Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Egy híres magyar Amerikában

2013. szeptember 24. - Tokár Tamás Zalán

Haraszthy-falva alapítója Wisconsin államban? A kaliforniai Buena Vista borászat létrehozója? San Diego rendőrfőnöke, aki még omnibusz járatokat is üzemeltetett?  Magyarországon nem biztos, hogy sokat mond egy átlag ember számára Haraszthy Ágoston neve, pedig az Egyesült Államokban sokat tett azért, hogy emlékezzenek rá.

Haraszthy Ágoston 1812. augusztus 30-án született Pesten, Terézvárosban. (Azon korábbi állítások, miszerint Futakon látta meg a napvilágot nem voltak helytállónak. Ez akkor bizonyosodott be, amikor életrajzírója, Brian McGinty 1995-ben megvizsgálta Haraszthy születési anyakönyvi kivonatát és keresztlevelét, melyet még ma is a Terézváros plébániatemplomában őriznek).

Szüleit Haraszthy Károlynak és Fischer Anna Máriának hívták. A magyar nemesi családok körében szokás volt az újszülött gyermekeket arról a szentről elnevezni, amelyiknek időben legközelebb volt az ünnepe, ezért az 1812-es Haraszthy baba az Ágoston nevet kapta. (A Szent Ágoston napi búcsút augusztus 28-án tartják).

mxcpPortrait_of_the_Hungarian_Count_Agoston_Haraszthy.jpg

Haraszthy Ágoston (1812-1869) 

Magyarországi évek

Gyermekéveit Pesten töltötte, fogékony, eszes ifjúnak bizonyult. Több nyelven beszélt, később jogot is tanult, de megszakította tanulmányait és 1830-ban, 18 évesen csatlakozott I. Ferenc Magyar Királyi Testőrségéhez. Miután leszerelt 1833. január 6-án elvette feleségül a lengyel származású Dedinsky Eleonórát. A házasságukból hat gyermek született: Géza, Attila, Árpád, Ida, Béla és Otélia. A Bácska megyei Futakon életek. (A Haraszthy Ágoston és édesapja Károly több birtokkal is rendelkezett a megyében.) 

mxcp250px-Bacska.png

 

A hajdani Bácska megye területe napjainkban, ennek többsége ma Szerbiához tartozik, a magyarországi Észak-Bácska Bács-Kiskun megye része lett 

Haraszthy Ágoston a megye követeként bekerült a pozsonyi országgyűlésbe, ahol összebarátkozott Wesselényi Miklóssal és Kossuth Lajossal, majd a reformmozgalom híve lett. Az 1830-as években a magyar nemesség és az osztrák udvar között elmérgesedett a viszony, ez megnehezítette Haraszthy helyzetét.

Emigrálás és Haraszthyville megalapítása

Herkulesfürdőn megismerkedett két amerikaival, vendégül látta őket birtokán, akik cserébe meghívták az Egyesült Államokba a magyar kalandort. Hatraszthy beleszeretett az országba. (1844-ben megírta élményeit Utazás Éjszakamerikában címmel.)

1840-ben a változás mellett döntött, ezért feleségével, gyerekeivel és apjával együtt, magyarországi birtokaikat felszámolva az USA-ba költöztek. Wisconsin államban letelepedve, a Wisconsin folyó mellett, a Michigan tó közelében, hatalmas földterületet vásárolt. Itt megalapította Haraszthyville-t vagyis Harszthy-falvát. (Más néven Széptáját). Haraszthy részese lett az amerikai álomnak. Ebben az időben már grófként került a köztudatba, akit még John Tyler amerikai elnök is fogadott a Fehér Házban. (A történészek szerint a család csupán nemesi származású volt és a grófi címet csak kisajátította, vagy megvásárolta Amerikában). Utazás Éjszakamerikában című könyvében így írt a találkozásról:

„Washingtonban ajánló-leveleim számos congress-taghoz nyitának utat, Tyller praesidens-, Webster Daniel külügy-minister- és Clye John belügy-ministernél már első itt létem alkalmával vezettettem be, midőn Széptájról Cincinnatiban holmik vásárlása végett levén, Washingtonba rándultam át. Mindenhol kitűnő szívességgel fogadtak. Nem kevés nézőm volt, midőn a praesidenshez menék; magyar öltözetben tevém udvarlásomat, mindenki bámulta a széles aranypaszomántos, gazdagon sujtásozott ruhát, s mi nézőim figyelmét leginkább magára voná, panyókásan felvett mentém volt; nem foghaták meg, minek két öltöny egyszerre az emberen, és olly drága; az övnek célszerűségét sem látták át; de átalában oda járult véleményük, hogy szebb s fényesebb öltözet, mint a magyaré, nem lehet.”

Egy angol vállalkozó, Robert Bryant segítségével komoly fejlesztésekbe vágott Haraszthy-falvában. Utak, hidak, házak épültek. Állandó gőzhajójárat indult. Haraszthy a komlótermesztés és európai szőlőtőkék ültetése mellett juh, sertés, és a lótenyésztésbe is fogott. Továbbá Haraszthyville gazdagabb lett egy téglagyárral, egy malommal, egy templommal és egy iskolával. A környék éghajlata nem kedvezett Haraszthy asztmájának ezért 1849-ben eladta birtokait és Kaliforniába költözött családjával.

A település ma is létezik, Sauk City néven ismert. Itt található Wollersheim Pincészet, mely az egyik leismertebb bort adja. Íme a kisvárost bemutató videó:

 

 

url.png

 

Sauk City elhelyezkedése

Sauk_City_historical_marker.jpg

Egy tábla, melyen Sauk City története olvasható

SaukCityWisconsinDowntownWIS78.jpg

Sauk City utcakép

url_5.jpg

Sauk City, Városháza

Az új helyszín: Kalifornia

1849-ben a család új otthona a 650 fős San Diego lett. Haraszti részt vett a fejlesztésében, gyümölcsösöket telepített, lehetővé tette az első menetrendszerinti omnibuszjáratokat, istállót és hentesüzletet hozott létre, illetve ingatlanpiaci érdekeltségeket szerzett. Haraszthy Ágoston 1850 márciusában seriff lett, májusban a település várossá válásával rendőrfőnökké nevezték ki. (Tiszteletére utcát neveztek el, mely az 1960-as évekig létezett). 1851-ben a kaliforniai népgyűlés tagja lett és az állam akkori központjába, Vallejóba költözött. San Diego számára kórházat építetett és a városban bekövetkező árvíz ellen is sokat tett képviselősége idején, továbbá javasolta, hogy legyenek enyhébbek a kaliforniai földbirtokosok adóterhei.

Eureka Arany és Ezüst Finomító

Haraszthy Ágostont sem kerülhette el a kaliforniai aranyláz. Néhány magyar emigránssal (köztük volt Wass Sámuel erdélyi gróf és Urnay Lajos volt 48’-as honvédkapitány) 1854-ben létrehozta az Eureka Arany és Ezüst Finomítót (Eureka Gold and Silver Refinery). Haraszthy problémákba ütközött, mert állást vállalt az állami pénzverdében is és ez összeférhetetlenséget szült. Ráadásul 1857-ben eljárás indult a vállalat ellen veszteséges termelése miatt. A tárgyalás alatt Haraszthyt - akit 150 ezer dollárnyi arany sikkasztásával vádoltak - a neves ügyvéd Edward Stanly védte. A hiányt azzal magyarázták, hogy a tetemes aranypor veszteséget a hibás kémények okozták. Ez az állítás igaznak bizonyult, mert aranypor nyomokat találtak a finomító kéményén és tetején, illetve a szomszédos épületeken is. Haraszthy Ágostont végül 1861-ben minden vád alól felmentették.

smelting-2in.jpg

Az Eureka Arany és Ezüst Finomító Vállalat (Brannan Street, San Francisco)

A Buena Vista borászat létrehozása 

Miután lejárt képviselői mandátuma, San Franciscóba költözött és az aranyüzlet mellett újra belevetette magát a bortermelésbe. Birtokot vásárolva szőlőtermesztésbe kezdett. A hely nem nyerte el tetszését és 1856-ban a Sonoma-völgyben vetette meg a lábát. 1857-ben borászatát Buena Vistának nevezte el. Fel szerette volna venni a versenyt a híres európai borokkal. Kőházakat épített, hozzájuk pedig földbe vájt borospincéket, ami a környéken szokatlan volt. Körutat tett Európában, ahonnan több száz szőlőfajtát és szaporító anyagot hozott magával.  1862-ben létrehozta a Buena Vista Szőlőkultúra Társaságot és boraival elismerést aratott. Ez volt a legnagyobb és legnívósabb borászat Kaliforniában (és talán az Egyesül Államokban is). A Harpaer Magazin elismerő cikket írt róla 1864-ben.

Azonban 1867-ben részben az amerikai polgárháború, részben a szőlőtőkéket támadó filoxéria járvány miatt Haraszthy kénytelen volt csődöt jelenteni és lemondott borászata vezetéséről.

A borászat a több nehézséget túlvészelt (filoxéria járványok, földrengés 1906-ban, első világháború) az alkoholtilalom idején nem is működhetett, később újjáéledt és a mai napig létezik. Ma Jean-Charles Boisset vezeti a Buena Vista borászatot.

17.jpg

Présház a Buena Vista Farmon (1865)

3.jpg

A Buena Vista borok palackozása (1865)

5.jpg

A Buena Vista szeszfőzde (1865)

 

4.jpg

Egy borospince és hordók a Buena Vista Farmon (1865) 

ca3873.jpg

A Haraszthy villa Sonomában

ca3875.jpg

A Somonában lévő Haraszthy villa belülről

Buena_Vista_Winery,_Sonoma,_CA.jpg

A Buena Vista borászat napjainkban 

4f73b96ecdec434da06d3a8499f1710b.png

Emléktábla Somona főterén

Újrakezdés Nicaraguában, Haraszthy halála

Haraszthy 1868-ban Nicaraguába költözött családjával. Géza fiával cukornád ültetvényt vásárolt és rumgyártásba kezdett. Továbbá textilüzemet és fűrészmalmot is létesített. Igyekezett elérni termékei exportálását.

Két hónappal költözésük után felesége, Eleonóra meghalt sárgalázban, melyet egy szúnyogcsípés okozhatott.

Haraszthy Ágostont 1869. július 6-án érte a halál, melynek okát nem tudják pontosan. Valószínűleg megpróbált átkelni a farmján lévő folyón, ahol egy aligátor okozhatta a vesztét. Szamarát egy fa mellett találták meg, Haraszthy holtteste sosem került elő.

harasz.jpg

Haraszthy Ágoston sírhelye 

Emlékezés Haraszthy Ágostonra

2012-ben volt Haraszthy Ágoston 200. születési évfordulója, Magyarországon és az Egyesült Államokban is megemlékeztek róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr235531904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása