Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A világ 10 legfurcsább sportja

2014. május 03. - Tokár Tamás Zalán

Ha már unjuk nézni a focit vagy a kosárlabdát, netán mi magunk kezdenénk el valamilyen sportot, érdemes utánanézni milyen új, alternatív lehetőségek állnak rendelkezésünkre. A most következő néhány példa arra bizonyíték, hogy az emberi kreativitás (és hülyeség) határtalan!

1. Bo taoshi

A játékot két 75 fős csapat játssza egymás ellen. Lényege, hogy az egyik csapat tagjai összegyűlnek és felállítanak egy hosszú rudat, melyet meg kell védeniük a másik csapattól. A támadóknak 3 perce van arra, hogy a védekezők rúdját legalább három másodpecre megdöntsék, a dőlésszögnek minimum 30 foknak kell lennie. A bo taoshit az 1950-es években találták ki Japánban, gyakori sportnak számít az ottani középiskolákban.

5785180601_1c3ccf318f_b.jpg

A bo taoshi gyakori sport a japán középiskolákban, az 1950-es évek óta játsszák

2. Nyúlugratás

A sport az 1970-es években indult Svédországból, az 1990-es években vált népszerűvé. Mielőtt a nyulak elindulnának egy versenyen, felmérik az ugrási képességeiket és aszerint négyféle csoportba sorolják őket. A nyusziknak legalább 4 hónaposnak kell lenniük, 8-12 akadályt kell átugraniuk maximum 2 perc alatt. Ma már Norvégiában, Finnországban, Dániában, Németországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is divatos sport. Leginkább a lovas díjugratáshoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy itt távolugrás is van.

Rommerz+Rabbit+Hopping+Competition+O3n4iHSMR0Cl.jpg

 

A nyúlugratás Svédországból ered, az 1970-es években indult

3. Sakkboksz

Az első mérkőzés 2003. november 14-én volt Amszterdamban, Európa-bajnokságot 2005-óta rendeznek. Itt a versenyzők felváltva sakkoznak és bokszolnak, összesen 11 menetet. Amikor sakkoznak, leveszik a kesztyűt, fejükre hangos zenét játszó fülhallgatót tesznek, hogy ne befolyásolja őket a közönség.  A sakkbokszban lehet nyerni mattot adva, kiütéssel, technikai KO-val, vagy pontozásos fölénnyel. Ha teljes mértékben döntetlen az eredmény, akkor a sötét figurával játszó sportoló győz.

Deportes-curiosos-Chess-boxing.jpg

 

A sakkbokszban felváltva sakkoznak és bokszolnak

chess-boxing.jpg

A sakkbokszban felváltva sakkoznak és bokszolnak

4. Ember versus ló marathon

Az ember versus ló marathonon lóháton vagy futva indulnak el a versenyzők. A táv 35 km, a helyszín az angliai Llanwrtyd Wells. Ez a különös megmérettetés 1980-óta létezik. Ekkor történt ugyanis, hogy a helyi pubtulajdonos, Gordon Green fogadott egy törzsvendégével, Glyn Joness-al, hogy az ember hosszútávfutásban képes legyőzni a lovat. Eddig csupán két alkalommal született emberi győzelem, 2004-ben a brit Huw Lobbnak, 2007-ben a német Florian Holzingernek sikerült diadalmaskodnia.

man-versus-horse-marathon2-550x366.jpg

Az ember versus ló marathont 1980-óta minden évben megrendezik az angliai Llanwrtyd Wellsben, a versenyzők lóháton vagy futva teszik meg a távot

photo.jpg

Huw Lobb, az első ember, aki megnyerte a 2004-es ember versus ló marathont 

5. Sajtgurító verseny

Az angliai Brockworth-ban évente megrendezett sajtgurító versenyt állítólag már a 15. században is játszották. Ez egy meglehetősen veszélyes sport, mert egy meredek hegyoldalról egy 3-4 kilós sajtot gurítanak le, melyet a versenyzők testi épségük kockáztatásával üldözőbe vesznek. A versenyen négy futamot rendeznek, a győztesek megnyerik az általuk kergetett sajtot, a második helyezettek 10, a harmadik helyezettek 5 fontot kapnak. Mivel sok a sérülés a hatóságok már többször betiltották az őrült sajtkergetést. 

cheese_29596b.jpg

A hegyoldal, ahonnan a legurítják a sajtot a sajtgurító versenyen

cheese-rolling.jpg

A sajtgurító versenyt évente megrendezik az angliai Brockworth-ban, sok a sérülés a meredek hegyoldal miatt

6. Kartoncső vívás

A Kartoncső Vívó Szövetség leginkább feszültség-levezetés céljából jött létre az Egyesült Államokban. A kartoncső vívás 2007-ben indult hódító útjára, nincs nevezési díj, nincs fődíj, a győztes az, akinek utoljára marad egyben a „kardja”. A legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy tilos egymás fejét ütni, nem szabad fájdalmat okozni és csak a szövetség által hitelesített, a helyszínen kapott csövet lehet használni. A sportot ma már nem csak Seattle-ben és San Franciscóban űzik, hanem Ausztráliában is kedveltté vált.

cardboard-tube-fighting-league-7.jpg

A kartoncső vívás 2007-ben indult hódító útjára, kedvelt sport az USA-ban és Ausztárliában   

6a00d8341c145e53ef010537029b9f970c-800wi.jpg

A kartoncső vívás 2007-ben indult hódító útjára, kedvelt sport az USA-ban és Ausztárliában   

7. Repülő róka

A repülő róka Új-Zélandról ered. Körülbelül 100 m magasságban egy több kilométer hosszú acélsodronyra kötik oda az embereket egy hám segítségével és így indítják el őket fejjel előre. Egyszerre hárman is megtapasztalhatják a repülés élményét akár 160 km/h sebességgel. Félősöknek és tériszonyosoknak nem ajánlott!

4_1.jpg

A repülő róka új-zélandi eredetű, egyszerre akár hárman is kipróbálhatják

8. Lábujj–szankder

A sportot az Angliában, Wettonban lévő Ye Olde Royal Oak kocsma vendégei találták ki az 1970-es évek elején (feltételezhetően a kelleténél kicsivel több alkohol elfogyasztása után). A lábujj-szkandert úgy játsszák, hogy az ellenfelek egy kis emelvényre helyezik a lábfejüket, lábuk a nagylábujjuknál kapcsolódik össze. Az nyer, aki képes az ellenfele lábát az emelvény falához szorítani. Nincsenek vegyes meccsek, a mérkőzéseket csak két nő, vagy csak két férfi játszhatja egymás ellen. 1977-ben egy kanadai próbált szerencsét és megnyerte a bajnokságot. Mivel a győztes nem hazai volt, hosszú évekre elment a kedve az ivó vendégeinek a lábujj-szkandertől. A furcsa sport 1994-ben éledt újjá, azóta világbajnokságot is rendeznek a Ye Olde Royal Oakban.

maxresdefault.jpg

A lábujj-szkandert az 1970-es években találták ki a Ye Olde Royal Oak kocsma vendégei

wetton4.jpg

A Ye Olde Royal Oak kocsma, ahol kitalálták a lábujj-szkandert 

9. Tevebirkózás

Törökországból ered, több ezer éves hagyománya van. Ezeken az eseményeken harci díszbe öltöztetett, speciálisan nevelt hím tevék vesznek részt. A tevebirkózás inkább szórakozás, mint véres küzdelem, lényege, hogy az erősebbik teve elijessze a gyengébbet. Azonban nem mindenki engedheti meg, hogy ezt a sportot űzze, ugyanis nagyon sok pénzbe kerül egy ilyen állat kiképzése.

camel.jpg

A tevebirkózásnak Törökországban több ezer éves hagyománya van

10. Extrém vasalás

Az angol Phil Shaw a vasalást túlságosan unalmas házimunkának találta, ezért 1997-ben úgy döntött, hogy extrém sporttá változtatja. Hamarosan követői is akadtak, akik még vízisízés, hegymászás, biciklizés, sőt még búvárkodás közben is tudtak vasalni. Ez az őrültség folyamatosan terjed, 2002-ben már világbajnokságot is rendeztek belőle és van aki azt szeretné, ha az olimpián is lehetne indulni vele. Erre azonban (szerencsére) kevés az esély….

IMG_1847.sized.jpg

Az extrém vasalás lényege, hogy képesek legyünk bárhol, bármilyen körülmények között  vasalni

11922977-extreme-ironing-in-the-peak-district.jpg

Az extrém vasalás lényege, hogy képesek legyünk bárhol, bármilyen körülmények között  vasalni

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr286115100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pupumpa 2014.05.06. 02:46:33

És hol a konnektor? Azt is viszik a hátizsákban?

Lady Ann 2014.05.06. 09:51:28

@pupumpa: Persze, az aggregátor ott van a piros sisakos muki pungaszatyrában! :)

Balt 2014.05.06. 11:00:45

@pupumpa: Cordless vasalót használnak.
süti beállítások módosítása