Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A nazcák hagyatéka

2013. december 19. - Tokár Tamás Zalán

A nazcák Peruban éltek, még jóval az inkák megjelenése előtt. Megannyi kérdés vetődik fel velük kapcsolatban. Hogyan éltek és milyen szokásaik voltak? Mire szolgáltak piramisaik? Hogyan és miért készítették a Nazca-vonalakat? Hogy tűnt el civilizációjuk?

A nazcák Kr.e. 200 és Kr. u. 800 között éltek Peru déli részén, a Nazca-völgyben. Korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésünkre róluk, csupán a régészeti leletekre tudunk hagyatkozni, mivel (valószínűleg) írástudatlanok voltak. A nazcák földműveléssel, állattenyésztéssel, halászattal, kereskedelemmel foglalkoztak, továbbá fazekas munkáik és textiliparuk is jelentős volt. Szertartásaik központja Cahuachi volt, sárból és nádból készített lakóházaikat viszont Tambo Viejo-ban építették fel.

nazca.jpg

A nazcák élőhelye

Földművelés, állattenyésztés

Lámákat és tengerimalacokat tenyésztettek és fogyasztották húsukat. Kokacserjét és tökféléket termesztettek, illetve étrendjük része volt a kukorica, a bab, a mogyoró, az édesburgonya és a manióka. A száraz, sivatagos éghajlat miatt vízvezetékeket építettek. A vizet víztározókba gyűjtötték, majd földalatti csatornákon keresztül oda továbbították, ahol szükség volt rá. Ha a nazcák valamilyen okból le akartak jutni ezekhez a vezetékekhez, akkor ezt egy kör alakú járaton keresztül tehették meg. A helyiek még ma is használják ezeket és puquios-nak hívják.

 

988287700_27beefbf6b_z78d5.jpg

Nazca vízvezeték lejáratok

 

 

 

 

Nazca kerámia alkotások

A kerámiából készült alkotások a Nazca-kultúra részét képezték. Szín és formaviláguk egyre változatosabb lett. Ezek a tárgyak növényeket, állatokat és mítikus teremtményeket ábrázoltak, eleinte egyszerűbbek voltak, később feltűnőbbé, harsányabbá váltak.

Nazca_-_Dish_with_Bean_Imagery_-_Walters_TL200920110.jpg

Nazca kerámia alkotás

Peru%2012%20-%20Nazca%20Ed%C3%A9ny%202.jpg

Nazca kerámia alkotás

Peru%2013%20-%20Nazca%20Ed%C3%A9ny%203.png

Nazca kerámia alkotás

hgg.jpg

Nazca kerámia alkotás

Temetkezésük

A nazcák temetkezési helye Cahuachi volt. Halottaikat magzati pózban helyezték el, melléjük különféle tárgyakat tettek.

kkk.jpg

Nazca sírhely

A holttesteket mumifikálták, ruháikat is konzerválták, egy olyan szerrel kenték be, mely távol tartotta az élősködőket és a baktériumokat. Így történhetett meg, hogy az öltözékek egy része épségben átvészelt 1500-2000 évet. A művészien megmunkált textíliáikat valószínűleg nők készítették szövőszék segítségével. Pamuttal illetve gyapjúval dolgoztak, a szebb hatás érdekében állati és növényi színezékeket használtak. A rajtuk lévő ábrák hasonlóak a kerámia leleteken lévő mintákhoz. Az ásatások során kendőket, ruhákat, öveket és táskákat találtak. A ruhák eltérő minősége arra enged következtetni, hogy a nazcák között komoly hierarchikus különbségek voltak.

Paracas_mantle%2C_BM.jpg

Egy Nazca palást

élél.jpg

Egy Nazca tunika

gjhgj.jpg

Egy hosszú Nazca textil öv

pre_columbian_textiles_nazca_10-NAZlrg.jpg

Egy Nazca kokalevél tartó táska.

A dél-amerikai indiánok rendszeresen rágcsáltak kokalevelet étvágycsökkentő és energetizáló hatása miatt, illetve segítette a magaslati levegőhöz való alkalmazkodást.

A koponyatorzítás szokása gyakori volt közöttük, a sírokban feltárt emberek 68%-ánál vettek észre elnyúlt fejformát. Ezt úgy érték el, hogy a csecsemők homlokára párnát, fejük hátsó részére deszkát kötöttek. A koponyák mesterséges deformálása, mely az ókorban elterjedt volt, arra utal, hogy a nazcák civilizációja teokratikus berendezkedésű volt, vagyis a vezető szerepet a papok töltötték be.

sdsd_1.jpg

Deformált Nazca koponyák

Koponyatrófeák

A nazcák körében szokás volt, hogy legyőzött ellenségeik koponyáját maguknál tartották. Ennek több oka is volt, egyrészt így megbecsült harcosokká válhattak, másrészt azért lehetett szükség a levágott fejek birtoklására, hogy különféle rítusokkal átvegyék elesett ellenfeleik életerejét. Ezzel kapcsolatban a tudósok véleménye megoszlik, vannak olyan szakértők, akik úgy vélik, hogy a nazcák nem ellenségeik koponyáját tették közszemlére, hanem emberáldozatokét. Mindenesetre fontos szerepük lehetett, mert gyakran temettek trófeakoponyákat a halottak mellé. 

4477_Nasca_Lines-04_04700300.jpg

Nazca trófeakoponya

A nazca-völgyi piramisok

Cahuachi-ban piramisokat is felfedeztek a régészek, melyek vallási célból épültek. Ezeket a lépcsős építményeket vályogfallal kerítették be. Gyakorta rendeztek is különféle ceremóniákat, állat és emberáldozatokat mutattak be. A macskákat szentként tisztelték. Cahuachi-ban a 3. század során természeti katasztrófák történtek, árvíz, majd földrengés, ezután elvesztette szent jellegét és elnéptelenedett.

iii.jpg

Nazca piramis Cahuachi-ban

A Nazca-vonalak

Peru Pampas de Jumana nevű fennsíkján óriási mértani alakzatok, hatalmas állatfigurák, és nyílegyenes vonalak találhatók, összesen 520 km2-en. Méretük olyan nagy, hogy csak a levegőből lehet megállapítani mit is ábrázolnak. Ezeknek az alakzatoknak és állatfiguráknak, az az egyik furcsa közös jellemzőjük, hogy egyetlen, önmagát sehol nem metsző vonalból állnak. A nazcák valamikor Kr. e. 50 és Kr.u. 600 között készítették, úgy, hogy a sivatag talajáról felszedték a vörös-fekete kavicsréteget, hogy az alatta lévő halványsárga kőzet látszódjon. A Nazca-vonalak egészen az 1920-as évekig nem voltak ismertek, ekkor fedezte fel Julio C. Tello, a perui régészet atyja. Világhírűvé azonban csak 1939-ben vált, amikor az amerikai geográfus, Paul Kosok, végigrepült kisrepülőjével a terület fölött.

pAUL kOSOK.jpg

Paul Kosok (1896-1959)

éáéáé.jpg

Egy majmot ábrázoló Nasca-vonal

kkk.gif

Egy pókot ábrázoló Nasca-vonal

ghfdgf.jpg

Egy bálnát ábrázoló Nasca-vonal

kljkj.jpg

Egy embert ábrázoló Nasca-vonal

fgdfg.jpg

Mértani alakzatokat ábrázoló Nasca-vonalak

khjk.jpg

Mértani alakzatokat ábrázoló Nasca-vonalak

 

Miért készítették a Nazca-vonalakat?

Számos olyan verzió látott napvilágot, mely megpróbálta elmagyarázni milyen célt is szolgálhattak a Nazca-vonalak.

Paul Kosok, a Nazca-vonalak első kutatója úgy vélte, hogy az ábrák és az alakzatok a nap és a csillagok járásának megmutatására szolgáltak. Hasonló véleményen volt Mari Reiche német csillagász is. Szerinte a vonalak alapján határozták meg a napfordulókat, a nap és holdfogyatkozásokat illetve a vetés vagy az aratás legalkalmasabb időpontját.

Vannak akik úgy gondolják, hogy a nazcák kapcsolatban álltak a földönkívüliekkel, hiszen az akkori eszközökkel ilyen alakzatokat nem lehetett kivitelezni. A koponyatorzítás is az idegenek jelenlétére utalhat, talán így akartak hasonlítani rájuk a nazcák. Az eljárás más ókori népeknél is szokás volt, például az egyiptomiaknál. Erich von Dänikennek, a svájci írónak, az a véleménye, hogy a Nazca vonalak repülőtérként szolgáltak az földönkívüliek számára.

Zelkó Zoltán feltételezése szerint a Nazca-fennsík vonalhálózata a Titicaca-tó és környékének 1:16 arányú térképe. Úgy véli a vonalhálózat háromszögeléssel készült (3 ismert pont alapján állapították meg egy 4. pont koordinátáit). Zelkó arra következtet, hogy az ábrázolt állatok totemállatok voltak.

A kutatók tehát eddig még nemigen jutottak dűlőre a Nazca-vonalakkal kapcsolatban. Sorra születnek az elméletek, egyesek szerint a vonalak zarándokutak voltak, melyeket a Nazca-indiánok szertartásaik alkalmával jártak végig. Az is felvetődött, hogy az itt élők így akarták kifejezni a tiszteletüket az égiek felé, vagy talán a vonalak vízlelő helyeket jelöltek.

Tudtak repülni a nazcák?

Képesek voltak repülni a Nazca-indiánok? A Peruban élő amerikai Bill Spohrer úgy gondolta igen! A vonalak közelében olyan gödröket fedeztek fel, melyekben többszöri tűzgyújtás nyomait találták, Spohrer úgy gondolta ezek nem a vallási szertartás részét képezték, hanem hőlégballonok felszállóhelyei lehettek. Léghajóját, a Condor I-et olyan anyagokból és technológiával készítette, mellyel feltételezése szerint a Nazcák is rendelkeztek. (A Nazca sírokból olyan szövet került elő, amelynek szövése finomabb a mai ejtőernyők alapanyagáénál, s erősebb, mint amiből a hőlégballonokat készítik.) A Condor I. 1975. novemberében indult útjára két tapasztalt léghajóssal, akik Julian Nott és Jim Woodman voltak. A léghajó 350 méteres magasságba emelkedett és további 4,8 km-t repült. Lehet, hogy a nazcák tényleg tudtak repülni és fentről irányítani a munkálatokat?

aa_1.jpg

A Condor I.

Miért tűnt el nazcák civilizációja?

David Beresford-Jones, a Cambridge-i Egyetem régésze azt állítja, hogy a nazcák saját maguknak köszönhették civilizációjuk bukását. A földművelés miatt kivágták az erdőségeket, ez száraz szeleket és a katasztrofális áradásokat okozott a völgyben, ahol éltek. A régész és kollégái szerint Kr. u. 600-ig a folyóvölgyeket dús erdőségek boríthatták, azonban a fák kiirtása után a Nazca-völgy védtelenné, majd lakhatatlanná vált.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr25698982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoRo9 2013.12.22. 13:38:57

Remek! Szívesen olvasnék egy jól összeszedett írást az ősi kultúrák kapcsolatáról is. Pl egységes építési elemek, pi, aranymetszés, méter, fénysebesség ismerete. Illetve az az összefüggés is érdekes lehet, mely szerint, ezek a helyek az egyenlítőtől egy 30fokban eltérő, tökéletes sávon helyezkednek el, a Föld körül. Telóról vagyok, lusta vagyok részletesebben kifejteni, de mindenesetre egy utánanézést talán neked is megér.

Tokár Tamás Zalán 2013.12.22. 15:54:16

@NoRo9: Köszönöm szépen! Klassz témaötletek! ;)

Dredd Lukerac 2014.03.03. 13:08:04

ebben elég részletesen kifejtik, amit @NoRo9 említ a kommentjében

www.youtube.com/watch?v=E4xOKt2bUGU
süti beállítások módosítása