Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A 3D nyomtatás csodája

2013. október 22. - Tokár Tamás Zalán

Eltört a cipőkanál és nincs kedvünk újat venni? Nem jó egy fontos alkatrész, de csak a tengerentúlról lehet beszerezni? Nyomtassuk ki! A 3D nyomtatókat - melyek előbb-utóbb a legtöbb háztartásban mindennaposak lesznek - még a Mézga család is megirigyelhetné (és még az üvegest sem kell kihívni minden héten)! Azonban nincs megállás,  már itt a 4D nyomtatás is! Elképesztő technika és hihetetlen jövő….

A 3D nyomtatás kezdetei, az eljárás lényege

A 3D nyomtatás először 1955-ben vetődött fel az MIT két doktorandusza, Jim Bredt és Tim Anderson fejében. Egy tintasugaras nyomtatót alakítottak át úgy, hogy ne tintát fecskendezzen papírra, hanem rétegeket olvasszon egymásra, és ezáltal térbeli objektum keletkezzen. 

Többen, hosszú évekig kísérleteztek a megfelelő eljáráson. Végül Chuck Hull volt az, aki 1984-ben megalkotta, majd 1986-ban szabadalmaztatta az első 3D nyomtatót, egy olyan szerkezetet, amely digitális adatok alapján hozott létre fizikai tárgyakat. Ez az újfajta technológia 1989-ben került nyilvánosságra a Good Morning America című tévéműsorban. A 3D nyomtatók az 1990-es évek elejére váltak piacképessé, fejlődésük azóta is megállíthatatlan

3d nyomtató 1984.jpg

Chuck Hull 1984-ben létrehozott 3D nyomtatója

Chuck Hull.jpg

Chuck Hull

A 3D nyomtató bemutatása a Good Morning America című tévéműsorban:

Mielőtt kinyomtatnánk valamit 3D-ben, először meg kell tervezni az erre kifejlesztett animációs, illetve modellező szoftverekkel. Ha egy meglévő dolgot szeretnénk újra létrehozni, be kell olvasni a számítógépbe egy 3D szkenner segítségével. A nyomtató a tárgyat egymásra illeszkedő rétegekből hozza létre, a módszerrel szinte bármilyen alakzat létrehozható, persze a méret fontos befolyásoló tényező.

Típusok

A 3D nyomtatók 4 főbb típusra különíthetők el: 

Sztereolitografikus nyomtatók (SLA): Ezek voltak az első 3D nyomtatók. UV-fény segítségével szilárdítják meg szeletről szeletre a folyékony fotopolimert.

sla.jpg

Egy SLA típusú 3D nyomtató

 

Olvasztott huzallerakásos eljárás (FDM): a nyomtató felforrósított műanyag huzalokat rak egymásra, amik maguktól megszilárdulnak.

fdm.jpg

Egy FDM típusú 3D nyomtató

 

Szelektív lézerszinterezés (SLM): műanyag- vagy fémporból rétegeket épít fel, amelyeket aztán lézer olvaszt össze.

slm.jpg

Egy SLM típusú 3D nyomtató

 

Binder Jetting: ragasztóanyaggal kötik meg a por állagú alapanyagokból felépülő rétegeket.

Binder Jetting.png

Egy Binder Jetting típusú 3D nyomtató

 

A 3D nyomtatásban számos lehetőség rejlik, szinte minden területen használható az orvostudománytól kezdve az űrkutatásig.

Önagát nyomtató nyomtató

Adrian Bowyer, a University of Bath kutatója, 2004 februárjában állt elő azzal az ötlettel, hogy legyen egy olyan 3D nyomtató, amely képes önmagát sokszorosítani, sőt, akár tudjon saját magánál fejlettebb verziókat is előállítani. 2005-ben elindította RepRap nevű projektjét, és 2008-ban piacra dobta Darwinnak keresztelt önreprodukáló 3D printerét. 

Adrian Bowyer.jpg

 Darwin.jpg

Adrian Bowyer és a Darwin nevű 3D nyomtatója

 

A videón egy fiatalembert láthatunk, ahogy kinyomtat és felépít egy másik nyomtatót: 

Orvostudomány

A sebészet számára komoly segítséget nyújthat a 3D nyomtatás. A bonyolultabb műtéteknél az operálandó szervek pontos anatómiai viszonyai, térben is lemodellezhetőek, kézzel foghatóvá válhatnak. 2011-ben a német Fraunhofer Intézetnek sikerült szervátültetéshez használható mesterséges eret kinyomtatni.

iiui.jpg

Fraunhofer Intézet által 3D nyomtatással létrehozott szervátültetéshez használható mesterséges ér

Az 3D eljárással létrehozott protézisgyártás szintén ígéretes terület, hiszen idővel egyre inkább testre szabható lesz. Ezzel fizikailag és lelkileg is sokat segíthetnek a pácienseken.

Eric Mogernél néhány éve rákot diagnosztizáltak, ezért arcának egyik felét szinte teljesen el kellett távolítani. Nem tudott sem enni, sem beszélni, arcának torzsága mélyen megviselte, komoly depresszióval küzdött. Egy szájsebész-specialista segített a férfin, arcának ép felét digitális szkennelés segítségével lemodellezte, és 3D nyomtató segítségével szilikonprotézist készített számára. Az arcpótlás, melyet nappal mágnesek tartanak össze, éjszaka levehető. Száj-implantátum is készült a férfi számára, így újra képes lett enni és beszélni is.

Eric Morgen.jpg

Eric Mogern és párja

Amikor megszületett April és Bryan Gionfriddo kisfia, Kaiba, még egészségesnek tűnt. Azonban hat héttel később problémák adódtak a baba légzésével, bekékült és kórházba került. Kiderült, hogy egy ritka betegségben szenved, légcsöve annyira gyenge, hogy nem jut levegő a tüdejébe. A University of Michigan kutatói újszerű megoldást választottak, hogy megmentsék Kaiba életét. 3D nyomtató segítségével olyan sínt gyártottak, ami tökéletesen illeszkedett a gyerek légútjába, folyamatosan nyitva tartva azt. A mesterséges légcsövet, olyan anyagból gyártották, hogy három év múlva felszívódjon. A kisfiú addigra már önállóan is fog tudni lélegezni.

Kaiba.jpg

Kaiba és édesanyja

2012-ben egy 83 éves belga nő, krónikus csontfertőzése miatt kapott 3D nyomtatással létrehozott, titánium-ötvözetből készült áll-implantátumot. A műtét után nem sokkal már beszélni is tudott az idős hölgy. Az állpótlás azért különleges, mert az izmok megtapadására, valamint az új erek és idegek növekedésére alkalmas mélyedéseket és barázdákat is kialakítottak rajta.

áll.jpg

3D nyomtatóval készült állkapocs-implantátum

3D eljárással készülnek művégtagok, nem csak emberek, hanem állatok számára is. Buttercup, texasi kacsa, hátrafordult bal lábbal született. Az állat testrészét amputálni kellett.  A gazdája a nashville-i NovaCopyhoz fordult, hogy járóképessé tegye a sérült madarat. Beszkennelték Minnie, Buttercup testvérének bal lábát és néhány óra alatt elkészült a művégtag.

 

A kutatók még dolgoznak a mesterséges szervek létrehozásán, viszont őssejtek nyomtatásával már értek el eredményeket. 

A Cornell University kutatóinak sikerült műfület nyomtatniuk. Az ehhez szükséges kollagént patkányokból, a porcokat tehenekből vették. A tudósok azt remélik, hogy így segíthetnek a ritka, veleszületett füldeformálódástól szenvedő gyerekeknek.

Az égési sérültek számára gyógyír lehet 3D nyomtatással létrehozott mesterséges bőr, melyet a  University of Toronto kutatói készítettek el. Ezzel kiküszöbölhetőek lennének a fájdalmas szövetpótlási eljárások, ráadásul mindez nagyon olcsón megoldható az eljárás egyszerűségéből kifolyólag.

 

bőr_1.jpg

3D nyomtatással készült mesterséges bőr

3D toll

Hamarosan mindenki számára hozzáférhető lesz az a 3D nyomtató toll, mely a 3Doodler nevet kapta. Ezzel a 2013 februárjában kifejlesztett kütyüvel, a művészi hajlammal megáldott felhasználók is kiélhetik alkotókedvüket.

 

Ruhanyomtatás

Már ruha is készíthető 3D nyomtatóval, bár még fogyasztói felhasználása várat magára. Ha az ipari tervező, Joshua Harris elképzelése megvalósul, akkor a jövőben akár otthon is nyomtathatjuk ruháinkat. A készülék úgy működne, hogy az általunk kiválasztott tervet online megvásárolnánk és beszerezve a nyomtatóanyagokat, már nyomtathatnák is amit viselni szeretnénk. Ha egy ruhadarab nem tetszik, akár vissza is rakhatjuk majd a gépbe, hogy változtassunk rajta, a szerkezet ráadásul kiválthatná a mosó és szárítógépeket is. 

ruhagép.jpg

A gép, ami képes lenne ruhát nyomtatni, mosni és szárítani is

A nyomtatott ruha a divatvilágba is beférkőzött, Iris van Herpen holland tervező 3 D printeléssel készített ruhákat mutatott be 2013 januárjában a Párizsi Divathéten. 

 

Ételkészítés

A NASA azzal bízta meg a Systems and Materials Research nevű texasi cég kutatóit, hogy fejlesszenek ki olyan nyomtatót, amivel ételt lehet készíteni az űrutazásokhoz. Ha beválik a technológia, akkor akár a világ szegényebb részeinek élelmezése is megoldható lesz. Az alapanyag ételpor lenne, ami akár 15 évig is elállhatna.

 

Az édesszájúak örömére már lehetséges a csokoládé előállítása 3D nyomtatóval:

 

Autóipar

A világ első teljes mértékben 3D nyomtatóval készített autóját 2010 novemberében mutatták be. Az Urbee névre keresztelt hibrid jármű a Stratsys és a Kor Ecologic együttműködésének köszönhető. A jármű 1 liter üzemanyaggal autópályán 85 kilométert képes megtenni, városban ennek felét. A szakemberek jelenleg is dolgoznak az Urbee 2 nevű továbbfejlesztett változaton. 

A 3D nyomtatókat az autógyárak is elkezdték alkalmazni, mivel áruk csökkenő tendenciát mutat. A Ford tesztautóinak féktárcsája, hátsó tengelye és hengerfeje már ezzel a technológiával készül. Bebizonyosodott, hogy megérte befektetni, mert egyes gyártási folyamatok így hónapokkal rövidültek meg. A Ford elképzelhetőnek tartja, ha a 3D nyomtatás mindenki számára elérhető lesz, akkor az autótulajdonosok saját maguknak fogják majd kiprintelni a kicserélendő alkatrészeket.

Repülőgépgyártás

A 3D nyomtatást a repülőgépek gyártásában is igyekeznek felhasználni, szakemberek úgy vélik, hogy hamarosan az alkatrészek tervezésének 50%-át ezzel a technikával fogják végrehajtani. 

Az első 100%-ban nyomtatott repülőt 2011-ben készítették el a Southampton egyetem mérnökei. A 2 méter fesztávolságú, távirányításos, SULSA nevű szerkezet 160 km/h sebességre képes. 

Úgy tűnik Kína vezet a repülőgép alkatrészek gyártása terén, mivel azokat már képes titánból kinyomtatni. Ezt 2013 májusában jelentette be az AVIC Laser, melynek fő célja a hadiipari termelés modernizációja. Ezzel a technológiával vadászgépek, lopakodó és teherszállító repülők készülnek. A Kínai Észak-Nyugati Műszaki Egyetem 5 méter hosszúságú titán tartóelemeket nyomtatott civil utasszállítók számára, sorozatgyártásukra 2016-ban kerül majd sor.

Bastian Schaefer, az Airbus szakembere olyan tervet készített, ami várhatóan 2050-re megvalósítható lesz. Szeretné elérni, hogy hangár méretű 3D nyomtatókkal lehessen létrehozni repülőgépeket. Az ilyen közlekedési eszközök tere öntisztító lenne, levegőjük antioxidánsokkal dúsított, a székek alkalmazkodnának az utasokhoz.

 

Épületek nyomtatása

A világ első nyomtatott épülete valószínűleg 2014-re fog elkészülni Hollandiában. Meglehetősen furcsa alakját, a tervező, Janjaap Ruijssenaars azzal magyarázta, hogy a tengerpart végtelenségét akarja érzékeltetni. Az amszterdami Universe Architecture munkatársai 6 x 9 méteres darabokat nyomtatnak ki egy óriási nyomtatóval.

ép.jpg

Ilyen lesz a világ első nyomtatott épülete 2014-ben

Ha Behrokh Khoshnevis a Dél-Kalifornia Egyetem mérnökprofesszorának terve megvalósul lehetséges lesz egy házat 20 óra alatt felépíteni, pontosabban kinyomtatni óriási 3D printerrel. Ez egy meglehetősen költséghatékony eljárás lenne, hatalmas segítséget nyújthatna a harmadik világ és a katasztrófa sújtotta területek számára. Ráadásul így a Holdra vagy a Marsra is könnyebben le lehetne telepedni a jövőben.

 

Nyomtatás a világűrben 

A NASA 2014 őszére tervezi, hogy 3D nyomtatót küld a Nemzetközi Űrállomásra, így nem kellene annyi alkatrészt és szerszámot magukkal hozniuk az űrhajósoknak, hanem a helyszínen is előállhatnák azokat.

A NASA 2020-ra azt is tervbe vette, hogy Tethers Unlimited-el karöltve űrhajókat fog gyártani a világűrben nyomtatókkal. Ennek azért lenne óriási előnye, mert így a mostaninál jóval nagyobb űreszközök épülhetnének, mivel nem akadályozná azokat a Föld gravitációja.

űűr_1.jpg

A NASA és a Tethers Unlimited űrhajókat és űreszközöket nyomtatna a világűrben 2020-tól

Nyomtatás 4D-ben??

S ha mindez nem lenne elég, 2013 februárjában, a Los Angeles-i TED konferencián, Skylar Tibbits, az MIT kutatója bejelentette, hogy itt a 4D nyomtatás! Ezzel a technológiával, a 3D nyomtatóval létrehozott tárgy programozhatóvá válik, „életre kel”. Az objektum kinyomtatása után, az képes lesz megváltoztatni a formáját, ami időbe kerül. A plusz egy D tehát az időt jelenti. Tibbits állítását egy kísérlettel bizonyította. Vízbe tettek egy műanyag darabot és az elkezdte felvenni előre meghatározott formáját. Még rájuk vár az a feladat, hogy rájöjjenek, miképp indíthatná be a folyamatot más energiaforrás is, például a rezgés, a hő vagy a hang. A 4D-vel hatalmas távlatok nyithatók meg, például vízvezetékeket lehetne telepíteni vele vagy házak készülnének el maguktól.

Vajon mit fognak még kitalálni a jövő kutatói? Várhatóan még ennél is elképesztőbb dolgokat…. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr785591957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.10.25. 10:24:09

sima nyomtatója is keveseknek van otthon :)

randomuser1 2013.10.25. 11:46:32

nem kell, ez is olyan hülyeség mint a fritőz, mindeki rákiván, sok pénzen megveszi, aztán rájön, baromság az egész és semmi gyakorlati haszna......

Skunkworks 2013.10.25. 12:54:22

@Emmanuel Goldstein: Lehet nekem kerülte el a figyelmem, de a bejegyzésben nem éppen a gyakorlati alkalmazását mutatják be?

randomuser1 2013.10.25. 13:28:52

@Skunkworks: valszleg valami elkerülte a figyelmedet mert én is a gyakorlati alkalmazás praktikusságát firtattam.
pl a kajanyomtató, ami megoldaná az éhező afrika problémáit hisz most se azért éheznek, mert nincs vizük meg lisztjük, hanem mert a nagyipari móccerekkel előállított poralakú kajaalapanyagot nem tudják 3d printerrel briós formára nyomtatni, anélkül meg nincs értelme enni...
majd ha a 3d nyomtató azon a szinten lesz, h a szuzukim karbon-gumi-fasztuggyami anyagú vezérműszíját és mellé egy crova szíjfelszerelő szerszámkészletet nyomtat egy esős vasárnapi reggelen, na akkor majd aszondom, az emberiség révbe ért.
addig csak egy drága, alig pár speciális területen használható technológiáról van szó :)

Skunkworks 2013.10.25. 14:10:20

@Emmanuel Goldstein: Értem amit mondasz de nem értek egyet. Ha ez az eszköz alkalmas arra, hogy pölö az orvoslásban alkalmazzák és el tud terjedni, akkor máris hasznos. A szuzukis példa azért sántít, mert te ott olyan ketyeréről beszélsz ami létrehoz bármit. Olyan meg nincs és nem is lesz. A 3D nyomtató pedig létező és nyilván fejlődés előtt álló dolog, de meg kell találni a felhasználási területét, hogy el tudjon terjedni, ezáltal olcsó legyen a létrejövő termék is.

Atrox 2013.10.25. 14:40:00

@Emmanuel Goldstein: "alig pár speciális területen használható technológiáról van szó "

Bármire használhatod, lényegében bármit, bármilyen anyagból képes előállítani. Ez nem pár speciális terület, hanem minden fizikai dolog a világon. Ez nem elég meggyőző? Akkor mondok még valamit, amit a cikk csak áttételesen említ: a szállítási időt és költséget megnyerheted, ha van ilyen géped a helyszínen. Nem kell egy adott dolgot egy kötött fizikai helyen elkészíteni, aztán pedig leszállítani, hanem bármi elvileg elkészíthető a felhasználás helyszínén.
Egyelőre a mérettel vannak csak problémák, mert egyelőre nincs giga nagy nyomtató.

Nand 2013.10.25. 14:52:55

Mi a cégnél arra használjuk, hogy leellenőrizzük a tervezett alkatrész geometriáját a végleges fröccsszerszám megrendelése előtt. Úgy emlékszem nagyságrendileg 50ezer forint 1 kg alapanyag hozzá. 1/10 inch a felbontása.

Béza Dániel 2013.10.25. 15:24:19

@Atrox: Ez nem így van. Legalábbis jelenleg. Nem nyomtathatsz bármilyen anyagból bármit. A különböző technológiájú 3d nyomtatók egy esetleg néhány alapanyagot tudnak használni, illetve némelyik ezeket tudja keverni. Pl egy kemény és egy lágy polimer alapanyagból tud a két véglet közötti tulajdonságú műanyagokat nyomtatni. A fém nyomtatásnál is korlátozott a mechanikai tulajdonságok száma. Tehát egyelőre nem tudsz bármit kinyomtatni, és azt se felejtsd el, hogy az alapanyagot is meg kell venned, el kell szállítanod, tehát a logisztikai előnyök sem annyira egyértelműek.

De ez a jövőben változni fog, még nagyon az elején vagyunk. Ez a technológia új fejezetet nyit a civilizációnk történetében. Még fel sem tudjuk mérni a lehetőségeket. Nem csak a dolgok gyártását, de a tervezését is meg fogja változtatni. Az egyik lenyűgöző dolog, hogy mozgó alkatréazeket tartalmazó dolgokat is ki lehet nyomtatni egy lépésben. Nem kell utólag összeszerelni, ezért egyszerűbbre lehet tervezni, stb.
Idő kérdése és eljuthatunk oda, hogy atomonként rakunk össze komplex eszközöket.

MaCS_70 2013.10.28. 09:50:21

@Béza Dániel:

Halihó!

Szerintem is pontosan ez a lényeg! Egy új, forradalmi technika kezd éppen polgári használatra elérhetővé válni, hamarosan megindul az exponenciális terjedése/fejlődése/árcsökkenése.

Megkockáztatom, hogy az ipari forradalom óta nem látott koncepcióváltást hoz a dolgok előállításában.

Egyébként meg lehet vele szerszámot is nyomtatni. Úgy két-három éve láttam egy NASA-rövidfilmet arról, amint éppen egy franciakulcsot nyomtatnak vele -- az eredeti gyári fémalkatrésznél egészen kicsivel jobb minőségben.

Megjegyzem, éppen húsz éve, akikor az első PC-met szereztem be, egy egészen kompetensnek tűnő fickó a tévében azt magyarázta, hogy a lézernyomtató egy halálra ítélt technológia, sosem fog széles körben elterjedni a magas költségei miatt.

Üdv: MaCS

Serathis 2013.11.28. 21:29:01

Én meg azon rugózom, hogy mennyivel olcsóbb lenne a WH40k kalóz-nyomtatott figurákkal. Mert előbb utóbb itt is fel fog tűnni a DRM meg szerzői jogvédelem.

gaborka99 2014.02.17. 13:57:05

Ma már nemcsak az iparban vagy az orvostudományban használják a 3D-s nyomtatást, hanem otthonra is vehetünk egy ilyen eszközt. Bármilyen kis tárgyat létre lehet hozni a segítségével, és többféle színvariációban alkothatunk. Sajnos a többszínű előállításra még várni kell, de hamarosan ilyen nyomtató is a boltokba kerül. A 3D-s nyomtatásról itt is lehet olvasni: beszerzok.blogspot.hu/2014/02/a-3d-nyomtatas.html
süti beállítások módosítása