Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

10 rejtélyes lelet

2014. november 13. - Tokár Tamás Zalán

120 millió éves 3 dimenziós térkép? 290 millió éves megkövesedett emberi lábnyom? 2,8 milliárd éves, mintákkal, vonalakkal ellátott fémgolyók? Az oda nem illő, rejtélyes leletek láttán, különös gondolatok fogalmazódnak meg a fejünkben. Vajon csalás, esetleg félreértés áldozatai vagyunk, vagy olyan dolgok kerültek elő, amelyek megváltoztatják az eddigi ismereteinket a múltról?

1. A vlagyivosztoki alumínium fogasléc

2013. januárjában az Oroszország Hangja nevű rádióállomás arról számolt be, hogy Vlagyivosztokban egy helyi lakos egy széndarabba ágyazódott alumínium tárgyra bukkant, mely egy fogaslécre hasonlít. Ebben nem is lenne semmi különös, de a szakértők úgy vélik, hogy a mesterséges eredetű tárgy 300 millió éves. A tudósok nem találtak magyarázatot az esetre.

1_1.jpg

Vlagyivosztokban egy alumínium tárgyra bukkantak, mely fogaslécre hasonlít. A tudósok szerint 300 millió éves, ráadásul mesterséges eredetű.

2. Az Acambaro-i dinoszaurusz-szobrok

1944-ben Waldemar Julsrud, német kereskedő, szokatlan agyagszobrokat talált a mexikói Acambaroban. Az éveken át tartó ásatás során, több mint 30 ezer figura került elő, az a furcsa  bennük, hogy némelyik dinoszauruszokat is ábrázol, sőt, olyan leletek is előkerültek, melyeken az emberek és az őshüllők együtt vannak. A tudósok akkor döbbentek meg igazán és zárták ki, hogy a szobrok újonnan készültek, amikor C14-es módszerrel sikerült meghatározni a korukat. A vizsgálatok szerint a tárgyak 4500-6500 évesek lehetnek.

mxcp5.2.jpg

Egy Acambaróból származó szobor, mely egy dinoszauruszon lovagló embert ábrázol

3. A csandari kőtábla

1999-ben a Baskír Állami Egyetem tudósai egy rejtélyes kőtáblát ástak ki egy Csandar nevű baskíriai faluban. Az ősi kínaiak nyomát keresték az Urál hegységben, de egészen mást találtak, mint amire számítottak. A 120 millió éves kőtábla igencsak zavarba ejtette a kutatókat, kiderült ugyanis, hogy ez a több millió évvel ezelőtti Urál hegység ismeretlen technikával készített 3 dimenziós térképe, melyet háromféle kőzetrétegből állítottak össze. A meghökkentően pontos térképen nem csak ismeretlen írásjelek láthatók, hanem egy gigantikus méretű csatornarendszert is ábrázol.

mxcpthe-map-of-the-creator.jpg

A Baskíriában, Csandar faluban talált 120 millió éves kőtábla meghökkentette a kutatókat, kiderült, hogy a több millió évvel ezelőtti Urál hegység 3 dimenziós térképe

4. A bagdadi elemek

Wilhelm König, az Iraki Nemzeti Múzeum igazgatója, 1938-ban, Bagdad közelében talált rá azokra (a Kr. e. 250 és Kr. u. 250 között készült), 12-14 cm-es mezopotámiai vázákra, melyek egy rézcsövet és egy eloxidálódott vasrudat tartalmaznak. König 1940-ben megjelent írásában úgy vélte, hogy a vázák elemként funkcionáltak, melyek képesek voltak áramot termelni. A vélemények megoszlanak. Akik nem értenek egyet König elképzelésével, azok úgy gondolják, hogy a korsókban papiruszokat tároltak, melyek felbomlottak és így keletkezett a savas lenyomat a belsejükben. (Az első elemek Alessandro Volta nevéhez fűződnek.)

mxcp536b59711c72d.gif

Egy Bagdad közelében talált váza, benne egy rézcsővel és egy vasrúddal. Wilhelm König, az Iraki Nemzeti Múzeum igazgatója úgy vélte, ezek elemek voltak, melyek elektromos áramot termeltek.

5. Kőgolyók Costa Ricában

A szakértők nem tudják, hogy mire szolgált az a több száz, emberkéz alkotta kőgolyó, melyek Costa Ricában találhatóak. Ezeket a 19. században fedezték fel, először 1930-ban készült róluk tudományos feljegyzés. Méretük változó, a legkisebbek néhány centisek, a legnagyobbak átmérője több mint 2 méter, ezek súlya akár 15 tonna is lehet. A Costa Ricában található, gabbró, mészkő, homokkő vagy gránit anyagú golyókat 2014-ben az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította.

kogolyok-10.jpg

Costa Ricán több száz kőgolyó található, rejtély, hogy mire szolgáltak

6. A dél-afrikai fémgolyók

Az 1950-es években, dél-afrikai bányászok, több száz, apró, néhány centis fémgolyóra bukkantak. A leletek mesterséges eredetűnek tűntek, a rajtuk látható minták, rovátkák és párhuzamos vonalak miatt. Amikor azonban a tudósok komolyabb vizsgálat alá vetették a fémgolyókat, nagyon elcsodálkoztak. Kiderült, hogy a fura tárgyak 2,8 milliárd éves üledékes rétegből származtak. Nem tudni hogyan lehetséges ez, hiszen a mai tudásunk szerint, ebben az időszakban csak nagyon kezdetleges létformák éltek a Földön.

A dél-afrikai fémgolyók.jpg

Dél-Afrikában különös fémgolyókat találtak az 1950-es években. Mesterségesnek tűnnek a rajtuk látható rovátkák ábrák és vonalak miatt, de a tudósok megállapították, hogy a golyók 2,8 milliárd éves üledékrétegből származnak.

7. A Coso-lelet

1961 februárjában, Mike Mikesell két barátjával, különleges ásványok után kutatott a kaliforniai Olancha környékén. Mike talált is egy különleges, üregesnek vélt darabot, hazavitte és egy speciális pengével kettévágta. A kő belsejében egy mesterséges tárgyra lelt, egy olyan gyújtógyertyára, mely egy 1920-as évekből származó autó alkatrésze volt. A legfurcsább csak ezután következett: a követ melyben a tárgy volt, geológus is megvizsgálta és megállapította, hogy 500 ezer éves! Az eset nagy feltűnést keltett, sokan csalást sejtettek. Valószínűleg sosem derül már ki a teljes igazság, a gyertyának és a kőnek 1969-ben nyoma veszett.

3.7.jpg

1961-ben Mike Mikesell és barátai egy különös ásványra bukkantak a kaliforniai Olancha környékén. Kiderült, hogy az 500 ezer éves kő egy 1920-as évekbeli autóalkatrészt, egy gyújtógyertyát rejtett magában.

8. Az oklahomai vascsésze

1912-ben, Frank J. Kenwood, a Thomas városban (USA, Oklahoma állam) működő elektromos művekben dolgozott, amikor egy szokásosnál nagyobb széndarab került a kezébe. Rávert egy kalapáccsal és egy vascsésze esett ki az ásványból. Rejtély, hogy kerülhetett oda az a csésze, hiszen a szén, mely a Wilburton bányából származott az Oklahomai Geológiai Szolgálat szerint 312 millió éves. 

wilburton_pot.jpg

Az oklahomai vascsésze, mely 1912-ben egy 312 millió éves széndarabból került elő

9. A Waffle Rock

A Waffle Rock úgy néz ki, mintha egy túlméretezett goffri lenne (ezért is hívják úgy, hogy Goffri Szikla). 1985-óta lehet megtekinteni Nyugat-Virginiában, Mineral megyében, a Jennings Randolph tó közelében. Számos elmélet született azzal kapcsolatban, hogy miért így néz ki. Az UFO-hívők úgy vélik a földönkívüliek űrhajói hagyták ezt a nyomot és vannak akik azt gondolják, ősi emberi alkotás. A legvalószínűbb verzió, hogy természetes úton jött létre. A geológusok szerint a homokkő szikla repedései kvarccal telítődtek és ennek köszönheti különös mintázatát. De napvilágra került olyan elgondolás is, hogy a Waffle Rockot egy elektromos vihar, vagy az elektromágneses mezők alakították ilyenné.

1-wqffle-stone.jpg

A Waffle Rock olyan, mint egy túlméretezett goffri, az Egyesült Államokban, Nyugat-Virginiában lehet megtekinteni a Jennings Randolph tó közelében

10. Az új-mexikói lábnyom

Jerry MacDonald paleontológus, 1987-ben, Új-Mexikóban, perm kori, 290-248 millió éves megkövesedett nyomokat tanulmányozott, amikor legnagyobb megdöbbenésére egy emberi (vagy ahhoz hasonló) lábnyomra lett figyelmes. Az esetről beszámolt a Smithsonian Magazine is A permkorszakbeli állatok rejtélyes díszszemléje című cikkében. A lap arról írt, hogy a nyom, mindenképpen a permi időkből származik és ha bebizonyosodna, hogy emberek is éltek abban az időszakban, az megcáfolná az evolucionista elméletet.

mxcp2.1.bmp

Jerry MacDonald paleontológus, emberi lábnyomhoz hasonló, megkövesedett perm kori (290-248 millió éves) nyomot talált Új-Mexikóban 1987-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr766894773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigmax 2014.11.14. 21:09:10

@colonel Tigh: mi a lehetetlen egy piramisban?A piramisépítők nagyon is jól tudták ,hogy az építményük megvalósítható ,sőt azt is tudták ,hogy milyen precizitással kell megmunkálniuk az építőelemeket.

bigmax 2014.11.14. 21:11:04

@Beer Monster: valamit te nem értesz a tényen.A tény abból lesz ami bizonyítást nyert.

Saccocoma 2014.11.14. 21:11:38

Az itt felsorolt tárgyakkal számos probléma van.
1: A tárgy eredete ismeretlen, nem tudjuk hogy hol és hogyan bukkantak rá. A 300 millió év mi alapján jött ki? Datálták a bennfoglaló kőzetet? Vagy magát a tárgyat? Hol vannak az adatok? Kőszén lévén nem lehetséges inkább, hogy a fejtés során került bele valamilyen szerszám, vagy egyéb eszköz darabja a kőszénbe?
2. Legjobb tudomásom szerint a kerámiák nem datálhatók C14-el, mivel nincs bennük szén.
3. A kor megint honnan van? Miből jött az ötlet, hogy ez térkép? A hasadások a felszínen szép szabályos 60-120 fokos szögekben metszik egymást, ami tipikus extenziónál, vagyis húzási feszültségnél, ami akár az anyag száradásánál is felléphetett.
6. Megmunkáltnak tűnnek, vagy azok is? Van bizonyíték rá, hogy valóban megmunkálták őket? A bennfoglaló üledék kora mi alapján jött ki? Mi a tárgyak kora? (en.wikipedia.org/wiki/Klerksdorp_sphere)
7. A kőzet korát mire alapozták? Gyakori ugyanis, hogy szabad környezetben mészkiválás jelenik meg mesterséges, akár emberi eredetű tárgyakon is, ami évek alatt vastag mészkérget alkothat. Ilyen ismert már máshonnan is, pl a Londoni kalapács (paleo.cc/paluxy/hammer.htm)
8. Részletes leírást lásd itt: paleo.cc/paluxy/ironpot.htm
10. paleo.cc/paluxy/zapata.htm

Saccocoma 2014.11.14. 21:20:07

@eloi: Van ezekre vonatkozó forrás is?
Szakmabeliként állíthatom, legutóbbi tudásunk alapján nem volt ilyen özönvíz; nem "zilálódtak" össze a rétegek; nem a dinókból lett a kőolaj és a földgáz, de a szén sem. Vannak érdekes, kérdéses leletek, valóban, de ezek közül egyik sem az.
Az evolúció az egyik legjobban és legtöbbet vitatott elmélet, amióta csak megalkották, de ezt a 150 éves kihívást állva azóta sem lelt megalapozott cáfolatra.

bigmax 2014.11.14. 21:20:51

@Saccocoma: te normális vagy?Tudományos bizonyítékokat vársz egy blogban?Képtelen vagy a helyén kezelni a blog témáját?

Tudományos libsizmus 2014.11.14. 21:22:50

Ha egy széndarabról meg lehet állapítani, hány éves, akkor egy gyújtógyertyáról nem lehet?

colonel Tigh 2014.11.14. 21:23:48

@bigmax: látom komolyan vetted, pedig csak viccnek szántam. Hát, úgy látszik nem jött be. Vagy tényleg smileyt kell raknom minden iróniának szánt mondatomba.

Gekko 2014.11.14. 21:27:32

Huhh, aki hinni akar, az mindig talál rá okot. Amúgy meg a C-14-es izotóp vizsgálata NEM A KÉSZÍTÉS hanem az ALAPANYAG KELETKEZÉS dátumát határozza meg. Számtalan műtárgy hamisítás épül eme egyszerű igazságra.
Ezzel együtt, szerintem a Szíriuszi gyíkemberek voltak

bigmax 2014.11.14. 21:27:49

@Tudományos libsizmus:próbáld meg ,neked menni fog hisz nálad a 2/3 !LOL

bigmax 2014.11.14. 21:30:18

@colonel Tigh: ajánlatos lenne... :)(az én hibám ,mert egy másik blogon a sok hülyét olvasva tompul az iróniaérzékem! :D )

Gekko 2014.11.14. 21:30:23

@colonel Tigh: Nézz már körül, mi mindent tesz egy civilizáció a környezetével! 300 millió éve élt állatok - szerves - csontvázából egész sok kiállítóteret sikerült megtölteni.

lutria 2014.11.14. 21:33:49

Nem sok egy kicsit egy ásatáson 30000+ db agyagszobor?És mi lett utána velük,van valahol egy múzeum aminek a raktárában ott porosodnak összeömlesztve köbméterszámra?

colonel Tigh 2014.11.14. 21:36:22

@bigmax: ...de hogy válaszoljak is a kérdésedre: nyilván nem önmagában a piramis léte a lehetetlen, hanem a (pl a "Nagy" piramis) létrejöttének hivatalos, egyiptológusok által elfogadott körülményei...

Mustdestruction 2014.11.14. 21:37:23

@Sea-you: Az evolúció-elmélet sem bizonyította be, hogy nincs Isten, mégis lecserélték rá az "Isten teremtette a világot" világnézetet.

Hoppácska...

Tudományos libsizmus 2014.11.14. 21:37:29

Nagyon kérem, ne röhögjön ki senki. A szén nem a Földön keletkezik, hanem a csillagokban. Hogyan lehet egy széndarab korát megállapítani? Hogy mondjuk 300 millió éves. De nem annyi éves, mert a széndarabot alkotó atomok legalább 4,5 milliárd évesek.

Mustdestruction 2014.11.14. 21:39:30

@Saccocoma: "de ezt a 150 éves kihívást állva azóta sem lelt megalapozott cáfolatra."

Mondjuk bebizonyítva sem lett...

colonel Tigh 2014.11.14. 21:39:34

@Gekko: bocs, de elég fáradt vagyok, vagy már butulok, de ezt most mire értetted?

Beer Monster 2014.11.14. 21:39:47

Miket meg nem tud az ember.

zafir38 2014.11.14. 21:43:29

@bigmax: elismerem, teljesen jogos az
érvelésed! én csak tanulatlan csodálója vagyok
egy-két építménynek. Az inkák, akik akár 30 szögű
köveket illesztettek egymással tökéletesen, úgy
hogy nem ismerték a kereket és vésőjük sem volt.
Na meg hogy mérnöki diszciplína...tudom hogy
igazad van...:-)

Mustdestruction 2014.11.14. 21:43:58

@egysmás: "Ám, mivel a FAJ egy tudományosan definiálhatatlan fogalom -hiszen az nem természetes létező, hanem emberi alkotás"

:)

Melyik fogalom nem emberi alkotás ?

egysmás 2014.11.14. 21:46:54

@Mustdestruction: A háromszög pl. létezik az ember nélkül is. az elektromos ellenállás is létezik. Az arany is létezik meg a víz is létezik.
A faj nem ilyen létező.

colonel Tigh 2014.11.14. 21:46:57

@Tudományos libsizmus: ja, hát akkor végülis minden cca 14mrd éves.:)

Tudományos libsizmus 2014.11.14. 21:47:02

Szóval ha ma teszem azt, a franciák építenének piramist, az úgy dőlne össze, mint a szél.

Tudományos libsizmus 2014.11.14. 21:48:36

@colonel Tigh:
Rendben. Komoly a kérdés.

Minden héliumnál nehezebb elemet a csillagok gyártanak le. Amikor az a csillag az élete végén esetleg felrobban, hiszen bizonyos típusú csillagok felrobbannak, amikor minden üzemanyaguk kifogyott, ezek a héliumnál nehezebb elemek akkor
repülnek szerteszét a világűrben és épülnek be más égitestek, például a Föld anyagába.

Tehát a Földön fellelhető valamennyi szénatom legalább 4,5 milliárd éves. Ebből hogy jön ki, hogy ez és ez a brikett 300 millió éves?

colonel Tigh 2014.11.14. 21:50:09

@Tudományos libsizmus: Csináltak egyet üvegből. Az még áll.

Mustdestruction 2014.11.14. 21:50:21

@egysmás: Amúgy honnan veszed, hogy nem léteznek fajok?

Egész sokáig léteztek. Pontosan addig, amíg bele nem tört az evolúció elméletnek a bicskája. :)

Igaz az egyes fajok egyedei, ettől függetlenül azóta is felismerik egymást.

egysmás 2014.11.14. 21:57:21

@Tudományos libsizmus: "Nagyon kérem, ne röhögjön ki senki. "
oké!
"A szén nem a Földön keletkezik, hanem a csillagokban. "
nem! A szén14-es izotópja a Földön keletkezik kozmikus sugárzás hatására a légkör felső rétegeiben nitrogénből.

"Hogyan lehet egy széndarab korát megállapítani? Hogy mondjuk 300 millió éves. " kb 5700 év ennek a szénfajtának a felezési ideje, és ez a szén csak a légkörből kerülhetett bele.
Amennyiben a kozmikus sugárzást hosszú távon számíthatónak tartjuk, a széntartalmú anyag kora számítható.

"De nem annyi éves, mert a széndarabot alkotó atomok legalább 4,5 milliárd évesek. " Csak a stabil izotópok. Talán.

egysmás 2014.11.14. 21:59:55

@Mustdestruction: A Föld is lapos volt, amíg bele nem tört a térképészek meg a hajósok bicskája a lapos Földbe.
Sőt, a Föld volt a világ középpontja addig, amíg a csillagászok bicskája bele nem tört ebbe a középpontba.

Tudományos libsizmus 2014.11.14. 22:06:20

@egysmás:
Köszönöm a választ! Soha sem tudtam, hogy a fészkes fenébe lehet valaminek a korát megállapítani. Gondolom, akkor ezzel a módszerrel leginkább élőlények (azok maradványainak) kora állapítható meg.

colonel Tigh 2014.11.14. 22:11:07

@Tudományos libsizmus: A feltevésedben ott a probléma, hogy az a szén amire te gondolsz, ami itt van a Földön az adott mennyiségben már a kőzetrétegekben való elhelyezkedése alapján látszik, hogy az itt helyben keletkezett. Ugye a kőzetrétegeket ha elképzeled mint a fa évgyűrűit, akkor már abból nyilvánvalóvá válik, ugye egyszer csak megjelenik az egyik rétegben, ott halmozódik, rakódik folyamatosan, majd a felsőbb "évgyűrűkből" eltűnik. Innen az elnevezés is úgymint C=Carbon, a karbon nevű földtörténeti kor.

Danubium 2014.11.14. 22:11:50

@egysmás: A Föld az arisztotelészi modellben nem a világ középpontja volt, hanem az alja.

colonel Tigh 2014.11.14. 22:13:01

@egysmás: A C14 izotópos kormeghatározás csak pár tízezer évig pontos.

Saccocoma 2014.11.14. 22:13:29

@bigmax: Köszönöm kérdésed, az volnék. Azonban minden alkalommal elképeszt, hogy arra fogékony emberek hogyan ugranak ezerszer lerágott témákra újra és újra. Lehet, hogy szerinted probléma az, hogy a téma alapvető hibáira felhívom a figyelmet azért, hogy esetleg egy-két ember, aki egyébként elhinné ezeket a dolgokat csont nélkül, netán el is gondolkodjon egy kicsit, de nem szándékozom mindenki ízlésének megfelelni...

egysmás 2014.11.14. 22:14:58

@Tudományos libsizmus: jah, mert ez a szén a légkörből kerül bele a szilárd anyagba, és a szilárd anyagnak szénáramlása kb csak akkor van, ha az él.

egysmás 2014.11.14. 22:18:01

@colonel Tigh: Sőt, akkor sem mindig, mert ha mélytengeri jószágról van szó, igazából használhatatlan.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2014.11.14. 22:19:26

@Iosephus30: "70 millió év múlva a mi civilizációnknak semmilyen nyoma sem maradna meg. "

És a BigMac? :-)

egysmás 2014.11.14. 22:20:03

@Danubium: Azt hiszem ez egy olyan részletkérdés, aminek a relevanciája kb a nullával egyenlő.

@Mustdestruction: nem az volt, maximum nem érted.

Mustdestruction 2014.11.14. 22:22:02

@egysmás: Jujj...
Amikor valakinek már meg kell magyarázni, hogy miért sánta (neked inkább lábatlan) a párhuzama, akkor én már menekülök is.
Vitatkozz mással.

colonel Tigh 2014.11.14. 22:27:43

@egysmás: és még a felszíni mintáknál is bezavarhat egy "jól időzített" kísérleti atomrobbantás, vagy a Földet érő kozmikus háttérsugárzásban történő változás. Bár ezek kiküszöbölésére t'án van valami kalibrációs módszer, de a pontos know-howt nem tudom, nem vagyok pro a témában.

colonel Tigh 2014.11.14. 22:29:57

@Sipi81: Big Mac? Lóf.szt, Keith Richards. Ő, meg a csótányok :)

Saccocoma 2014.11.14. 22:34:15

@Mustdestruction: Ezt ismerem, ez egy bevett módszer, ráadásul már eléggé lefutott. Bizonyíték kell, aztán adnak, aztán még kell, aztán még adnak, stb...
Egy előre elhatározott embernek, aki eldöntötte, hogy valami nem lehet igaz, bármennyi és bármilyen bizonyíték kevés lesz. Van akit nem lehet meggyőzni, mert nem a valóságot kutatja, hanem a saját elképzeléseinek igazolását akarja visszahallani.

egysmás 2014.11.14. 22:39:41

@Mustdestruction: Ha nem kell megmagyarázni valakinek, hogy miért sánta a párhuzama, mert az tudja magától is róla, akkor az a valaki át akar verni.
Ha viszont csak téved a párhuzammal, akkor meg kell neki mutatni, hogy miért is nem igaz az, amit ő annak gondol.

Persze, menekülni egyszerűbb, mint szembenézni egy olyannal, aki _ért_ egy bizonyos témához, és mást mond, mint az outsider.

Beer Monster 2014.11.14. 23:06:53

@bigmax: Látom, hogy értesz hozzá.

Csak akkor miért nem kérdezel?

steery 2014.11.14. 23:21:33

Eme különös leletek lehetséges okai a következők:
1. Ősi emberi vagy emberszerű civilizációk készítették, amikről ezen tárgyakon kívül semmit nem tudunk.
2. Erre járt földönkívüliek hagyták itt a szemetüket, akik emberszerűek voltak. Esetleg mi is az ő leszármazottaik vagyunk.
3. Valaki föltalálta a jövőben az időgépet és a használói teleszemetelték turistáskodás közben a múltat.
4. Maiak a tárgyak és különféle rejtélyes módokon kerültek a régi kőzetekbe. Például spontán vagy irányított teleportációval, téranomáliák segítségével ugrottak a kőzetekbe. Ez akkor nyerhet bizonyítást, ha olyan tárgyat találunk, amin rajta van a gyártás éve és helye, valamilyen márkajel, sorozatszám, írás, stb.
5. A kőzetek csak réginek tűnnek, valójában fiatalok és a kormeghatározás módszere volt hibás.
6. A hoax gyárosok szórakoznak velünk.
Lehet választani, kinek mi tetszik.

2014.11.15. 00:21:41

@tengier1: Ne már, olvass utána, nem fogok itt pötyögni, de az egyik legfontosabb, a mutáció létrejön, mondjuk egy marha okos ember születik pl Einstein..hú, hogy elszaporodott, csupa olyannal van tele a világ. "
Látod, önmagad cáfolod, és még büszke is vagy rá!

Miért gondolod, hogy az emberiség szempontjából épp Einsteinekre van szükség? Tudod, egy közösségnek, hogy fenntartsa önmagát , nem csak nagyon okos emberekre van szüksége. Egyébként épp a mutáció bizonyítéka Einstein. Ha azt hiszed, az evolúció az nem más, mint a különleges képességűek kiválasztódása az átlagos és az alattiak rovására, kurva nagyot tévedsz!
miért gondolod, hogy az ember nem az evolúció ellen hat? Hisz mást nem teszünk, mint életben tartjuk szeretteinket, akkor is , ha önmaguktól életképtelenek! Hisz beavatkozunk az állatok világába. Kiirtunk fajokat, mesterségesen alakítunk fajtákat.

2014.11.15. 00:28:24

@HgGina: Dr Guman kurvára friss lehet. Én a dogonokról vagy 30 éve olvastam, egy kis tudományos füzetkében, még IPM előtt....

2014.11.15. 00:42:28

@tengier1: Az evolúciógenetika az evolúció alaplépéseit egy-egy populáció genetikai összetételének – az allélek gyakoriságának – változásával definiálja. A tulajdonságok, jellegek géneken keresztül fejeződnek ki, melyek a reprodukció során másolással adódnak tovább a következő nemzedékbe. Az ivarsejtek képződésekor az örökítő anyag, azaz a DNS replikációja során apró, részben véletlenszerű változások, mutációk történhetnek. Ezek a genetikai változások új morfológiai, fiziológiai vagy viselkedési változatok megjelenését eredményezik, melyek hordozóik sikeres szaporodása révén átkerülnek a következő nemzedékekbe is. A mutációs változás fennmaradása azonban nem garantált egy populációban, hiszen egyetlen egyedben keletkezik, nem biztos, hogy öröklődik, ha öröklődik is, nem feltétlenül lesznek utódai. Ezért a fajképződés sokkal inkább a mindig jelen lévő változatosságra támaszkodik. Minden populáció egyedei eltérőek, egyéniek, ezen egyéni tulajdonságok előnyös vagy előnytelen volta biztosítja a fennmaradást. Evolúciós változást eredményez a populációk véges létszámának köszönhető irányítatlan, genetikai sodródás is. Ilyenkor az egymással egyenértékű molekuláris változatok aránya véletlenszerűen változik ide-oda – azaz sodródik – generációról generációra.

A túlélési és(/vagy) szaporodási esélyt növelő mutánsok gyakorisága viszont tendenciózusan növekszik nemzedékről-nemzedékre""@eloi:

2014.11.15. 00:45:18

@eloi: Ez esetben rögtön ésszerű magyarázatot nyer, hogyan kerülhetett egy fém pohár a szénbe, hiszen vitte a cunami, összevegyítette a gazdáival meg az őserdőkkel együtt egy helyre, ahol szénné vált a massza, benne a fémpohárral."

Miért is? össze-vissza beszélsz.

Ha özönvíz pusztított el mindent, miért lenne a fémpohár a szénben? Szén nem özönvíz miatt keletkezik. A fémpohár azt bizonyítaná, hogy abban a korban, amikor az a szénréteg keletkezett, már volt mesterséges tárgy. Feltéve, ha...

2014.11.15. 00:48:03

@eloi: A lovat, kutyát..., amióta ember létezik, tenyésztjük! És még mindig csak lovak és kutyák...!!!! Vagyis nem történt semmiféle evolúció! Csak variáció. Amely FAJON BELÜLI!
Tehát a tenyésztés, nemesítés az adott fajok korlátos változékonyságát igazolja, evolúciót NEM! +

Üsd be a gugliba: evolúció

Legalább légy már tisztában azzal, amiról ilyen vehemenciával vitázol.

2014.11.15. 00:58:55

@eloi:

Tudod, a genetika épp megerősíti Darwin elméletét. Ezért sikerült később integrálni a kettőt. Mendellel cáfolni az evolúciót minimum öngól.... inkább bizonyítvány. Buta vagy! Nemérted.hu
" A modern szintézis szerint a populációkban megfigyelhető genetikai változatosság a mutációk (hiba a DNS-szintézisben) és a rekombinációk (a homológ kromoszómák átkereszteződése a meiózis első főszakaszában) következménye. Az evolúció elsősorban az egymást követő generációk allél gyakoriságainak megváltozásában áll, ennek oka a genetikai sodródás, a génáramlás és a természetes szelekció. Például, abban az esetben, ha egy populáció két részét olyan földrajzi akadály (például folyó) választja el egymástól, mely megakadályozza a szaporodási lehetőséget a két alpopuláció között, fokozatosan új faj képződhet."

2014.11.15. 01:02:01

@Tudományos libsizmus: Szenet én is tudok előállítani fából. Akkor most szupernóva vagyok?

Nem ugyanarról van szó. A szén, szén atom, és szén izotóp más-más jelentéssel bírnak.

galaxiscsirke 2014.11.15. 01:08:42

@egysmás: A faj az egymással lehetséges szaporodási közösséget alkotó egyedek csoportja. Szaporodási közösségről akkor beszélhetünk,ha a létrehozott utódok szintén szaporodóképesek (vagyis a ló meg a szamár ugyan tudnak öszvért csinálni,de 2 öszvér nem tud egy harmadikat,tehát a ló meg a szamár nem alkot szaporodási közösséget). Elég pontos definíció? (bővebben esetleg: hu.wikipedia.org/wiki/Faj )

egysmás 2014.11.15. 01:11:29

@galaxiscsirke: Jah, a definíció szerint nem vagyok egy faj az apámmal, fiammal.
Ellenben az ezüstsirály meg a heringsirály az egy és ugyanaz.

egysmás 2014.11.15. 01:19:56

@galaxiscsirke: Nincs deifiníciója a fajnak, mert nem lehet mennyiségi különbségeket minőségi különbségként definiálni.

Az ember génkészlete nagyon hasonló a csimpánzéhoz.
Százalékban ki is fejezhető, hogy mennyire.
Ugyanilyen százalékban kifejezhető nagyságban hasonlít a csirkéére, a tarajos gőtéjére meg a szilvafáéra.

Az eltérés mennyiségi jellegű, nem minőségi, így a határvonal, amit meg akarsz húzni fals lesz.

Gondolj csak bele: közvetlen leszármazási sor van tőlem és az ősmajomősig, és ugyanehhez az ősmajomőshöz vezet közvetlenül leszármazási sor egy tetszőlegesen kiválasztott gibbontól, orángutántól, vagy akár lemúrtól.

Ez leírható úgy, hogy rokonom, a n+3-ik fokú unokatestvérem az adott csimpánz.
Viszont nem tartozik egy fajba velem.
A saját rokonom.

galaxiscsirke 2014.11.15. 01:31:22

@egysmás: Az, hogy a lehetőség fennáll,még nem jelenti azt,hogy kötelező is. Nyilván épelméjű élőlény nem a közvetlen rokonaival fog akciózni,éppen a genetikai változatosság fenntartásának okán. Az meg,hogy a bármi sokadik fokú rokonom v. 1 fajba tartozik-e,nem szükségszerűen függ össze. Az adott ősmajom az akkori környezethez alkalmazkodott,az utódai meg szép lassan a változó környezethez. Nyilván egyre nőtt az eltérés,amíg elért egy olyan szintet,hogy már nem egy faj. Hogy kronológiailag visszakövethető a rokonság,az egy dolog.
A nyelvekben is ez van: elvileg az angolnak meg kéne értenie a németet,hiszen közös germán ősből alakultak,de a rokonság miatt mégse mondja senki,hogy egy nyelv,mert volt elég ideje mind2 ágnak változni. Annyira,hogy elértek 1 olyan pontot,ahonnan külön nyelvnek mondhatók. Csakúgy,mint az emlegetett ősmajom rokon,aki lehet ugyan rokon,de attól még nem kötelező 1 fajba tartoznia velem. Tény,hogy konkrét határvonalat nem lehet meghúzni,hogy honnantól még 1 faj,és honnantól már nem,de 1előre pontosabb definíciót nem sikerült kitalálni,ezzel kell dolgozni.

Tudományos libsizmus 2014.11.15. 01:42:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Haha. Olyankor a fában eleve benne lévő szenet hozod elő.

egysmás 2014.11.15. 01:48:02

@galaxiscsirke: "nyílván nem fog" és a DEFINÍCIÓ SZERINT MEGTEHETI közötti különbség érzékelése maga a tudományos gondolkodás.
Mellesleg akkor kiegészíteném: egyetlen férfivel sem tudok, még lehetőség szinten sem, szaporodásképes utódot létrehozni, lévén magam is férfi vagyok.
A definíciód alapján tehát egyetlen férfi sem tartozik abba a fajba, amelyikbe én tartozok.

"Az meg,hogy a bármi sokadik fokú rokonom v. 1 fajba tartozik-e,nem szükségszerűen függ össze. Az adott ősmajom az akkori környezethez alkalmazkodott,az utódai meg szép lassan a változó környezethez. Nyilván egyre nőtt az eltérés,amíg elért egy olyan szintet,hogy már nem egy faj. Hogy kronológiailag visszakövethető a rokonság,az egy dolog."

Tényleg nem érted a problémát?
Nekem van egy anyám. Ez az anyuci szintén rendelkezik egy anyucival, akinek van egy anyucija.
Hatvanezer ilyen anyucival hátrébb, kb egymillió évvel ezelőtti anyuci már nem ember. De a sorban nem tudod megmondani, hogy hol következett be az a pillanat, amikor már nem ember, meg még nem ember.
Minden, a sorból kiragadott egymás utáni tíz tag egy fajhoz tartozik, miközben a sor elején tartózkodók és a sor végén tartózkodók már nem.

Tudod, ott van a kutya elásva, hogyaszondja: "Tény,hogy konkrét határvonalat nem lehet meghúzni,hogy honnantól még 1 faj,és honnantól már nem,de 1előre pontosabb definíciót nem sikerült kitalálni,ezzel kell dolgozni." alapvetően nem igaz állítás, mivel nem KELL ezzel dolgozni.
Ha a fajt, mint tudományos fogalmat elvetjük, a rendszer egyszerű lesz és egyértelmű.
Olyan ez, mint amikor azt hitték, lapos a Föld.
Aztán körülhajózták, és elvetették azt a látszólag egyértelmű és logikus tényt, hogy a föld lapos, hiszen látszik, hogy az, plusz, ha nem lenne az, lefolyna róla a víz...

anyo05 2014.11.15. 06:51:28

Az élet nem a földön keletkezett!! Úgy hozták ide:)))

Mustdestruction 2014.11.15. 09:42:13

@egysmás:

"Hatvanezer ilyen anyucival hátrébb, kb egymillió évvel ezelőtti anyuci már nem ember. "

Ha ilyen gyors az evolúció, baktériumokkal, miért nem lehet modellezni pár éves kísérletben?

egysmás 2014.11.15. 09:58:16

@Mustdestruction: Szerinted az antibiotikum-rezisztens törzsek mi a fenék? :o

2014.11.15. 10:56:00

@Tudományos libsizmus:
Na akkor komolyan:
A kormeghatározás , ha szén alapú akkor úgy történik, hogy a C 12 , ami stabil, és a C 14 ami lebomlik közötti arányt nézik. Ugyanis az élő anyag szént vesz fel, C 14 izotópot. Mikor elpusztul, többé már nem vesz fel szenet, így ez a kiindulópont. A kétfajta szén arányából lehet következtetni a korra, ez azonban csak olyan 50-70 ezer évre visszamebőleg pontos, mintegy 100 éves tévedési rátával....A gond vele, hogy a C12 és a C14 aránya a különböző időszakokban különböző lehetett, és lövésünk sincs az arányokról mondjuk 3000 évvel ezelőttről. Hiszen elég hozzá egy vulkánkitörés, és megváltozik az arány a levegőben.

Más módszer a radioaktív anyagok mérése. Az urán felezési idejére alapul. Itt jön képbe az agyag és kőzet edények kormeghatározása. Sajna ez is korlátolt, mintegy 200 ezer évre visszamenőleg pontos.

Van még a kálium -argon módszer, a lényege, hogy a kálium lebomlik argonra, ami jól detektálható.

Egyetlen gond vele, hogy évmilliók távlatában jó, de olyan 100 ezer évre visszamenőleg értelmezhető csak.

2014.11.15. 10:56:52

@Mustdestruction: Már hogyne lehetne. Egyébként muslicákkal kísérleteznek.

2014.11.15. 11:00:43

@egysmás: Szegény Linné forog a sírjában...

Hogy vagy képes összekeverni a fajt a fajon belüli egyedek nemi különbözőségével?

egysmás 2014.11.15. 11:09:28

@Könnyen elkaptuk, uram!: A definíció így szólt:

"A faj az egymással lehetséges szaporodási közösséget alkotó egyedek csoportja. Szaporodási közösségről akkor beszélhetünk,ha a létrehozott utódok szintén szaporodóképesek (vagyis a ló meg a szamár ugyan tudnak öszvért csinálni,de 2 öszvér nem tud egy harmadikat,tehát a ló meg a szamár nem alkot szaporodási közösséget). Elég pontos definíció? (bővebben esetleg: hu.wikipedia.org/wiki/Faj ) "

Vegyünk két egyedet és validáljuk az állítást.
Vegyünk engem és az apámat.
A definíció a validitásteszten elbukott, VAGY nem vagyok egy faj az apámmal.

A DEFINÍCIÓT vizsgáltam az ügyben, azt, hogy az megfelelő-e arra a kategóriára, amit definiálni akarunk.

teddybear01 2014.11.15. 11:57:18

@egysmás: "Vegyünk két egyedet és validáljuk az állítást.
Vegyünk engem és az apámat.
A definíció a validitásteszten elbukott, VAGY nem vagyok egy faj az apámmal."

Ha te is hím egyed vagy, akkor persze képtelenek vagytok szaporodni. Ezt buzulásnak szokás hívni köznyelven.
Ha nőféle vagy, akkor viszont minden további nélkül tud az apád gyereket csinálni neked. Ez biológiai tény. Sajnos rendszeresen elő is szokott fordulni.
Az más tészta, hogy a mai emberi erkölcsök szerint akár homokos, akár normális heterokapcsolat van apád és közted, azt vérfertőzésnek nevezik.

egysmás 2014.11.15. 12:12:52

@teddybear01: Miért van az, hogy az emberek képtelenek a problémára koncentrálni, és arról beszélni, amiről beszélni akarnak?
A faszé' kell csapongani össze-vissza, magyarázni a döglött lovat!

FIGYI BAZEG!
A definíciót nem magyarázzuk, hogy hogyan is kell érteni, hanem vizsgáljuk.
A csóka a faj definíciójára a szaporodási közösséget jelölte meg!
Ennyit.
Tehát ATTÓL egy fajba tartozó a két egyed, hogy lehetséges nekik szaporodóképes utódot nemzeni.
Ez VISSZAFELÉ is igaz, tehát, ha nem tud két egyed szaporodóképes utódot létrehozni, akkor nem egy faj.
MIVEL két azonos nemű lény nem tud szaporodóképes utódot létrehozni (az esetek nagy részében), azok nem tartozhatnak egy fajba, a DEFINÍCIÓ szerint.

TEHÁT a definíció HIBÁS.

Ennyi. Erről beszéltem, nem a buzulásról, meg a visszakeresztezésről, meg az anyám picsájáról!

Arról, hogy mivel a fajnak nem lehet definíciót adni, mert nem LEHET, hiszen az egyes élőlények között a különbség MENNYISÉGI jellegű, nem pedig MINŐSÉGI, az, amit mi fajokként azonosítunk, lényegében éles átmenet NÉLKÜL alakulnak át egymásba egy közvetlen leszármazási láncon keresztül, egyszerűen NEM ADHATÓ MEG olyan definíció, ami nem tartalmaz olyan önkényes elemeket, amiket nem az értelem, hanem csak valami homályos konszenzus tart meg a definícióban.

Ezért állítom, hogy a fajok, mint olyanok igazából -tudományos szempontból- nem léteznek, pusztán egy olyan rendszerezési segédletek, MŰTERMÉKEK, amik ara szolgálnak, hogy beszélni tudjunk az élőlényekről.
A faj legjobb definíciója mellesleg kb. az, hogy a "megfelelő rokonságban lévő élőlények összessége."

És itt a "megfelelő rokonság" egy olyan paraméter, amit teljesen önkényesen választunk ki.

teddybear01 2014.11.15. 12:28:17

@egysmás: Nyugodtan dühönghetsz tőlem, d attól a faj fogalma többé-kevésbé ismert mindenki számára.
Felhoztál egy érvet, amit mindenki csípőből meg tud cáfolni, és még te dühöngsz és nevezed a másikat hülyének?

A leglaikusabb ember is más fajba sorolja a kutyát, a macskát meg a lovat. Hogy te képtelen vagy erre az inkább azt jelenti, hogy valami miatt te képtelen vagy ezt felfogni.
A faj fogalmának definíciója meg inkább szemantikai fogalom, ami meg inkább nyelvészeti kérdés.

Különben mi a problémád? Hogy te képtelen vagy elfogadni egy tudományos állítást? Sajnálom de ez csak a te problémád.
Az evolúció meg létezik, ennek ezernyi bizonyítása van, erre példa az összes földműves és állattenyésztő. Ők már akkor is gyakorlatban használták az evolúciós törvényeket, amikor még nem fogalmazta meg senki, sőt a tudomány nem is érdekelt senkit.

egysmás 2014.11.15. 13:15:00

@teddybear01: Az evolúció létezésének SZÜKSÉGES feltétele, hogy a fajok ne létezhessenek, mint önálló és definiálható entitások.

"A leglaikusabb ember is más fajba sorolja a kutyát, a macskát meg a lovat. "
És a leglaikusabb ember is meg tudja állapítani, hogy a föld lapos és tányér alakú, hiszen, ha nem olyan lenne, lefolynának róla a tengerek.

zobod 2014.11.15. 14:14:38

@eloi: Előre beismerem, hogy nem érdekel különösebben a történelem legfeljebb a technikatörténet. Viszont ismereteim alapján szerintem egy elég jól dokumentált, és tényekkel alátámasztott fajfejlődési pályát tudnak a kutatók felépíteni a korai emberszabásúaktól a mai emberig. Ennek a kb. két és fél millió évnyi időszaknak szinte az egészében az emberi faj technikai fejlettsége a kőeszközök használatára korlátozódott, csak olyan 6-7 ezer éve hagytuk magunk mögött a kőkorszakot. Igaz, a vége felé, a neolitikumban ezt a technológiát már olyannyira kimaxolták, hogy a piramisokat, mohenjo darot, vagy éppen tiwanakut is felépítették az elődeink.

Azt erősen kétlem, hogy a kőkorszakban élő emberiséggel párhuzamosan létezett volna egy hozzá képest fejlettebb - értsed ezen akár csak a rézkorszaki fejlettséget - ága az emberiségnek. Egyszerűen kiszorította volna a kőkorszaki ágat. A technikailag elmaradottabb civilizációk mindig megsemmisülnek a fejlettebbel való találkozáskor, gondolj csak az amerikai őslakosokra akiket a gyarmatosítók fizikailag is megsemmisítettek, vagy az afrikai és ázsiai gyarmatosításokra, azok hatására az őshonos kultúrákra.

Hogy az emberszabásúak, vagy még korábban az emlősök színre lépése előtt volt-e valami állatvilágból kiemelkedett faj, ami aztán úgy eltűnt hogy semmi nyoma nem maradt, az más kérdés, kizárni nem lehet... de szerintem nem túl valószínű. Még megkövült, több százmillió évvel ezelőtt élt trilobiták maradványát is megtalálják a kutatók, nehéz elhinni hogy egy emberhez hasonló sikerű egykori faj minden nyom nélkül eltűnjön.

Úgyhogy bevallom, én szkeptikus vagyok. Illetve nem okoz gondot elfogadni, hogy a kőkorszak vége felé élt emberek létre tudták hozni a neolitikus "titokzatos" építményeket mindenféle misztikus dolgok nélkül is. Gondolj csak bele, a közel egy évezrede megkezdett Notre-Dame katedrális elmaradott eszközökkel, tervrajzok nélkül épült úgy 150 éven át úgy, hogy az építkezés vége felé már nemzedékek óta halottak voltak, akik egykor elkezdték. Mégis megépült, és áll, és jó eséllyel fog még állni évszázadokig.

eloi 2014.11.15. 14:44:20

@enpera: Bizonyítsd!
Vagy igazold az evolúciós tan állításait, de ne csak szavakból álló történetek mesélésével. Vagy, cáfold az ev. elmélet kritikáit.
Amíg ezt nem teszitek meg, csak butázzátok, hülyézitek az ellenfeleiteket, addig amit mondtok csak HIT, a tiétek. Egy világnézet, mindenféle tudományos alap nélkül, mert azt csak odahazudjátok.
Olvass többet! Pl. itt: www.ertem.hu Ugyanitt hosszú lista a megismerendő irodalomról! Ismerd meg! Utána butázz, már EGÉSZEN KONKRÉT ÁLLÍTÁSOKAT cáfolva, ha tudod!
Az ev. elmélet egy jól elmesélt és jól menedzselt történet, nem több. (Lásd még Star Wars.) Amint konkrét ponton kéne igazolni, bedől. Járj utána, aztán vitázz!

Majd látni fogod, hogy nem elég csak úgy odavetni, hogy pl. a lótenyésztés igazolja az evolúciót. Mert egy nagy frászt igazolja... Stb.

egysmás 2014.11.15. 14:58:18

@eloi: Egy konkrét állítást mondj, amit szeretnél megcáfolva látni!

Nem fogom a teljes értemet végigbogarászni...
Egy konkrét, cáfolandó állítást kérek!

eloi 2014.11.15. 15:01:58

@zobod: Értelek, csak hogy ennek ellenére vannak leletek - úgy értem igaziak, nem olyanok mint egy-egy fogból alkotott "ősemberek" - lásd a cikket is, amelyek magyarázatra várnak.
Az özönvízről/óriás cunamiról gyakorlatilag minden kontinensen maradtak fenn emlékek népeknél, nem csak a zsidóknál. A tudomány is első helyen feltételez egy kisbolygó/meteor becsapódást a dínók szinte azonnali kihalásának okaként. Tehát nem túl logikus azt állítani, hogy 1. volt egy ilyen becsapódás, 2. de az nem járt a földkéreg és a felszíni vizek kataklizmaszerű átalakulásával. (Mert nyilván nem úgy haltak ki a dínók sem, hogy mind egy helyen álltak és a fejükre esett a meteor.) Hanem a robbanás, becsapódás lökéshullámától, a tengerből indult óriás cunamitól, és az ezeket követő éghajlatváltozástól.
Tehát nem lehet egyszerre hinni egy becsapódásban, meg abban, hogy nem járt nagy rombolással, cunamival. Tekintettel arra is, hogy a felszín nagyobb részét víz borítja. Vagyis sanszos, hogy a vízbe érkezett a meteor, de ha nem is, akkor is ha globális kihalást tudott előidézni, akkor akkora volt a földrengés, amit kiváltott, hogy simán elindul a gigászi cunami. Hiszen most is elindulnak, sokkal kisebb energiájú rengéseknél is! Ergo: volt özönvíz!
Ha tetszik, ha nem.

A szénről azért tudjuk, hogy miből lett, a kőolajról is. Ezen kár vitázni. Biomasszából lettek. Nem én mondom, a tudomány.
És hogyan került olyan irdatlan mennyiségű biomassza egy helyre, mélyen a földrétegek alá temetve??? ...

Ismerettágítók pl. itt:
ertem.hu/olvasnivalok/

Opel P1 · http://www.pbcomputer.hu/ 2014.11.15. 15:02:19

hááát... van a felsorolásban pár elég nagy hülyeség

tincze 2014.11.15. 16:26:07

@eloi: tegyük fel, hogy létezik evolúció. Azt úgy tudjuk, hogy volt kardfogú tigris. Viszont akkor kell, hogy legyen előtte tőr fogú, azelőtt konyhakés fogú ,stb tigris. Én még soha nem hallottam egyiket sem. / Nem mintha ez bármit is jelentene :-) /

eloi 2014.11.15. 17:18:14

@egysmás: Azért nem ártana olvasni is valamit. Nem egy ilyen blogban lehet igazán tanulni.

lifelike 2014.11.15. 18:41:39

a lábnyomos kép nem azt a lábnyomot mutatja amit találtak
amit valóban találtak az akármi is lehet, de nem emberi lábnyom
érdemes utánaolvasni

egysmás 2014.11.16. 08:51:08

@eloi: Elég sokat olvastam, így most tőled kérek egy állítást, amit szeretnél megcáfolva látni.
Felajánlom, hogy te válassz, hogy ne az legyen, hogy az agyhúgyköves váteszek legnyilvánvalóbb blődségét választom ki, így jutva sportszerűtlen előnyhöz.

Beer Monster 2014.11.16. 09:53:33

@egysmás: Ne vitatkozz ostobákkal.
A biológia évtizedek óta nem használja természetes létezőként a fajt. Jó, hogy nem azt kezded magyarázni egy óvodásnak, hogy nem a gólya hozza a gyereket.

bosijani 2014.11.16. 15:48:30

www.youtube.com/watch?v=D54z5byYjF0

az evolució megdöntéséről.
felettébb érdekes!
Darwin megbukott...

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.17. 09:26:09

@cirrmurr:
"az Evolució elméletét pl Darwin visszavonta mint hibás következtetést"
Ezt a baromságot honnan veszed?
Merthogy ez nem tény, hanem szimpla hazugság.

@szita szita péntek:
Mondjuk Amerikában nem ismerték a vasat nemhogy 1500, de még 550 éve sem. Oklahoma meg Amerikában van, arrafelé egészen az 1800-as évekig nem.
Bár szerintem is kamuk ezek a tárgyak.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.17. 11:52:40

@eloi:
Ha kicsit gondolkodnál - már ha lenne mivel, de láthatólag nincs -, akkor talán eljutna a nem létező agyadig, hogy a világ leghatalmasabbm cunamija sem tudna eljutni mondjuk Oklahomáig, mert egyrészt vannak közben hegyek is, másrészt van ől. légellenállás meg súrlódási ellenállás meg felületi feszültség meg egyéb szerinted valószínűleg nem létező faszságok, amelyek a kiinduló, akár több kilométer magas (bár ekkora árhullám kialakuklásának valószínűsége a tengerek és óceánok átlagmélységét tekintve konkrétan nulla) szökőárat is néhányszor tíz kilométer után pár centis, nulla energiájú víztócsává szelídítenék.

De hát láthatóan a gondolkodás képessége nem nagyon adatott meg neked, ahogy a tanulásé sem, úgyhogy ezek hiányában nekiálltál hinni valamiféle istenben, aki megteremtette a világot.
A hülyék mind istenhívők is egyben.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.11.17. 12:04:44

leghatalmasabb
pl.
kialakulásának

szita szita péntek 2014.11.17. 15:13:19

@Host: Nem igazán értek a fémekhez, de a kulcs ebben a mondat ré@Macropus Rufus: szedben is lehet: "Jelenlegi tudásunkkal" - Nem ismerünk mindent, a magam részéről simán elképzelhetőnek tartom, hogy létrejött valahogy. Fura dolog az a magma. Persze ettől még nem biztos, hogy igazam van.

szita szita péntek 2014.11.17. 15:17:30

Bocs, elszúrtam az előzőt. Nyilvánnem kell bele Rufus linkje. :) Ahhoz ez kell:

@Macropus Rufus: Ok, meg lehet csinálni igazad van, ez nem kérdés. Hanem ahhoz, hogy tudd alkottál valamit (az első elemet) érzékelned kell azt, hogy itt most valami új született. Ahhoz, hogy felhasználd azt elekrolízishez feltételezhetően egy csomó egyéb alkalmazott tudományban jártasnak kell lenni - az ember véletlenül nem csinál ilyet. Ha viszont feltételezzük a kémia megfelelő szintű ismeretét is - akkor primitívnek tűnik az elem.

szita szita péntek 2014.11.17. 15:22:41

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Ami még eszembe jutott erről a vas edényről az az, hogy mégis mit lehet hinni hogy került oda?

1 - Létezett egy ősi civilizáció és az használta. Hmm... Ember, de még csak hasonló nem létezett akkor, ha elképzeljük ezt a lehetőséget, akkor gyakorlatilag bármilyen létformát elképzelhetünk - gondoljunk csak a dínók korára, mennyire más volt minden. Más anatómia, más léptékek. Ehhez képest ez az edény eléggé emberi.

2 - Jól visszamentek az időutazók és ott hagyták. - Ehhez képest meg elég primitív a cucc.

2014.11.26. 11:42:10

@Mákosi Rátyás: őszintén te bármit elhittél abból a képtelenül idióta maszlagból amit az iskolában tanítottak neked?
Azt hitetnek el veled amit akarnak, ha holnaptól valami szögesen más hülyeséget nyomatna a sok sügér, 70 év múlva lényegében elveszne amit eddig történelemnek hittünk, kvázi egy ember csak annyit tud amennyit saját maga látott hallott, mindent ami előtte történt csak elhitetnek vele épp ahogy kitalálta valaki.

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.27. 13:51:22

@szita szita péntek: A dél-afrikai fémgolyók simán lehetnek természetes eredetűek. A cikkből nem derül ki, hogy milyen fémről van szó, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy a kikristályosodásra kb. gömb alakú üreg állt rendelkezésre, és ezért lettek olyan szabályosak. A rajtuk lévő minták pedig szerintem pont a természetes eredetre utalnak (a kőzet szerkezete okozhatta).

steery 2017.12.15. 11:46:36

Igazából nem tudjuk, hány faj emelkedett az értelem valamilyen szintjére és alkotott valamilyen civilizációt ezen a bolygón az elmúlt évszázmilliók során? Hányszor fordult elő, hogy más naprendszerekből jártak itt űrhajósok, akik kolóniákat hoztak létre és itt éltek egy darabig, majd kihaltak vagy elköltöztek? Ahogy azt sem tudjuk, ezen fajok közül hány volt emberi vagy emberszerű? De az nyilvánvaló, hogy egy csomó szemetet hagytak hátra maguk után, aminek egy piciny részét sikerült megtalálnunk. És most hiába agyalunk az igazság kiderítésén.

NYJetsTD 2019.02.28. 20:08:08

Csak most láttam ezt a cikket, de ennyi f@szságot már rég olvastam egyben. Mondjuk a Hihetetlen magazin olvasóinak ez biztos tetszene. A természet néha alkot fura dolgokat, az emberek hajlamosak csalni és hazudni, a magyarázat ennyi.
Ráadásul amikor kiírnak egy olyat, 312 millió éves... :-D Röhögőgörcs.... még ha azt írná 300 millió, azt mondom oké, legalább vitára alkalmas baromság, de így...
A legjobb kamu a csandari kőtábla. Akkora baromság, hogy akinek még két olvasás után sem esik le, a történetben sem idő, sem téma nem stimmelhet, az menthetetlen.
süti beállítások módosítása