Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

10 érdekes tény az állatvilágból

2014. július 07. - Tokár Tamás Zalán

A természet sokszor meglep minket. A kecskék pupillája téglalap alakú, a koaláknak vannak ujjlenyomataik és létezik egy medúzafaj, mely biológiailag halhatatlan. Íme néhány szórakoztató vagy elgondolkodtató tény az állatok világából! 

1. A hoacin madárfióka szárnyai végén karmok vannak, melyekkel tud kapaszkodniAmikor a hoacin felnő a karmok visszafejlődnek. Az állat testfelépítése alapján az Archaeopteryxhez hasonlít, mely 150 millió éve élt és a Föld legelső madárfaja volt.

hoatzinkusu.jpg

A hoacin madárfióka szárnyai végén karmok vannak, melyek később visszafejlődnek.

2. A koaláknak vannak ujjlenyomataik, melyek ráadásul hasonlítanak az emberekéhez. Ezt az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói derítették ki, elektronmikroszkópos vizsgálataik során. A gorilláknak vagy a csimpánzoknak szintén vannak egyedi ujjlenyomataik, de a koalák nem közeli rokonaink, a legközelebbi közös ősünk 70 millió éve élt. A tudósok úgy vélik, ujjlenyomataink azért hasonlóak a koalákéhoz, mert réges-rég azonos volt az életmódunk. A fákon éltünk és ahhoz, hogy stabilabban tudjunk markolni, ujjaink végén mikrobarázdák alakultak ki.

Koala-Fingerprints.jpg

 

A koaláknak vannak ujjlenyomataik

2096651_217f7add05af554332b0c44d762c3570_wm.jpg

A koalák és az emberek ujjlenyomata nagyon hasonló, a bal oldalon egy koala, a jobb oldalon egy ember ujjlenyomata látható

3. A kecskék pupillája téglalap alakú. Mivel a kecskék növényevők hamar észre kell venniük, ha egy ragadozó meg akarja támadni őket. A pupillák felépítése miatt a kecskék látószöge 330 fokos, mely lényegesen több mint az emberé, ami kb. 170-180 fok.

goat.jpg

A kecskék pupillája téglalap alakú, ez azért alakult így, hogy szélesebb legyen a látószöge, és hamarabb észrevegye a ragadozókat

4. A kolibriknak néhány óránként enniük kell, különben éhen halnak. Ennek oka, hogyrendkívül gyors az anyagcseréjük, a szívük akár 1200-at is verhet percenként. Alvás közben életfunkcióik lelassulnak, hogy ne merüljenek ki energiatartalékaik, ilyenkor testhőmérsékletük a felére csökken és szívverésük is jelentősen lelassul. 

kolibri_1101018_2357.jpg

A kolibrik anyagcseréje olyan gyors, hogy néhány óránként enniük kell, máskülönben éhen halnak

5. Ha a delfinek alszanak, agyuk egyik fele mindig éber marad. Az aktív agyterület azért felelős, hogy ne fulladjanak meg. Farkuk folyamatosan mozog, hogy orrnyílásuk a víz fölött maradjon.

468px-דולפין_ישן.svg.png

A delfinek agyának egyik fele mindig aktív alvás közben, hogy ne fulladjanak meg a vízben

6. A Turritopsis nutricula biológiailag halhatatlan. Ez egy medúzafaj, világszerte terjed, valószínűleg a Karib-tengerből származik. Különlegessége, hogy képes visszaalakulni kezdeti állapotába. A Turritopsis nutricula tehát elméletileg bármeddig élhet, hacsak nem lesz áldozata valamelyik ragadozónak vagy betegségnek.

tumblr_inline_mlu0s06K0y1qz4rgp.jpg

A Turritopsis nutricula egy biológiailag halhatatlan medúzafaj, képes visszaalakulni kezdeti állapotába

7. A vándorsólyom a világ leggyorsabb állata. Szinte az egész világon megtalálható, közepes termetű madarakkal, kisebb hüllőkkel, emlősökkel, rovarokkal táplálkozik. Zsákmányszerzéskor zuhanórepüléssel csap le áldozataira, ilyenkor elérheti akár a 320 km/órát is.

vandorsolyom_0.jpg

A vándorsólyom a világ leggyorsabb állata, zuhanórepüléssel elérheti a 320 km/órát

8. A kék bálna nyelve nehezebb egy elefántnál. Nem véletlenül, ugyanis a kék bálna a Föld legnagyobb állata. Hossza 30 m, súlya elérheti akár a 180 tonnát is, szíve pedig akkora, mint egy kisebb autó. Sokáig tömegesen vadásztak rá, ezért a 20. századra majdnem kihalt. 1966-ban védetté nyilvánították, egyedszáma folyamatosan növekszik de még ma is veszélyeztetett. 

600bd79df4f2c65c67d170712ad0f06d.jpg

A kék bálna a Föld legnagyobb állata, 30 m hosszú, akár 180 tonnát is nyomhat, a nyelve nehezebb egy elefántnál, a szíve akkora mint egy autó

9. A teheneknek is van legjobb barátjuk. Erre Krista McLennan jött rá, amikor doktori disszertációján dolgozott a Northampton Egyetemen. Krista szerint a tehenek társas lények, a magány rossz hatással van rájuk. Gyakran választanak maguknak legjobb barátot, ha egymás közelében vannak, csökken a stressz-szintjük és szervezetük több tejet termel.

boci21400830215.jpg

A teheneknek is van legjobb barátjuk, ilyenkor egymás közelében csökken a stressz-szintjük és szervezetük több tejet termel

10. A tengeri vidrák egymás mancsát fogva alszanak. Ezek az állatok a Csendes-óceán északi részén élnek, a vízben lebegve hajtják álomra a fejüket. Ilyenkor azért kapaszkodnak, hogy ne sodródjanak el egymástól.

Sea_otters_holding_hands.jpg

A tengeri vidrák egymás mancsát fogva alszanak, hogy ne sodródjanak el egymástól

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr196482233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dukeekud 2014.07.09. 01:44:09

A legerdekesebb a halhatatlan meduza. Nem semmi hogy az evolucio meg ilyet is kepes volt kialakitani. Mar persze ha tenyleg igaz, es nem csak ugy latszik mintha halhatatlan lenne.

pupumpa 2014.07.09. 02:27:38

A vándorsólyomról hülyeséget írnak.
Én is képes vagyok egy szakadékban 320 km/ó sebességgel "zuhanórepülésben" mozogni. Csak 9 másodperc kell hozzá. (Légellenállást figyelembe véve több.)

dukeekud 2014.07.09. 02:57:07

@pupumpa: Meghajtas nelkul nem tudnal 180-200 fole gyorsulni, a solyom pedig onerobol kepes ra.

Makkasz 2014.07.09. 03:49:25

@pupumpa: A legellenallas miatt mi nem tudjuk elerni azt a sebesseget.

Makkasz 2014.07.09. 03:53:05

1. Hoachin fioka szarny karmai. Legtobb madarnak van ilyen (csirke is) csak kisebb.

4. Kolibrik. "Alvás közben életfunkcióik lelassulnak, hogy ne merüljenek ki energiatartalékaik, ilyenkor testhőmérsékletük a felére csökken és szívverésük is jelentősen lelassul. "

Aligha kepesek erre. Madarak testhomerseklete 42 C koruli. Kolibri elohelyen ejszaka sincs mindig es mindenutt 21 C alatt a homerseklet. Csak nincs beepitett verhutoje?:))) Ul egy hideg kolibri az agon:)))

$pi$ 2014.07.09. 06:48:04

@pupumpa: Tévedsz. Az ember terminális sebessége 200-250 km/h körül van.

protézisesh 2014.07.09. 08:23:49

A kecske látómezeje nem azért 330 fokos, mert téglalap alakú a pupillája, hanem azért, mert a két szeme a feje két OLDALÁN van, nem pedig előre nézőre.

Az összes menekülő állatfaj (lovak, kecskék, antilopok, stb) szeme kétoldalt van, mert így 1-1 szemmel ugyan, de szinte körben látnak.
A ragadozóknak van kb 120 fokos éles látómezeje, viszont ebben a mezőben kétszemes, azaz TÉRlátásuk van, ami a távolságbecsléshez (lásd: vadászat) elengedhetetlen.

www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/kutyatar-kutyatar/images/01128.gif

TurboRudi 2014.07.09. 08:38:45

Erdekes dolgok ezek, de azer az allatok vilagaban vannak ezektöl meg megdöbbentöbbek.

Andie 2014.07.09. 09:28:23

@protézisesh: Pont ez jutott nekem is eszembe, olvasva a kecskéről. Az összes növényevő prédaállatnak oldalt van a szeme, hogy jól lásson hátrafele is, hisz a támadás onnan is (vagy főleg onnan) érkezhet. A ragadozóknak meg bőven elég előre látniuk, de oda nagyon élesen és térben.
Ha a szögletes pupilla lenne a nagy látásszögnek, akkor minden fent említett állatnak ilyen volna - márpedig én nem láttam sem zebránál, sem nyúlnál, sem másnál szögletes pupillát :) Úgyhogy más oka lehet, amiért ez kialakult a kecskéknél, és nagyon érdekelne, hogy mi, mert valóban egyedi, kicsit talán félelmetes is a tekintetük emiatt.

A többi is nagyon érdekes, pl delfinnek lenni ezexerint szívás, azér milyen mán, hogy vízben élsz, de nem aludhatsz egy rendeset, mert megfulladsz? :)
Vidrák meg nagyon cukik!

mint olyan 2014.07.09. 09:45:36

"5. Ha a delfinek alszanak, agyuk egyik fele mindig éber marad. Az aktív agyterület azért felelős, hogy ne fulladjanak meg. Farkuk folyamatosan mozog, hogy orrnyílásuk a víz fölött maradjon."

Ez így jó nagy baromság, az agy nem "alszik", szóval ennyi erővel minden állatnak az "agya egy része éber marad", hiszen mi is lélegzünk meg hasonló feltétlen reflexeink működnek.

mint olyan 2014.07.09. 09:48:39

A kecske látószögéről pedig már elmondták mások, hogy miért baromság. A téglalap alakú pupilla azt eredményezi, hogy míg mi "pontban" látunk élesen, ők valószínűleg csíkban, és ennek megfelelően a sárgafoltjuk is elnyúlt alakú (gondolom, nem néztem utána). Egyébként a tengeri madarak sárgafoltja is vízszintesen elnyúlt, azért, hogy a horizontot élesen lássák.

Egy Hun Hunniából 2014.07.09. 13:58:28

@dukeekud: "Nem semmi hogy az evolucio meg ilyet is kepes volt kialakitani."

Gratulálok a fáról lemászott rokonaidhoz. :-DDD

Az én lemenőimet úgy teremtették. Ahogyan az ősi írások is megörökítették. Hogy mikor!? Nos nem 6000 éve, hanem jóval előtte!

Legalább 6 eonnal ezelőtt. Ha a lelet eltüntetés, megsemmisítés nem lenne, akkor már mindenki más is tudhatná.

Ahogyan azt is, hogy most is megy a visszaszámlálás. És nem az agyatlan globális felmelegedés elméletre célzok.

Bambano 2014.07.09. 13:59:44

még annyit tegyünk hozzá az itt elhangzott bírálatokhoz, hogy az elektronmikroszkóp sok mindenre jó, speciel ujjlenyomat vételre aligha, mivel azon a minimális bőr-különbségen akadály nélkül átlát.

Péter Tóth 2014.07.09. 14:32:43

Plusz érdekesség:

A fecske gyakorlatilag sosem száll le, még alvás közben is repül.

E miatt a lábai fejletlenek, járni gyakorlatilag nem is tud. A fészket is azért építi magasba, mert csak onnan alábukva bír repülni, a fejletlen lábaival földről képtelen nekifutni és elrugaszkodni.

protézisesh 2014.07.09. 14:34:30

@mint olyan: de, az agy alszik. A vegetatív idegrendszer működése a NEM TUDATOS folyamatokat irányítja (szívverés, légzés, testhő szabályozása, pupillareflex, stb.)

Az alvás meg egy olyan állapot, amikor a tudatos részek "lekapcsolnak" és csak a vegetatív működik. Ekkor kerülnek áttöltésre a rövid távúból a hosszútávú memóriába az emlékek, illetve regenerálódik az agy. Nem véletlen, hogy az alvásmegvonásba bele lehet halni.

És igen, a delfin alvás közben is tudatosan mozog (nem úgy, mint az álmukba futó kutyák), hogy a felszínen maradjon az orrlyuka. Ami a feje tetején van.

Péter Tóth 2014.07.09. 14:44:03

@mint olyan:

Szerintem is, ez így nem teljesen valós. Az élőlény alszik (mélyebben/kevésbé mélyebben), az agyról olyan, hogy "alvás" nem mondható el.

Ha jól bele gondolunk, az ember agya sem alszik, hiszen nem csak a vegetatív funkciók működnek, hanem pl. folyamatosan és automatikusan megfordul a testünk. Ha jól emlékszem a két orrnyílás felváltva való használata miatt.

Sőt, mérhető az, hogy az agyi aktivitás eléggé magas alvás közben, illetve a szervezet vízháztartásának a 80% -át az agy "használja" alvás közben.

randomuser1 2014.07.09. 15:45:00

a tyúk a legkülönlegesebb állat, mert levesnek is, de főzve, sütve, tokánynak, grillezve és amíg nem esszük meg, igen előzékenyen tojással lát el.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.07.09. 15:47:29

@protézisesh:

Egyébként a kopolytúfedő nélküli kopoltyús - ergo a vizet a kopoltyújukba áramoltatni képtelen, ezért örökös úszásra ítélt - halak és a cetfélék sem tudnak mozgás nélkül aludni, különben megfulladnának.

pupumpa 2014.07.09. 21:01:42

@dukeekud: Azt nem tudtam hogy az ember max. 250-el tud zuhanni a légellenállás miatt.
De a sólyom se tud önerőből 320-al.
Ilyen alapon a hegyi kecske sebessége is jelentős, csak nem mindegy hogy hegynek felfelé, vagy szakadékban lefelé.

pupumpa 2014.07.09. 21:06:26

@kgl: Nem olyan nagy marhaság.
Forgolódunk álmunkban, ágyról (majdnem) sose esünk le, kitakaródzunk ha meleg van.

Péter Tóth 2014.07.09. 21:23:49

@Péter Tóth: @protézisesh:

Állatorvostól. Egy nyílt előadás volt, ott beszéltek ilyen érdekességeket. Arra már nem emlékszem, hogy minden egyes fajra igaz ez, de a néhányat kiemeltek a valódi fecskeformák alcsaládból, hogy azokra érvényes ez a megállapítás.

Gál György Ferenc 2017.05.04. 17:23:46

@Péter Tóth: Attól függ,melyik fecskére gondoltok.Mert például a molnár fecske bizony leszáll a földre,amikor sarat és egyéb "építő" anyagot vesz a csőrébe! Sőt,én megfigyeltem füsti fecskét is földön inni!

hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1rfecske

kukucsblog 2020.02.16. 23:58:49

@Péter Tóth: A fecskék is le tudnak szállni, madarásztáborba érdemes elnézni, sok cukiságot, meg vérengzést látni. ;) Vándorláskor csapatokba verődnek ők is, és mikor már mindjárt lenyugszik a nap, kiszemelnek egynádast, felette köröznek egy óriási nagy felhőben néhányszor, aztán egyszer csak jó magasra felröppen az egész banda, és belezúg a nádba.
Onnan már csak a Nap első sugarai ugrasztják ki őket, vagy ha valaki randalírozik a nádasban. (nádszálban kapaszkodnak, ha nincs lehetőség madarászni menni, érdemes a gugliban fecsketalpakat nézegetni, jó hosszú ujjaik vannak)
Ugyanúgy fejlettek a lábai, mint a többi madárnak, hiszen sárba kapaszkodva eteti a fiókáit, ahhoz pedig markos végtag kell. De a fejlettség inkább nézőpont kérdése: a tyúk fejlettebb, ha azt nézem, szét tud kapni egy egeret, a fecskék meg nem; a fecsklk fejlettebbek, mert messzebbre tudnak repülni, mint a tyúk.
süti beállítások módosítása