Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Szokatlan ételek és étkezési szokások a nagyvilágból

2014. június 16. - Tokár Tamás Zalán

Ha szerencsések vagyunk és el tudunk utazni egy-egy távolabbi országba, akkor érdemes kipróbálni néhány helyi ételkülönlegességet (mármint ha van bátorságunk hozzá). Persze nem szabad megfeledkeznünk az ottani étkezési szokásokról sem!

1. Kína

Szokatlan étel:

Madárfészek leves

A levest olyan valódi madárfészekből főzik, melyet Ázsia bizonyos területein fecskék készítenek a saját nyálukból. Ez a különlegesség nagyon drága, mert a fészkeket meglehetősen nehéz beszerezni. A kínaiak kb. 1200 éve fogyasztják ezt az ételt, úgy vélik gyógyító hatása van. Azt mondják, védelmet nyújt az influenza ellen, felveszi a harcot a rákkal szemben és az öregedést is lelassítja.

Bird's_Nest_soup.jpg

A madárfészek levest 1200 éve fogyasztják a kínaiak, valódi, nyálból készült madárfészekből főzik, úgy vélik gyógyító hatással rendelkezik

Étkezési szokások:

- Lényeges számukra az ülésrend és az étkezés sorrendje, a vendéglátótól balra vagy keleti irányba ültetik a legfontosabb személyt. Leghamarabb a fővendéget vagy legidősebbet kínálják, először a hideg, majd a meleg fogásokat szolgálják fel. Étkezés után a házigazda arcmosásra hívja a vendégeit, utána forró teát iszik velük.

- Nem illetlenség szürcsölni, beszélni, az ételt legyezve hűteni.

- A vendégek úgy jelzik a jóllakottságukat, hogy a maradékot szétkenik a tányéron.

2. Norvégia 

Szokatlan étel:

Lutefisk

A lutefisk szárított tonhal, melyet vízben áztatnak, több napig lúgoznak, újra áztatnak, majd megfőznek. Az eljárás után az étel kocsonyás állagú és kissé ízetlen lesz, különféle szószokkal teszik élvezhetővé. Általában a karácsonyi menü része, de manapság évközben is szívesen fogyasztják.

Lutefisk-630x472.jpg

A lutefisk szárított tonhal melyet lúgoznak, vízben áztatnak, majd megfőznek

Étkezési szokások:

- Norvégiában nincs ebédszünet, a gyerekek az iskolába, valamint a felnőttek a munkahelyükre sajttal, sonkával, kemény tojással, kenőmájassal töltött szendvicseket visznek.

- A főétkezésre (a middagra) otthon kerül sor 16 és 17 óra között.

3. Japán

Szokatlan étel: 

Fogu

A fogu, más néven gömbhal nagyon kedvelt Japánban, finom de ugyanakkor veszélyes is. A gömbhalban található tetrodotoxin ugyanis 1200-szor halálosabb a cianidnál, ezért fontos, hogy szakképzett, erre specializálódott szakács készítse el. Mivel a halban található méregre nincs ellenszer, a fogu fogyasztása nagyon kockázatos, évente kb. 100-an esnek áldozatául.

fugu5.jpg

A foguban található méreg 1200-szor erősebb a cianidnál, ezért fontos, hogy szakképzett, erre specializálódott szakács készítse el, különben bele is halhat aki megeszi

Étkezési szokások:

-Az evőpálcikákat tilos az ételbe szúrni, mert az a temetési szertartásokon használt füstölőkre emlékezteti a japánokat.

- A fogásokat nem külön-külön, hanem egyszerre teszik ki az asztalra, így mindenki kedvére válogathat.

- A reggelit és a vacsorát együtt fogyasztja el a család, az ebédet vagy a menzán eszik meg, vagy sült halat és rántott rákot visznek magukkal egy dobozba, melyet obentónak hívnak.

- Vendégségben illendő szürcsölni, sőt böfögni is, mert náluk ez az elégedettség jele.

4. Svédország

Szokatlan étel:

Surströmming

A surströmming balti hering, melyet tavasszal begyűjtenek, hónapokig hordóban erjesztenek, majd konzerválnak. Szállítása körültekintést igényel, hajókon szabad, de repülőgépeken tilos, mert a nyomás miatt nagy a robbanásveszély. Bár az étel meglehetősen büdös, a svédek körében népszerű eledel, a szezonja augusztusban van. A surströmminget általában kenyérrel vagy főtt burgonyával eszik.

surstromming.jpg

A surströmming erjesztett balti hering, bár meglehetősen büdös, Svédországban kedvelt eledel

Étkezési szokások:

- A svédek napi háromszor esznek, az egészséges táplálkozás hívei, az ebéd általában egy fogásból áll. Kedvelik a heringet, fasírtot, a párolt lazacot burgonyával és a sárgaborsó levest. Augusztus utolsó három hetében rákszezon van náluk.

- Vendégségben étkezés előtt meg kell várni, amíg a házigazda elmondja a pohárköszöntőt (vagyis Skal-t). Mivel a vendégek saját magukat szolgálják ki, étkezés után illetlenség ételmaradékot hagyni a tányéron.

5. Thaiföld

Szokatlan étel:

Sült hernyó

Az európai ember számára talán nem túl étvágygerjesztő, de Ázsiában megszokott látvány a forró fémlapon pirított és fűszerezett hernyó. Ehhez a helyi ropogós, zsíros „csemegéhez” bármely utcai árustól hozzá lehet jutni.

Sült hernyó, Bangkok-113133_0_big.jpg

Thaiföldön, fémlapon pirított és fűszerezett hernyókat árulnak az utcán

Étkezési szokások: 

- Thaiföldön kedvelik az erős fűszereket (chilli, fokhagyma, kari fűszer) valamint szívesen ízesítik ételeiket kókusztejjel vagy mogyoróval.

- A rizs fontos eledelük, több formában is fogyasztják, például rizskása, rizses omlett vagy rizses húsleves formájában.

- Az asztalon annyi fogást tálalnak, ahány vendég van.

- Hagyományosan kézzel esznek, de ha használnak evőeszközt, akkor a villát a bal, a kanalat a jobb kezükben tartják, a kést mellőzik.

6. Mexikó

Szokatlan étel:

Huitlacoche

Ki gondolná, hogy egy gombával (Ustilago maydis) fertőzött kukorica kedvelt csemege? Pedig Mexikóban épp ez a helyzet! Ráadásul a huitlacoche nem csak kellemes, édeskés ízű, hanem tartalmaz C-vitamint, foszfort és kalciumot is. Ezt a különlegességet torillában töltve fogyasztják, de előfordul, hogy más ételekhez, levesekhez, palacsintákhoz, mártásokhoz is felhasználják.

huitlacoche2.jpg

A huitlacoche kedvelt mexikói csemege, mely nem más, mint gombával fertőzött kukorica. Íze kellemesen édes, ráadásul C-vitamint, foszfort és kalciumot is tartalmaz.

Étkezési szokások:

- A mexikóiak három legfontosabb étele a tortilla, a bab és a chilli. Több mint 200 fajta chilipaprikát használnak, a legerősebb a habanero, melyet a maják „síró nyelvnek” hívtak. A babot általában főzve, tortillával fogyasztják. Kedvelt italuk a jugos, mely egy finom gyümölcslé, melyet gyakran tequillával kevernek.

- Ha esetleg betérünk egy mexikói étterembe, akkor számítsunk arra, hogy az egész estét ott fogjuk tölteni. Miközben vacsorázunk, zenés műsorokkal szórakoztatnak minket. A tartalmas levesek általában hiányoznak az étlapról, de bőséges előételeket szolgálnak fel, nachost, vagy frissen sült cipót fokhagymás olajjal. Egyes fogásokat mi magunk is elkészíthetünk, a hozzávalókat cseréptálkákban szolgálják fel.

7. Grönland

Szokatlan étel:

Muktuk

A muktuk a grönlandi eszkimók, vagyis az inuitok eledele. Ez voltaképpen szalonna, mely a bálna, fóka, rozmár, beluga vagy narvál bőréből és az alatta lévő több ujjnyi zsírrétegből készül (nem valószínű, hogy valaha is a Greenpeace kedvence lesz). Általában nyersen fogyasztják, vékonyan felszeletelve, de vannak, akik kirántják és megsütik vagy puhára főzik, majd ecetes lében hónapokig érlelik.

muktuk.jpg

A muktuk az inuitok szalonnája, mely a bálna, fóka, rozmár, beluga vagy narvál bőréből és az alatta lévő több ujjnyi zsírrétegből készül

Étkezési szokások:

- Az 1970-es években arra figyeltek fel, hogy a grönlandi eszkimók körében az átlagosnál kevesebb számban fordul elő szívbetegség vagy magas vérnyomás. Kiderült, hogy az inuitok az étrendjük miatt élnek tovább. Hal, rozmár, bálna és fókahúst esznek, melyek tele vannak többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakkal, ami jótékony hatással van a szervezetre.

- Az inuitoknál illendő szellenteni étkezés után, így fejezik ki a tetszésüket.

8. Skócia

Szokatlan étel:

Haggis

A haggis a skótok nemzeti étele. Feldarabolt birka vagy borjúbelsőséghez (máj, szív, tüdő) faggyút, hagymát, zablisztet, fűszereket kevernek, ezeket juhbélbe vagy birkabendőbe teszik és megfőzik. Skóciában minden év január 25-én nagy ünnepséget csapnak, ekkor született ugyanis híres költőjük, Robert Burns. Jókat esznek és isznak, majd elszavalják a költő Address to Haggis (Haggis-hoz) címűversét.

2014-01-21-haggis-690x420.jpg

A haggis skót nemzeti étel, birka vagy borjúbelsőséget, faggyút, hagymát, zablisztet, fűszereket kevernek össze, mindezeket juhbélbe vagy birkabendőbe teszik és megfőzik

Étkezési szokások:

- A skótok napközben nem fektetnek nagy hangsúlyt az étkezésre. Ebédre általában egy szendvicset esznek, a főétkezésre később kerítenek sort, este 6 és ½ 9  között.

- Ha étteremben szeretnénk enni, akkor várjuk meg, amíg a pincér odakísér az asztalunkhoz.

9. Lengyelország

Szokatlan étel:

Czernina

Ez egy savanykás-édes ízű leves, mely kacsa, nyúl, malac vagy tyúkvérből készül. Régebben Lengyelországban czerninát adtak a lányos házaknál azoknak az udvarlóknak, akiket nem láttak szívesen. Az állat húsához zöldségeket, babérlevelet, fűszereket, aszalt gyümölcsöket adnak, ezeket megfőzik, ezután liszttel habart vért adnak hozzá. Ecettel, mézzel vagy valamilyen gyümölcssziruppal ízesítik, majd tésztával, főtt krumplival, galuskával tálalják.

1893435249.jpg

A czeznina lengyel leves, mely kacsa, nyúl, malac vagy tyúkvérből készül

Étkezési szokások:

- A lengyel étkezési szokások bizonyos mértékig keveredtek az orosz konyhával, ezért kedvelik a zöldségféléket, különösen a káposztát.

- A reggeli náluk nem kiadós, a leveseket nagyon szeretik, ebédre is azt esznek (pl. borscs, scsi). Az étkezések után gyakran teát isznak.

- A bigos jellegzetes ételük, káposztába tyúk, kacsa vagy sertéshúst tesznek és megfőzik. Desszertként, vajas-gyümölcsös süteményeket és kompótokat esznek.

10. Észtország

Szokatlan étel:

Véres palacsinta

Bár a svédek és a finnek körében is ismert és kedvelt, a véres palacsinta Észtország nemzeti étele. Disznóvérből, tejből, vajból és hagymából készül. Változó, hogyan tálalják, általában málnalekvárt adnak hozzá, de az is előfordul, hogy majorannával fűszerezik.

legfurcsabb-etelek-16.jpg

A véres palacsinta Észtország nemzeti étele, disznóvérből, tejből, vajból és hagymából készül

Étkezési szokások:

- Étkezésnél sosem mondják, hogy Jó étvágyat!, hanem azt, hogy Tartson sokáig a kenyered!

- Étkezési szokásaikat az évszakok befolyásolják. A hideg, téli hónapokban savanyú káposztát, sülteket, pörköltöket, barna és fekete pudingot, sűrű leveseket esznek. Nyáron a könnyű, friss ételeket kedvelik.

- Kevés fűszert használnak, a húsos, zöldséges és halas ételeket kasztmeddel eszik, mely egy tejes-tejfölös öntet.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr306306804

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gasztrobakancslista 2012. 2014.06.21. 16:21:39

Mivel idén vége a világnak, és ennek ráadásul elég komoly előjelei is vannak, megpróbáltam összeszedni, hogy ebben a pár hónapban, ami még hátra van, milyen gasztroélmények vannak a kívánságlistámon. (keringett régebben az a százas lista, kicsit ahhoz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SemBoga 2014.06.17. 11:30:46

az a puding az nem hurka akar lenni? legalábbis a black puding az a véres hurkához igen hasonló étel

zuzanda 2014.06.17. 12:16:17

"1. Kína
Étkezési szokások:
- Nem illik szürcsölni, beszélni, az ételt legyezve hűteni."

ez valami tévedés, főleg a nem-illik-a-szürcsölés. kifejezetten de.

marcijuli 2014.06.17. 16:20:24

Mondjuk a fűszeres vér mennyivel jobb, mint a véres palacsinta? Simán kaptunk kollégiumi menzán is.

conqueror 2014.06.17. 16:40:43

Japánok nem szeretik ha böfögnek az asztalnál.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.06.17. 17:27:46

Érdekes poszt, érdemben csak a surströmminghez tudok hozzászólni: a konzerv tényleg "nyomás alatt van", ezért kell víz alatt kinyitni, máskülönben lespriccel mindent az elviselhetetlenül büdös lével. Jó vastag a pléh, a konzervet repülőgépen nem tilos szállítani, ez csak "urban legend".

Fogyasztása nem egyszerű, az erjedt halcafatból csak a kis, "izmos" melltáji darabot veszik ki, a cafatot eldobják. Lágy, lepénykenyérből tölcsért formálnak, abba teszik a halat, a fött (apró) mandulakruplit, tejfölt, és sok, apróra vágott hagymával borítják be. Tölcsért összefog, mély lélegzetet vesz, és beleharap. Egy pohár vodka utána, és átestél az avatáson :-)

Sándor Zsolt 2014.06.17. 17:34:41

Hiányolom az izlandi erjesztett-szárított cápát (Hákarl: en.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1karl), valamint a birkafejet (Svið: en.wikipedia.org/wiki/Svi%C3%B0).

sántán sándor 2014.06.17. 20:21:42

11. Magyarország
Szokatlan étel:
Disznósajt (Pork cheese)
Főtt disznófejhúsból, disznóbőrből, fűszerekből, helyenként vérrel is keverve készített töltelék. Elsősorban disznógyomorba, ha kettő készül, a kisebbet vakbélbe töltik. Erdélyben főként a hólyagba kerül ilyen töltelék. A disznósajtot megfőzik, préselik, füstölik, így a kásatöltelékeknél hosszabb ideig eltartható.

ananaszjoe 2014.06.17. 21:20:23

Az észtek mondanak jó étvágyat: "head isu" (ejtsd_ heat iszú).

A fotón egy sötétbarna 'crepe' palacsinta van ami lehet hogy vérrel készül, de az észtek véres palcsintája teljesen máshogy néz ki:

c1.staticflickr.com/3/2501/3759231360_9ae71df01e.jpg

A többi kb. stimmel.

Forrás: Észt barátmőm van. (nem nem ettem még véres palacsintát és nem is tervezem :D )

ananaszjoe 2014.06.17. 21:26:22

@SemBoga: A puding angolul és magyarul mást jelent. Lehet hogy a cikket angolból fordították. Angolul amúgy tortától a hurkán át a puding-ig (puding puding) sok mindent jelent a puding.

Hipok Rita 2014.06.17. 22:45:46

"Az inuitoknál illendő szellenteni étkezés után, így fejezik ki a tetszésüket."
Ez most komoly? Én már voltam olyan szülinapi bulin, ahol rajtam kívül kb. mindenki más inuit származású volt, de ilyet szerencsére nem tapasztaltam.
Viszont megkóstoltatták velem a muktukot, ami borzasztó volt. Etettek velem fókahúst meg szárított halat is, én meg cserébe részletesen elmeséltem nekik, milyen a pacalpörkölt, a vese-velő és a disznósajt. :D

burakefendi 2014.06.18. 07:12:36

az izlandi hákarl...:)

SemBoga 2014.06.18. 10:24:48

@ananaszjoe: a black puding elvileg egy véreshurka szerű valami, a szövegben pedig barna és fekete puding szerepel, szóval a szövegkörnyezetet is figyelembe véve, valószínűleg erről van szó

világevő · http://vilagevo.blog.hu 2014.06.21. 16:26:43

ez valami rossz cikk rossz fordítása, ugye?
A haggis amúgy nem extra, szinte ugyanaz, mint a mi májas hurkánk.
Saját fugu (és nem 'fogu') evésem: vilagevo.blog.hu/2010/11/03/megkostoltam_a_legmergezobb_etelt_fugu_japanban
És ettem izalndi rohasztott cápát (hakarl) és bálnát is, annak is itt lenne a helye simán.

ritmikus csimpifon 2014.06.21. 17:18:24

"Az inuitoknál illendő szellenteni étkezés után, így fejezik ki a tetszésüket."

Most döbbentem rá, hogy én inuit vagyok.

sdani 2014.06.22. 07:18:30

Én ettem már haggist, valóban a magyar hurkára hasonlít valamelyes, de mivel a Haggis birkából van, azért az íze kicsit más. Nekem ízlett, bár az asztaltársaságunkban, ezzel egyedül voltam.

A kiviak-ot (fókabőrben erjesztett madár) hiányoltam a felsorolásból, szerintem az mindent üt. Nem tudok ennél undorítóbb ételt elképzelni.
en.wikipedia.org/wiki/Kiviak
www.sfgate.com/news/item/How-to-eat-Kiviak-video-13544.php

SUNexecutive (törölt) · http://nezo.blog.hu 2014.10.04. 14:21:32

@Hobbiszakács: Én állandóan próbálom beszerezni magamnak ezt a konzervet. Magyarországon hozzá lehet jutni valahogyan?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2014.10.25. 14:41:12

@SUNexecutive: Uuuupssz, ahogy a svéd mondaná - véletlenül néztem meg a hobbiszakacs.blog.hu-hoz kötött postámat, ezért a késő válasz:

swedelink.jetshop.se/startsida-c-314-1.aspx

Külföldre szakadt svédek innen rendelik meg online a "túrórudijukat" :-)

swedelink.jetshop.se/ShowSearchResult.aspx?pagesize=20&searchstring=surstr%C3%B6mming

Választasz egyet az oldalon szereplő, négyféle bűzbombából, fizetsz és vársz (kb. 5 napot.) El ne felejtsd víz alatt, a szabadban kinyitni.

Ha van más kérdés, akkor azt a blogom kommentjébe írd, a mejlt ritkán olvasom.

SUNexecutive (törölt) · http://nezo.blog.hu 2014.10.26. 01:48:25

Nagyon köszönöm!!!! :D
süti beállítások módosítása