Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Indonézia csodái

2014. március 29. - Tokár Tamás Zalán

Ha szeretnénk látni kék lávát köpködő vulkánt, óriásgyíkot, hosszú orrú békát, vagy hatalmas dögszagot árasztó virágokat, nem kell elmennünk Meseországba. Nem szükséges megmászni az üveghegyeket, hogy csodás dolgokra és különleges élőlényekre leljünk, mert létezik ilyen ország. A neve: Indonézia.

Indonézia több mint 18 ezer szigetből áll, fővárosa Jakarta. Öt legnagyobb szigete: Jáva, Szumátra, Borneó, Celebesz és Új-Guinea.

Indonézia térkép.jpg

Indonézia térképe

Indonézia egy különleges ország, elképesztő növény és állatvilággal valamint kulturális és természeti kincsekkel. A Komodo Nemzeti Parkot, az Ujung Kulon Nemzeti Parkot, a Lorentz Nemzeti Parkot, a jávai előember lelőhelyét, Szumátra őserdeit, a Prambanai és a Borobudur templomegyütteseket az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

Kawah Ijen vulkán

A 2600 méter magas Kawah Ijen vulkán Jáva keleti részén található. A kiáramló gázok hatására, a hegy oldalán kén csapódik le, melyet bányászok gyűjtenek össze meglehetősen rossz körülmények között. A ként cukorgyártáshoz, gyógyszerek és színezőanyagok előállításához, illetve kaucsukvulkanizáláshoz használják a helyiek. A vulkán közelében egy gyönyörű, 200 méter mély, türkizkék tó alakult ki, de fürödni nem ajánlatos benne, mert nagyon magas a kénsav tartalma. A Kawah Ijen további különlegessége, hogy lávája éjszakánként kéken világít a magas kénkoncentráció miatt.

for-fun-kawah-ijen-27-4.jpg

 

Kawah Ijen vulkán és magas kénsavtartalmú tava

url_23.jpg

A Kawah Ijen vulkánnál dolgozó kénbányászok 

k15_00000023.jpg

A Kawah Ijen vulkánnak a magas kénkoncentráció miatt van kék lávája 

A Borobudur és a Prambanani templomegyüttes

A Borobudur templomegyüttes a világ legnagyobb buddhista épülete. Jáva középső részén, Yogyakartától 42 kilométerre található. A Szailendra dinasztia építette, megalkotása 75 évig tartott. Felülnézetből látható, hogy voltaképpen ez egy háromdimenziós mandala, mely a világmindenséget ábrázolja. Az 55 ezer köbméter kőből álló építmény 34 m magas. Az öt mélyen elhelyezkedő terasz a földi létet, a fölötte lévő három kör alakú terasz a szellemi világot szimbolizálja. A legfelső részen sztúpák, vagyis harang alakú buddhista szentélyek helyezkednek el, melyekben buddha szobrok találhatók. A komplexum tetején lévő 15 m átmérőjű sztúpa, a buddhizmus legfőbb célját, a nirvánát jelképezi.

A templomegyüttest 1000 körül elhagyták, évszázadokig érintetlen maradt. A 18. század elején az angolok elfoglalták Jávát és 1814-ben találtak rá a Borobudur templomra, melyet addigra már sűrű növényzet borított. Az évszázadok alatt leromlott az állapota. 1907 és 1911 között a hollandok, majd 1975 és 1982 között az indonéz kormány és az UNESCO végeztek el rajta restaurálási munkálatokat. 2010 októberében és novemberében a Borobudur újra veszélybe került, kitört és beborította hamujával a néhány kilométerre lévő Merapi vulkán, ezért 2010-ben és 2012-ben újabb felújításokon esett át.

 

borobudur.jpg

Borobudur templomegyüttes

742622768_xCd8P-900x900.jpg

A Borobudur templomegyüttes sztúpái

02 boro.JPG

A Borobudur templomegyüttes felülnézetből

A Prambanani templomegyüttest is Jáván találhatjuk meg, Yogyakartától 14 kilométerre. Ez egy hindu épület, melyet 850 körül építetett Rakai Pikatant, a Sanjaya dinasztia királya. A Manatam királyság idején királyi templom volt, de a 930-as években az akkori uralkodó áttette székhelyét Jáva keleti részére (valószínűleg vulkánkitörés miatt). Akárcsak Borobudur, a Prambanani templomegyüttes is elhagyatottá vált. 1811-ben fedezte fel Collin Mackenzie, a Brit Kelet-indiai Társaság katonatisztje.

Ez a hindu vallási épületegyüttes a Siva, a Brahma, a Vishnu, a Nandi és a Pervara templomokból áll. A Siva, a sokkarú főisten temploma a legnagyobb, 47 méteres. A Brahma és Vishnu isteneknek állított templomok 33-33 méteresek. A Nandi templomot, Nandi bikának Siva szent hordozó állatának tiszteletére építették. A Pervara templomok nagy része sajnos nem maradt meg.

Egy 2006-os földrengés komoly károkat okozott a templomegyüttesben, még ma is tart a helyreállítása.

Aki személyesen nem tud ellátogatni ezekre a helyekre, annak lehetősége van „virtuális sétákat” tenni az interneten. Itt a Borobudur itt Prambanani templomegyüttest lehet megtekinteni.

01.jpg

A Prambanani templomegyüttes

Prambanan.jpg

A Prambanani templomegyüttes

Óriásvirágok: Rafflesia arnoldii és a titánbuzogány

A Rafflesia arnoldii-t Joseph Arnold és Thomas Staford Raffes fedezte fel Szumátrán egy 1818-as expedíció során. Ez egy élősködő növény, nincs szára, sem gyökere, általában a fákon telepedik meg.  Átmérője kb. 1 méter. Élőhelye Borneó és Szumátra, de még fellelhető a Maláj félszigeten is.

dunya-nin-en-buyuk-cicegini-taniyor-musunuz-96.jpg

A Rafflesia arnoldii

A titánbuzogányt (Amorphophallus titanum) szintén Indonéziában fedezték fel, egy olasz botanikus, Odoardo Beccari talált rá 1878-ban. A szumátrai esőerdőkben honos növény akár 3 méteresre is megnőhet.

mxcpdscf1218.jpg

A titánbuzogány (Amorphophallus titanum)

E két növény ritkán és rövid ideig virágzik. A Rafflesia arnoldii 10 hónapig növekszik a gazdatesten, majd miután kinyílt, néhány nap múlva elpusztul, nyálkás fekete foltot hagyva maga után. A titánbuzogány 3 évente virágzik 2-3 héten keresztül.

Aki azt hiszi, hogy a Rafflesia arnoldii és a titánbuzogány nem csak szépek, hanem illatosak is, az bizony téved! Erős dögszagot árasztanak, hogy távol tartsák maguktól a számukra veszélyes élőlényeket. (A titánbuzogányt az indonézek bunga bangkainak vagyis holttestvirágnak hívják).  A növények beporzását döglegyek és egyéb rovarok végzik el.

Komodói varánusz

A komodói varánusz a világ legnagyobb gyíkfaja, a róla elnevezett szigeteken és nemzeti parkban él. (A Komodo-szigetek Nemzeti Park 3 szigetből áll: Komodo, Rinja és Padar). Mérete igencsak tekintélyes, akár 3 méteresre is megnőhet, testsúlya elérheti 100 kilót is. Félelmetes ragadozó, harapása, a nyálában lévő anyagok miatt mérgező, így a nagyobb állatokra, sőt az emberre is veszélyt jelent. Különlegessége, hogy képes a szűznemzésre, vagyis a nőstény, a hím segítsége nélkül is képes megtermékenyülni. Ugyanakkor hajlamos a kannibalizmusra is, előfordul, hogy felfalja kicsinyeit.

A komodói varánusz csupán a 20. századra vált ismertté a világ számára. Az első európai, aki először említést tett az állatról egy holland pilóta volt, aki 1911-ben kényszerleszállást hajtott végre Komodó szigetén. Major P. A. Ouwens, a Jávai Botanikus Kert igazgatója azon kevesek közé tartozott, aki komolyan vette a pilóta történetét. Ouwens, miután szerzett néhány példányt a szigetről, 1912-ben tudományos beszámolót írt erről a különleges gyíkfajról.

varanusz_nagy.jpg

Egy komodói varánusz

Borneói törpeelefánt

A borneói törpeelefánt valamivel kisebb és szelídebb indiai rokonainál, magassága nem haladja meg a 2, 5 métert (az indiai elefánt kb. 3 m). Farka hosszabb, füle nagyobb, pofája a kölyökelefántéhoz hasonlít. Ez az állat nem őshonos Borneón, valójában Jáváról származik. A 18. században elefántokat küldött Jáva szultánja a fülöp-szigeteki szultánnak. Az állatok azonban valamiért nem értek célba, Borneón kötöttek ki és ott szaporodtak el. Jáván azóta kihaltak az elefántok. 

indonezia-21.jpg

Borneói törpeelefántok

Újonnan felfedezett fajok Indonézián

Egy Conservation International nevű nemzetközi természetvédő szervezet kutatói, 2008-ban Új-Guineában, a Foja-hegységben olyan állatokat találtak, melyek addig nem voltak ismertek a tudomány számára. Új gerinceseket és rovarfajokat fedeztek fel. Ráleltek például a világ legkisebb kengurujára (Dorcopsulus sp.), egy kistermetű, fán lakó egérre és egy különös hosszú orrú békára is. 

fojo3.jpg

A világ legkisebb kenguruja (Dorcopsulus sp.)

rana-pinocho-anfibios.jpg

Egy pinokkió-béka

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr695885151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása