Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Hans Fex zsebre vágható múzeuma

2014. május 27. - Tokár Tamás Zalán

Hans Fex évtizedek óta különleges leleteket gyűjt. Mivel a kincsei iránt más emberek is érdeklődnek, úgy döntött, hogy mindegyikből levág egy kis darabot és értékesíti azokat. Így jött létre a Mini Múzeum.

Az Egyesült Államokban élő, 42 éves Hans Fex, terméktervezéssel foglalkozik, 35 éve szenvedélyes gyűjtő. A férfi gyűjteménye tartalmaz például mamut szőrt, T-rex fogat, egy darabot az Apolló 11 űrhajóból, régi pálmafa maradványt az Antarktiszról (!), sőt még holdkőzetet is.

hans01.png

Hans Fex, aki különleges mintákat gyűjtött és létrehozta a Mini Múzeumot

Hans érdeklődő természetét édesapjának, Dr. Jörgen Fexnek (1924-2006) köszönheti, aki az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) igazgatója és vezető kutatója volt. Jörgen Fex nem csak a munkahelyén, hanem otthon is tartott érdekes leleteket, melyeket fia nagy érdeklődéssel figyelt és vizsgált. Washington közelében éltek, az apa minden hétvégén múzeumba vitte a kis Hansot.

Nem csoda hát, hogy Hans Fex már hét évesen bolondult a különleges dolgokért és elkezdte gyűjteni azokat. A Mini Múzeum ötlete akkor született, amikor Hans-t arra kérte egy barátja, hogy csupán néhány szálat adjon mamutszőréből. Gyűjteménye legkülönlegesebb tárgyaiból levágott egy-egy darabot majd átlátszó gyantába helyezte és műanyag tokba tette azokat.

photo-main.jpg

A Mini Múzeum egy zseb-méretű gyűjtemény speciális földi és földönkívüli mintákból

A Mini Múzeum „kiállítási tárgyai”

Hans három méretben árulja Mini Múzeumát, a kicsi 11, a közepes 22, a nagy 33 apró leletet tartalmaz. Áruk 99, 199 és 299 dollár. Ezekhez még jár egy kis könyv is mely szöveges magyarázatot nyújt a tárgyakhoz. Íme néhány, a múzeum „kiállítási tárgyai” közül:

OLDEST-MATTER-EVER-COLLECTED-c.-4568200000-years-old.jpg

A legrégebbi anyag amit valaha találtak (4,5 milliárd éves): Ez egy szenes kondrit típusú meteorit, mely a Naprendszer korai időszakában keletkezett, kb. 4,5 milliárd éves.

02-lunar-rock.jpg

Holdkőzet (holdi meteorit): Ez egy holdi meteorit, mely egy kozmikus becsapódás során szakadt ki a Holdból és hullott a Földre. Ilyen típusú kőzeteket az Antarktiszon lehet találni.

mxcp03-martian-rock.jpg

Marskőzet (marsi meteorit): A marsi meteoritok a holdi meteoritokhoz hasonló módon kerültek a Földre. 

mxcp06-oldest-life.jpg

Az élet legkorábbi nyoma (egy 3,43 milliárd éves fosszília): Ez egy sztromatolit, mely a földi élet legkorábbi nyomának számít, Ausztráliából került elő. Úgy jött létre, hogy az ősóceánban fotoszintetizáló ősbaktériumok meszet választottak ki, melyből gömbhéjas szerkezetű kőzetgumók keletkeztek.

mxcp07-palm-tree.jpg

Pálmafamaradvány az Antarktiszról: 55 millió évvel ezelőtt az Antarktisznak szubtrópusi éghajlata volt, ezért méretes bükk és fenyőfái nőttek, a partjain pálmafák sorakoztak. 

mxcp11-trex.jpg

Egy Tyrannosaurus rex foga: A félelmetes T-rexnek, 30 centis fogai és 35 - 75 ezer newton erejű harapásra volt, mely 15-szöröse annak, amire ma egy oroszlán képes.

mxcp14-dino-dung.jpg

Dinoszaurusz ürülék: A triász, jura és kréta időszakban a dinoszauruszok több millió tonna ürüléket termeltek, így nem csoda, hogy még ma is lehet találni belőle, persze megkövesedett formában. A Mini Múzeum által megszerzett lelet súlya 15 kg.

mxcp17-mammoth.jpg

Mamutszőr: Ez a minta egy gyapjas mamuttól származik, a mamutok az utolsó jégkorszak végén, 10 ezer éve haltak ki. 

 mxcp21-berlin-wall.jpg

Darobok a berlini falból: Berlin keleti és nyugati felét 1961. április 13-án választották ketté szögesdróttal, nem sokkal később felépült a fal is, mely egészen 1989. november 9-ig állt. Hans Fex személyesen szerzett néhány darabot a falból, amikor Kelet-Németországban járt. 

mxcp27-tunguska.jpg

Minta egy fából mely túlélte a tungunskai meteorit becsapódást: 1908. június 30–án meteor csapódott be Szibériába. Óriási pusztítást okozott, 80 millió fát tarolt le 2150 m2-en. 1000-szer nagyobb ereje volt, mint a hirosimai atombombának. A minta egy túlélő fenyőfából származik, melyet egy 2008-as expedíció során szereztek. 

mxcp28-titanic.jpg

Szén a Titanicról: A Titanic a világ legnagyobb utasszállító gőzhajója volt. A munkások naponta 600 tonna szenet lapátoltak a gőzkazánokba, hogy meghajtsák a hajó két gőzgépét és az alacsony nyomású gőzturbináját, melyek összesen 50 ezer lóerős teljesítményre voltak képesek. 

mxcp29-trinitite.jpg

Az első kísérleti atomrobbantás után maradt homok: Az első kísérleti atomrobbantást 1945. július 16-án hajtotta végre az amerikai hadsereg Új-Mexikóban. Az akció a Trinity fedőnevet kapta. A minta a robbanás után megüvegesedett homokból származik.  

mxcp31-apollo.jpg

Egy darab az Apollo 11 parancsnoki moduljából: Az Apollo 11-el hajtották végre az első emberi holdra szállást. A minta a parancsnoki modul védőfóliájának egy darabja, az volt a feladata, hogy a leszállásnál megóvja a hajót a túlhevüléstől. 

mxcp33-human-brain.jpg

Emberi agy: Az agyunk különleges szerv, bár testtömegünk csupán 2%-át teszi ki, mégis a test teljes vérellátásának kb. 20%-a áramlik rajta keresztül és szintén 20%-át használja a rendelkezésre álló oxigénkészletünkből. Hans az általa begyűjtött agyat egy oroszországi laboratóriumból szerezte múzeuma számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr36220773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása