A Dél-Amerikából származó burgonyát eleinte bizalmatlanul fogadták Európában, idővel viszont nélkülözhetetlenné vált. Olyannyira, hogy a szegények eledele lett. Hazánkban sokáig nem szerették, Írországban viszont éhínséget okozott a termés betegsége. Mivel a krumpli jó alapanyag, többféleképpen is fogyasztható.
Eredete
A burgonya Dél-Amerikából származik. Sokáig úgy gondolták, hogy Peru az őshazája (kb. 5-8000 éve része mezőgazdaságuknak), azonban a tudósok olyan leleteket találtak Chilében a Chiloé szigeten, melyek arra utalnak, hogy ott már 13 ezer éve is termesztettek krumplit.
Az inkák számára a krumpli nem csak a legfontosabb táplálék, hanem a termékenység szimbóluma is volt. A burgonya istennőjét Axomamának hívták.
Az inkák burgonya istennője: Axomama
A burgonya elterjedése
A burgonya először az 1530-as években került Európába, Franisco Pizaro hozta magával dél-amerikai hódításai során Spanyolországba. Lassú terjedésének oka, hogy nem a gumóját, hanem a mérgező szárát, levelét és virágát ették. Bár Írországban 1588-tól kezdve kedvelt táplálék volt, Európában közutálatnak örvendett, mivel általában nem ismerték a helyes fogyasztását. Számos babona övezte, úgy hitték, hogy leprát okoz, vagy ha egy terhes asszony éjszaka burgonyát eszik, akkor a születendő gyermekének vízfeje lesz.
V. Sixtus pápa (1585-1590) azon kevesek egyike volt, aki szerette a burgonyát. Neki köszönhető, hogy a növény eljutott a botanikus Charles de L’Écluse-höz, aki 1588-ban elkészítette a krumpli első növénytani rajzát.
V. Sixtus pápa (1520-1590)
A burgonya első növénytani rajza (Charles de L’Écluse, 1588)
Egészen az 1700-as évekig kellett várni, hogy a krumplit szélesebb körben is fogyasszák. Poroszországban fontos táplálékká vált. Nagy Frigyes király (1740-1786) többször is elrendelte a krumpli fogyasztását, 1740 telén és az 1774-es éhínség idején ez volt az egyetlen eledel.
A hétéves háborúban (1756-1763) Antoine Augustin Parmentier, botanikus és vegyész, porosz fogságba esett. Ez idő alatt burgonyát evett, mely ízlett neki, szabadulása után tudományos művet is írt róla. 1785-ben, amikor éhínség volt Franciaországban, Parmentier meggyőzte XVI. Lajost (1774-1791), hogy a nép egyen krumplit. A király elrendelte, hogy katonái látványosan őrizzék burgonyaföldjét. A terv bevált, éjszaka az éhező emberek loptak a termésből. A krumpli a szegények eledelévé vált.
Antoine Augustin Parmentier (1737-1813)
A krumpli Magyarországon
Hazánkba először az 1600-as években került a krumpli, amit nálunk is idegenkedve fogadtak. A Habsburg uralom idején az ellenállás egy formája volt a burgonya gyűlölete, a magyarok sváb töknek csúfolták. Az egyik krónika szerint azért tartóztattak le 2 protestáns prédikátort Budán, mert a tarisznyájukban burgonyát találtak.
Magyarországon a krumpli II. József (1780-1790) idején vált kedveltté, amikor adómentes lett a termesztése. A burgonya hazánkban is sok emberéletet mentett meg az éhínségek idején.
A Nagy Éhínség Írországban
1845 és 1851 között a burgonyatermés betegsége éhínséget okozott Írországban. A történelem e szomorú időszakát Ír Holocaustnak vagy Nagy Éhínségnek (írül An Gorta Mórnak) nevezzük. A 8 milliós lakosság fele szegénységben élt, a krumpli volt az egyetlen élelmiszerforrásuk. Írország túlságosan függött az angol gazdasági és ipari termeléstől. Az emberek már eleve nehéz körülmények között éltek, a burgonyavész viszont már tragédiát okozott.
Szobrok a Nagy Éhínség áldozatainak emlékére (Dublin, Írország)
A történészek állítása szerint nagyrészt a britek negatív hozzáállása okozta a helyzet súlyosbodását. Nem mondtak le az Írországból származó gabonaexportról és 1847-ben, fél év után megszüntették a népkonyha rendszert, mely 3 millió embert látott el étellel. Ráadásul rosszul osztották el az élelmiszerküldeményeket, a szállítást a fejletlen vasúthálózat nehezítette meg. 1848 júliusában éhséglázadás tört ki, melyet az angolok egy hét után, 1848. július 23-án levertek.
A Nagy Éhínség több mint 1 millió ember halálát okozta. Rengetegen emigráltak Angliába, Amerikába vagy Ausztráliába. A hajókon is rettenetes körülmények uralkodtak, sokan nem élték túl út végét.
A Nagy Éhezés Emlékmű (Ennistimon, Írország)
Egy ír dal a Nagy Éhínségről:
Burgonyafajták
Rengeteg burgonyafajta létezik, íme néhány különlegesség:
Perui lila: Ez a burgonyafajta Peruból származik, feltűnő megjelenésével szó szerint színt visz az ember ételeibe. Antioxidáns és kálium tartalma miatt nagyon egészséges, vérnyomás szabályozó hatása van. Ma leginkább Észak-Amerikában és Nyugat-Európában termesztik. Valószínűleg hazánkban még azért nem terjedt el, mert sokan azt hiszik, hogy génmanipuláció eredménye, pedig természetes fajta. Ráadásul a kártevőkkel szemben is ellenálló, mert nem szeretik a levelét.
Skót-felföldi vörös: Ez a fajta valószínűleg a 19. században került Skóciába. 1936-ban vált ismertté, amikor a Savoy Hotelben felszolgálták Burgundia hercegének. A krupmli nagy sikert aratott és erről kezdve Highland Burgundy Red lett a neve. Egészséges és ízletes, de hátránya, hogy üvegesedésre hajlamos és nem terem sok belőle.
Svájci kék: A burgonyát, mely valójában lila színű, a Svéd kék és a Prättigau fajták keresztezéséből hozta létre Svájcban, Christoph Gämperli agronómus. A krumpli a Blaue St. Galler nevet kapta. Antioxidáns tartalma miatt jótékony hatással van a látásra és gyulladáscsökkentő. Vetőgumója drága, de sok terem belőle.
Blue belle: Ez egy Franciaországban létrehozott burgonya, mely gyakori szereplője a különféle kiállításoknak. Héja foltokban lila színű, ezért olyan mintha mindig mosolyogna. A burgonya íze kellemes, kissé édes. Könnyű termeszteni, jó az ellenálló képessége és sokoldalúan felhasználható.
A baloldali krumpli neve Maja Hajnal (Mayan Twilight), a jobboldalié Maja Arany (Mayan Gold). Mindkét fajtát a Scottish Crop Research Institute nevű skót kutatóintézetben hozták létre a dél-amrikai S. phureja felhasználásával. A Maja Arany 2001-ben, a Maja Hajnal 2008-ban született. Ízük kitűnő.
A hasábburgonya eredete
A hasábburgonya Belgiumból, Wallóniából származik. Az itt élő emberek másodrendűnek tartották a krumplit, nem volt fontos étel számukra. A halat szerették, azonban télen nehezen jutottak hozzá, ezért a krumplit hal formájúvá vágták és úgy sütötték ki. A hasábburgonya 1781 telén indult el hódító útjára. Nagyon megszerették és nemzeti ételükké vált, később már az utcasarkokon, bódékban árusították.
A hasábburgonya
A chips
A chips feltalálásához egy érdekes történet kapcsolódik. 1853. augusztus 24-én New Yorkban, az egyik Saratoga Springs hotelben, a Moon Lake Lodge szálloda éttermében a híres vasútmilliomos, Cornelius Vanderbilt vacsorájához látott. De mivel túlságosan vastagnak találta a sült krumplit, többször is visszaküldte a pincért az étellel. A főszakács George Crum, úgy döntött, hogy megleckézteti az elégedetlen vendéget, és hajszálvékonyra vágva sütötte ki neki a krumplit. Vanderbilt nem haragudott meg, sőt annyira tetszett neki a találmány, hogy még repetát is kért belőle. Akkora sikere lett, hogy az étterem felvette az étlapjára. A Saratoga Chips nevű termék az egész USA-ban elterjedt, melyet már csomagban is árusítottak. Nagyüzemi gyártását az 1920-as években kezdték, amikor feltalálták a burgonyahámozó gépet. Ezután Európát is meghódította. A chipset csak később, az írországi Tayto üzemben kezdték ellátni fűszerekkel és ízfokozókkal. Az üzem sós, ecetes, sajtos és hagymás chipseket gyártott.
George Crum (1828-1914) a Chips feltalálója
A krumpli egyéb felhasználási módjairól itt lehet még olvasni!
A burgonya az ENSZ szerint
Az ENSZ 2008-at a burgonya évének nyilvánította, annak reményében, hogy a jövő tápláléka lesz. Az elkövetkezendő évtizedekben a Föld népessége drasztikus mértékben fog növekedni. A krumpli, mely C-vitaminban és káliumban gazdag, hozzájárulhat az alultápláltság okozta halálozás csökkentéséhez. Mivel továbbra is emberek milliói éheznek a világban, az ENSZ szerint fel kell hívni a világ figyelmét arra, hogy a burgonya fontos szerepet játszhat az élelmiszerbiztonságban, a szegénység felszámolásában.