Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Aki a szívével lát: Andrea Bocelli

2013. október 05. - Tokár Tamás Zalán

Andrea Bocellit vaksága sem tudta megakadályozni abban, hogy világhíres tenor legyen. Sikerét elhivatottságának, szorgalmának és töretlen kitartásának köszönheti. Pavarottit lenyűgözte tehetsége, Celine Dion pedig egyszer azt mondta: „Ha Isten énekelne, az ő  hangján tenné!” Az aranytorkú olasz tehetség november 9-én fog fellépni Budapesten.  

Amikor édesanyja, Edi Bocelli, terhes volt fiával, az orvosok megpróbálták rábeszélni, hogy vetesse el őt. Edi vakbélgyulladást kapott és a szakemberek biztosak voltak benne, hogy a születendő gyermek fogyatékossággal jön a világra. Az anyuka azonban másképp döntött. Andrea Bocelli 1958. szeptember 22-én megszületett az olaszországi Lajaticoban. A doktorok tudták, hogy gond lesz látásával, mivel zöldhályogot állapítottak meg nála. Már 6 hónaposan meg kellett operálni a szemét, ezután többször is műtétre volt szükség. A fiú zeneszeretete korán megmutatkozott. Hat éves korában kezdett el zongorázni, de megtanult furulyázni, szaxofonozni, trombitálni, harsonázni, gitározni, dobolni és nem utolsósorban énekelni is. 

jjj.jpg

Sorsdöntő baleset

10 esztendősen úgy döntött, hogy focizni szeretne, szülei beleegyeztek és beíratták egy futball csapathoz. 12 évesen súlyosan megsérült, amikor fejen találta egy labda, agyvérzést kapott és megvakult. Az orvosok mindent megpróbáltak, még piócákkal is kezelték, de nem tudták megmenteni a látását.

Vigasz a zenében

Andrea Bocelli számára a zene jelentette az egyetlen vigaszt. Megtanulta a vakok Braille-írását, és így már ujjával követve tudta „olvasni” a hangjegyeket. 14 évesen az O sole mio című dallal megnyerte a Margherita d'Oro dalversenyt Viareggioban. 

 

 

Jog és zenei karrier

Miután befejezte a középiskolát, családja kérésére – mivel aggódtak a jövőéért - jogot tanult a Pisai Egyetemen. A zenélésről továbbra sem mondott le, hogy fizetni tudja énektanulmányait éjszakánként bárokban zongorázott. 1987-ben az egyik ilyen szórakozó helyen ismerte meg Enrica Cenzattit, akit 1992-ben feleségül vett. Bocelli az egyetem elvégzése után egy évig ügyvédként praktizált.

 

photo_explorer.jpg

A Pisai Egyetem

Andrea Bocelli a jogi pályát maga mögött hagyva, biztos volt benne, hogy a zene az egyetlen út számára. Nagy álma teljesült, amikor Franco Corelli, a híres olasz tenor tanítványává vált, aki a példaképe volt.

1992-ben Zucchero, az olasz rocksztár, Luciano Pavarottival egy Miserere című dalt tervezett lemezre venni. Szerettek volna egy demó változatot is, ehhez pedig hangot kerestek. Hosszas válogatás után Bocellire esett a választás, a hangfelvétel eljutott Pavarottihoz, aki elképedt a fiatal énekes tehetségén. Úgy döntött, hogy a végleges verziót inkább Andrea Bocelli énekelje őhelyette. 

Zucchero 1993-ban európai koncertkörútra indult és magával vitte Bochellit, hogy együtt énekeljenek. Andrea szólót is énekelt, Puccini Nessun Dorma című dalával nagy sikert aratott. Pályája szépen ívelt felfelé, hamarosan a Sugar Records-al szerződött. 

láéű.jpg

Győzelem a sanremói fesztiválon, világhírnév és töretlen siker

1994-ben megnyerte Olaszország legnevesebb zenei fesztiválját Sanremóban az Il Maro Calmo Della Sera című dallal. Ez nagyot lendített karrierjén.

 

Sarah Brightmannal közös dala a Time To Say Goodbye (Con Te Partiro) meghozta számára a nemzetközi elismerést is. A dal 14 hétig vezette a német slágerlistákat, míg Franciországban a dal szóló verziója volt felkapott, kislemeze közel 3 millió példányban fogyott.

 

Az 1996/97-es évben Romanza című albumából világszerte 15 millió példányt kapkodtak el.

 

 

Viaggio Italiano és Aria című lemezeivel operatudását csillogtatta meg és ezzel újabb nagy vágya teljesült. Celine Dionnal elénekelte a The Prayer című dalt, mely Arany Glóbuszt nyert. 

 

Bocelli mind a pop (Il Mare calmo della Sera, Bocelli, Sogno, Cieli di Toscana, Andrea, Amore, My Christmas, Passione) mind a klasszikus (Viaggio Italiano, Aria, Sacred Arias, Verdi, Sentimento, Incanto) mind a válogatás (Romanza, The Best of Andrea Bocelli: Vivere, Opera) lemezeivel (és még számos munkájával) megmutatta sokszínű tehetségét és több millió zenekedvelő ember rajongását nyerte el.

 

Incanto album (2008) / O Surdato 'Nnammurato:

 

Opera album (2012) / La donna è mobile:

 

Passione album (2013) / Quizás, Quizás, Quizás:

 

Koncertjeivel járja a világot, Chile után november 9-én hazánkba is ellátogat.

 

bocelliandrea.jpg

Válás és új szerelem

Andrea Bocelli, Enrica Cenzattit 1992. június 27-én vette feleségül, két fiúk született, 1995-ben Amos, majd 1997-ben Matteo. A pár azonban elhidegült egymástól és 2002-ben külön váltak útjaik. Bocelli ezután Veronica Berti mellett találta meg a boldogságot, 2012. március 21-én megszületett kislányuk, Virginia. Andrea a volt felesége és fiai a közelében lakik, így gyakran tudnak találkozni.

 

url_8.jpg

Andrea Bocelli feleségével, lányával és fiaival

 

 

A sportos Bocelli

Annak ellenére, hogy vak, számos sportot űz, lovagol, biciklizik, görkorcsolyázik, szörfözik, sőt, még ejtőernyőzik is.

 

Andrea Bocelli jó példa arra, hogy csupán rajtunk múlik, hiányosságaink ellenére képesek vagyunk e teljes életet élni. Még meg sem született, de már veszélyben volt. Édesanyja pedig, talán egy megérzéstől, vagy az anyai ösztöntől hajtva úgy döntött bármi is legyen, kapjon egy esélyt leendő gyermeke. Bocelli legyőzte nehézségeit és olyan hanggal ajándékozott meg bennünket, mely nélkül ma szegényebb lenne a zenei világ. Vele kapcsolatban egy idézetet szoktak emlegetni A kis hercegből, ami nagyon találó: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr975552143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.05. 18:08:39

Nagyon túl van hype-olva a pali, ő az énekesek Kenny G.-je, Richard Clydermanje vagy Edvin Martonja. Érdemes megnézni a diszkográfiáját pl. az amazon.com-on, egyetlen normális operafelvétele sincs, pedig lemezre tudna énekelni, ha már operaházban a vaksága miatt nyilván nem tudna játszani. Csak slágereket (klasszikus slágereket is) énekel.

A három nagy tenor (Domingo, Pavarotti, Carreras) is énekeltek populárisabb zenéket, főleg karrierjük későbbi szakaszában, és főleg a pénz miatt, de Bocelli szinte csak ilyeneket ad elő.

Ha nem lenne vak, a kutyát se érdekelné.

Mellesleg ráférne egy kis hangképzés, mert bizony gyakran hallani hiányosságokat az énekében.

innerchild (törölt) 2013.10.05. 21:02:12

" csupán rajtunk múlik, hiányosságaink ellenére képesek vagyunk e teljes életet élni"
tényleg? Ha nincs ez a hangja ott nyomorogna valahol ő is alamizsnából talán, vagy ügyvédkedhetne esetleg. A körülményeken és a többi emberen bizony baromi sok múlik!

szgy 2013.10.06. 11:13:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ha nem lenne vak, a kutyát se érdekelné. "

még jó hogy nem tudtam hogy vak, egyébként biztos nem tetszett volna ahogy énekel.
még a végén kiderül hogy egymást érik az ilyen ultragagyi mondvacsinált ötperces tátogó sztárok.

Világossy István 2013.10.31. 09:39:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"egyetlen normális operafelvétele sincs"

Hát kedves Kovács Nocraft Józsefné, ha már hülyeségeket állít, talán járjon előtte utána az igazságnak. Íme a lista Andrea Bocelli operafelvételeiről (a teljesség igénye nélkül):

2000 - La Bohéme
2003 - Tosca
2004 - Il Trovatore
2005 - Werther
2006 - Pagliacci
2007 - Cavalleria Rusticana
2008 - Carmen
2010 - Andrea Chenier
2012 - Roméo et Juliette

Emellett, felvilágosítanám arról, hogy számos opera előadásban lehetett már őt élőben látni és hallani a világ legnagyobb operatermeiben. Legutóbb például a Romeo és Júliában.

A hangképzésről pedig annyit, hogy Bocelli mestere Franco Corelli volt, aki magánórákat adott neki éveken át, miután tanítványának fogadta.... és ha netán nem hallott volna még ezt a nevet, akkor felvilágosítanám önt, hogy őt tartják operarajongói körökben minden idők - egyik, ha nem a - legnagyszerűbb tenorjának... De ezen kívül a fent említett 3 tenorral is kiváló barátságot ápolnak (ill ápoltak Luciano Pavarottival, aki mondhatni felfedezte), és az elmúlt években rendszeresen lépnek fel együtt. Ha nem hiszi kattintson kettőt és Youtube-on megtalálja.

Csak azt nem értem, hogy mitől savanyú a szőlő, kedves asszonyom? Mi a rossz abban, ha olyan sokan szeretik a hangját és a személyét ennek az emberek?? Miért kell ledegradálni és ostobaságokat írogatni?
Ha nem tetszik ne hallgassa. Ilyen egyszerű. De felesleges mások ízlésébe beletaposni.

Tisztelettel: Világossy István

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.10.31. 14:06:38

OK., elismerem tudatlanságomat az operefelvételeit illetően. Talán azért nem ismerem őket, mert eleve nem tetszik Bocelli hangja és énekstílusa. De akkor pár youtube-clip:

www.youtube.com/watch?v=AYfTZjRDaCI (szörnyű)

vagy ez: www.youtube.com/watch?v=gy4Tw4d_oSM (ez is csak onnantól jó, ahol Domingo belép)

itt viszont remekel: www.youtube.com/watch?v=E_ONORpE_LM Na igen, Kenny G. a megfelelő társaság neki...;)

És bizony a youtube-on csupa Sarah Brightman és hasonló előadókkal énekel együtt, vagy éppen kommersz daloket ad elő. Ez azért mond valamit. Na és semmi bajom Sarah Brightmannel vagy Celine Dionnal, de valljuk be, mindketten kommersz előadók. Bár az már gáz, ha eg ymagát operaénekesnek (is) tartó valaki Kenny G-vel együtt ad elő.

Sajnos az amazon.com-on sem sikerült kiderítenem (annyira nem is érdekelt), hány komplett operafelvétele van, de nem is annyira érdekes. Egy box setben 18 CD szerepel mint teljes operarepertoárja, de ebben az árialemezek is benne vannak.

"felvilágosítanám önt, hogy őt tartják operarajongói körökben minden idők - egyik, ha nem a - legnagyszerűbb tenorjának"

Sorry, ezt nem tudtam, pedig én is nagy operarajongó vagyok - bár elismerem, Verdi éppen nem a legnagyobb kedvencem. Eddig azt hittem, a "három tenor", közülük is az én személyes kedvencem, Domingo a legnagyszerűbb tenor (bár mostanában már inkább baritont énekel, a kora miatt), én már nagyon régen egy La fanciulla del West felvétele miatt szerettem bele. Bár megjegyzem, Domingót sem a Mozart-szerepeiért kedvelem, mert Mozart nem neki való.

Na de mindenki azért rajong, akiért akar, és azt tartja a világ legnagyszerűbb tenorjának, akit akar. Hiszen vannak, akik Lagzi Lajcsit tartják a világ legnagyszerűbb zenészének, és biztos igazuk van... Én mindenesetre nem tudom Bocellit komolyan venni, bármennyire népszerű. De az operafelvételeit számba véve a lemezkiadók sem nagyon tartják annak, mert különben nem kommersz nyálas zenékkel és operasláger áriákkal lenne tele a diszkográfiája.

knimbus4 2013.12.12. 15:57:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ne haragudjon, de Ön asszonyom buta, balga és nem hiszem, hogy operarajongó. Operát az operába, operákban szokás hallgatni. Hogy lehet olyanokat leírni:
Ha nem lenne vak, a kutyát se érdekelné.

Mellesleg ráférne egy kis hangképzés, mert bizony gyakran hallani hiányosságokat az énekében.
Ez tiszteletlenség, még akkor is ha igaz lenne. De nem igaz. Szégyellje magát.
Károly

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.12. 17:56:12

@knimbus4: "Ne haragudjon, de Ön asszonyom buta, balga és nem hiszem, hogy operarajongó. "

Dehogy haragszom. Azzal, hogy a tiédétől eltérő ízlésemért, véleményemért butának és balgának neveztél, nem engem, hanem magadat minősítetted.

"Operát az operába, operákban szokás hallgatni."

Érdekes, bár kissé szélsőséges vélemény. Tehát szerinted nem helyes operát hangversenyen hallgatni: koncertszerű előadáson, esetleg operaáriáka hangversenyen. Ez a véleményed kissé zavarba ejt, ui. a kedvenced, Bocelli különösen gyakran ad elő operaáriákat koncerteken. Talán hívd fel a figyelmét arra, hogy az ilyesmit nem szokás csinálni, hátha elszégyelli magát és talán még köszönetet is mond a jótanácsodért.

Továbbá a fent kifejtett véleményed alapján nyilván stúdióban készült operafelvételeket sem szokás sem készíteni, sem otthon a zenelejátszóról hallgatni. Talán világosítsd fel a zenekiadókat és az előadóművészeket, mert nagyon el vannak tévedve, amikor sorra készítenek stúdiófelvételeket. Ők is biztos hálásan megköszönik, hogy helyreteszed őket.

De akkor hadd kérdezzelek meg: ugye te csak operaházakban hallottad Bocellit énekelni? Fel sem merem feltételezni, hogy hangversenyen, horribile dictu felvételről hallottad... Irigyellek, sokat látogathatod a világ operaházait, nekem sajnos többnyire a hang- és videofelvételek maradnak, max. az Operaház és az Erkel Színház.

"Hogy lehet olyanokat leírni: Ha nem lenne vak, a kutyát se érdekelné. "

Nos, a számítógépem billentyűzetén egymás után leütöm azokat a billentyűket, amelyek sora az inkriminált mondatot adja ki. Te kézírásfelismerő szoftvert használsz billentyűzet helyett? Esetleg virtuális billentyűzetet?

"Ez tiszteletlenség, még akkor is ha igaz lenne."

Kérlek, adj tanácsot, hogyan fejezhetném ki tisztelettudóan azt a véleményemet, hogy Bocellire ráférne némi hangképzés. Vagy netán Bocelli bírálhatatlan?

"Szégyellje magát."

OK, majd ha ráérek. De most inkább megnézem a Cosi fan tutte 2006-os Glyndebourne-i felvételét, mivel a nekem meglévő min. fél tucat felvétel közül ez tetszik a legjobban.

knimbus4 2013.12.12. 18:10:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Asszonyom. A tiszteletlensége és az ostobasága, miatt szégyellje magát, ne amiatt, hogy ki hol s miként hallgat zenét, operát. Copy paste-el hallgat zenét is? Bírálhat bárkit, de adja meg a tiszteletet és válogassa meg a szavait. A másik meg a szerénység. Gondolom a könyvespolcán is, ha van, a gerincek színe szerint vannak sorba rakva. Mindegy is. Úgy sem érti.
Károly

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.12. 19:48:03

@knimbus4: "A tiszteletlensége és az ostobasága, miatt szégyellje magát, ne amiatt, hogy ki hol s miként hallgat zenét, operát."

Jólesett olvasni az önkritikádat, kár, hogy eltévesztetted a házszámot. Emlékeztetlek arra, hogy épp az előbb te oktattál ki engem arról, hol kell operát hallgatni: "Operát az operába, operákban szokás hallgatni." (Idézet tőled.)

"Copy paste-el hallgat zenét is?"

Én a fülemmel szoktam. Ne magadból indulj ki, nem mindenki a lábával hall, mint a csótányok.

"Bírálhat bárkit, de adja meg a tiszteletet és válogassa meg a szavait."

Ezt ismét rossz helyre címezted. Idézet tőled: "Ön asszonyom buta, balga..." Először söprögess a saját portád előtt.

"Gondolom a könyvespolcán is, ha van, a gerincek színe szerint vannak sorba rakva."

Megint magadból indulsz ki. De mire is ez a személyeskedés? Az érveid kifogytak?

"Úgy sem érti."

:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.12. 21:29:33

@knimbus4: "Bírálhat bárkit, de adja meg a tiszteletet és válogassa meg a szavait."

A kettővel korábbi kommentemben már kértelek, de a válaszkommentedben nem adtál választ: Kérlek, adj tanácsot, hogyan fejezhetném ki tisztelettudóan azt a véleményemet, hogy Bocellire ráférne némi hangképzés.

Avagy nem tudod tisztelettudóan megfogalmazni?

knimbus4 2013.12.12. 22:52:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
De tudom.
1, Én nem tegeztem Önt asszonyom.
Látatlanban és egyébként is neveltetésem nem engedi a köznapi tegeződést. (Tudja, van akinek a gyerekszoba ablakán nem egy buta liba nézett ki.)
Önnel v.sz. soha nem szeretnék ilyan bizalmas viszonyba kerülni.
2, Copy paste. Mivel a neten rossz oldalra tévedt hibásan másolta ki az Önnek legjobban tetsző Mozart operát, melyet csekély befektetéssel megnézhetett volna a MÜPÁ-ban is. Nem bűn CD-ről, DVD-ről hallgatni, nézni. Nem állítottam. Magam is megteszem.
3,Úgy fejezhetné ki tisztelettudóan, hogy nem sérteget olyan valakit, akiről, Ön a bejegyzése alapján semmit nem tud. Bocelli hangképzésével semmi baj nincs. Mi több. Gyönyörű. A 3 tenor van annyira büszke, talán egészségesen öntelt is, hogy méltatlanra nem pazarolná a barátságát, tiszteletét. Higgyen nekik.
4, Legalább írni tanuljon meg helyesen, ha kíváncsi továbbiakban a véleményemre.
5, Nincs könyvespolcom. Sajnos nem férnének el a könyveim rajta. Szép, hatalmas kupacban egyik szobámban tartom őket. Ha kedvem támad, egy ilyen hülye liba után, hogy próbáljak az Ön számára is érthető hangnemet megütni, lefeküdjek közéjük és kiválasztva a hangulatomhoz illőt bele vagy kiolvasva megnyugtassam idegeimet. Most is ezt fogom tenni asszonyom. És ez az utolsó beszélyem Önnel. Nem kívánok a további hülyeségégeire válaszolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.12. 23:08:28

@knimbus4: "És ez az utolsó beszélyem Önnel. Nem kívánok a további hülyeségégeire válaszolni."

Már az első válaszodat is kár volt megírnod, a fene se kért, hogy reagálj a kommentemre. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2013.12.12. 23:43:42

@knimbus4:

"De tudom."

Aztán csak hallgatsz. Vagyis nem tudod. :)

"Én nem tegeztem Önt asszonyom. "

Én meg tegezlek téged. Ha nem tetszik neked, az a te dolgod, engem nem zavar.

"Önnel v.sz. soha nem szeretnék ilyan bizalmas viszonyba kerülni."

Mindjárt sírva fakadok. :) De nem, inkább mulatok azon, hogy olyasmit utasítasz el, amit soha nem is ajánlottam fel neked.

"hibásan másolta ki az Önnek legjobban tetsző Mozart operát"

Csak nem???

"Nem bűn CD-ről, DVD-ről hallgatni, nézni. Nem állítottam. Magam is megteszem. "

De pont ezt állítottad. Sebaj, a szenilitás sem bűn, csak baromi égő. Legalább arra emlékeznél, mit írtál pár órája.

"Úgy fejezhetné ki tisztelettudóan, hogy nem sérteget olyan valakit, akiről, Ön a bejegyzése alapján semmit nem tud."

Világos. Tehát a véleményemet úgy fejezhetném ki tisztelettudóan, hogy hallgatok. Brávó.

"Bocelli hangképzésével semmi baj nincs. Mi több. Gyönyörű. A 3 tenor van annyira büszke, talán egészségesen öntelt is, hogy méltatlanra nem pazarolná a barátságát, tiszteletét. Higgyen nekik."

Én inkább a fülemnek hiszek. :) Bocellinek szép hangja van, de a hangképzése kissé gyenge, az intonációja időnként kissé hamis. Nem nagyon, de észrevehetően. Épp eléggé ahhoz, hogy zavaró legyen.

"Legalább írni tanuljon meg helyesen, ha kíváncsi továbbiakban a véleményemre."

Haha! Csak ebben a kommentedben tucatnyi helyesírási hiba van, többnyire vesszőhiba. Esetleg azt is megmondhatnád, mit jelent a "hülyeségégeire" szó.

"megnézhetett volna a MÜPÁ-ban is"

A MŰPA helytelen írásmód, mert nem betűszó (amelynek minden betűjét nagybetűvel kell írni), hanem mozaikszó, ahol csak a kezdőbetű írandó nagybetűvel. Persze nem várom el, hogy tisztában légy e fogalmakkal, de látogass el a Müpa weboldalára, ott is így látod leírva (csak rövid ü-vel, de ezt nézzük el nekik). Persze ne a csupa nagybetűvel írt szövegrészeket nézd.

Ám ha betűszó lenne, akkor is helyesírási hibát követtél el, mert a betűszavak toldalékolásakor nem teszünk ki ékezetet, ha az eredetiben nincs. Tehát nem MÜPÁ-ban, hanem MŰPA-ban lenne. Ahogy pl. nem USÁ-ban, hanem USA-ban.

Szóval maradjunk abban, hogy egy troll vagy, aki mást vádol helytelen írásmóddal, miközben maga a magyar helyesírás alapjaival sincs tisztában.

És ne gyere nyelvtannácizással, te hoztad szóba a helyesírásomat. Az már a te személyes peched, hogy jobban jártál volna, ha hallgatsz.

"egy ilyen hülye liba után, hogy próbáljak az Ön számára is érthető hangnemet megütni, lefeküdjek közéjük"

Ne gondold, hogy megsértesz a hülyelibázással. Csak magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt. :)

És most kíváncsian várom, vajon válaszolsz-e. Tudom, hogy nagyon szeretnél, mert égsz a vágytól, hogy visszavághass, de ugye köt az adott szó, miszerint nem válaszolsz nekem többé, és ugye nem akarsz segget csinálni a szádból. Így viszont kénytelen leszel magadba fojtani a riposztjaidat. Szar ügy, nem irigyellek.
süti beállítások módosítása