Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Mit rejt a Nevada sivatag?

2013. november 05. - Tokár Tamás Zalán

A Nevada sivatag, vagyis Nevada állam sivatagos vidéke kicsit sem mondható szokványosnak. Nem csak az itt található különleges gejzír, vagy Las Vegas miatt, hanem mert titkai vannak. Találgatni kezdünk és akárcsak a Bermuda-háromszög, vagy a Nazca vonalak esetében, felébred a fantáziánk. Mi az 51-es körzet és miért védik annyira? Tényleg látogatják a földönkívüliek? Milyen következménnyel jártak az itt végzett kísérleti atomrobbantások? Miféle meglepetéseket tartogat még számunkra ez a különös hely? 

Nevada 1836-tól az USA egyik tagállama. 2,6 millióan lakják, a fővárosa Carson City, legnagyobb települése Las Vegas. Az állam déli részét a Mojave-sivatag és északi részét a Great Basin (vagyis a Nagy-medence) foglalja el. 

Map_of_Nevada_NA.png

Nevada állam

Las Vegas kicsit másképp

Ki gondolná, hogy a sivatagra épült Las Vegasban gondolák is úszkálnak? Pedig ez az igazság! A The Venetian Hotelben, Velence mását láthatjuk. A szálloda, mely 1999-ben nyílt meg, 11 ezer négyzetméteren terül el, és több mint 4000 szobája van. 

The Venetian Hotel.jpg

A The Venetian Hotel Las Vegasban

Venetian.jpg

A The Venetian Hotel Las Vegasban

 

A Las Vegas Boulevard déli szakaszán lévő Las Vegas Stripen találhatunk egy csipetnyit Párizsból, Rómából, New Yorkból és Luxorból is.

Párizs Las vegasban.jpg

Egy csipetnyi Párizs Las Vegasban

Róma Las Vegasban.jpg

Egy csipetnyi Róma Las Vegasban

Hotel-New-York-New-York-las-vegas.jpg

Egy csipetnyi New York Las Vegasban

Luxor Las Vegasban.jpg

Egy csipetnyi Luxor Las Vegasban

A Fly gejzír

Mintha egy másik bolygón járnánk, pedig a Fly gejzír a nevadai Black Rock sivatagban található, ráadásul emberi beavatkozás következménye. A 20. század elején, ezt a sivatagos vidéket, termőfölddé szerették volna alakítani tulajdonosai. 1916-ban fúrásokat végeztek, hogy kutat hozzanak létre. A kút az 1960-as évekig működött, ekkor geotermikus termálvíz lövellt ki belőle. A gejzír ma is aktív, különleges színe és formája, az évek során alakult ki, kalcium-karbonát lerakódás és az extrém környezetben élő termofil algák hatására. Körülötte teraszos medencék keletkeztek, innen is bugyogva tör fel a forró víz. E csodás gejzír magántulajdonban van, csak engedéllyel látogatható.

Fly.jpg

A Fly gejzír Nevadában

Fly 2.jpg

A Fly gejzír Nevadában

 

Kísérleti atomrobbantások

Operation_Teapot_-_Wasp_Prime.jpg


 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951. január 11-én, Las Vegastól 100 kilométerre, északnyugatra jelölték ki nukleáris fegyverek kipróbálása céljából a Nevadai Kísérleti Telepet (Nevada Test Site), mely 2010-ben a Nevadai Nemzetbiztonsági Telep (Nevada National Security Site) nevet kapta. A kísérleti zóna létrehozásának napján, szórólapokon figyelmeztetést adott ki az Amerikai Egyesült Államok Atomenergia Bizottsága, hogy nukleáris teszteket fognak végrehajtani bizonyos időközönként az általuk kijelölt helyen, fejlesztési célból. Az első kísérleti atomrobbantásra 1951. január 27-én került sor a területen. 

nts (2).jpg

A Nevadai Nemzetbiztonsági Telep (Nevada National Security Site) 

első kísérleti robbantás.jpg

Az első kísérleti atomrobbantás Nevadában 1951. január 27-én 

url_13.jpg

Egyesült Államok Atomenergia Bizottságának figyelmeztetése 1951. január 11-én

Ezután számos tesztet hajtottak végre, de a legtöbb vitát kavart kísérletsorozat 1957. május és október között volt Operation Plumbbob néven. A legnagyobb kísérleti robbantás 74 kilotonnás volt, ereje megfelelt a hirosimai bomba ötszörösének. Ekkor már javában dúlt a hidegháború, az amerikaiak és a szovjetek folyamatos fegyverkezési versenyt vívtak. Mivel az oroszok is rendelkeztek atombombával az Egyesült Államok egy MB-1/AIR-2 levegő-levegő nukleáris rakétát fejlesztett ki, ami félelmet váltott ki a lakosságból. Az amerikai kormány meg akarta győzni az embereket, hogy az ő biztonságukat nem fenyegeti, hiszen a levegőben vetik be. 1957. július 19-én egy látványos demonstrációt mutattak be Nevadában. 5600 méteren robbantottak egy atombombát úgy, hogy öt önkéntes tiszt és egy operatőr közvetlenül alatta, a földről szemlélte az eseményeket. Mindannyian túlélték. Egy katonai adatbázis szerint Sidney Bruce ezredes 86, Frank P. Ball alezredes 83, John Hughes őrnagy 71, Donald Lutrel 63 évesen halt meg. (A tisztek halál oka sosem nyilvános, nincsenek pontos adatok.) Norman Bodingerről nincs információ. Az operatőr Akira "George" Yoshitake 2013. október 17-én hunyt el stroke következtében. A bomba azért nem volt olyan veszélyes a földön lévőkre, mert egy „kisebb” 1,5 kilotonnás töltet volt és a magasban erejét vesztette. A két vadászpilóta viszont sokkal nagyobb sugárzásnak volt kitéve, mert a robbanás után 10 perccel azt parancsolták nekik, hogy repüljenek bele a gombafelhőbe (nem tudni mi lett a pilóták sorsa).  

Íme a felvétel a látványos demonstrációról:

Többször előfordult, hogy emberekkel kísérleteztek, a legnagyobb szabású ilyen akció a Desert Rock VII. hadművelet volt. 18 ezer tengerészgyalogos nézett végig egy atomrobbantást biztonságosnak vélt távolságból.

Az 1962-es kubai rakétaválság ráébresztette a vezetőket, hogy szabályozásra van szükség. 1963. augusztus 5-én, a Szovjetunió, az USA és Nagy-Britannia képviselői Moszkvában aláírták a Nemzetközi Atomcsendegyezményt, amely megtiltja az atomkísérleteket a légkörben, a világűrben és a víz alatt. Amerikában ezután már csak a föld alatt robbantottak. A legutolsó ilyen esemény 2012. december 7-én volt a Nevadai Nemzetbiztonsági Telepen 20 év szünet után. A kísérletet sokan elítélték, különösen Hirosima polgármesterében, Macui Kadzumiban váltott ki felháborodást. 

treaty.jpg

Az 1963-ban aláírt Nemzetközi Atomcsendegyezmény

Nevadai Nemzetbiztonsági Telepen több száz atombombát robbantottak fel, melynek súlyos egészségügyi következményei lettek. A radioaktív felhőket több száz kilométerre is elfújta a szél, ezért Nevada, Arizona és Utah államban sokan kaptak csont, pajzsmirigy, epehólyagrákot és más tumoros betegségeket. A radioaktív csapadék fehérvérűséget okozott. Az USA kongresszusa 1990-ben hozott egy törvényt, amely alapján a nukleáris kísérletek áldozatai 50 ezer dollár kártérítést kaptak.

Nevada kísérleti területe veszélyes, mégis turista látványosság. Igencsak kedvelt rész a Doom Town, a modellváros, melyen az atomfegyvereket tesztelték. 14 év alatt tilos a belépés, továbbá nem szabad bevinni távcsövet, mobiltelefont, kamerát és fényképezőgépet. Köveket sem lehet elvinni szuvenírként a radioaktivitás miatt.

Sedan_Plowshare_Crater.jpg

A Sedan kráter, mely az egyik atomkísérlet során jött létre

ghost_town_picture_6.jpg

Egy épületmaradvány Nevada kísérleti területén

Az 51-es körzet

2013. augusztusában a CIA elismerte a nyilvánvalót: létezik az 51-es körzet! A hírszerző ügynökség elmondása szerint a Nevadai Nemzetbiztonsági Telep szomszédságában található katonai bázison titkos kémrepülőgépeket fejlesztettek és teszteltek, amiket könnyen nézhettek a környékbeliek földönkívüli űrhajóknak. Nagy kérdés, hogy a CIA a teljes igazságot árulta-e el, vagy csak részben mondott igazat. Az 51-es körzet körül kialakult legenda miatt ugyanis az ufó-hívők nem valószínű, hogy megelégednek a magyarázattal. 

 

google-51.jpg

Az 51-es körzet műholdas képe

A bázist 1955-ben hozták létre Dwight D. Eisenhower külön engedélyével. Egy kiszáradt tómeder területére építkeztek, mely leszállópályaként funkcionált a második világháborúban. Már az 50-es években nyilvánvaló volt, hogy ez egy szigorúan őrzött terület, ahonnan nem szivároghatnak ki információk, az ott dolgozóktól teljes titoktartást vártak el. A környék és légtere is tabu volt a nyilvánosság számára, a közelben lévő atomkísérletek miatt.

A CIA hivatalos jelentése szerint a bázist egy magassági felderítőgép, az U-2 „Dragon Lady" tesztelése céljából építették. A repülő fejlesztését 1955. augusztusában kezdték, forradalmi konstrukciónak számított akkoriban, hiszen képes volt a 27 500 méteres magasságra. 1962-ben hozták létre az SR-71 „Blackbird" repülőt, mely 26 000 méter fölött repült a hangsebesség háromszorosával. Az F-117 „Nighthawk" pedig láthatatlan tudott maradni a radarhullámok számára. Mindezek a fejlesztések jó okot adhattak a titkolózásra, azonban ott vannak az 51-es körzettel kapcsolatos egyéb történetek, melyek azt állítják, hogy sokkal több lehet a háttérben.

Az 50-es években megszaporodtak az ufó-észlelések, nem csak utasszállító repülőkről, hanem a földről is láttak megmagyarázhatatlan dolgokat. A légierő ezért létrehozta a Kék Könyv műveleti egységet, melynek az volt a feladata, hogy összegyűjtse ezeket az eseteket, és válaszokat adjon rájuk. Általában azzal magyarázták a történteket, hogy valamilyen természeti jelenséggel volt dolguk a szemtanúknak. Az emberekben azonban még frissen élt az 1947-es Roswellben történt incidens. A hivatalos álláspont szerint egy meteorológiai léggömb zuhant le akkoriban, azonban néhányan azt állították, hogy egy idegen űrhajó volt, földönkívüli holttestekkel. Sokan úgy vélték, hogy ezeket később, az 1950-es évek végén az 51-es körzetbe szállították.

Időközben egyre több, az 51-es körzetben dolgozó ember hozott nyilvánosságra különös dolgokat, azt állították, hogy a bázison idegen lényekkel kísérleteznek. Közülük a leghíresebb Bob Lazar volt, aki 1989-ben, egy televíziós műsorban elmondta, hogy antigravitációs kutatásokat végzett olyan idegen űrhajókon, melyek a Zeta Reticuli redszerből származtak. 

Bob Lazar.jpg

Bob Lazar

Zeta.png

A Zeta Reticuli, mely 39 fényévre van tőlünk

bob lazar ufó.gif

A Bob Lazar által felvázolt repülő szerkezet

1994-ben a bázis néhány volt dolgozója beperelte a légierőt, azt állították, hogy súlyos egészségkárosodást szenvedtek, mert hetente többször veszélyes hulladékot kellett elégetniük. A per évekig elhúzódott, a bíró végül kimondta ugyan, hogy törvénysértés történt, de mivel az 51-es körzet nem létezett hivatalosan, nem tudott senkit sem felelősségre vonni, és bizonyítékok hiányában ejtette az ügyet.

Julian Assange, a Wikileaks tulajdonosa, aki az utóbbi időben titkos amerikai kormányzati anyagokat szivárogtat ki, az 51-es körzetről is tett említést. Assange arról számolt be, hogy a második világháború idején egy idegen űrhajó zuhant le Németországban. A németek technológiai tudásért cserébe munkaerővel és nyersanyaggal segítették a földönkívülieket, hogy hazatérhessenek. Az amerikaiak a háború végeztével rátaláltak a tervekre és a félkész szerkezetekre, melyek később az 51-es körzet bázisára kerültek. Ezek az információk állítólag sokat segítettek az új technikai eszközök kifejlesztésében (pl. mikrohullámú sütő, számítógép).

wikileaks.jpg

Julian Assange, a Wikileaks tulajdonosa

Hivatalos állírások szerint az SR-71 volt az utolsó kémrepülő, amelyet kifejlesztettek az 51-es körzetben. Ennek ellentmond egy állítólagos antigravitációs eszköz, melyet Aurórának vagy TR-3B-nek hívnak. A háromszög alakú futballpálya méretű gép a közepén cirkuláló, alacsony hőmérsékletű, nagy nyomású higanyplazma segítségével körülbelül 90 százalékkal képes semlegesíteni a Föld gravitációs erőterét, ami azt jelenti, hogy a súlya is 90 százalékkal csökken a Föld gravitációs terében. A technológia segítségével óriási sebességre és hihetetlen manőverekre képes, ráadásul az űrben is tud repülni. Az elmúlt 20 évben a világ számos részén látták. Legutóbb 2013. október 28-án sikerült lefilmezni egy Aurórához hasonló tárgyat Amszterdamban:

 

Az idegenek már köztünk vannak?

Vannak akik úgy akarják felhívni magukra a figyelmet, hogy megpróbálják elhitetni velünk a földönkívüliek létezését. De mi van, ha igazak az állítások? Nos, természetesen mindenki maga dönti el, miben hisz és miben nem, de vegyünk sorra néhány különös esetet!

2013. februárjában a News One televíziós csatorna levetítette Barack Obama beszédét, melyet 2012. márciusában tartott. A felvételeken valaki kiszúrt egy különös fejformájú egyént az elnök testőrségében és feltette az internetre. A videó nagy megdöbbenést keltett: 

 

2013. márciusában a CIA egy volt vezetője (aki nevét nem vállalta) interjút adott, mert betegsége miatt nem tudta, hogy még mennyi van hátra az életéből. A 77 éves öregúr elmesélte, hogy 1958-ban került az amerikai hadsereghez. Olyan jól teljesített, hogy egy napon vezető pozícióba került a CIA-nál. Egyik feladata az volt, hogy a külföldről érkező UFO-észlelések hitelességét kellett vizsgálnia a Kék Könyv projekt keretében. Sokszor valóban ufókkal találkoztak a bejelentők, de neki félre kellett tájékoztatni az embereket. A volt CIA-s elmondta, hogy Roswellben tényleg földönkívüli űrhajó szenvedett szerencsétlenséget, az utasok közül kettő túlélte azt. Az egyikkel még találkozott is. Az idegen alakja, mérete és bőrszíne meglehetősen eltért az emberétől. Az idős ember azt is elárulta, többen megfenyegették a birtokába került információk miatt. Megkönnyebbült, hogy másokkal is megoszthatta tudását.

url_2.png

A CIA egykori vezetője

Kanada volt védelmi minisztere, Paul Hellyer, 2013. júniusában beszélt egy ufóügyi közmeghallgatáson. Elmondta, hogy már évezredek óta itt vannak az idegenek, ketten még az amerikai kormánynak is dolgoznak. A Magas Fehérek rendszeresen látogatják a Gunnery Range bázist, vagyis az 51-es körzetet és együttműködnek az emberekkel. Azt is említette, hogy hamarosan egy Világkormány tervezi átvenni a hatalmat az emberiség felett. Nagy problémák vannak a világban, és paradigmaváltásra van szükség. Elárulta, hogy a fiataloknak fontos feladatai lesznek a jövőben, megállítani a globális felmelegedést, kialakítani egy igazságos bankrendszert, jó kapcsolatot ápolni „égi szomszédainkkal” és békét teremteni a Földön.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr925616999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skunkworks 2013.11.06. 20:52:18

Érdekes az a háromszög izé Hollandia fölött.

visszakettopadlogaz (törölt) 2013.11.07. 04:48:20

Na de most komolyan, van aki azt hiszi hogy egyedul vagyunk ebben a rettenetes nagy univerzumban??

Gera 2013.11.07. 08:28:18

@visszakettopadlogaz: Az tényleg hihetetlen lenne, viszont az a legkevésbé sem törvényszerű, hogy két intelligens faj találkozik is ebben a hatalmas univerzumban. Eleve az se biztos, hogy létezik fénysebességnél gyorsabb utazás. Jelen ismereteink szerint ugye inkább az ellenkezője tűnik biztosnak :) Márpedig ha nincs, akkor nemigen fogunk idegenekkel találkozni.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 08:38:59

... nagy nyomású higanyplazma segítségével körülbelül 90 százalékkal képes semlegesíteni a Föld gravitációs erőterét...

ezt is az ufók mesélték vagy honnan van ??

egyébként az írásból teljes egészében kimaradt a dezertált Mig-ek tesztje és értékelése (szimulált harci helyzetek stb.)

és, Assange sem "mond" vagy "kommentál" dolgokat csak publikál titkos iratokat - itt fenn meg az ő interpretációját olvashatjuk elvileg.. hogyhogy ? :-)
(mellesleg ha ufók segítették a nácikat hogyhogy elveszítették a háborút ?)

pizzaboy 2013.11.07. 08:50:33

@Pascal: a gyíkemberek segítették a nácikat, de aztán róluk is kiderült, hogy zsidók, ezért átpártoltak inkább Amerikához.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2013.11.07. 08:56:13

Vót tavaly egy atomrobbantás?
Elírták a dátumot vagy csak én nem figyeltem?

Shagrath 2013.11.07. 08:57:51

érdekes. Nevadától eljutottunk ehhez a sötét szar minőségű fókuszálatlan fickóhoz....

Skunkworks 2013.11.07. 09:12:30

www.youtube.com/user/wdtvlive42/videos

Ezen a csatornán van egy kazal régi ami videó. Régi nukleáris kíséreltekről valamint fegyverek, űrkutatás stb. Ha valakit érdekel esetleg. Hogy ezek mennyi pénzt elb@sztak a robbantásokra... Elhajóztak a halálf@szára a Csendes-óceánon ott építettek aztán robbantottak. Kezet foghatnak a ruszkikkal.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 09:14:17

@Gera: egy ideig úgy tudtuk, hogy a föld lapos, amit három elefánt tart, azok meg egy teknős hátán állnak. aztán úgy tudtuk, hogy a föld gömbölyű, de ami sűrűbb a levegőnél, az nem tud repülni. aztán most már repülünk, de úgy tudjuk, hogy a fény sebességét nem lehet meghaladni, bár egyes kísérletek szerint talán mégis. aztán...

ComLo 2013.11.07. 09:14:41

@Pascal: Ejnye ... nem tájékozódsz? A nácik nem vesztették el a háborút, az idegen technológia segítségével a hold sötét oldalára költöztek, és invázióra készülnek. :-)

(lásd még: Iron Sky)

ComLo 2013.11.07. 09:18:45

@milliliteratura: Az alapokban igazad van csak egy dolgot felejtettél el: azt pl hogy a föld lapos, nem tudtuk hanem HITTÜK. Azt hogy a fénynél nem lehet gyorsabban mozogni, tapasztalati úton tudjuk, és elméleti kutatások igazolják.

Persze a fizika olyan irányban fejlődik, hogy én sem merném kijelenteni, nem lehet áttörést elérni. De a hitet a tudománnyal ne keverjük.

nyikk 2013.11.07. 09:22:03

Én is láttam valamit Bécs fölött, hétfőn reggel, bár csak oldalról, messziről.Totál mintha egy SR71 lett volna profilból, csak éppen lebegett egy helyben.Az a furi, hogy nem találtam hírt róla, pedig sokáig látszott, sokan észlelhették, én például autóból, menet közben.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.07. 10:49:27

@ComLo:
" Azt hogy a fénynél nem lehet gyorsabban mozogni, tapasztalati úton tudjuk, és elméleti kutatások igazolják"

Hát egyelőre túl sok tapasztalatunk nincs a fény feletti utazással, ha jól emlékszem.
És egy pár éve olvastam, hogy lehetséges a gyorsabb is, mert valami részecskéket mozgattak egy kicsivel fénysebesség fölé...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.11.07. 10:52:02

@ComLo:
"tapasztalati úton tudjuk, és elméleti kutatások igazolják"

Ha felnézek az égre, és a Napot figyelem aztán hetekig lesem és gondolkodom rajta, akkor tapasztalati úton kijelenthetem, hogy a Föld áll, és a Nap kering körülötte :)

vittore 2013.11.07. 11:48:04

@visszakettopadlogaz: Vannak, sokan. @Gera: Ja! A föld is lapos volt pár száz éve....

porthosz 2013.11.07. 12:50:48

@ComLo: "Az alapokban igazad van csak egy dolgot felejtettél el: azt pl hogy a föld lapos, nem tudtuk hanem HITTÜK."

Nem igaz, akkor ezt igy tudták. Ne felejtsd el, adott korban mindig az adott korban érvényes megfigyelési és bizonyitási módszereket fogadták el hitelesnek.

Lehet holnap idejön egy alien és azt mondja hogy b@sszátok meg hát már hogyne lehetne a fénysebességet túllépni, hát nem tudtok róla hogy a lagara együttható befolyásolja szubatomi részecskék szuperpoziciójának eredőjét? És akkor a mi fizikusaink lesnének mint majom a moziban hogy mi az a lagara együttható meg a többi mert mi még nem fedeztük ezt fel.
Pont úgy mintha egy középkori embernek mesélnél a relativitás elméletről...

ComLo 2013.11.07. 13:01:40

@porthosz: Az a helyzet a mai tudományos ismereteink főleg a fizika terén, nagyjából már kizárják azt, hogy akkora felfedezést tegyünk, mint hogy a föld gömbölyű, vagy hogy a világ atomokból épül fel.

A kvantumfizikában számos titok rejtőzik még, nagyon sok ismeretlen dologra találhatunk magyarázatot, de a tudomány mai állását, semmiképp sem hasonlítanám össze a régi korok hitéletével, és ezt alapos fizikai ismeretek birtokában mondom.

Peetee 2013.11.07. 13:02:31

Én is láttam sokmindent még tavaly nyáron, de utóbb kiderült, hogy mariska volt a cigiben :)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 13:19:42

Úgy látom nemcsak nekem tűnt fel, kezdett az írás egy tűrhető útibeszámolóként és innen jutott el / veszett el a felszínes UFÓhit mély bugyrába...

prothosz, megjegyzés, hogy a tudományos fejlődés jelenleg sem úgy működik, hogy kitalálunk valami újat és máris kidobhatjuk a régit; épp ellenkezőleg, minden új elmélettel szemben támasztott kritérium, hogy megmagyarázza azt is, hogy miért volt jó a régi elmélet.

Például az elektronok és a fotonok kölcsönhatásának modern elméletéből tökéletesen levezethetőek a klasszikus fizika Maxwell-egyenletei is (atomi méreteknél nagyobb esetekre). Vagyis régi elmélet nem dobandó ki, igaz marad, az új elmélet nem alapvetően más, hanem több, jobban leírja a valóságot.

A speciális relativitáselmélet, a téridő szerkezete - benne fénysebesség átlépésének lehetetlensége - már a klasszikus fizika része, több mint 100 éves elmélet. Bármilyen új elméletnek tartalmaznia, magyaráznia kell ezt is.

Ja és érdekesség, nem lehet átlépni a fénysebességet de fénysebességnél gyorsabban menni nem tilos. csak a részecskének már megszületésekor azonnal gyorsabban kell menni.

Pár éve kijött a CERNtől egy közlemény, hogy a neutrínók gyorsabbak a fénynél ha igaz lett volna az elmúlt évtizedek legérdekesebb felfedezése. Nem dőlt volna meg Einstein elmélete (csak az újságírók interpretációjában) de ezt azt jelentette volna, hogy a neutrínók nagyon különös, speciális tulajdonsággal bírnak (a tömege nem valós szám). De mérési hiba volt.

porthosz 2013.11.07. 13:31:02

@ComLo:
"Az a helyzet a mai tudományos ismereteink főleg a fizika terén, nagyjából már kizárják azt, hogy akkora felfedezést tegyünk, mint hogy a föld gömbölyű, vagy hogy a világ atomokból épül fel."

És erre van tudományos bizonyitékod is? :)
Csak mert 150 évvel ezelőtt az akkori fizikusok úgy gondolták hogy már mindent felfedeztek amit lehetett, tökéletesen értik a világot és alapvetően csak némi letisztogatás van már hátra.

Aztán jött a részecskefizika, a kvantummechanika, a relativitás elmélet és kiderült hogy nem hogy nem fedeztek fel mindent, de amit felfedeztek azt is hibásan értették meg...

Ma azt gondoljuk hogy a fénynél gyorsabban nem lehet haladni mint egy ősi alapelv, de már ez is recseg ropog mert felfedezték hogy a részecskéknek van egy virtuális párja ami egyszerre változtatja állapotát a másik részecskével és igy bizony az információ sebessége kvázi végtelen. Én azt gondolom hogy 50-100 év múlva ránk is csak ujjal fognak mutogatni hogy nézzétek azokat a hülyéket azt hitték hogy...

porthosz 2013.11.07. 13:37:40

@Pascal:
"Vagyis régi elmélet nem dobandó ki, igaz marad, az új elmélet nem alapvetően más, hanem több, jobban leírja a valóságot."

Na ja, de ez egy ilyen bullshit mondás, remélem érzed. Mert ugye ennyi erővel a Föld a világegyetem közepe és minden körülötte kering is egy teljesen jó elmélet csak ezt kibőviti, jobban leírja az az elmélet miszerint a Föld csak egy lófasz kis bolygó ami egy csillag körül kering. És azt is megmagyarázza hogy régen miért gondolták azt hogy a Föld a világ közepe.

Ettől még az az elmélet sz@r volt. Pont úgy ahogy a newtoni elmélet is sz@r, csak van olyan kombináció ahol alkalmazható, de ez minden más elméletre is igaz. Én meg azt állítom hogy a mostani elméleteink is sz@rok csak még nem tudunk róla. Majd lesz egy jobb, szebb és minnél meszebb kerülünk a jövőben a mai kortól annál nagyobb marhaságnak fogják gondolni azt amiben mi most hiszünk.

Egyvalami viszont állandó: minden korban az emberek úgy gondolták hogy na most aztán isten bizony az ő elméletük az überkirály és bezzeg a múltbéli ostobák micsoda hülyeségekben hittek...

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 13:45:19

@porthosz: szó nincs róla. Az a középkori/keleti térképrajzoló, aki abban hitt, hogy a Föld lapos, abban különbözött a mai tudóstól, hogy nem próbálta meg az elméletét minél több kísérlettel alátámasztani (például tornyok, közeledő hajók megfigyelése, holdfogyatkozás megfigyelése vagy csillagászati mérések - szemben egy görög tudóssal).

A speciális azonban relativitáselmélet rengeteg kísérlettel lett próbára téve; és sok újabb elmélet alaptevése is (úgy pont "jó" az elmélet, hogy beleépítették az elvét ld. Dirac). Nem ugyanaz az eset mint egy középkori tudós.

Megjegyzem Newton elmélete, különösen az integrál- és differenciálszámítás ma is mindennek az alapja. Ahogy a pitagorasz-tételről sem fogjuk "felfedezni" soha, hogy nem igaz.

...

Egyébként érted a különbséget a "nem lehet átlépni a fénysebességet" és a "nem lehet gyorsabban menni a fénysebesség" között :-)
?

Baloldali érték 2013.11.07. 14:01:07

@porthosz:
Einstein sem azt mondta hogy nem igaz a newtoni fizika, hanem azt, hogy bizonyos hétköznapi körülmények között igaz, amikor a relativisztikus hatások elhanyagolhatóak. Ettől még Newtonnak igaza volt, tanítjuk, használjuk, tervezhetünk vele.

porthosz 2013.11.07. 14:01:09

@Pascal:
"Az a középkori/keleti térképrajzoló, aki abban hitt, hogy a Föld lapos, abban különbözött a mai tudóstól, hogy nem próbálta meg az elméletét minél több kísérlettel alátámasztani "

Aztán mond csak, megmérted-e te már otthon a fény sebességét, vagy a gravitációs térgörbülést? Vagy csak _leírod_ ide azt amit _hiszel_ mert hallottál/olvastál róla hogy valaki megmérte és ezt vagy azt a következtetést vonta le belőle?

Semmiben sem különbözöl az ókori térképrajzolótól, nulla mérést végzel csak leírod ide azt amiről hallottál.

Azt értsd meg, hogy a különböző elméletek mindig tudományosan bizonyitottak voltak, csak épp eltérő korokban eltérő dolgok számítottak tudományos megfigyelésnek.

Te azt gondolod hogy a régi korokban "hittek" ma meg "tudunk". Egy nagy lósz@rt. Minden korban hisznek, mindig elhitték amit a kor aktuális tudósai állítottak. Ha azt állították a méréseik alapján hogy a Föld a világ közepe akkor épp azt hittük el, ha meg azt hogy a fénysebesség fix akkor meg azt. Nincs különbség, csak annyi hogy egyre jobb mefigyelési módszerekkel tudjuk bizonyitani hogy régebben mekkora hülyeségekben hittek és ez ugyanigy igaz lesz ránk. Ahogy fejlődik a tudomány ugy fog kiderülni hogy mi mekkora hülyeségekben hittünk. 2000 év múlva pont ugyanazt fogják gondolni a mi elméleteinkről mint mi a 2000 évvel ezelőtti elméletekről.

Baloldali érték 2013.11.07. 14:03:45

@visszakettopadlogaz:

Én sem hiszem hogy egyedül vagyunk az univerzumban.

Mint ahogy azt sem, hogy rosswellbe járkálnak vendégségbe az ufók, antigraviációs hajtóművekkel repkednek az 51-es körzetben, meg gyíkemberek őrzik obamát, simán ufo-hívő mesefolyam a cikk fele.

porthosz 2013.11.07. 14:07:08

@Baloldali érték:
"Einstein sem azt mondta hogy nem igaz a newtoni fizika, hanem azt, hogy bizonyos hétköznapi körülmények között igaz, amikor a relativisztikus hatások elhanyagolhatóak."

Igen, de ez minden elméletre igaz. A Nap a Föld körül kering. Teljesen jó elmélet, bizonyos hétköznapi körülmények között minden további nélkül használható, több ezer éven át (megkockáztatom több százezer éven át) mindenki igy gondolta és teljesen jól müködött. Sőt müködő eszközeink is voltak rá, például a napóra, meg az egész óra rendszer.

Ettől még ez egy hülyeség volt. De ha te kivételt teszel a newtoni fizikával (miért is?) akkor kivételt kell tenned az összes többi elmélettel is. Ha azt állítod hogy egy elméletbe belefér hogy csak bizonyos tényezők együttállása esetén igaz, akkor bizony az is jó elmélet hogy a Föld körül kering a Nap, vagy hogy a Föld lapos.

porthosz 2013.11.07. 14:11:38

Szumma szummárum:

Aki lenézi a régi korok embereit mert ugymond hülyeségekben hittek, az azzal is egyetért hogy a későbbi korok emberei őt is ugyanakkora hülyének fogják titulálni mert ők majd bebizonyitják hogy a mostani elméletek mekkora ökörségek voltak a jövőbeni megfigyelések tükrében.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 14:14:08

@porthosz: Történetesen meg tudok mérni egy/két dolgot (például a Föld kerületét) sőt aki érdeklődik maga is meg tudja:
wyp.csillagaszat.hu/files/eratosthenes/history.html

(történetesen tudom a szextáns kezelni tehát a nap magasságának a szögét pontosabban meg tudom mérni)

De a mérési és számítási elv amit megtalált ma is 100% igaz.

"2000 év múlva pont ugyanazt fogják gondolni a mi elméleteinkről mint mi a 2000 évvel ezelőtti elméletekről."

Pont ellenkezőleg, a fizikusok nagyon is tisztelik Erasztothenészt.

Nem baj ha foglalkozol ilyesmivel de kérlek, egy picivel több tisztelettel (hacsak nem akarsz beállni az energiakerék-örökmozgó-ufó hívők közé mert ez esetben nem zavarlak :-)

porthosz 2013.11.07. 14:21:18

@Pascal:

Nem azt kérdeztem hogy meg tudod-e mérni azt amit már 2500 évvel ezelőtt is meg tudtak mérni :)

Az érdekel hogy megmérted-e már a fény sebességét? Mert ha nem akkor ez csak hit abban amit más tudósok mondanak. Ez nem baj, csak akkor nem célszerü felelőségre vonnod egy ókori térképrajzolót azért mert elhitte amit az ő kora tudósai mondtak...

Én is kérnék némi tiszteletet, mert csak rámutattam arra hogy minden korban tudományos elméletekben hittek és azt hitték amit az akkori tudósok mondtak.
Ha ez hülyeség volt akkor hülyeségben, ha nem akkor nem.

De nincs olyan hogy ma tudunk akkor meg hittek (ez volt a kiinduló alap). Minden korban úgy gondolták hogy ők tudják vagy megfordítva minden korban elhitték amit a tudósok mértek.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 14:39:24

@porthosz: szó nincs róla. először is honnan vezeted le, hogy én azt gondolom, hogy "régen hittek ma meg tudunk?" hiszen épp most hoztam fel Erasztothenészt. Én úgy gondolom az ufóhívő az hívő Newton viszont tudós.

Történetesen a fény sebességét is meg lehet mérni (ha nem is olyan pontosan mint a CERN) és mindenki meg tudja akinek van egy egyszerű csillagászati távcsöve továbbá össze tud állítani - le tud tölteni - a Jupiter holdjainak keringéséről egy pontos táblázatot :-) de nem kell mindent személyesen megmérni ahhoz, hogy meggyőződj valaminek az igazságáról (a tudományos pontossághoz elég a kísérlet leírásának elég pontosnak lennie ahhoz, hogy az bármikor reprodukálható legyen).

Az egész "Einstein felülírja Newtont" egyszerű téveszme; olyanok terjesztik akik - ne haragudj :-) - nem tesznek különbséeget a "nem lehet átlépni a fénysebességet" és a "nem lehet gyorsabban menni a fénysebesség" között :-)

Newton törvényei (1) a tehetetlenségre (2) az erő és tömeg viszonyára (3) tömegmegmaradásra vonatkoznak.

A speciális relativitás elmélete azt írja le, hogy a 3 dimenziós tér és az (egy dimenziós) idő nem független egymástól, hanem négydimenziós téridőként írhatóak le. Ráadásul ennek a négydimenziós rendszernek a geometriája nem euklidészi, hanem hiperbolikus geometriával írhatóak le (mint matematikai fogalmat, többek között Bolyai írta le majd 200 éve).

Az a felismerés, hogy a téridő hiperbolikus geometriájú, nem helyezi "hatályon kívül" sem a a tehetetlenségre sem az erő és tömeg viszonyára sem tömegmegmaradásra vonatkozó törvényeket.

Világos ?

nyulanka 2013.11.07. 15:11:38

...aki úgy gondolja, hogy nincsenek más élőlények az univerzumban az síkhülye.
és sok minden csak könyvben leírva jelent meg először aztán meg hoppácska mégis megcsinálták....

az meg teljesen igaz,hogy bankok -olajtársaságok akarnak a minden ura lenni itt a földön.remélem jönnek valakik odakintről univerzumból és jól elbaccák eme tervüket...

Mr. Waszabi 2013.11.07. 15:32:13

A repülőgép kísérletek-fedő sztorinak ellentmond az a zártság, amely mind a mai napig körül veszi a helyet. A sugárhajtású/rakéta gép kísérletek már 50 évvel ezelőtt sem számítottak kurriózumnak, tehát ez felejtős. A szovjet gépekkel való vizsgálódás szintén a nevetséges kategóriába tartozik.
Az UFO sztori valószínűbbnek tűnik, mivel az ezzel kapcsolatos tényeknek döntő hatásuk lehetett volna és lehetne ma is a globális földi társadalomra nézve, valamint ez a technológia tartalmazhat olyan magoldásokat, amelyekkel valóban évtizedes technikai előnyökre tehet szert bármely hatalom. Ez mondjuk arányos lehet azzal a védettséggel, amelyet mind máig változatlanu6l fenntartanak ott.

A nácikról lehet tudni, hogy a V1-V2 rakéták, vagy az atomkutatásaik csak a kutatásaik jéghegy-csúcsa volt, higanyos-antigravitációs cuccal nem csak kísérleteztek, de egyes primitív változatokat a gyakorlatban is használtak százszámra a II. világháború során, ellenséges repülők zavarására, megsemmisítésére.
Mindenesetre nem ad okot bizalomra, ha fél évszázad után még mindig nem csökkent a titok halmaz.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.11.07. 15:38:24

@Mr. Waszabi: eszerint te is hallottál erről a higanyos antigravitációs cuccról ... !
Most ez az Iron Sky ből jön vagy tényleg mi a fene ... leárnyékolható a gravitáció ? de csak ha náci vagy ??? ...
:D

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 17:23:40

@porthosz: így van. a tudati valóságból áll össze körülöttünk a világ, benne a tudománnyal. a világ megismerését a tudatunk korlátozza.

@ComLo: tekintve, hogy kb exponenciálisan növekszik a tudáshalmazunk, természetesen jönnie kell még áttöréseknek. baromi rég óta sejtjük/tudjuk, hogy egyik "anyag" keletkezik a másikból, sőt, transzformálható abba. de csak nem rég óta látjuk, hogy is megy ez, és még rövidebb ideje tudjuk magunk is alakítgatni (a természetes alakulást igényeink szerint szabályozni) és használni. ugyanígy, most kezdtük el sejteni, hogy át lehet lépni a fénysebességet. (ami egyesek szerint nem is állandó)

Chapell 2013.11.07. 17:26:28

Esélyes, hogy egy olyan technikai szinten lévő társadalom, aki képes fénysebességgel vagy afelett utazni (mert ugye a legközelebbi egyáltalán lehetséges lakható csillagrendszer is fényévekre van innen), majd idejön aztán lezuhan. Meg képtelen álcázni magát. Ugyanmár.

pizzaboy 2013.11.07. 17:28:22

@Mr. Waszabi: "Az UFO sztori valószínűbbnek tűnik"

muhaha, az így kezdődő érveléseket mindig megkönnyezem

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 17:30:28

@Pascal: a térképrajzolók nem azért nem vizsgálódtak, mert hülyék voltak. olyan világban éltek. aztán jött valaki, aki elkezdett vizsgálódni. az atombombát nem azért rakták össze pont akkor, mert mindenki hülye volt előttük, hanem azért, mert addigra érett meg a világ erre. a középkori európai világképben nem volt elgondolható az atombomba. először meg kellett változnia a világképnek, és aztán megszülettek a találmányok. az ötéves fiam ügyesebb a számítógéppel, mint sok nyugdíjas. azért, mert ilyen a világ körülötte, és nem azért, mert okosabb mindenkinél.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 17:33:03

@porthosz: báj dö véj, 10millió magyar közül vélhetően majdnem mind a 10millió számára irreleváns, mi kering mi körül. mert a hétköznapi életére nincs kihatással.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 17:34:16

@Pascal: és ha nem adják a kezedbe a sextánst, fel tudnád-e találni magadtól, vagy csak sötét térképrajzoló lennél?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 17:38:34

@ċsirke72: olyan világban élünk, ahol 2+2=4. a hit és a tudás közt e téren nincs különbség. ez eggyel mélyebben van kódolva. nem azért fogadod el a 2+2-t mert csecsemőként napokig rágódtál a bizonyításon és sikerült levezetni, vagy mert egy szép nap kigyulladt melletted a csipkebokor és égi szózatot hallottál. számodra nem elképzelhető egy olyan világ, amiben 2+2 nem egyenlő néggyel.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 17:40:30

@Chapell: neked még soha nem szállt el kommented? és ha egyszer elszállt, az hogy történhetett? holott te rutinosan használod a netet, klaviatúrát, azaz meglehetősen fejlett létforma vagy. shit happens.

cseburasecska 2013.11.07. 18:06:09

@milliliteratura:
"egy ideig úgy tudtuk, hogy a föld lapos, amit három elefánt tart, azok meg egy teknős hátán állnak. aztán úgy tudtuk, hogy a föld gömbölyű, de ami sűrűbb a levegőnél, az nem tud repülni. aztán most már repülünk, de úgy tudjuk, hogy a fény sebességét nem lehet meghaladni"

Valójában ez úgy volt, hogy azt gondoltuk, hogy a három elefántot etetni kell, de kiderült, hogy nem. Aztán azt hittük, hogy le lehet esni a világ végén, de kiderült, hogy nem. Később azt, hogy minden, ami "nehezebb" a levegőnél, az leesik, de kiderült, hogy nem. Egy ideig azt hittük, hogy bármekkora sebességre lehet gyorsítani egy testet, de végül kiderült, hogy nem... (a bizonyos kísérlet hibás volt)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.07. 18:26:23

Most elképzelem, amint egy földönkívüli űrhajó egy Intel 4040-es procival felszerelt számítógéppel (a mai mobiltelefonok több ezerszeresét tudják, mint az) navigál a világűrben.

Hát nem csoda, hogy lezuhantak, baszd meg.

Amúgy meg NEM technológiai tudás, hanem műszaki.
A technology sok mindent jelent magyarul, technológiát pont nem. A technológia angolul procedures.
Ha valaki ennyire hülye a nyelvhez, ne lopjon angol nyelvű cikkeket.

@ComLo:
Ezzel csak az a baj, hogy a Holdnak NINCS sötét oldala. Nem látható oldala van, de a napfény azt is éri. Ma pl. a nem látható oldalnak a jó 4/5 részét, de pár napja, amikor itt újhold volt, ott épp telihold.

@milliliteratura:
Gondolom, a matematika nem az erős oldalad.

@nyikk:
Nem kellett volna az autóba ülés előtt azokat a cuccokat fogyasztanod.

@porthosz:
Téves, azt valóban csak hitték.
Ugyanis a tudósok már az ókori Egyiptomban, 4000 évvel ezelőtt is TUDTÁK, hogy a Föld gömbölyű, és hogy a Nap körül kering. Csak hát aztán a zsidók meg a vallásuk és annak leágazásai közbeszóltak.

Az a baj, hogy fogalmad sincs arról, hogy mit beszélsz, azért hadoválsz össze mindenféle ködös baromságot.

@Mr. Waszabi:
Hát neked sem a szomszédos ostoba. Antigravitáció, ja...

GonoszMostoha 2013.11.07. 18:34:13

Az összes valamirevaló komoly racionális kutató a kutatásai során előbb-utóbb megfogalmazta, hogy léteznie kell egy magasabbrendű "rendező elvnek". Egyszerűen nem volt rá jobb kifejezésük, a kutatásaik azonban - racionálisan - ehhez a ténymegállapításhoz vezettek.
Ez kinek Isten, kinek UFO, kinek Buddha, kinek a Korán.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.07. 18:35:07

@milliliteratura:
Az fel sem merül benned, gondolom, hogy a tudomány akkorra jutott el arra a szintre. Nem mindenki hülye volt, csak hiányzotak az előzetes kutatások és azok eredményei, amikre építeni lehetett volna.
A tudomány ugyanis többnyire nem hatalmas ugrásokban, hanem csak apró lépésekben halad.

Esetleg megáll, és áltudománnyá avanzsálja magát, mint mondjuk az asztrológia (ami annak idején valóban az egyik leghaladóbb tudományra épült, csak leragadt i.e. 2000 környékén, és a tudományos részt kidobta, csak a szart tartotta meg).

Ha mindenkinek magának kellene elkezdenie a 0, sőt, a 10-es számrendszer (mert ugye ez sem volt mindig egyértelmű, ennek hordozzuk is bizonyos hátrányait, a 7 napos héttől a 12 órás és 60 perces időszámlálásig és 360 fokos körig) feltalálásával, akkor bizony a tudomány nem létezne. Ugyanis minden tudós az előző több ezer vagy több százezer tudós eredményeire épít, úgy lép tovább, ha eszébe jut valami jónak tűnő ötlet, és nekiáll bizonyítani. Ha működik, akkor leírja és terjeszti, hogy mások is hasznát lássák, ha nem működik, akkor meg kuka.

ComLo 2013.11.07. 18:35:40

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Tisztában vagyok vele, de remélem legalább akkora ironiafaktor volt a megjegyzésedben mint az enyémben. :-)

Mellesleg utalás volt az említett műre, ahol Julia Dietze karaktere a film ominózus jelenetében azt tanítja a gyerekeknek hogy a hold sötét oldaláról jönnek.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.07. 18:36:29

@jóeznekem?:
Ez sajnos egyszerűen hazugság.
Minden valamirevaló tudós azt mondta, hogy bármiféle istenszerűségbe vetett hit gyerekes ostobaság.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.07. 18:38:04

@ComLo:
Bocs, de sokan tényleg azt hiszik, hogy van, nem tudom eldönteni, ki mikor ironizál.

Mr. Waszabi 2013.11.07. 18:43:27

@Mr. Közbiztonság Szilárd: nagyon buta vagy, ha meglévő ismereteidhez viszonyítod másokét, ha nem feltételezed, hogy léteznek dolgok, amikről nem hallottál még. Bölcs ember nyitott marad az újra. Feltételezi, hogy nem tud mindent.
Vajon mennyiben marhaság a gravitáció manipulálása, ha Einstein megfogalmazta a lehetőségét?
Gondolhatod azt is, hogy a nácik is marhák voltak - igen, azok voltak némely vonatkozásban -, viszont eredményeik bármely tudományágban nem igazolják ezt a feltevést, előítéletet. Ha csak a hatékonyságukat nézzük, már feltételezhető, hogy nem lőttek vaktölténnyel nem létező nyúlra. Nem véletlen említettem a V1-V2 rakétákat. Olyan technológiát alkottak meg velük, amit 20 évvel később is csak a segédletükkel volt képes mindkét oldal megvalósítani. Ez azért önmagáért beszél. Ne abból indulj ki, hogy te mit hiszel bizonyos tényekről, hanem a valós tényekből. Ezzel elkerülheted a becsapottság élményét.

GonoszMostoha 2013.11.07. 18:47:32

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Értelmezd az írásomat. A tudósok nem azt állítják, hogy istenszerűségben kell hinni, hanem a rendező elvről írnak és beszélnek.
A földi emberek gondolhatnak ezzel kapcsolatban azt, ami a hitüknek vagy éppen ateista voltuknak megfelelő.
Éppen az elmúlt hetek kutatási eredményei vezettek oda, hogy valószínűleg át kell írni a bolygók és naprendszerek kialakulásának történetét. És ezzel még senki nem állította- felelőtlenség is lenne - hogy isten keze lenne a dologban. Az egzakt tudomány egyelőre egyenletekkel, kísérletekkel próbál meg leírni egy új modellt.

efi 2013.11.07. 19:05:59

Az eléggé bizonyos, hogy nem vagyunk (voltunk/leszünk) egyedül. Bizonyos körülmények között kémiailag szükségszerű ,hogy az élet megszületik és fejlődésnek indul.
Ennél már csak az bizonyosabb, hogy az irdatlan távolságok és az óriási időeltolás (relatíve közel vannak ugyan, csak az egyik 1 milliárd évvel később születik meg) miatt szinte esélytelen, hogy 2 civilizáció találkozzon. És még ha ez az esély nem is 0, nagyon-nagyon közel van hozzá, vagyis nagy valószínűséggel nem mi leszünk a szerencsések.

romesz 2013.11.07. 19:43:40

"Amerikában ezután már csak a föld alatt robbantottak. A legutolsó ilyen esemény 2012. december 7-én volt a Nevadai Nemzetbiztonsági Telepen 20 év szünet után."

En ebbol semmit nem ereztem. Valaki hazudik szerintem.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 20:07:59

@cseburasecska: aha. tehát egyszer nekigyürkőzünk, és ha nem sikerül, akkor tessék, be van bizonyítva. szép.
azt, hogy nem lehet gyorsabban menni a fény sebességénél, nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, csak az ellenkezőjét.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2013.11.07. 20:12:06

@Mr. Közbiztonság Szilárd: látom, a gépelés már magabiztosan megy. sajnos az értő olvasás viszont elégtelen.

gyerek 2013.11.07. 21:02:48

@ComLo: A tudomány vallás a maga "eredményes" rítusaival, világképével -rendjével, hatalmával, térítőivel, bigott hívőivel, kizárólagosságának teljes meggyőződésével és az ellenkező megközelítések kategorikus elutasításával, és mint ilyen, nagyon fontos eleme a HIT, a feltétlen bizodalom benne. És ne mondd, hogy a hitet nem teszi próbára a hívő, és nem vizsgálja állandó jelleggel, Newton is nagyon nagy teológus volt például - no meg az Élet, mint olyan gondoskodik erről.
Ezt úgy általában a vitához, nem kötekedésből írtam, csak véleményként :)

Teszt.Elek 2013.11.07. 21:46:29

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
"A technology sok mindent jelent magyarul, technológiát pont nem. A technológia angolul procedures."
Procedures, mi? Nem tudom eldönteni, hogy ez valami otromba trollkodás, vagy tényleg ennyire sötét vagy.

Keress egy szótárat és nézd meg mi micsoda, mielőtt hülyeséget próbálsz beadni az embereknek.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.07. 22:53:10

@Mr. Waszabi:
Egyrészt nem technológiát, hanem technikát.
Másrészt marhára nem így van.

Ja, idéznéd Einsteintől azt a részt, ahol szerinte a gravitáció megszüntethető?

@milliliteratura:
Talán nem kéne ostobaságokat összefirkálnod, ahogy eddig tetted. Mert ahogy látom, neked a gépelés már megy, de az értelmes gondolkodás még nem.

@Teszt.Elek:
Nem kell szótárat keresnem, ezen a területen dolgoztam vagy 10 évig. Amerikaiakkal.
Szóval talán te keress szótárat. De mindjárt magyar értelmezőt is, mert ahogy látom, neked kurvára nem világos, miről van szó.
(Bár az Ország-féle műszaki nagyszótárban csak egyes számban szerepel, de az összes általam látott angol műszaki szöveg csak többesben használta. És volt pár ezer oldal.)
Tudod, koma: ha hallgattál volna...

@jóeznekem?:
"a rendező elvről írnak és beszélnek"
Jól hangzik. Kár, hogy ez csak a te fejedben létezik.

Mr. Waszabi 2013.11.07. 23:07:24

@Mr. Közbiztonság Szilárd: a tér-idő dinamikája, nem permanens volta adja erre az alapot. Ezt jelenti a relativitás. Kicsit gondolkodni kell rajta, és le fog esni a tantusz. A tér meghajlításának elméletéhez is ez adja az alapot. Nagy fazon volt ez az Einstein.
Technológia az, ami merőben új megközelítésekre alapoz és valósít meg technikát a gyakorlatban. Erről tehát inkább ne nyissunk vitát, javallom.

fonak71 2013.11.08. 09:41:53

@Teszt.Elek: Pedig igaza van, a technológia hagyományosan mást jelentett "magyarul", azt, amit az angol/amcsi practice-nak vagy know-how-nak hív.
Más kérdés, hogy szépen átszivárgott a nyelvünkbe, hogy mindent technológiának nevezünk (úgy általában a műszaki dolgokat, a technikát stb. Az amerikaiak imádják a "buzzword"-öket, és a "technology" is ilyen lett, megtetszett nekik a hangzása, mindent így hívnak. :)
hu.wikipedia.org/wiki/Technol%C3%B3gia

nyikk 2013.11.08. 10:49:25

@Mr. Közbiztonság Szilárd:
Grat, te vagy az újabb idióta a mindent jobban tudók listáján..

Mr. Közbiztonság Szilárd 2013.11.08. 19:21:21

@nyikk:
Te meg a legújabb tag a méretes seggfejek listáján.

@Mr. Waszabi:
Tényleg ne nyissunk vitát, mert most baromságokat írsz.
Nézd meg az értelmező szótárt, ökörke.

Ljozsef 2021.05.20. 13:37:09

@visszakettopadlogaz (törölt): Nem, de még senki sem bizonyította hitelt érdemlően hogy léteznek. Az Amerikai NASA már annak is örülne ha a Marson legalább a mikroszkopikus élet nyomait megtalálnák, dollár milliárdokat költenek erre, tennék ezt ha már a földön lennének akiket a más bolygókon keresnek?
süti beállítások módosítása