Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Az eszperantó nyelv

2013. szeptember 02. - Tokár Tamás Zalán

Az eszperantó egy mesterségesen megalkotott nyelv. Lazar Markovics Zamenhoftól származik, aki a XIX. században hozta létre. Ennek kapcsán több kérdés is felvetődik: Miért volt szükség egy új nyelv megalkotására, mennyire gyakran és kik használják? 

Lazar Markovics Zamenhof

Lazar Markovics Zamenhof 1859. december 15-én született Bialystokban, mely akkoriban a cári Oroszországhoz tartozott (ma Lengyelországban van). Szülővárosában többféle etnikum élt együtt, állandó békétlenség volt a lengyelek, zsidók, oroszok, fehéroroszok és németek között. Úgy gondolta, hogy a világnak szüksége lenne egy közös nyelvre, mely esélyegyenlőséget teremthet, ezért úgy döntött, ő maga hoz létre egyet. 

1908-kl-t-zamenhof.jpg

Lazar Markovics Zamenhof (1859-1917)

Apja és nagyapja nyelvtanárok voltak, ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy már gimnazistaként, 1878-ban létrehozott egy saját, mesterséges nyelvet, ami ha széles körben nem is, de barátai között népszerűvé vált. Zamenhof orvosnak tanult, 1885-ben szerzett diplomát, 1886-tól szemészként kezdett dolgozni. Ekkor ismerte meg Klara Silberniket, akit egy évvel később el is vett feleségül. Klara és családja arra bátorította Zemenhofot, hogy az általa kifejlesztett nyelvet hozza nyilvánosságra. 1887-ben megjelent első nyelvkönyve Lingvo Internacia (Nemzetközi Nyelv) címmel, melyet Doktoro Esperanto (Reménykedő Doktor) álnéven adott ki (innen ered az eszperantó elnevezés).

Az eszperantó inkább külföldön kapott teret, mivel a cári Oroszország nem nézte jó szemmel az ilyen törekvéseket. A doktor építő kritikákat is kapott a nyelvvel kapcsolatban, így folyamatosan csiszolta azt. Az Amerikai Filozófiai Társaság külön bizottságot hozott létre, hogy az eszperantóval foglalkozzon. A társaság elnöke, Henry Philips lelkes rajongója lett Zamenhof munkásságának.

Flag_of_Esperanto.png

Az eszperantó zászló

1889-ben, Nürnbergben, megjelent az első eszperantó nyelvű újság, a La Esperantisto, itt Zamenhof folyamatosan közölte a javasolt és az általa is jóváhagyott változtatásokat. A család szűkös anyagi helyzete megnehezítette a nyelv terjesztését, de kitartó munkával elérték, hogy 1902 és 1905 között már 12 országban volt eszperantó újság és baráti társaság. 1905-ben, Franciaországban megrendezték az első Eszperantó Világkongresszust, itt francia becsületrenddel tüntették ki Zamenhofot. Beszédében az emberiség egyesülésébe vetett hitét és munkája fontosságát hangsúlyozta ki. A Fundamento de Esperanto című művében írta le az eszperantó alapjait, melyet a kongresszuson fogadtak el. 1910-ben Nobel-békedíjra jelölték, de végül nem kapta meg az elismerést. 1917. április 16-án érte a halál, Varsó zsidó temetőjében helyezték örök nyugalomra.

Az eszperantó Zamenhof után

Míg Trockij és Lenin elismerően szóltak a nyelvről, a két világháború közti jobboldali rezsimek tiltották az eszperantót. Maga Hiter is ellenezte, melyet leírt a Mein Kampfban, főleg azért, mert Zamenhof zsidó származású volt. Az eszperantó mozgalmat erősen visszavetette a két világháború, de Sztálin sem hagyott teret neki.

Fellendülése 1954-ben kezdődött, amikor az UNESCO elismerte kulturális értékeket közvetítő szerepét és felkérte tagállamait, hogy helyezze előtérbe az eszperantó oktatását, illetve működjön együtt az eszperantó szervezetekkel. A próbálkozások ellenére, sem az ENSZ-ben sem az Európai Unióban nem lett hivatalos nyelv. (Az EU-nál az Europo Demokratio Esperanto nevű szervezet próbálta ezt elérni).

A Katolikus Egyház X. Piusz pápa (1903–1914) óta szimpatizál a nyelvvel. 1977-től a Vatikáni Rádió eszperantó nyelven is sugároz. 1994-től kezdve (ezt II. János Pál pápa vezette be) a pápai karácsonyi és húsvéti üzenetek eszperantóul is hallhatóak.

1985 óta a San Marinó-i Nemzetközi Akadémia (AIS) első hivatalos nyelve. Ma a világ 115 országában beszélik valamilyen szinten az eszperantót. A nemzetközi kongresszusoknak és a színvonalas oktatásnak köszönhetően egységes tudott maradni. Felügyeleti szerve az Eszperantó Akadémia, ennek székhelye Hollandiában, Rotterdamban van. Feladata a nyelv alaptörvényeinek védelme.

Pasporta Servo

Ez a világ 91 országában működő szolgáltatás, melynek keretében ingyen szállhatnak meg bizonyos helyeken az eszperantóul beszélők. A Pasporta Servót, a TEJO, a Fiatal Eszperantisták Világszövetsége adja ki minden évben. Értelmi szerzője az argentínai Ruben Feldman-Gonzalez volt 1966-ban, jelenlegi formáját 1974-ben nyerte el a francia Jeanne-Marie Cash révén.

Eszperantó Magyarországon

Hazánkban hosszú idő óta jelen van a nyelv. Bálint Gábor, a Kolozsvári Egyetem nyelvész-professzora már 1897-ben nyelvtanfolyamot indított. 1898-ban megjelent az első magyar nyelvű eszperantó tankönyv. 1902 márciusában megalakult az első magyarországi eszperantó szervezet Magyar Országos Eszperantó Egyesület.

Budapesten háromszor volt Eszperantó Világkongresszus, 1929-ben, 66-ban és 83-ban.

Lazar_Markovics_Zamenof_%281859-1917%29.jpg

Lazar Markovics Zamenhof arcképe Magyar Posta bélyegén 1957-ben

1966-ban eszperantó nyelv és irodalom szak indult a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán (ELTE BTK).

A magyar zenei életben is jelen volt a nyelv, 1967-ben az FMH-ban megrendezték az Eszperantó Táncdalfesztivált (a fesztiválon részt vett Máthé Péter, Szécsi Pál és Karda Beáta is). 1981-ben Koncz Zsuzsa eszperantó nyelvű rádiófelvételt készített "Kiel rakontu mi?" címmel.

2000 szeptemberében a Rigó utcában lévő Idegennyelvi Továbbképző központ (ITK) akkreditáltatta az eszperantó nyelvvizsgákat. 2004-ben Magyar Tudományos Akadémia az eszperantót élő nyelvnek nyilvánította. Mivel államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni belőle (az angol és a német után az egyik legnépszerűbb), sok diák választja ezt a nyelvet a diplomájához. 2006-óta több mint ötezren vizsgáznak belőle évente.

A nyelv felépítése

Az eszperantó abc 28 betűből áll, a nyelvet úgy ejtjük, ahogy írjuk, szókincse főleg újlatin (spanyol, francia, olasz, román), germán (angol, német) és szláv (lengyel, orosz) nyelvből származik. 16 alapszabályból áll és könnyen tanulható.

Eszperantó nyelvlecke videók itt

Végezetül az eszperantó himnusz, melynek a szövegét Lazar Markovics Zamenhof írta, zenéjét pedig Félicien Menu de Ménil szerezte:

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr275488502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.02. 18:27:22

már nem fogadják el a diplomához, nem?!

Tokár Tamás Zalán 2013.09.02. 19:22:11

Dehogyisnem! Mivel államilag elismert nyelvvizzsgát lehet tenni belőle, ugyanúgy mint lovári nyelvből!
Lásd itt: eduline.hu/erettsegi_felveteli/2013/6/14/A_nap_kerdese_joe_az_eszperanto_nyelvvizsga_GTU2T6

Proctor 2013.09.02. 22:51:35

Semmire nem kaptam választ. Kik, mire?

Tokár Tamás Zalán 2013.09.02. 23:52:18

@Proctor: Jó, de mi is pontosan a kérdés? :)

Tokár Tamás Zalán 2013.09.03. 00:01:02

@Proctor: 115 országban beszélik a nyelvet valamilyen szinten, arra nincs pontos adat hányan beszélik, számukat 500 000 és 25 000 000 kőzé becsülik.

Tokár Tamás Zalán 2013.09.03. 09:24:01

@doggfather: Én ezt egyáltalán nem gondolom szomorúnak. Lazar Markovics Zamenhof azért küzdött, hogy legyen egy olyan nyelv a világban amely semleges, de mivel egyszerűbb a többi nyelvnél bárki beszélheti azt. Ha belegondolunk jóval igazságosabb lenne, ha az emberek a saját nyelvük mellett beszélnének eszperantóul is. Egy olyan nyelven amely senkié sem, mégis ezáltal mindenkié lehet...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.03. 10:26:20

@Tokár Tamás Zalán: igazságosabb LENNE ahogy te is írod, ám sajnos a világ nem így működik.
Így gyakorlatilag aki ezt tanulja csupán ki akarja cselezni az iskolát (tisztelet a kevés kivételnek).

Ahelyett, hogy megtanulna egy olyan nyelvet amit használni is lehet.

szilvasi 2013.11.07. 17:20:31

Nem értek vele egyet, hogy aki ezt tanulja csupán ki akarja cselezni az iskolát.

Én azt tapasztaltam, 2-fajta tőke van. Az egyik a pénzben kifejezhető tőke, a másik a legalább ennyire fontos személyes kapcsolati tőke. Az eszperantóval nagyságrenddel könnyebben (!) lehet olyan nemzetközi személyes kapcsolatrendszert kiépíteni, aminek az értékét nehéz forintosítani vagy felbecsülni... Ez önmagában óriási hasznos jelent!

Szerintem érdemes megtanulni eszperantóul. És nem csak azért, hogy az ember többletpontokat szerezzen a felvételihez, vagy hogy megkapja a diplomáját...

A www.eszperanto.hu portálon sok érdekes anyag található. Még akár internetes tanfolyam is :-)

szilvasi 2013.11.07. 17:22:37

Jó dolog az eszperantó! Ugyanolyan élő nyelv mint a nemzeti nyelvek, minden országban beszélik, vannak eszperantóul könyvek, versek, tudományos- és szakirodalom, újságok, weboldalak, filmek, zene, koncertek - vagyis ugyanarra lehet használni, mint a többi nyelvet: kommunikálni vele más emberekkel.

A logikus felépítése miatt az eszperantót lehet a leggyorsabban, a legkisebb ráfordítással megtanulni. Aki pedig erre rászánja magát, nem csak a diplomafeltételt tudja relatíve gyorsan teljesíteni, de kinyílik neki egy ablak a világra, hiszen az eszperantóval "mindenhol otthon van" az ember.
süti beállítások módosítása