója

A videón filettinoi képeslapokat láthatunk:

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr115783957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McKinney 2014.01.28. 11:20:48

minden ember király, belül hordja a birodalmát, és jaj a betolakodóknak

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2014.01.28. 15:16:15

hát ez jó semmitmondó cikk volt. Mitől királyságok ezek? Azért, mert a tulaja azt mondta? Ezek sima futóbolondok. Menjenek olyan földre, ami "senkié", ott lehet királyságot alapítani, meg túlélni. Vagy legalább annak az államnak az elismerését vívják ki, ahonnan elkerítették a királyságukat.
Meglepődnének, ha a lakhelyük szerinti állam (a kerítésen kívül) komolyan venné a dolgot, és megvonná tőlük az útlevelet, majd vízumkötelessé tenné a sarki zöldséges látogatását is.
Aztán cseszhetik, hogy nem fizetnek adót.

Boboboss93 2014.01.29. 00:47:09

Sealand nem áll Brit fennhatóság alatt ugyanis amikor a Britek bejelentették, hogy 12 mérföldre növelik a tengeri határaikat, Sealand bejelentette, hogy ez esetben ők is így jár nekik egy kis darab a szárazföldből is. Ennek a vitának a vége az lett, hogy Sealandnél mégsem 12 mérföld a tengeri határ így maradhattak féllegálisan függetlenek.

v2peti 2014.02.02. 23:55:10

Annó volt egy Lajtabánság is, Trianon után. Gyakorlatilag az is egy el nem ismert államalakulat volt, igaz, jóval nagyobb az eddigieknél. Így nem tekinthető mikronemzetnek. Inkább Észak-Ciprusnak, amit gyakorlatilag csak Törökország ismer el.

Így Ciprusról ide csak úgy lehet bejutni, mintha egy szomszédos, nem schengeni államba menne az ember.

beszélő név 2020.09.27. 10:46:04

A téma kötelező irodalma Lázár Ervintől a Masoko Köztársaság.
süti beállítások módosítása