Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

36 éve halt meg a rock and roll királya

2013. augusztus 16. - Tokár Tamás Zalán

36 éve, 1977. augusztus 16-án halt meg Elvis Presley. 23 éven át tartó karrierje során a rock and roll meghatározó alakjává vált. Lássuk, hogyan jutott el a híresség a csúcsra és mi vetett véget életének!

Gyerekkor

Elvis Aaron Presley 1935. január 8-án született a Mississippi állambeli Tupelóban, Gladys Love Smith és Vernon Elvis Presley gyermekeként. Volt egy ikertestvére is, Jesse Garon Presley, de ő halva született. 

j.jpg

A kis Elvis szüleivel

A zene iránti szeretete hamar fellángolt benne, 11. születésnapjára gitárt kapott. 1948-ban a család – mely szegény körülmények között élt - Memphisbe költözött, itt a fiú elkezdett a helyi gospell együttesben énekelni és tehetségkutató versenyeken is kipróbálta magát. 

Ezen a videón Elvis gyermekkorából láthatunk fényképeket:

Elvis a gimnáziumi éveiben kialakította egyéni stílusát: barkóját hosszúra növesztette, hajzselével sajátos frizurát csinált, ruházata feltűnő és kirívó színű volt. Az osztálykirándulásokon rendszeresen vitte a gitárját és énekelt társainak. Az egyik tanárnője tanácsára indult egy középiskolai versenyen, amit meg is nyert. 

A család rossz anyagi helyzete miatt Elvis korán elkezdett dolgozni. 1951-ben a Memphisi Precíziósműszer-gyárban kapott munkát, ahol katonai aknagránátokat szerelt futószalag mellett. Volt teherautó sofőr is a Crown Electricnél egészen 1954-ig. 

Út a sikerhez

Az 1940-es évek végén elindult egy új zenei őrület, a rock and roll, mely a rhythm and blues, a rockabilly és western swing elemeinek keveréke volt. A Sun Records alapítója és tulajdonosa, Sam Philips, úgy fogalmazott, ha egy fehér énekest találna „fekete hanggal”, akkor dollármilliókat kereshetne vele. Elvis 1953-ban jelent meg először a kiadónál, ahol próbafelvételeket készítettek a fiatal tehetséggel. Ezt követően jött rá Philips, hogy az ifjú énekesé az a hang, amit keresett. 1954. július 12-én lemezszerződést kötött vele és ezzel elindult Presley karrierje. Megjelent egy kislemez, melynek A oldalán a That's all right, B oldalán a Blue moon of Kentucky című szám volt hallható:

Megismerkedett Tom Parker Ezredessel, aki elkezdte menedzselni őt és közreműködésével az RCA records-al 35 ezer dolláros szerződést kötött. Az 1956-ban megjelent Heartbreak Hotel, mely új fejezetet nyitott a rock történetében. Ezután sorra következtek az újabb és újabb lemezek.

1956. november 15-én bemutatták első, Love me tender című filmjét. Elvis régóta dédelgetet álma teljesült. A közönség színészként is szerette őt, bár a kritikusok nem tartották túl tehetségesnek.

 

urlas.jpg

Elvis a Love me tender című első filmjében

A jótékony Elvis

A hirtelen jött siker ellenére nem felejtette el honnan jött és gyakran adakozott a rászorulóknak. A rock and roll királya szívén viselte a magyarok sorsát az 1956-os forradalom miatt. 1957. január 6-án az Amerika szerte népszerű Ed Sullivan Showban hazánk megsegítésére hívta fel a figyelmet.

Néhány éve a TV2 Napló című műsora számolt be erről:

Sorkatonai szolgálat 

1957. december 20-án az Egyesült Államok Hadserege kétéves katonai szolgálatra szólította. Azonban Elvis épp legújabb filmjén a King Creole-on dolgozott. Tartott tőle, hogy nem tudja befejezni, de végül menedzsere el tudta intézni a halasztást és csak később, 1958. március 24-én kellett bevonulnia. A katonai szolgálat helyszíne Németország volt, a bevonulás óriási médiafigyelmet kapott.

urlh.jpg

Elvis egyenruhában

 

Eközben édesanyja egészsége súlyosan megromlott, az énekesnek sikerült eltávot kapnia, így két napot vele tölthetett. Nem sokkal ezután 1958. augusztusában anyja meghalt, ami nagyon megviselte Elvist.

Távollétében menedzsere gondoskodott a Király karierrjéről, két kis és három nagylemeze jelent meg, ezek válogatások voltak.

A szolgálat ideje alatt rendezett bulin ismerkedett meg századosa lányával Priscilla Ann Beaulieu-vel, akit később, 1967-ben feleségül vett és 1968. február 1-jén született egy lányuk, Lisa Marie Presley.

Leszerelés és filmes szereplések

1960-ban befejeződött Elvis katonai szolgálata. Visszatérése egy ütős televíziós szereplés volt Frank Sinatra showjában, ahol együtt énekeltek:

Ezután három kislemeze jelent meg popzenei stílusban, mely akkoriban kezdett divatossá válni. Folytatta filmes karrierjét, szerepelt néhány sikeres alkotásban (Flaming Star, Wild In The Country) és elkerülte egy nagy lehetőség is, a West Side Story férfi főszerepe, melyet menedzsere tanácsára nem vállalt el. A döntés óriási hibának bizonyult, mert a film 10 Oscar díjat és 3 Golden Globe-díjat nyert. 1961-ben aláírt egy hét éves filmes szerződést és visszavonult a koncertezéstől. Évente három, eleinte anyagilag sikeres, szakmai szempontból nem túl értékes filmben szerepelt és filmzenei albumot adott ki. Rajongói egy ideig kitartottak mellette, de új szelek kezdtek fújni zenei téren, megjelent a Beatleas. Nem volt nehéz rájönni Elvis rossz úton jár, és ha nem változtat, eltűnik a süllyesztőben. 

A visszatérés a zenéhez

1968-ban már Elvis menedzsere, Parker Ezredes is belátta, az lesz a legjobb, ha a Király újra visszatér a színpadra. Megegyezett az NBC televízióval és egy showműsort készítettek Presley-vel. A The Singer Special (amit később The ’68 Comeback-ként vagyis A 68’-as Visszatérésként emlegettek) 1968. december 3-án került adásba és ezzel újra elnyerte a közönség tetszését.

urla.jpg

Elvis a The Singer Special-on

 

Részlet a showból:

Erre az alkalomra egy új sláger íródott, az If I can deram, melyet a show legvégén adott elő Elvis:

1969 elején komoly stúdiómunkákba fogott melynek eredménye három több millió példányszámban eladott kislemez lett. Elvállalt egy 4 hetes fellépéssorozatot (69’ július 31-augusztus 26.) a Las Vegasban lévő International Hotelben, az elsöprő újabb siker egy öt éves szerződést eredményezett a szállodával. Elvis Vegas királya lett, kialakította új stílusát és saját jelmezeket készítetett.

csalad_523219_48043.jpg

Elvis feleségével és kislányával

Persley karrierjének csúcsán volt, folyamatos koncertek, jól fogyó lemezek, rajongóáradat, három Grammy díj. 1971-ben találkozott Nixon elnökkel, aki „a nemzet tíz legkiválóbb fia egyikének” kiáltotta ki. A National Academy of Recording Arts and Sciences-től elnyerte a Bing Crosby Díjat. A That The Way It Is és az Elvis On Tour című dokumentumfilmek munkásságát dolgozták fel, az utóbbit Golden Globe-al jutalmazták.

 

ur.jpg

Elvis találkozása Nixonnal

Lefelé a lejtőn

1973-ban elvált feleségétől. Priscillának elege lett az állandó távollétből és új társra talált Mike Stone karate mester személyében. Ezt sosem tudta Elvis feldolgozni, gyógyszerfüggőségbe menekült, elhízott, kedélyállapota hullámzóvá vált. Egészsége és teljesítménye látta kárát önpusztító életmódjának. Gyakran szorult kórházi kezelésre, zöld hályogot, magas vérnyomást és vesekárosodást állapítottak meg nála. Sokszor előfordult, hogy állapota miatt nem tudott fellépni. Önmaga szomorú paródiájává vált. Élete utolsó koncertjét 1977. június 26-án adta. 

l.jpg

Elvis utolsó koncertjén

1977. augusztus 16-án akkori kedvese, Ginger Alden eszméletlenül talált rá fürdőszobájában. Elvist nem tudták újraéleszteni és délután fél 4-kor hivatalosan is holttá nyilvánították. Halálát szívmegállás okozta, később 10 fajta gyógyszert mutattak ki szervezetében. Temetésére két nappal később került sor, több ezer ember kísérte el utolsó útjára.

Élet a halál után

Azonban Elvis sosem halt meg igazán, hiszen zenéje tovább él. 1977. augusztus 16. után eladott lemezeivel eddig több mint 700 millió dollárt kerestek örökösei. Voltak olyan rajongók, akik nem fogadták el a tényt: a Király nincs többé. Többen látni vélték temetése után is, vagy azt gondolták, hogy az énekes csupán vissza akart vonulni a nyilvánosságtól. Az Elvis-őrület úgy tűnik csillapíthatatlan, hiszen hologram formában, 2000-ben és 2010-ben világkörüli turnén láthatta a nagyérdemű.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr595463162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demidoux 2013.09.11. 22:37:16

Elvis just has left the building...
süti beállítások módosítása