Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

10 történelmi érdekesség

2014. augusztus 30. - Tokár Tamás Zalán

Mi okozta az 1637-es amszterdami tőzsdekrachot? Honnan ered a „mézes hetek” kifejezés? Milyen bevásárlólistát írt Michelangelo? Mennyi ideig tartott a világ legrövidebb háborúja? A történelem gyakran tartogat számunkra érdekességeket és furcsaságokat. Íme 10 ezek közül! 

1. A Bastille ostroma

1789. július 14-én megostromolták a Bastille-t, de nem azért, mert a zsarnokság jelképe volt. Ezt Hahner Péter, történész írta le, 100 történelmi tévhit, avagy amit biztosan tudsz a történelemről - és mind rosszul tudod című könyvében. A Bastille azért lett célpont, mert 250 hordó puskaport tartottak a falai között. A börtön a híresztelésekkel ellentétben egyáltalán nem volt kegyetlen, jó volt a koszt, a foglyok olvashattak és fogadhattak látogatókat. Az ostrom idején csupán 7 ember raboskodott az épületben, mind köztörvényes bűnözők voltak.

6137_original.jpg

Hahner Péter, történész, történelmi tévhitekről ír könyvében, a Bastille-t nem azért ostromolták meg 1789-ben, mert a zsarnokság jelképe volt, hanem, mert nagy mennyiségű puskaport tartottak ott 

2. Michelangelo bevásárlólistája

Az Egyesült Államokban, a Seattle Művészeti Múzeumban található Michelangelo Buonarroti 1518-as bevásárlólistája. Michelangelo a szolgáját küldte ki a piacra, aki analfabéta volt, ezért a mester nem csak leírta, hanem le is rajzolta, hogy mit szeretne.

michelang_beszerz_1389446978.jpg

Michelangelo Buonarroti 1518-ban készítette ezt a bevásárlólistát szolgájának, aki analfabéta volt

3. A „mézes hetek” kifejezés eredete

A „mézes hetek” kifejezés valószínűleg az ókori Babilonból származik. Akkoriban az volt a szokás, hogy az esküvő után, az újdonsült feleség apja egy hónapon keresztül mézsörrel itatta vejét, a mihamarabbi gyermekáldás érdekében.

honey_beer.jpg

Az ókori Babilonban az volt a szokás, hogy az esküvő után a feleség apja egy hónapon keresztül mézsörrel itatta vejét, valószínűleg innen ered a „mézes hetek” kifejezés

4. New England „Sötét Napja”

1780. március 19-én New Englandben és Kanada egyes részein annyira sötét volt, hogy még délben is gyertyát kellet gyújtani ahhoz, hogy lássanak. A jelenség oka, hogy a közelben nagy kiterjedésű erdőtűz volt, melynek füstje sűrű köddel és felhőtakaróval keveredett. Sokan megrémültek a szokatlan jelenségtől, azt hitték, eljött a világvége. 

Dark Day Full Image.jpg

1780. március 19-én New Englandben és Kanada egyes részein egész nap éjszakai sötétség volt. A jelenség oka, hogy a közelben pusztító óriási erdőtűz füstje sűrű köddel és felhőtakaróval keveredett.

5. Svájc, 1515. szeptember 14.

1515. szeptember 13-án a marignanoi csatában a svájciak vereséget szenvedtek a franciáktól. Másnap, szeptember 14-én, a svájci kantonok bejelentették, hogy nem vesznek többé részt háborúban. Svájc, azóta is semleges, kimaradt mindkét világháborúból, nem tagja az Európai Uniónak és csak 2002-ben csatlakozott az ENSZ-hez (1992-ben még visszautasították a tagságot egy népszavazáson).

Swiss-Flag-158677240.jpg

Svájc 1515. szeptember 14. óta semleges ország

6. A nyakkendő

A nyakkendő horvát eredetű. Ősét, a kravátlit, a horvát katonák kezdték viselni a 16. században, a hűséget jelképe volt. A nők úgy búcsúztak hadba induló férjeiktől, hogy keskeny kendőt kötöttek a nyakukba. A ruhadarabot a franciák vették át és hozták divatba a harminc éves háború idején, nem sokkal később már egész Európa rajongott érte. A nyakkendő világnapját október 18-án tartják. 

Brooks.Skiny-Tie.jpg

A nyakkendő horvát eredetű, ősét a kravátlit horvát katonák kezdték viselni a 16. században

7. Az 1637-es amszterdami tulipánkrach

A tulipán a 17. században jutott el Törökországból Európába és a hollandok kedvenc virága lett. A növény olyannyira a szívükbe férkőzött, hogy egy-egy ritka tulipánhagymáért képesek voltak bármennyit fizetni, sőt még a tőzsdén is kereskedtek vele. 1637 áprilisában azonban zuhanni kezdett a tulipánrészvények ára és ez összeomláshoz vezetett. Sok család vesztette el vagyonát emiatt és vált nincstelenné.

2008_holland.jpg

A tulipán a hollandok kedvenc virága, azonban 1637-ben tőzsdekrachot okozott, mert zuhanni kezdett a tulipánrészvények ára 

8. Az 1442-es szebeni csata

II. Murád, török szultán megbízásából Mezid bég, hadjáratot indított Erdély és Magyarország ellen. Hunyadi János 1442. március 18-án Marosszentimrénél állta útját a török seregnek, de nem járt sikerrel, vissza kellett vonulnia. Hunyadi megtudta, hogy ha legközelebb összecsapnak, Mezid bég meg akarja öletni őt, ezért cselt eszelt ki. Úgy döntött, hogy eltereli a törökök figyelmét, és egy önkéntes vitéznek, Kemény Simonnak adta páncélját és fegyverét. A következő ütközetre 1442. március 25-én került sor Szebennél. Kemény Simon hősi halált halt, de áldozata nem volt hiába való, mert Hunyadi bekerítette az török sereget és győzelmet aratott. Szebennél 20 ezer török esett el, köztük volt Mezid bég és fia is.

banlaky_big_hadt_1003.jpg

Hunyadi János megtudta, hogy Mezid bég meg akarja őt ölni, ezért egy önkéntes katonának, Kemény Simonnak, odaadta páncélját és fegyverét. A csel bevált, 1442. március 25-én, Szebennél, sikerült elterelni a törökök figyelmét, Hunyadi győzelmet aratott.

9. Az 1896-os angol-zanzibári háború

Miután 1896. augusztus 25-én a zanzibári szultán meghalt, unokaöccse Khalid bin Bargash puccsal vette át a hatalmat. Zanzibár brit gyarmat volt, ők Hamud bin Muhammedet szerették volna látni a trónon, ezért felszólították Bargasht, hogy mondjon le. Bargash nem engedelmeskedett, hanem felállított egy 2800 fős hadsereget és hadrendbe állította felfegyverzett jachtját a H.H.S. Glasgow-t. A britek 1896. augusztus 27-én délelőtt 9 órakor indították el támadásukat a szultán ellen, kb. 40 perc múlva véget is ért az összecsapás. A szultán palotáját lebombázták, hadijachtját elsüllyesztették. Khalid bin Bargash a német konzulátusra menekült és kapott menedékjogot. Ez volt a világtörténelem legrövidebb háborúja.

39570.jpg

A zanzibári szultán palotája a világtörténelem legrövidebb, kb. 40 perces háborúja után, 1896. augusztus 27-én

10. A Mrs. Winslow nyugtató szirup

A 19. században számos olyan készítményt hoztak létre, mely a gyerekek nyugtatására szolgáltak. Ezek azonban tele voltak narkotikumokkal. Ilyen volt Mrs. Winslow nyugtató szirupja is, melyet 1849-ben hoztak forgalomba. A reklámkampánynak köszönhetően nagyon népszerű lett, széles körben alkalmazták az USA-ban és az Egyesült Királyságban. A 20. századra azonban rájöttek mennyire kártékony, ugyanis a szirup 65 milligramm tiszta morfiumot tartalmazott. A veszélyre először a New York Times egy 1910-es cikke hívta fel a figyelmet, azt állította, hogy a szirup és más hasonló készítmények számos alkalommal okozták gyerekek halálát. Annak ellenére, hogy 1911-ben már az Amerikai Orvosi Kamara is elítélő nyilatkozatot adott ki a szerről, egészen 1930-ig kellett várni, hogy mindenütt betiltsák. 

il_570xN.215762654.jpg

A Mrs. Winslow szirup gyerekek nyugtatására szolgáló készítmény volt, nagy mennyiségű morfiumot tartalmazott. A 20. századra jöttek rá mennyire veszélyes, bár az Amerikai Orvosi Kamara már 1911-ben elítélte, egészen 1930-ig kellett várni, hogy mindenütt betiltsák.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr66650393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2014.08.31. 10:42:51

mrs winslow, hahaha, micsoda beszédes név már.
hanem a morfium durva.
de mennyivel jobb már a sósborsszeszbe áztatot kockacukor.
oszt ugyanúgy nyugtat.

¿Qué tapas hay? 2014.08.31. 21:00:02

"A „mézes hetek” kifejezés eredete"

Nomost a "mézes hetek" kifejezés (minőségjelzős szókapcsolat) épp azt jelenti ami a posztban le van írva, valamilyen mézzel kapcsolatos többhétnyi eseményt, esetleg - határozott névelővel - szintén a mézzel összefüggésben lévő héttagú csoportot.

A házasságkötést követő gondtalan időszakra használt kifejezés a "mézeshetek", így minőségjelzős szóösszetételként, mert ennek az időszaknak (ma már) semmi köze a mézhez (vö. AkH 107. b)

Alapvetően egy blogon nem baj, ha valaki nem ismer minden helyesírási szabályt, de ha már szóeredettel foglalkozunk, akkor érdemes tudni mi az érdemi különbség a szóösszetétel és a szókapcsolat között.

mollymook 2014.09.08. 11:38:59

Az opiátok felhasznlása, főleg gyerekeknek szánt készítményekben ma sem ismeretlen: pl a kodein és "származékai", persze a súlyos drog-függőségi és egyéb mellékhatások mellett, nagyon hatékony köhögéscsillapítók. Légzésgondoknál, régen pedig un. "krupp"ra előszeretettel adtak opiátokat. Persze a kár-haszon arány nem kérdéses akár "javára"... :(

pipánszki 2014.09.08. 22:17:03

A nyakkendő történetét még a nyolcvanas évek elején hallottam a franciatanáromtól, azzal a kiegészítéssel, hogy a horvát zsoldosokat (huszárokat) a magyar király (talán II. Mátyás) bocsátotta a Napkirály rendelkezésére...
süti beállítások módosítása