Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

10 általános tévhit

2014. március 01. - Tokár Tamás Zalán

A strucc homokba dugja a fejét, ha veszélyt érez? Hány érzékünk van valójában? Ha megérintünk egy madárfiókát, akkor az anyja kitaszítja? Tényleg látható a Holdról a Kínai Nagy Fal? Kijózanító lista következik azokról a dolgokról, melyeket eddig rosszul tudtunk!

1. Az öt másodperces szabály:

Vannak, akik úgy hiszik, ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felveszik, akkor nem telepednek meg rajta a baktériumok. Ez azonban nincs így, a bacik nem várnak stopperórával, ha lepottyannak a finom falatok, mert azonnal „rávetik” magukat! 2003-ban Jillian Clarke az Illinois Egyetem hallgatója, szakmai gyakorlatán az öt másodperces szabályt vizsgálta és cáfolta. Az általa megkérdezett férfiak 56 %-a, a nők 70 %-a hitt a szabály létezésében és többek között kimutatta, hogy akár E. coli baktériummal is megfertőződhet az étel a földön. Jillian Clarke kutatási eredményeiért 2004-ben népegészségügyi Ignobel-díjat kapott… 

kkl.png

Az öt másodperces szabály vicces ábrázolása (A zöld baktérium számol és ezt mondja: Még senki se érjen a chipshez! Rózsaszín baktérium: Túl késő.)

2. Ha a strucc veszélyben érzi magát, homokba dugja a fejét:

Ez nem igaz! Andrea Barham, 2005-ben megjelent, majd 2011-ben újra kiadott The Pedant’s Revolt – Why Most Things You Think Are Right Are Wrong című könyvében, Rob Nixon, struccszakértő vázolta fel az igazságot a madárral kapcsolatban. A strucc veszély esetén nem dugja a fejét a homokba, mert akkor megfulladna. Ehelyett összekuporodik, majd kinyújtott nyakát és fejét a földre helyezi, bokornak álcázva magát.

strucc.jpg

A közhiedelemmel ellentétben a strucc nem dugja a fejét a homokba veszély esetén

3. Csak öt érzékünk van:

A látáson, halláson, szagláson, ízlelésen és tapintáson kívül több érzékünk is van! Rudolf Steiner, az antropozófia megalkotója szerint 12 érzékünk van. Az előbb említett ötön kívül létezik életérzék, saját-mozgás érzék, egyensúlyérzék, hőérzék, szó- vagy beszédérzék, gondolat- vagy fogalomérzék és én-érzék. Ezen kívül van még időérzékünk, éhség- és szomjúságérzékünk, teltségérzékünk, nyomásérzékünk stb…

senses.jpg

Nem csak öt érzékünk van

4. Az aranyhalnak 3-5 másodperces memóriája van:

Nem! Az aranyhalak memóriája jóval hosszabb! Dr. Phil Gee, a Plymouth Egyetem munkatársa, 2003-ban, aranyhalakkal kapcsolatos kutatásokat végzett. Arra a megállapításra jutott, hogy az aranyhalak képesek visszaemlékezni 3 hónappal korábbra és még időérzékük is van. Kísérletek során az aranyhalak akkor kaphattak ételt, ha hozzáértek egy olyan gombhoz mely csupán egy órán keresztül működött naponta. Egy idő múlva már minden alkalommal tudták, hogy mikor ehetnek és mindig ugyanakkor jelezték ezt.

 

fish-in-bow-free-common-use-image.jpg

Az aranyhal három hónappal ezelőtti dolgokra is visszaemlékszik

5. Ha egy madárfióka kiesik a fészekből és megfogjuk, akkor az anyja nem fogadja vissza:

Nem, ha megfogjuk és visszatesszük a kiesett fiókát a fészekbe, az anyja nem taszítja ki. A madarak szaglása gyenge, így ez egy téves feltételezés! Inkább a vizuális tájékozódás tartozik az erősségeik közé. 

kk.jpg

A madaraknak rossz a szaglásuk, ezért nem taszítja ki az anyjuk, ha megfogunk és visszateszünk egy fiókát 

6. Kétszer nem csap be ugyanoda a villám:

De igen, a villám többször is becsapódhat ugyanoda, sőt ez nem is egy ritka jelenség, mivel az előző csapás ionizálja a levegőt, ami jól vezeti az áramot. A New York-i Empire State Buildinget évente 100 alkalommal éri villámcsapás. 

ddd_1.jpg

Az Empire State Buildingbe évente 100-szor is belecsap a villám

7. A cápák nem lehetnek rákosok:

Ez a helytelen információ valószínűleg az 1992-es Sharks Don't Get Cancer (A cápák nem kapnak rákot) című műből ered, melyet William Lane írt, hogy a cápaporc kapszulát népszerűsítse. A Miami Egyetem kutató orvosa, David Shiffman szerint, nincs bizonyíték arra, hogy a kapszula fogyasztása hatásos lenne a rák ellen, ráadásul emiatt több millió cápát ölnek meg évente. 2013 novemberében megjelent egy publikáció, melyben Rachel Robbins cápabiológus azt állította, hogy egy ausztráliai nagy fehér cápa szájában rákos daganatot találtak.

url_22.jpg

A cápák is lehetnek rákosok

8. 1456-ban, Nándorfehérvárnál, Dugovics Titusz úgy akadályozott meg egy törököt, hogy kitűzze a zászlót, hogy vele együtt a mélybe vetette magát:

Dugovics Titusz nem létezett!  Ezt Szőcs Tibor szegedi történésznek sikerült bebizonyítani 2009-ben. Bár a krónikák írnak egy névtelen vitézről, aki Dugovics Tituszhoz hasonló tettet hajtott végre, de ő minden valószínűség szerint az 1464-es jajcai ütközetnél veszthette életét. Az ismeretlen vitéz legendája fennmaradt, ez kapóra jött Dugovics Imrének, akinek a 19. században egy per során bizonyítania kellett nemesi származását és hamisított egy oklevelet egy nem létező őséről, Dugovics Tituszról. Széles körben akkor terjedt el, hogy Dugovics Titusz volt a névtelen hős, amikor Dugovics Imre felkereste Döbrentei Gábort, aki elhitte a mesét és megírta azt 1824-es cikkében.

ghf.jpg

Wágner Sándor Dugovics Titusz önfeláldozása című festménye

9. A repülőgépek vécéjét a levegőben ürítik ki:

Szerencsére ez nem igaz! Bár időnként szárnyra kapnak ilyen hírek, ha meg is történik, az nem szándékos, ennek oka valószínűleg a helytelen tárolás lehet. Miután leszállnak a repülőgépek, vécéinek tartalmát kiszivattyúzzák és elszállítják.

wc.jpg

Így ürítik a repülőgépek vécéit

10. A Kínai Nagy Fal szabad szemmel látható a világűrből:

Sokan azt állítják, hogy a Kínai Nagy Fal az egyetlen ember alkotta építmény, amely szabad szemmel látható a Holdról. Ez azonban csak egy városi legenda, mely egy 1932-ben megjelent képregényből ered. Egyáltalán nem látható az űrből szabad szemmel, sem a Holdról, sem Föld körüli pályán, mivel nem elég vastag és túlságosan beleolvad a környezetébe. Egyedül a műholdak képesek észlelni.

 

klklk.jpg

A Kínai Nagy Fal nem látható szabad szemmel a világűrből

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr325838963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunor Levente 2014.03.03. 13:04:51

Ezen tévhitek létezésének egy részéről nem is hallottam.
A 3. az "érzék" értelmezésétől függ. Szerintem nem Rudolf Steinerre kellene hivatkozni, mint autentikus forrásra. Mindenféle ezoterikus keresztény nézete van, és olyan evolúciós jóslatai, mint hogy kimondással teremteni fog az ember.
6. Meg lehet nézni a pusztában is, nagyobb időskálán.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 13:06:00

pfff...
ennél sokkal nagyobb tévhitek vannak:
1. Az evolúció elméletre vannak bizonyítékok... jah szines rajzok
2. A tudomány tudásra épül, az nem egy szekta.... a tudáshoz semmi köze, nem véletlenül köpködik, aki kételkedni merészel az aktuális meséjében
3. Húst enni kötelező, és védtelen állatok lemészárlása nem állatkínzás... hát persze... eközben a vegák vígan élnek... jó sokáig...
4. A hatalom, és a pénzügyi rendszer sosem omlik össze... hát persze a római birodalom sem... :x

Holle anyó 2014.03.03. 13:20:08

@Hunor Levente: Talán inkább öt érzékszervünk van. Szem, fül, orr, száj, bőr.

Holle anyó 2014.03.03. 13:23:20

A Kínai Nagy Falról szóló vélekedést, mely szerint a világűrből is látszik, tudományos munkákban is olvastam....

sztrugackij 2014.03.03. 13:53:19

@wmiki: Bevallom, amióta téged ismerlek, kissé szkeptikusabban viszonyulok az evolúció kérdéséhez.
Az, hogy ilyen mentális készségekkel még mindig életben vagy ezen a bolygón, némileg ellentmond a természetes szelekció elvének.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.03.03. 13:55:22

klassz poszt, tetszett.

@wmiki: bizonyára írták már neked, mert ahogy látom ultra-troll vagy, és mindenhol hasonlóan elmés hozzászólásokkal emeled a bejegyzések fényét, de te egy elképesztően ostoba, agymosott élőlény vagy. sajna ez van

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.03.03. 13:57:21

@wmiki: Oké, hogy te hülyeségekben hiszel, de miért jó neked, hogy még reklámozod is? :-)

Sword 2014.03.03. 13:59:15

@Holle anyó: Nem az a feltevés téves, hogy látszik, hanem az, hogy ez az egyetlen ember által készített építmény, ami látszik a világűrből.

ö...mikó? 2014.03.03. 14:03:22

@wmiki: Mi van te szerencsétlen? Van már munkád? Anyádéknál laksz még mindig, így 40 év körül? És a barátnőd hogy van? Ja, el is felejtettem, hogy még szűz vagy. Az apostoli királyság is bejött, mi? Az ultimátum lejárta után hogy elkergettétek a képviselőket, az volt ám a szép!
A vad evolúció ellenességed azért vicces, mert önmagában bizonyíték -> sosem lesz épkézláb nőd -> szerencsére nem szaporodsz -> a hasonló agyalágyult gyíkok hamarosan kihalnak... :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2014.03.03. 14:08:38

@wmiki: A legnagyobb tévhit, hogy a trollkodás nem önálló művészeti ág.
Szólíthatlak Mesternek?

ö...mikó? 2014.03.03. 14:13:32

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Sajnos ő tényleg ennyire primitív, az apostoli királyság weboldalán még egy kép is van, ahol teljes átszellemültséggel hallgatja a másik ultra primitív "előadását". Az életben még nem ért el semmit, a saját környezetében is mindenki kiröhögi. Mondhatnánk szánni való,azonban a butasága mellé erőszakosság és gőg párosul. Nem troll, csak egy szerencsétlen hülye.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 14:15:22

:x
pfff...
tudom tudom, a tudomány sosem téved, mert bizonyítékokon alapszik, és csak a hülyék kételkednek benne...

elnézést, hogy eretnek gondolataimmal megzavartam az eklézsiát...
további kellemes áhítatot...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.03.03. 14:18:06

@ö...mikó?: lol

hát persze, teljesen így van
demokrata dopeman pedig 4/4-el nyeri 2014-et, ebben senki nem kételkedik ^^

InteriorLulu 2014.03.03. 14:19:51

@Sword: A poszt szerint teljesen függetlenül attól, hogy mi az, ami odafentről látszik/nem látszik, a Nagy Fal szabad szemmel egyáltalán nem látszik.

sztrugackij 2014.03.03. 15:02:01

@wmiki:

Mikikém, szögezzük le:te nem eretnek vagy, hanem hülye.

1349973572759 2014.03.03. 15:12:35

@sztrugackij:
Dopeman pedig a ti istenetek aki az evolúció nevű libás liberális bohócon keresztól akarja megdönteni az ezeréves Magyar Királyságot.

1349973572759 2014.03.03. 15:19:39

A piramisok MINDENHONNAN látszanak a világűrből, ez már régóta tudott dolog.

a rettegett drótos 2014.03.03. 15:27:32

@wmiki: pölö a Hold túloldaláról is :)

Dr. Valentin Narcisse 2014.03.03. 15:27:50

Én vagyok hülye, hogy ezekkel mind tisztában voltam? Az öt másodperces szabályt viszont nem is gondoltam volna, hogy van olyan idióta, aki komolyan veszi. Ezt poénból szokták mondani azok, akik valamit felzabálnak a padlóról. Például én. Szerintem az az 56, meg 70 százalék vagy hatásvadász hazugság, vagy ostoba amcsik voltak a felmérés alanyai.

mhxmqz 2014.03.03. 15:28:55

A Voodoux által belinkelt cikk szépen összefoglalja a piramosos témát.

Az kell előbb eldöntenünk mit nevezünk űrnek.

Az ISS-ről (400km) még épphogy látszik.
A legtávolabbi műholdakról (30 ezer km) nem látszanak, csak brutális felbontású fényképeken lehetne nézni, de azokat odairányítani se lenne könnyű.
A holdról (300 ezer km) rohadtul nem látszik.

lutria 2014.03.03. 17:08:37

A Kínai Nagy Fal átlag 4 méter széles,ha az látszik az űrből akkor bármelyik vidéki bekötőút is látható amelyik színével elüt a környezetétől...

ügyfélszolgálatos 2014.03.05. 02:14:16

@wmiki: Szerintem az űrből csak a te hülyeséged látszik...

Bogyó 2 2014.03.09. 19:57:16

Na, nézzük.
1. Nem is hallottam erről a hülyeségről.Baktériumok ráugranak stb. Nem is az a baj, hogy koszos, poros lesz, ráesik a baktériumokra? Ezt a ráugrálást tényleg komolyan veszi valaki?

2.Ezt tényleg mondják, de sose gondoltam bele, tényleg hülyeség lenne.

3. Öt érzékszervünk van, ezt így szokták mondani, s ez nem ugyanaz. Úgyhogy itt eleve félre vcan valami értelmezve.

4.Sose hallottam ezt a tévhitet.

5.Ezt se. Inkább emlősállatokra, hogy ne simogassuk a talált kisnyulat, őzgidát stb.

6. Ez egy szólás, de ki veszi ezt komolyan?

7. Ezt tényleg reklámozták, ezek szerint nem igaz.

8. Na, ezen meglepődtem!

9. Konkrétan láttam egy gyerekeknek szóló TV-műsort, ahol a légkörben megfagyó repülők WV-tartalmáról volt szó, fura, hogy miért hülyítik ilyesmivel az embert, mert ugyan miért is tennék ezt, hiszen ez sok gonddal járhatna, s nem egy nagy dolog megoldani. Gondolom a régi vonat Wc-k alapján gondolták.

10. Ezt a cáfolatot már olvastam, ahogyan előtte az állítást is, igen, teljesen logikus.

6.

Bogyó 2 2014.03.09. 20:03:23

@wmiki: Az evolúcióra színes rajzok a bizonyítékok? Jézusom, ember, te hol élsz, a középkorban?

Húst enni kötelező?
A hatalom és a pénzügyi rendszer sose omlik össze?

Ezeket hol terjesztik? A legjobb cáfolni egy nem is létező, vagy csak pár elborult által állított állítást.

A kis feliratod jellemző. Tényleg elhiszem, hogy te az egypártrendszerben és a kamarillapolitika eredményességében hiszel. Pedig jobb lenne a tisztességben.

Bogyó 2 2014.03.09. 20:05:30

Most olvastam el figyelmesebben, hogy 70% is hitt az 1. tévhitben. De ez nyilván amerikai példa, s nem jellemző a teljes világra, még csak a nyugati kultúrkörre sem.

V.A. 2014.03.09. 21:46:51

A harmadik értelmezhetetlen. Öt szenzoros érzékelésünk van, a többi csak ezekből következik.
Egyszer teszteltem az aranyhalam memóriáját, hogy mi jött ki? Már nem emlékszem.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2014.03.10. 09:09:53

@V.A.: A külvilág szenzoros érzékelésbe a felsoroltak közül, szvsz, biztosan beletartozik az egyensúly- és a hőérzet. A többi blabla.
u.i.: wmiki természetesen hülye, de ezt minek részletezni?

2014.03.10. 11:35:33

@wmiki: Te miki! Néhány dolgot tisztázni kéne: szerinted mi az, hogy világűr? Mi az a piramis? Mi az, hogy látszani?
Ha ezekre a kérdésekre választ találsz, már közelebb kerültél az emberekhez! Mert most még nem lehet téged annak nevezni.

2014.03.10. 11:37:34

@wmiki: Miki! Ha te vagy, akire hivatkozni lehet a vegatarianizmusnak, akkor legfeljebb elrettentő példa vagy.
Íme, állati fehérje bevitel nélkül a neuronok nem fejlődnek.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.04.28. 13:18:32

"...akarja megdönteni az ezeréves Magyar Királyságot."

Akárhogy is, de ez mókás volt... :D

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2014.04.28. 13:33:05

@Bogyó 2: Tény egy próbát mondjuk a Deák téren.
Meg fogsz lepődni. :)
süti beállítások módosítása