Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

7 szerencsehozó babona

2019. július 20. - Tokár Tamás Zalán

Sokan úgy hisszük, bizonyos tárgyak, állatok, emberek vagy jelenségek jobbra fordíthatják sorsunkat, például szilveszterkor malacot eszünk és megfogjuk a gombunkat, ha kéményseprőt látunk. Vajon miért tesszük ezt? Íme 7 szerencsehozó babona és eredetük!

Kéményseprő

Otthonunk védelme mindig is központi szerepet játszott. Ha az emberek nem vigyáztak, hamar odalett az házuk, a gyúlékony anyagból készült épületek könnyen lángra kaptak. Hazánkban az első kéményseprők a 16. század végén jelentek meg. Ezek az emberek nagy tiszteletnek örvendtek, így érthető a velük kapcsolatos babona kialakulása. De miért is kell megfogni a gombunkat, ha azt szeretnénk, hogy szerencsénk legyen, ha kéményseprőt látunk? A gomb, mint mágikus kör funkcionál, arra szolgál, hogy amitől félünk, attól elkerítsük magunkat.

kemenysepro.jpg

Ha kéményseprővel találkozunk és megfogjuk a gombunkat, szerencsénk lesz (Kép innen)

Pók

Ha pókot látunk az is szerencsét jelent. A pók a mohamedánok szent állata, mert a tanítás szerint, amikor Mohamednek menekülnie kellett, egy barlangban rejtőzött el Mekka közelében. Csodás megmenekülését egy keresztes póknak köszönhette, aki hálóval szőtte be a bejáratot, így üldözői nem találtak rá. Érdekes, hogy van egy hasonló történet a kis Jézusról is, őt is egy pók védte meg ugyanilyen módon, amikor el kellett bújnia családjával együtt, Heródes és katonái elől. Sőt, van egy olyan történet is, melyben egy pók, hálót sző a kis Jézus köré, hogy ne fázzon a nagy hidegben. A pók a sziú indián mitológiában is fontos szerepet játszik, hitük szerint az életet a Pókasszony fonta és minden élőlény ezen a fonálon csatlakozik egymáshoz. Ezért az indiánok, ha gyermeküket meg akarták óvni, pókhálót helyeztek a csecsemőjük bölcsője fölé.

pok.jpg

Ha pókot látunk az szerencsét jelent, a babona több nép kultúrájában is jelen van (kép innen)

Lópatkó

Ennek a babonának az eredete arra az időszakra nyúlik vissza, amikor még a lovat varázserejű állatnak hitték, mely megvédett a bajtól, ezért a nehéz időkben fel is áldozták. Az emberek a házaikra, a kapujuk fölé lókoponyát, lópatkót tettek. A lóáldozat rítusa eltűnt, de a hit a lópatkó szerencsehozó és védelmező erejében megmaradt. Később az ajtókra szögelték, úgy vélték, mivel a patkó vasból van, megóv a rossztól és távol tartja a boszorkányokat, mert azok félnek a lovaktól. A babona a mai napig él, ezért gyakran találkozni lópatkóval, mint szerencsehozó szimbólummal. Mivel a hetes szám mágikusnak számít, ha valaki talál egy hétlyukú patkót, az különösen nagy szerencse.

patko.jpg

A babona szerint, ha valaki talál egy hétlyukú patkót, az különösen nagy szerencsének számít (Kép innen)

Szilveszteri malac

A szilveszterkor elfogyasztott malac szerencsét hoz. A legtöbb országban (mint például Németországban, Magyarországon, Írországban, Portugáliában, Kubában) sült formájában kerül az asztalra, Amerikában káposztát tesznek hozzá, az olaszok lencsével kevert egytálételt csinálnak belőle. De vajon miért szerepel ez az állat a legtöbb szilveszteri étlapon? Erre két magyarázat is létezik. Egyrészt a malac kövérsége a bőséget és a jólétet szimbolizálja, másrészt az orrával előre túr, mellyel a jövőbe mutat és kiássa a szerencsét a földből.

malac.jpg

A szilveszterkor elfogyasztott malac szerencsét hoz, a legtöbb országban sült formájában kerül az asztalra (Kép innen)

Katicabogár

Az Európa szerte szerencsét hozó katicabogárhoz több hiedelem is társul. Jó jel, ha a katica ránk száll, vagy bejut a lakásunkba. Ha kezünkre repül, akkor az azt jelenti, hogy jó idő lesz. A katica segít megtalálni az eladósorban lévő lányok jövendőbelijét, ha az orrukra száll, akkor hamarosan férjhez mennek. A 7-es szám fontos szerepet játszik, mert a 7 pötty a hét napjait szimbolizálja. A katica iránt érzett szeretet egyik oka a természetben betöltött szerepéből adódik, hasznos, mert védi a növényeket, pajzstetvekkel és levéltetvekkel táplálkozik. Ezen kívül sok helyen vallásos tisztelet övezi, Isten tehénkéjének vagy Isten napocskájának is hívják, sőt egyesek úgy vélik, felszáll a Mennybe és átadja az Úrnak a földi kívánságokat. A katicabogarat Szűz Máriához is kötik, a németek Mária bogarának, az angolok Szűz Mária madarának hívják.

katica.jpg

A katicabogár szerencsét hoz, szép időt jósol vagy segít megtalálni az eladósorban lévő lányok jövendőbelijét (Kép innen)

Négylevelű lóhere

Ha négylevelű lóherét találunk nagy szerencse ér minket. A babona széleskörű kialakulásában döntő szerepet játszott, hogy meglehetősen ritka az ilyen növény. Minden 10 ezer háromlevelű lóhere közt lehet találni egy négylevelűt! A görögök és a kelták is amulettként hordták. A kelta papok úgy vélték, a növény segít elűzni a rossz szellemeket. A törökök abban hittek, hogy a varázslatoktól véd, a svájciak a cipőjükbe tették, hogy sikeres legyen az üzleti útjuk, a francia férfiak abban reménykedtek, hogy segítségével sikerül meghódítani a kiszemelt hölgyet. A hagyomány szerint a négylevelű lóhere a szerencsén kívül a hűséget, a reményt és a szeretetet is szimbolizálja.

lohere.jpg

A négylevelű lóhere meglehetősen ritka, 10 ezer háromlevelű lóhere közt lehet találni egyet (Kép innen)

Szivárvány

A szivárvány szerencsét hoz, különösen akkor, ha egy esküvőn pillantjuk meg, mert ez azt jelenti, hogy boldog lesz az ifjú pár házassága. A különleges jelenség mindig is csodálatot váltott ki az emberekből. A skandináv mitológiában az istenek szivárványhidat építettek, azért, hogy az elhunyt harcosok lelke feljusson az istenek várába. A sintoista japánok úgy vélik, szülőhazájuk Japán, szivárványból született, a buddhisták szerint Buddha hétszínű szivárványlépcsőn jött le a földre az égből, az ókori görögöknek pedig istene is volt a szivárványnak, Írisz személyében. Ezen kívül a Bibliában is fontos szerepet játszik az égi tünemény, Isten az özönvíz után ezzel üzent Noénak, hogy soha többé nem mér ilyen csapást a világra. 

szivarvany.jpeg

A szivárvány szerencsét hoz, különösen akkor, ha egy esküvőn pillantjuk meg (Kép innen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7714972784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása