Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A leshani óriás Buddha-szobor

2014. augusztus 20. - Tokár Tamás Zalán

Kínában, Leshan közelében, immár 1200 éve vigyáz a hajósokra egy hegyből faragott szobor, mely a következő világkorszak Buddháját ábrázolja. Méretei elképesztőek, az ide látogató turisták eltörpülnek mellette. Szakavatott, gondos kezek készítették, hiszen még ma is megcsodálhatjuk. Kérdés azonban, hogy megmarad-e az utókor számára, mivel a környezetszennyezés sok kárt tett benne.

A leshani óriás Buddha a Tang-dinasztia idején (Kr. u. 618–907) készült, ebben az időszakban ez volt a legnagyobb Buddhát ábrázoló alkotás. A szobor Kína Szecsuan tartományában, Leshan közelében látható, a Minjiang, a Dadu és a Qingyi folyók találkozásánál. A buddhista tanok szerint minden 5000. évben megjelenik egy Buddha. A szobor a következő világkorszak Buddháját, Maitreyát ábrázolja, aki Kr. u. 4500-ban fog megjelenni.

1.jpg

A leshani óriás Buddha-szobor Kínában, Szecsuán tartományban található a következő világkorszak Buddháját, Maitreyát ábrázolja

A szobor építése

A szobor egy Haitong nevű szerzetes ötlete volt. Mivel a három folyó találkozásánál gyakoriak voltak a hajótörések, Haitong úgy vélte, a hegybe vésett Buddha-szobor meg fogja védeni az arra utazókat. A szerzetes évekig koldult, hogy összegyűljön a megfelelő összeg, majd 713-ban elkezdődött a szobor készítése. 

Travel_HolyLeshan_05.jpg

 

A szobor Haitong szerzetest ábrázolja, tőle származott a leshani óriás Buddha-szobor ötlete és ő kezdte el építését

A legenda szerint egy köztisztviselő megzsarolta a szerzetest és el akarta venni a szoborra szánt pénzt, de Haitong nem engedett és úgy bizonyította tántoríthatatlanságát, hogy kinyomta a saját szemeit. Haitong 718-ban meghalt, ezután leállt az építkezés, csupán a szobor fejét tudták kifaragni.

A munkálatok sok-sok évvel később, 788-ban folytatódtak, amikor Wei Gao katonai kormányzó úgy döntött, hogy finanszírozza. A hatalmas Buddha szobor 803-ban készült el. Végül olyan sok követ vájtak ki a hegyből és került a folyóba, hogy valóban biztonságosabbá vált a hajózás a környéken.

A szobor

A szobor annyira nagy, hogy még a legkisebb lábujjkörmén is elfér egy ember. 71 m magas, vállainak szélessége 28 m, fülei 7 m hosszúak, hajában pedig 1021 konty található. 

Giant_Buddha_2_The_Foot-700x524.jpg

A leshani Buddha-szobor olyan óriási, hogy még a legkisebb lábujjkörmén is elfér egy ember

Leshan-Buddha-Vincent-Raal.jpg

A leshani óriás Buddha fülei 7 m hosszúak, hajában 1021 konty található

Az alkotás nem csak mérete miatt különleges, hanem mert vízelvezető rendszert is kialakítottak a szobor belsejében. A rejtett csatornáknak az a szerepe, hogy eltereljék az esővizet. Egy meredek lépcsősor vezet a leshani Buddha fejétől a lábujjáig, akik közelebbről látni akarják, bátorságot kell meríteniük. 

mxcpThe+cliff+steps+leading+down.jpg

A leshani Buddha-szobor fejétől a lábáig egy hosszú, meredek lépcsősor vezet le

b65fe4b89c335790c8fb9701f0a110aa_Leshan_Giant_Buddha_Sichuan_province_China_-Original.jpeg

A leshani Buddha-szobor fejétől a lábáig egy hosszú, meredek lépcsősor vezet le

A szobor védelme

1996-ban az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. A szobor állandó karbantartást igényel, nem csak az idő múlása és a turisták áradata miatt, hanem mert a környezetszennyezés is gondot okoz. A leshani óriás Buddha állapota folyamatosan romlik, orra elfeketedett, több részén látható szennyeződés. Igyekeznek mindent megtenni a védelme érdekében, a helyi önkormányzat bezárta a közelben található gyárakat és erőműveket.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr446621105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guy2 2014.08.21. 14:35:28

nem lenne egyszerűbb takarítani?

Ööö 2014.08.21. 15:03:43

Egyébként a szobortól -a folyóról tekintve- jobbra lévő templomot is célszerű megtekinteni.

Netuddki. 2014.08.21. 15:35:17

Dikk mán! A kínaiak találták fel a legóemberkét...
süti beállítások módosítása