Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A Testőr-hadművelet, avagy egy hihetetlen megtévesztés története

2013. augusztus 26. - Tokár Tamás Zalán

Az 1944. június 6-án induló normandiai partraszállás döntő módon befolyásolta a második világháborút. Azonban el kellett érni, hogy Európa visszafoglalási szándéka a szövetségesek számára ne legyen kudarc. Churchill és Roosevelt 1943 májusában tervelték ki a támadást, és szerették volna, ha minél kevesebb emberáldozattal érik el céljukat. Ezért a D-napot egy hosszú és fondorlatos cselsorozat előzte meg.

A célpont: Normandia partjai

1943. május, Trident-konferencia. Roosevelt amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Churchill brit miniszterelnököt. Megegyeztek partraszállásuk célpontjában, ami az Észak-Franciaországban található Normandia. Ugyan a leglogikusabb helyszín Calais lett volna, mivel itt a legrövidebb távolság Nagy-Britannia és a kontinens között, de jól tudták, hogy a németek is erre számítottak. A feladat tehát egyértelmű volt, el kellett hitetni a németekkel, hogy az amerikai-brit csapatok Calais-nél fognak támadni, sőt akár más több helyszín is lehet célpont. Az akció a Testőr-hadművelet nevet kapta, mely magában foglalt sok egyéb hadműveletet is.

ur_1.jpg

A partraszállás helyszíne: Normandia

 

Kettős ügynökök

A brit hírszerzés és az európai ellenállás óriási előnyre tett szert a kettős ügynökök alkalmazásával. A német kémeket sorra lefülelték, és a maguk oldalára állították, vagy ha ez nem sikerült kivégezték őket. Feladatuk az lett, hogy a nácikat hamisan informálják. 

A kettős ügynökök ügyesen megzavarták a németeket. Jelentéseik alapján arra lehetett következtetni, hogy nem csupán Franciaországban lehet támadásokra számítani. Egy Garbo fedőnevű spanyol újságíró-ügynök kitalált egy 30 tagú képzeletbeli kémhálózatot. Még az is előfordult, hogy egy képzeletbeli ügynök meghalt és szerepelt az újságok gyászjelentésében. Hitler számára annyira meggyőző volt Garbo teljesítménye hogy 1944 júliusában vaskereszttel tüntette ki.

 

Garbo.jpg

A vaskereszttel kitüntetett, Garbo fedőnevű kettős ügynök

 

Zeppelin hadművelet

A szövetségesek hamis információkkal és valóságos, de gyenge haderővel azt a látszatot keltették, hogy a balkán is veszélyben van. A terv lényege, hogy lekösse a Földközi-tengeri német katonaságot. 

Északi Bátorság hadművelet

Ennél a hadműveletnél igyekeztek elhitetni a nácikkal, hogy Norvégia lesz a fő támadási pont és a Franciaország tervezett támadása csupán figyelemelterelés. Létrehozták a Brit Negyedik Hadsereget, mely hadgyakorlatokba kezdett Skóciában. Az itt szolgáló katonákat hegyi harcra képezték ki, ami egy norvég invázióra utalt. Az újságok figyelme is gyakran rájuk irányult, társasági események, házasságkötések kapcsán írtak róluk.

Angliában hamis rádióbeszélgetéseket folytattak, amelyben több ezer fő részére rendeltek sífelszereléseket vagy kértek tanácsot, hogyan működik a tankok motorja fagypont alatt. Ezeket a beszélgetéseket a németek lehallgatták. 

Manipulálták a Stockholmi Tőzsdét, hogy emelkedjenek a norvég részvények. Ez azt a látszatot keltette, hogy számítanak a szomszéd ország elleni támadásra.

Mindezek a megtévesztő akciók elérték a céljukat, Hitler 1944. májusáig 19 hadosztályt, vagyis több mint 200 ezer embert vezényelt Norvégia védelmére.

Déli Bátorság hadművelet

Ez volt a legfontosabb és legkockázatosabb hadművelet. Célja, hogy a németek azt higgyék, Calaisnál várható a támadás. Nagy nehézséget okozott a szövetségesek számára, hogy el kellett rejteniük 2 millió katonájukat. Szükség volt egy álsereg, az Első Amerikai Hadsereg létrehozására. Élére az amerikaiak nagyra becsült tábornokát George Pattont állították. (Patton szívesebben vett volna részt a valódi támadásban, de tudta, hogy jó célt szolgál). Azt a látszatot keltették, hogy Dover partjainál (ami szemben van Calais-vel) gyülekeznek. 

A csel jól működött a kettős ügynökök is szorgalmasan küldték a hamis információkat. A Franciaországban működő 60 német hadosztályból 19 Calais-nél állomásozott. 

 

url_1.jpg

Az „Overlord” fedőnevet viselő normandiai partraszállás helyszíne

 

A Déli Bátorság hadművelet hat fontosabb mozzanatból állt, ezek a Qvicksilver néven futottak.

Qvicksilver 1: a kettős ügynökök segítségével kiszivárogott a képzeletbeli Első Amerikai Hadsereg katonai beosztása.

Qvicksilver 2: az álhelyszínen teherautókról folytak előre felvett hamis rádióbeszélgetések, ezzel is érzékeltetve, hogy komolyabb a mozgolódás.

Qvicksilver 3: Dovernél ál partraszálló járműveket sorakoztattak fel, melyek felfújható tankokból, festett vászonból és faszárnyakból összetákolt repülőkből, illetve vászonból és acélcsővázból felépített teherautókból álltak. Ez a német légierő komoly megtévesztése volt.

 

gumitank.jpg

Felfújható gumitank a németek megtévesztésére

 

Qvicksilver 4-5: A szövetségesek francia területeken lévő célpontokat bombáztak, Calaist többet támadták, mint bármelyik helyszínt, 1944. május 29-én csak erre a területre szorítkozott a légitámadás.

Qvicksilver 6:

Anglia délkeleti részénél hamis fényalakzatokat hoztak létre, azért, hogy úgy tűnjön, ott kikötők és vasutak vannak.

Német hadifoglyokat bocsátottak szabadon, akik abban a hiszemben voltak, hogy a célpont Calais.

Apró fémdarabokat szórtak szét a levegőben, hogy megzavarják a németek radarjait.

Normandiára bábukkal felszerelt ejtőernyőket dobtak, melyek ha földet értek csatazajt szimuláltak.

A normandiai partraszállás

1944. június 6-án elkezdődött a normandiai partraszállás. A Harmadik Birodalom úgy gondolta, hogy nem kell jelentős erőkre számítani, sőt ez csupán egy figyelemelterelő akció és valahol máshol lesz a fő támadás. Az amerikaiak Patton tábornoka nem vett részt a támadásban, az álsereg áltankjai és áljárművei még sokáig eredeti helyükön maradtak. Ezek és persze sok más dolog, zavaróan hatottak a nácikra. Csapataik rendezetlenek voltak és idővel fel is morzsolódtak. A keleti fronton Oroszország nyomult Berlin felé. Nem kellett hozzá egy év, Hitler öngyilkos lett és Európában véget ért a második világháború.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr125479807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása