Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Gyönyörű kastélyok a nagyvilágból

2019. október 19. - Tokár Tamás Zalán

Ha bokros teendőink közepette szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, de nincs lehetőségünk elutazni, tegyük meg virtuálisan az internet segítségével! Lazítsunk egy órát, helyezzük magunkat kényelembe és nézegessünk gyönyörű kastélyokat!

Biltmore Estate – USA, Asheville, Észak-Karolina

Az észak-karolinai Biltmore Estate, Amerika legnagyobb magánkézben levő kastélya, melyet 1895-ben építetett George W. Vanderbilt. Területe több mint 16 ezer m2, 250 szobája, 3 konyhája, 43 fürdőszobája van, valamint fedett úszómedencével, könyvtárral és bowling pályával is rendelkezik. A kastélyt egy 8000 hektáros birtok veszi körül, ebből a kert 30 hektár. A négy szintes, felvonókkal rendelkező épületet, évente több millió turista látogatja.

biltmore_estate-asheville-north_carolina-9ec5e3841b624fd4869aed9d68916e1f.jpg

Az 1895-ben épült, észak-karolinai Biltmore Estate, Amerika legnagyobb magánkézben levő kastélya, évente több millió turista látogatja (Kép innen)

Balmorali kastély – Skócia, Ballater

A kastély Skóciában, Aberdeenshire megyében, a Royal Deeside nevű területen található egy 260 km2-es birtokon, ahol gazdaság is működik. Sir William Drummond építette 1390-ben. A kastély a későbbiekben többször is gazdát cserélt. 1852-ben Viktória királynő és férje, Albert herceg vásárolta meg és azóta is a királyi család tulajdona. A balmorali kastélyt - melyet II. Erzsébet nyári rezidenciának használ - április és július között bárki megtekintheti.

800px-balmoral_castle.jpg

A Skóciában lévő balmorali kastélyt 1390-ben építette Sir William Drummond. 1852-óta a királyi család tulajdona, II. Erzsébet nyári rezidenciának használja. (Kép innen)

Festetics kastély – Magyarország, Keszthely

A Keszthelyen lévő Festetics kastélyt Festetics Kristóf kezdte el építeni 1745-ben, ezután többször bővítették, átalakították, a végleges formáját az 1880-as években nyerte el. A kastélyban van Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára (80 ezer kötettel rendelkezik), melyet Festetics György hozott létre 1799 és 1801 között. Keszthely városa gyakran rendez kulturális eseményeket, ezek egy részét az épület dísztermében tartják. A kastély 42 hektáros parkja természetvédelmi terület, ahol több különleges fafajta is megtalálható.

keszthelyi-festetics-kastely-muzeum-latnivalo-dron-csodalatosbalaton.jpg

A Keszthelyen lévő Festetics kastélyt Festetics Kristóf kezdte el építeni 1745-ben, végleges formáját az 1880-as években nyerte el. Itt található Európa legnagyobb főúri könyvtára, az épület dísztermében rendszeresen tartanak kulturális eseményeket. (Kép innen)

Neuschwanstein kastély – Németország, Füssen

A németországi Füssen városa mellett, közel az osztrák határhoz található a Neuschwanstein kastély, melyet II. Lajos bajor király épített 1869 és 1886 között. Mesebeli kinézete Walt Disey-t is megihlette, ez alapján tervezte meg a Hamupipőke című rajzfilmben látható kastélyt, valamint Disneylandben a Csipkerózsika kastélyt is. A 360 szobás, 5 emeletes épület az ország egyik leglátogatottabb turistacélpontja, 2007-ben még A világ hét új csodája választás döntős mezőnyébe is bekerült.

neuschwanstein-castle-1.jpg

A németországi Neuschwanstein kastély 1869 és 1886 között épült, mesebeli kinézete Walt Disey-t is megihlette. Az ország egyik leglátogatottabb turistacélpontja, 2007-ben még A világ hét új csodája választás döntős mezőnyébe is bekerült. (Kép innen)

Rundale kastély – Litvánia, Pilsrundále

A pilsrundálei Rundale kastélyt a Baltikum Verailles-aként is szokták emlegetni. 1736-ban kezdte el építeni Ernst Johann von Biron, kurföldi herceg, aki Anna cárnő tanácsadója és szeretője volt. Négy évvel később azonban Anna meghalt, a herceget pedig száműzték, így a munkálatok csak Nagy Katalin cárnő trónra lépése után, 1768-ban fejeződtek be. A kastély sokáig hercegi tulajdon maradt, majd 1920-ban államosították. Használták iskolának, parancsnoki irodának, kórháznak, a második világháborút követően pedig magtárként funkcionált. A Rundale kastély felújítását 1972-ben kezdték el és mára már visszanyerte eredeti pompáját.

rundale_palace_still_the_most_beautiful_in_the_world_latvia_10759228303.jpg

A pilsrundálei Rundale kastélyt a Baltikum Verailles-aként is szokták emlegetni. 1920-ban államosították, 1972-ben elkezdték felújítását, ma már régi pompájában tündököl. (Kép innen)

Fecskefészek-kastély – Ukrajna, Gaspara

Az ukrajnai Fecskefészek-kastély egy 40 m magas sziklaszirten áll a Fekete-tenger partján, a Krím-félszigeten. Korábban, egy orosz tábornok faháza állt itt, melyet szerelmi fészeknek használt. A házikó 1911-ben egy olajmágnás, Von Stiegel báró tulajdonába került, aki lebontotta és egy év múlva egy 20 m széles és 10 m hosszú neogótikus kastélyt épített a helyére. 1927-ben egy földrengés következtében a szirten egy nagy repedés keletkezett, emiatt az épületet veszélyessé nyilvánították és hosszú évekre bezárták. Látogatását csak 1968-ban engedélyezték, miután renoválták a kastélyt és egy betonlemez segítségével megoldották a szirt stabilitását.

ukraine-crimea-yalta-swallows-nest-castle_2031142.jpg

Az ukrajnai Fecskefészek-kastélyt, egy olajmágnás, Von Stiegel báró építette 1912-ben. Egy földrengés miatt több mint 40 évre bezárták, de 1968-ban felújították és újra biztonságossá vált.  (Kép innen)

Pena kastély – Portugália, Sintra

Ezt a portugál, több színben pompázó, eklektikus stílusú kastélyt, 1842 és 1854 között építette II. Ferdinánd király egy földrengésben elpusztult kolostor romjaira.  Az épületet egy több mint 200 hektáros park veszi körül, melyet a király távoli országokból, pl. Ausztráliából, Kínából, Japánból, Mongóliából hozatott egzotikus növényekkel ültetett be. A kastély 1995-ben az UNESCO Világörökség része lett, valamint 2007-óta egyike Portugália hét csodájának.

view-over-pena-palace-sintra-2000x922.png

Ez a több színben pompázó, eklektikus stílusú kastély, egyike Portugália hét csodájának, valamint világörökségi helyszín. II. Ferdinánd király építette, parkját távoli országokból hozatott egzotikus növényekkel ültetett be. (Kép innen)

Hluboká kastély – Csehország, Hluboká nad Vltavou

A csehországi Hluboká nad Vltavou nevű városban található kastélyt, egy eredetileg 13. században épült várból alakította át 1840 és 1871 között II. Johann Adolf von Schwarzenberg, az angliai Windsori kastély mintájára. Hlubovká 1939-ig maradt a Schwarzenberg család tulajdonában. Adolf Schwarzenberg külföldre menekült a nácik elől és mivel nem tért vissza, a kastélyt államosították. A gyönyörű angol kerttel, 11 toronnyal, 140 szobával, színházzal és lovardával rendelkező épület Csehország egyik legkedveltebb turistacélpontja.

1024px-hluboka_nad_vltavou_leteck_snimek_01.JPG

A Hlubovká kastélyt, II. Johann Adolf von Schwarzenberg alakította át 1840 és 1871 között, egy 13. században épült várból, a Windsori kastély mintájára. Az épület 1939-ig maradt a Schwarzenberg család tulajdonában, ezután államosították. (Kép innen)

Miramare kastély – Olaszország, Trieszt

Az olaszországi Trieszt közelében található, romantikus stílusú Miramare kastélyt, 1856 és 1860 között építették, I. Ferenc József öccse, Habsburg Miksa osztrák főherceg és Sarolta belga királyi hercegnő számára. Isztriai fehér márványból készült, építésze Carl Junker volt. A kastély 22 hektáros, gyönyörű szobrokkal ékesített és trópusi növényekkel beültetett parkját Miksa tervezte. Mivel a második világháború után Triesztet Olaszországhoz csatolták, a kastély olasz tulajdonba került, majd 1955-ben államosították. A kastélyban jelenleg múzeum működik, a parkját ingyenesen lehet látogatni.

miramare_castle_original_5229.jpg

A Miramare kastélyt Habsburg Miksa osztrák főherceg és Sarolta belga királyi hercegnő számára építették 1856 és 1860 között. A második világháború után olasz tulajdonba került, majd 1955-ben államosították. (Kép innen)

Chambord kastély – Franciaország, Chambord

Ez a franciaországi, reneszánsz stílusú kastély, a Loire-völgy egyik gyöngyszeme. Építését I. Ferenc rendelte el 1519-ben, de az (1521-1526-os) itáliai háború és a király 1547-es halála miatt, csak XIV. Lajos uralkodása idején készült el teljesen. A „Napkirály” nagyon kedvelte ezt a helyet, itt mutatták be Moliere két darabját, a Gömböc urat és az Úrhatnám polgárt. A kastély 1981 óta a világörökség része, egy 5250 hektáros vadaspark veszi körül, ebből 1000 hektárt a turisták is látogathatnak.

jardins-chambord-drone_portrait-1-2953325.jpg

A Chambord kastély építését I. Ferenc rendelte el 1519-ben, de csak XIV. Lajos uralkodása idején készült el teljesen. A kastélyt, mely 1981 óta a világörökség része, egy 5250 hektáros vadaspark veszi körül. (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr615236256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása