HTML

Érdekes Világunk

"A világ tele van jelekkel és csodákkal, amik megtörténnek és elmúlnak, s aki elég szerencsés és elég éber, az megláthatja őket." Helen Macdonald

Friss topikok

10 elképesztő tó a nagyvilágból

2014.12.15. 14:12 Tokár Tamás Zalán

Földünk számtalan különleges vízi csodával rendelkezik. A világ legtisztább tava Új-zélandon található, de van olyan is, melyben medúzák élnek vagy különleges színben pompázik. Azonban nem minden állóvíz alkalmas weekendezésre, a Karacsáj-tó erősen radioaktív, a Nyos-tóból pedig gyakran veszélyes mennyiségű szén-dioxid szivárog.

1. Mono-tó, USA

Mivel a kaliforniai Mono-tónak nincs lefolyása más vizek felé, sótartalma többszöröse, mint a tengereké. Annyira lúgos, hogy halak helyett sórákok és legyek élnek benne, melyek táplálékul szolgálnak az itt fészkelő költöző madarak számára (pl. ékfarkú lile, vékonycsőrű víztaposó). A tavat többször is a kiszáradás fenyegette, de 1994-ben a Kaliforniai Vízügyi Felügyelőség rendeletet adott ki a megmentésére és sikerült stabilizálni a vízszintet.

761_1mml_449_londie_g_padelsky.jpg

A kaliforniai Mono-tónak nincs lefolyása, ezért annyira sós és lúgos, hogy halak helyett sórákok és legyek élnek benne, melyek táplálékul szolgálnak a közelben fészkelő költöző madarak számára. A képen látható különös alakzatok is a tó magas sótartalmának köszönhetőek. 

2. Kék-tó, Új-Zéland

Az új-zélandi Kék-tó a világ legtisztább tava, erre 2011-ben jöttek rá a kutatók, amikor műszerekkel megvizsgálták és megállapították, hogy látótávolsága 80 m. Ez annak köszönhető, hogy a tavat a Constance-tó táplálja, olyan hajszálrepedéseken keresztül, melyek vízszűrőkként is funkcionálnak. Autóút nem vezet a tóhoz, ezért aki meg szeretné tekinteni, annak részt kell vennie egy több napos, kb. 80 km hosszú körtúrán a Nelson Lakes Nemzeti Parkban.

blue-lake-and-upper-sabine-valley-e1319423939283-jpg.jpg

Az új-zélandi Kék-tó a világ legtisztább tava, látótávolsága 80 m

kek-to-10.jpg

Az új-zélandi Kék-tó a világ legtisztább tava, látótávolsága 80 m

3. Medúza-tó, Palu

A Karolina szigetcsoport nyugati részén található Palu, számos sós vizű tóval rendelkezik, ezek közül legkülönlegesebb a fél négyzetkilométeres, 30 m mélységű Medúza-tó, ugyanis itt több millió medúza él. A tó valaha a Csendes-óceán része volt, később visszahúzódott az óceán vize, de a medúzák a tóban rekedtek. A gyönyörű aranysárga színű állatok a nap mozgását követik, hogy a velük szimbiózisban élő algák tápanyaghoz jussanak. A medúzák csípése ma már nem veszélyes, mert nincs természetes ellenségük. A tó kedvelt turistacélpont, aki víz alá merül, annak csodás látványban lehet része.

jellyfish-1.jpg

A palui Medúza-tóban gyönyörű aranysárga medúzák milliói élnek, a tó valaha a Csendes-óceán része volt és az állatok itt rekedtek. Csípésük már nem veszélyes, mert nincs természetes ellenségük. 

4. Hillier-tó, Ausztrália

A rózsaszínű Hillier-tó Ausztrália délnyugati részén található, csupán pár méterre az Indiai-óceán partjától. Már többször is megpróbálták megfejteni szokatlan színének okát, de nem jártak sikerrel, mivel nem találtak benne algákat, melyek általában az ilyen típusú elváltozásokért felelősek. A tudósok szerint az a legvalószínűbb, hogy a tó sós vizében élő baktériumok okozzák a furcsa jelenséget.

af37385f3ff66510f6eea4040540b255.jpg

Az ausztráliai Hillier-tó rózsaszínű, színének pontos okát még nem tudták megfejteni, de valószínűnek tartják, hogy a benne élő baktériumok okozzák

5. Taal-tó, Fülöp-szigetek

A Taal-tó azért különleges, mert van egy vulkánja a Taal-vulkán, melyben található egy másik tó, a Kráter-tó. (Ha mindez nem lenne elég, a Taal-tó is egy nagyobb vulkán kráterében keletkezett). A Taal tűzhányó meglehetősen veszélyes, több mint 30 kitörést produkált az 1500-as évek óta, legutoljára 2011-ben mutatott aktivitást. 

taal-lake1-672x372.jpg

A Taal-tó azért különleges, mert van egy vulkánja, melyben egy másik tó található

6. Csontváz-tó, India

A Csontváz-tó Indiában 5000 méteres magasságban van, Nepál közelében. Nevét azért kapta, mert több száz emberi csontváz található benne. A bizarr tóra először 1942-ben lettek figyelmesek, akkor azt hitték, hogy második világháborús áldozatok maradványai kerültek a vízbe, de a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy a leletek sokkal régebbiek. 2004-ben egy indiaiakból és európaiakból álló tudóscsoport kiderítette, hogy valószínűleg zarándokok járhattak erre a 850-es években és a hasonló jellegű sérüléseik alapján megállapítható, hogy halálukat egy óriási jégeső okozhatta.

image.jpg

Az indiai Csontváz-tóban, több száz csontvázat találtak 1942-ben. 2004-ben egy tudóscsoport kiderítette, hogy valószínűleg zarándokok járhattak erre 850-es években, akiknek halálát egy óriási jégeső okozhatta.

the-skeleton-lake-of-roopkund-india.jpg

Az indiai Csontváz tóban, több száz csontvázat találtak 1942-ben. 2004-ben egy tudóscsoport kiderítette, hogy valószínűleg zarándokok járhattak erre 850-es években, akiknek halálát egy óriási jégeső okozhatta.

7. Nyos-tó, Kamerun

A kameruni Nyos-tó egy kráter tó, mely állandó veszélyt jelent a közelben élőkre, mert az alatta lévő magmaüregből szén-dioxid szivárog föl. 1986. augusztus 21-én egy óriási limnikus kitörés 1700 embert és 3500 háziállatot ölt meg. A tudósok úgy tervezték, hogy  öt cső segítségével a felszínre hozzák a gázok egy részét, de végül csak egyet vezettek le a tó fenekére, mert féltek egy újabb kitöréstől.

lake_nyos_630px.jpg

A Nyos-tó egy veszélyes kameruni krátertó, melyből szivárog a szén-dioxid. 1986. augusztus 21-én egy limnikus kitörés 1700 embert és 3500 háziállatot ölt meg. 

8. Karacsáj-tó, Oroszország

A Cseljabinszki területen fekvő Karacsáj-tó a világ legszennyezettebb tava, ugyanis a közelben működő Majak-vegyikombinát 1951-től kezdve ide vezette a nukleáris hulladékot. A súlyos állapothoz hozzájárult az üzem 1957-es balesete, a vegyszereket tároló tartály felrobbant és 70 tonna káros anyag került a levegőbe. 1967-ben a nagy szárazság miatt a tó majdnem teljesen kiszáradt, ennek következtében a szél szétfújta a környéken a leülepedett radioaktív szennyeződést. A történtek miatt megnövekedtek a rákos megbetegedések és a születési rendellenességek a környéken. Az 1990-es években elvégzett vizsgálatok megállapították, hogy a tó sugárzási szintje olyan magas (600 röntgen/óra), hogy az egy óra alatt végezhet egy emberrel. 

a773aa8c42d4affa94be61f8a8e9763e_600x.jpg

A Karacsáj-tó a világ legszennyezettebb tava, a Majak-vegyikombinát ide vezette a nukleáris hulladékát és az üzem 1957-es balesete is hozzájárult a súlyos állapotához. A tó annyira sugárszennyezett, hogy az egy óra alatt végezhet egy emberrel.  

9. Kliluk-tó, Kanada

A Kliluk-tó meglehetősen magas ásványi anyag koncentrációval rendelkezik, Kanada Brit Columbia tartományában található. A tó nagyon forró területen fekszik, így a nyári hónapokban kiszárad. Helyén több száz apró medence marad, melyek furcsa színben pompáznak a nagy mennyiségű magnézium, kalcium, nátrium-szulfát és más anyagok miatt. Mivel a víznek gyógyhatása van, sokan megpróbáltak hasznot húzni belőle. 2001-ben végül sikerült megvenni az indiánoknak, akik, hogy megóvják a számukra szent tavat, elzárva tartják a turisták elől.

tumblr_m9fb462mh91r3n0n6o2_1280_zps092734bf.jpg

A Kliluk-tó nyaranta kiszárad, helyén több száz apró medence marad, melyek furcsa színben pompáznak a nagy mennyiségű ásványi anyag tartalma miatt

10. Zöld-tó, Ausztria

A Hochschwab-hegy lábánál elterülő Zöld-tó festői szépségű, ősztől tavaszig csupán pár méter mély. Nyáron azonban a hegyek olvadékvize bekerül a tóba, mely olyannyira megduzzad, hogy elárasztja az egész völgyet, így a padok, a hidak és a fák is víz alá kerülnek. Ezekben a hónapokban gyakori látogatók a búvárok.

gruner-see-styria-8.jpg

Az ausztriai, festői szépségű Zöld-tó, nyáron annyira megduzzad a hegyek olvadékvize miatt, hogy elárasztja a völgyet. Ilyenkor gyakran látogatják a búvárok.

5 komment

Címkék: Karacsáj-tó Mono-tó Kék-tó Medúza-tó Hillier-tó Taal-tó Csontváz-tó Nyos-tó Kliluk-tó Zöld-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr926984807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2014.12.16. 07:14:37

"A Cserjabinszki területen fekvő Karacsáj-tó"

Cseljabinszk (oroszul: Челябинск)

Nand 2014.12.16. 07:43:28

Sósság=/=lúgosság

magyar bucó 2014.12.16. 16:15:39

@Nand: Gyakori, hogy a sós tavak egyben szódásak (Na2CO3) is.

¿Qué tapas hay? 2014.12.16. 20:16:57

"látótávolsága 80 "

Pontosabban az átlátszósága. Amúgy le a kalapot azelőtt, aki nyolcvan méterről meglátja a húszcentis Secchi-korongot. :)