Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

10 ufó-észlelés az ókortól napjainkig

2019. november 20. - Tokár Tamás Zalán

Nem csak napjainkban számolnak be különös jelenségekről, a több száz, sőt több ezer éves történetek arra utalnak, hogy ufó-észlelések, már az ókorban is voltak. Az ismeretlen, azonosítatlan repülő tárgyak gyakran kerülnek a figyelmünk középpontjába, mivel szeretnénk hinni abban, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben.

1. „Három hold” az Ariminium felett – Kr.e. 122.

Kr. e. 122-ben, a Római Birodalom területén az Ariminus folyó (ma Mareccha) torkolatánál, az Ariminum kolónia felett „három hold” jelent meg. Ezeket több alkalommal is észlelték, éjjel és nappal is. Az esetről idősebb Pilinius, író és polihisztor is beszámolt, A természet históriája című enciklopédiájának 2. könyvében (II.32.). A „három hold” megjelenésére nincs pontos magyarázat, az ufó-hívők úgy vélik idegen űrhajók voltak, a szakértők egy része szerint atmoszférikus jelenség lehetett.

3_hold.jpg

Kr. e. 122-ben, a Római Birodalom területén, az Ariminum kolónia felett „három holdat” láttak több alkalommal, az esetről idősebb Pilinius, író és polihisztor is beszámolt, A természet históriája című enciklopédiájában (A kép illusztráció, a kép innen)

2. I. Piusz pápa testvérének ufó élménye – Kr. u. 150.

Kr. u. 150 körül, I. Pius pápa testvére, Hermasz apostoli atya, a Római Birodalom egyik főútján, Via Campanán járt, a délutáni órákban. Az atya szemtanúja volt annak, ahogy hirtelen felbukkant egy általa „fenevadnak” nevezett tárgy, alakja fazékhoz hasonlított, a teteje több színben popázott, időnként tüzes sugarakat lőtt ki magából. Miután a tárgy leszállt, fehér ruhás nőket látott kijönni belőle. Az esetet csak Hermasz atya látta, ezért vannak, akik megkérdőjelezik a beszámoló hitelességét.

pius_papa_testvere.jpg

Kr. u. 150 körül, I. Pius pápa testvére, Hermasz apostoli atya szemtanúja volt, ahogy egy fazékhoz hasonlító tárgy, melynek a teteje több színben pompázott és tüzes sugarakat lőtt ki magából, leszállt és fehér ruhás nők léptek ki belőle (A kép illusztráció, a kép innen)

3. „Lángoló pajzs” az égen – 776.

776-ban, a Sigiburg (ma Hohensyburg) kastély ostrománál, a frankok és a szászok csaptak össze, amikor egy különös, „lángoló pajzs” jelent meg az égen. A furcsa tárgy annyira megrémítette a szászokat, hogy elmenekültek, ezzel eldöntve az ütközet végkimenetelét. Erről egy 12. századi, történelmi és vallási eseményekről szóló kézirat, az Annales Laurissensen számolt be, melynek szerzője ismeretlen.

776.jpg

A kép az Annales Laurissensen nevű, 12. századi kéziratból van, egy különös repülő tárgyat ábrázol, mely a Sigiburg kastély ostromakor jelent meg az égen, 776-ban (Kép innen)

4. Agobard érsek könyve – 815.

Agobard, Lyon érseke, egy 815-ös esetről számolt be De Grandine et Tonitruis című könyvében, mely a városban történt. Egy napon egy furcsa hajó szállt le az égből, melynek három férfi és egy nő volt az utasa, akik azt állították, hogy a felhők birodalmából, Magoniából jöttek. A város lakosai azonban meg akarták őket ölni, de Agobardnak sikerült megmenteni a haláltól az égi jövevényeket, akiket ezután szabadon engedtek.

agobard.jpg

Agobard, Lyon érseke, azt írta le könyvében, hogy egy napon, egy hajó négy utassal szállt le az égből, akik azt állították, hogy a felhők birodalmából, Magoniából jöttek. A város lakosai meg akarták ölni a furcsa jövevényeket, de az érseknek sikerült ezt megakadályozni. (Kép innen)

5. Égi csata Nürnbergben – 1561. április 14.

Nürnbergben, 1561. április 14-én, hajnali 4 és 5 között, arra lettek figyelmesek a város lakosai, hogy, vérvörös, kékes és fekete gömbök jelentek meg az égen (valamint néhány vérszínű kereszt és egy nagy fekete lándzsa alakú tárgy is). A gömbök egy órán keresztül harcoltak egymással, amelyik lezuhant, lángba borult, majd elpárolgott. A csata végeztével a győztes fél a nap irányába távozott. A különös eseményt Hans Glaser, nürnbergi nyomdász fametszete örökítette meg.

egi_csata_nurnberg_felett.jpg

A képen Hans Glaser, nürnbergi nyomdász fametszete látható, mely arról számol be, hogy 1561. április 14-én, vérvörös, kékes és fekete gömbök harcoltak egymással levegőben, Nürnbergben (Kép innen)

6. Ufó Angliában - 1801. június 19.

Mike Covell, történész és író, ufó észlelések után kutatott, amikor egy 1801. július 11-ei újságban a Northampton Mercury-ban, egy figyelemreméltó cikkre bukkant. A lap arról számolt be, hogy az angliai Hull városában, a Humber folyótorkolatnál, 1801. június 19-én, éjfél és hajnali egy óra között, egy hatalmas kékes gömb jelent meg az égen. A gömb fénye olyan erősen világított, mintha fáklya lett volna, ez később többször is hét kis göbbé vált szét (és egyesült), majd elhalványult.  

ufo_hull_1801.jpg

Egy 1801. július 11-ei újság, arról számolt be, hogy 1801. június 19-én, éjfél és hajnali egy óra között, az angliai Hull városában, egy hatalmas kékes gömb jelent meg az égen, ami többször is szétvált és egyesült, majd elhalványult (A kép illusztráció, a kép innen)

7. Az első fénykép egy ufóról – 1871

A világ legelső fotója, mely ufót ábrázol 1871-ből való. A sztereó fénykép New Hampshire-ben készült, a Washington-hegy feletti felhők láthatóak rajta és egy hosszú szivar alakú tárgy. Egyesek úgy vélik, csupán képhibáról van szó, de vannak akik azt sem tartják kizártnak, hogy tényleg egy azonosítatlan repülő tárgyat sikerült lencsevégre kapni. A fényképet 2002-ben árverésre bocsátották az Ebay-en, 385 dollárért kelt el és Samuel M. Sherman, a Független Nemzetközi Képek társaságának elnöke tulajdonába került.

mt_w_ufo.jpg

Ez a sztereó fotó 1871-ben készült és egy hosszú szivar alakú tárgy látható rajta New Hampshire-ben, a Washington-hegy felett. Vannak, akik képhibának vélik, de egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy tényleg egy ufót sikerült lencsevégre kapni. (Kép innen)

8. Ufók a stadion fölött - 1954. október 27.

1954. október 27-én, Firenzében, a Fiorentina – Pistoiese futballmeccs második félidejében két szivar (egyesek szerint korong) alakú repülő tárgy jelent meg a város stadionja felett 10 ezer néző szeme láttára. A jelenség akkora meglepetést keltett, hogy néhány percre meg kellett szakítani a játékot. Az égi látogatók, egy furcsa fehér, pókhálószerű anyagot hagytak maguk után, melyet az ufológusok angyalhajnak hívnak. A város több pontján is észleltek ilyen rejtélyes repülő tárgyakat, a mai napig senki nem tudott rájuk magyarázatot adni.

ufo_stadion_1954.jpeg

1954. október 27-én, Firenzében, a Fiorentina – Pistoiese futballmeccset meg kellett szakítani, mert két azonosítatlan repülő tárgy jelent meg a város stadionja felett. Az égi látogatók, egy furcsa fehér, pókhálószerű anyagot hagytak maguk után. (Kép innen)

9. A Cash-Landrum ufó incidens – 1980. december 29.

1980. december 29-én, este 9 órakor, Betty Cash, Vickie Landrum és 7 éves unokája Colby Landrum, daytoni otthonukba tartottak, amikor egy víztorony nagyságú, rombusz alakú tárgyra lettek figyelmesek. Kiszálltak az autóból, hogy közelebb is szemügyre vegyék a tárgyat, mely erős fényt és hőt árasztott ki magából. Nem sokkal később katonai helikopterek jelentek meg, üldözőbe vették az ufót, ami végül eltűnt a fák között. Néhány óra múlva a három szemtanú sugárfertőzés jeleit kezdte mutatni és kórházba került. Felhólyagosodott és megduzzadt a bőrük, Betty Cash haja hullani kezdett. Az incidens három áldozata pert indított a légierő ellen, ezt azonban 1986-ban elvesztették, mivel nem sikerült bebizonyítani az általuk leírt radioaktív jármű létezését és a katonaság felelősségét.

multicashlan.jpeg

1980. december 29-én, este 9 órakor, Betty Cash, Vickie Landrum és Colby Landrum úton hazafelé egy víztorony nagyságú, rombusz alakú tárgyra lettek figyelmesek, mely eltűnt a fák között, miután katonai helikopterek kezdték üldözni. Néhány óra múlva a három szemtanú sugárfertőzés jeleit kezdte mutatni és kórházba került. (Kép innen)

10. Fénygömbök az óceán felett – 2019. szeptember 28.

2019 szeptember 28-án, egy William Guy nevű férfi egy munkásokat szállító hajón utazott, amikor az óceán közepén, a Pamlico Sound lagúnánál, meglátott 14 lebegő fénygömböt, melyet sikerült lefilmeznie és feltette a YouTube csatornájára. A felvétel bejárta a világsajtót, még a Fox News csatorna is foglalkozott az esettel. Az ufó-hívők szerint, William Guy földönkívülieket látott, a szkeptikusok azonban úgy vélik, a haditengerészet által kilőtt fáklyák láthatók a videón. 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9115317152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.21. 12:56:38

Én kétszer észleltem ufót. 1977-ben Budapesten. S Szófiában 1988-ban. Az utóbbi esemény fél napos volt.

Földönkívülit ufó nélkül többször láttam ezen kívül, de a cikk nem erről szól.

]{udarauszkasz 2019.11.21. 17:14:22

Anyos latott ehhez hasonlo feher izet, nagyjabol akkor, amikor szept. 29i baratunk eszlelte a feher gomboket. Ez a feher feny a haztetok folott, alacsonyan, es gyorsan huzott el, azert ufo, mert nem tudta azonositani, en meg nem lattam. Dron is lehetett akar, de azok tobb szinben vilagitanak, hogy a helyzezuket konnyebben meg lehessen hatarozni.

]{udarauszkasz 2019.11.21. 17:19:23

Felesegem most irja, hogy nem is 1et,hanem 4et latott anyos, pedig nem ilyen ezobolond fajta, elegge 2 labbal all a foldon,nem szokott hulyesegeket fantazialni az egre.

BéLóg 2019.11.21. 17:35:05

Az azért muris, hogy a talán legnagyobb és legjobban dokumentált UFÓ észlelést, Ezékiel próféta űrhajóját (amelyet Blumrich, a NASA mérnöke a LEÍRÁS alapján meg is épített), be sem vetted ide.
Pedig az a Biblia szerint HÚSZ ÉVEN át tartó eseménysorozat volt, ha valószinűleg nem is Földön KÍVÜLIEK, de Földön BELÜLIEK (Atlantisz sztori, pl.) története.

Ja, a maják (vagykik) írták meg egyszer, leszállt az égből egy "izé", emberek jöttek ki belőle akik BÉKA (!!!) formájúak voltak, nagyon kedvesek, BÚZÁT (vagy mit?) adtak ajándékba meg egy csomó más jó dolgot, lemerültek a tóba, aztán fogták magukat és elmentek.

Érdemes elővenni a 22-es (jeah, de régi!) Galaktika számot.

pangea 2019.11.21. 18:59:47

Uristen, mennyi skizofrén ember el!

efi 2019.11.21. 19:30:41

A Biblia ill egyházi személyek beszámolóit igen nagy fenntartással kell kezelni, "láttak" azok már cifrábbakat is.

magyarparaszt 2019.11.21. 21:53:19

Akkor ti ufót láttatok.

Halibuli 2019.11.21. 22:46:54

A leghitelesebb Pataki Attila lett volna, mert ő vissza is jött tőlük.
'A kör közepén állok"

lobaszopiatej 2019.11.21. 22:54:51

Valójában Jézus is UFÓ volt.
Az Engineer-ek küldték ide.

midnight coder 2019.11.22. 07:04:01

@pangea: Meg mennyi olyan hülye, aki azt hiszi, hogy a tudomány jelen állása a végső, és inkább a homokba dugja a fejét, mint hogy szembenézzen a lehetőséggel, hogy mások járhatnak / járhattak bizonyos területeken jóval előttünk, és tehetettek dolgokat amik a mai tudásunk szerint nem lehetséges. Bár ez sem feltétlenül igaz, az űrutazás és a fénysebesség kérdése igazából csak akkor probléma, ha a mi kis 120 éves max. élettartamunkban gondolkodunk.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.11.22. 09:43:39

Olasz bajnoki: szerintem szimplán játékosmegfigyelők voltak a Proxima Centauri túlsó oldalárol, lehet, valami tehetséges gyerek játszott valamelyik csapatban...
:D
.
Az 1980-as esetnél miért a légierőket perelték, miért nem az ufóékat?
Napnál világosabb lehetett, hogy nem a helikopterektől lesz valaki sugárkárosult.
Ha meg atomfegyvert lőttek volna ki a katonáék arra a világító vulvára, a szemtanuk kb percek alatt meghaltak volna...
.
Azon viszont frankón szoktam filózni, hogy ha ufóék látnának odafentről egy keményebb focimeccset, vajon mit gondolhatnának rólunk, emberekről?Háborúznak?Dühösek?22 hülye kerget egy szerencsétlen bőrhólyagot, és mikor valamelyikük utóléri, ahelyett, hogy felvenné, belerúg egyet, és kezdődik minden előröl.
Körbe meg több ezer másik marha figyeli, de nem avatkozik bele.Ki érti ezt?
Ha meg a hólyag bejut a ketrecbe, rettenetes kataklizma alakul ki...
:-)))))

És érdekes dolog az is, hogy 80-90-2000-res években volt egy csomó esemény, az újságok, tv, rendre beszámoltak róla, de egy olyan 15-20 éve nincs szinte egy sem.
Elunták a marslakók a Föld látogatását?Vagy az újságok, honlapok tvműsorok szerkesztői csömörlöttek meg?
Volt erről egy index cikk is valahol, ha megtalálom, belinkelem.

midnightcoder2 2019.11.22. 10:36:22

@geegee: Vagy manapság a polgárok sokkal többet nézik a telefonjukat, és sokkal kevesebbszer néznek fel az égre.

Joulupukki Apó 2019.11.22. 10:59:38

@MAXVAL bircaman közíró: Az 1977-es UFO az volt, ami Budapest fölött közel egy órán keresztül kb 17 óra körül? Másnap az Esti Hírlap is írt róla.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.22. 11:04:40

@pangea:

Ezt mondták a tudósok a XV. században is érvként a geocentrikus elmélet cáfolatai hallatán.

Joulupukki Apó 2019.11.22. 11:04:43

Nem pontosan tudom, hogy 1976 vagy '77.ben láttam, de szeptember 5-én, délután egy kerek, fémesen csillogó valami (nevezzük UFO-nak) lebegett Budapest felett, a belvárosból nézve dél- délkelet irányban, becslésem szerint úgy 2000 m magasságban. Egy órán keresztül volt látható, aztán egy pillanat alatt eltűnt. A jelenségről a másnapi Esti Hírlap is írt egy rövid hírt, de az egész valahogy érdektelenségbe fulladt

szbszig 2019.11.22. 12:26:40

Csodálom, hogy Nagykörű kimaradt ebből az impozáns felsorolásból.

index.hu/video/2015/05/02/2015_0501_ufo/

szbszig 2019.11.22. 12:51:42

Amúgy csak úgy kíváncsiságképpen, véletlenszerűen rákerestem az interneten a fent említett esetek közül egyre, és nem túl meglepő módon ott már teljesen máshogy került az egész bemutatásra. Agobard valóban írt egy művet De Grandine et Tonitruis címmel, ez tény. Ebben bemutatja azt a nép körében akkoriban erősen élő hiedelmet, miszerint a viharok során a felhők közül, repülő hajókon földöntúli lények érkeznek egy Magonia nevű birodalomból, és ők azok, akik valójában tönkreteszik/ellopják a termés egy részét. Továbbá ezeknek a földöntúli lényeknek a megjelenését bizonyos tempestarii nevű, ártó szándékú, vihartámasztó varázslók idézik elő, akik a boszorkányokhoz nagyon hasonlók, és az ördögtől nyerik a hatalmukat. Ja, Agobard álláspontja természetesen az, hogy ez az egész marhaság, és ilyen varázslók nem léteznek. A konkrét, fent leírt sztoriból meg annyi igaz, hogy egy, a termést tönkretevő vihar után a helyiek valóban elfogtak négy szerencsétlent, akiket felelősnek tartottak a történtekért, és meg akartak lincselni őket, úgyhogy végül Agobardnak kellett eljárnia az érdekükben, hogy végül szabadon engedjék őket.

colonel Tigh 2019.11.22. 13:49:21

@pangea: tudod mit jelent a skizofrén?

Én a minden furcsa jelenségben földönkívülit látó-, és a jelenséget lenéző magabiztossággal tagadó embereket ugyanoda sorolom. Nem lehet teljes magabiztossággal állítani, hogy léteznek és itt vannak, ahogy az ellenkezőjét sem. Az élet létezésére mi vagyunk a bizonyíték, az univerzum mérete pedig akkora, hogy már csak a nagy számok törvénye alapján is a világegyetem hemzseghet az élettől, és intelligens élet is számos helyen létezhet. Az már más kérdés, hogy ezek milyen mértékben fejlettek és képesek lehetnek-e számunkra még áthidalhatatlan távolságok megtételére. Rengeteg a jelenség, aminek sokszor hiteles emberek és olykor egészen nagy számú embercsoportok a tanúi, ezeket élből tagadni ugyanolyan abszurd, mint minden furcsaságot a földönkívülieknek tulajdonítani. Ezzel a jelenséggel igenis foglalkoznia kell a tudománynak.

]{udarauszkasz 2019.11.23. 21:35:47

@pangea: a skizofren nem az, aki ufot lat, hanem az, aki definitve nem letezo dolgokat erzekel, es ezeket valosnak is hiszi. En pl. joparszor lattam egyejszakat atvezetve hullafaradtan skotkockas mintat az autopalya folott(komolyan!) megsem hiszem azt, hogy skotok ropkodnek mindenfele;) hanem azt, hogy ki voltam merulve, es baromigyorsan meg kell allni, ha nem akarom az arokban vegezni. Mint ahogy azt sem hiszem, hogy tudok repulni, pedig szoktam almodni ilyet. (illetve tudok, de sikloernyo kell hozza:))
a bigott, magukat szkeptikusnak nevezok nincsenek tisztaban a "szkeptikus" szo jelentesevel. Az ugyanis azt jelenti: ketkedo. Ok nem ketkednek, ok bigottul tagadnak valamit, amirol semmit se tudnak.
süti beállítások módosítása