Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

A világ luxusbörtönei

2014. január 30. - Tokár Tamás Zalán

Elképesztő még belegondolni is, hogy egyes bűnelkövetők a luxusbörtönök falai közt szinte nagyobb kényelemben élnek, mint egy átlagember. Vannak országok, ahol így próbálják rehabilitálni a rabokat és vannak, ahol fizetni kell, hogy bekerülhessenek egy ilyen intézménybe. Íme néhány luxusbörtön, melyek inkább szállodára emlékeztetnek!

Kecskeméti luxusbörtön (Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet) - Magyarország

Ide általában vagyon elleni bűncselekmények, sikkasztások, rablások, lopások, elkövetői kerülnek. Vannak itt olyan édesanyák is, akik börtönben szülnek, gyermekeik egy éves korukig velük maradhatnak. A rabok, zárkák helyett parkettázott szobákban élnek, melyeket kedvük szerint rendezhetnek be. Lehet tévézni, internetezni és óránként 10 percet telefonálni. Dolgozhatnak mosodában, faiskolában, vagy akár a városban is különféle cégeknél, természetesen a munkaidő végeztével időben vissza kell térniük a börtönbe. Minden rab havonta négyszer 24 óránál rövidebb „eltávra” jogosult, illetve büntetése második felében néha egy-egy hétvégét is engedélyeznek számára.

dfdf.jpg

Egy szoba Kecskemét luxusbörtönében

sss.jpg

Az ebédlő Kecskemét luxusbörtönében

Bastoey börtönsziget – Norvégia

Ez az 1982-nen alapított börtönsziget, leginkább egy üdülőhelyre hasonlít. Az intézmény teljes mértékben önellátó, nem olyan mint az Alcatraz volt, mivel itt nem cellákban tartják a fogvatatottakat, hanem faházakban élhetnek, és szabadon mozoghatnak a szigeten belül. A 115 rabnak - akik között még gyilkosok is vannak - reggel 1/2 9-től délután 4-ig dolgoznia kell. Mindenkinek van valamilyen feladata: van aki konyhában, mosodában dolgozik, mezőgazdasági munkát végez, állatokkal foglalkozik, kerékpárt javít, vagy fát vág. Az őröknél nincs fegyver. Az elítélteknek nem kell rabruhát hordaniuk, szabadidejükben tévézhetnek, horgászhatnak, szaunázhatnak, látogathatják a könyvtárat, sőt, akár még fürödhetnek is a tengerben. Étrendjük változatos, több menüből is választhatnak. Fontos szabály viszont, hogy naponta négyszer létszámellenőrzés van és tilos a drogfogyasztás. Aki nem képes beilleszkedni a sziget rendjébe, az egy szigorúbb intézménybe kerül. A rendszer célja az, hogy a rabok megváltozzanak. Hogy sikeres-e ez a rehabilitációs program? A statisztikák szerint igen, mivel az innen kikerülő visszaeső bűnözők aránya csupán 16% (más norvég börtönökben 20%) és eddig csak két szökési kísérlet volt.

piojp.jpg

A Bastoey börtönsziget

hijhku.jpg

Ilyen házakban élhetnek a rabok a Bastoey börtönszigeten

Santa Ana börtön, Kalifornia, USA

A 2004-ben épült Santa Ana börtönbe azok kerülnek, akiket nem erőszakos bűncselekmény miatt ítéltek el és képesek fizetni napi 80-130 dollárt, vagyis évente kb. 50 ezer dollárt. Bár a cellák kicsik, a fogvatartottak vihetnek magukkal könyveket, ruhákat, tévét, számítógépet és iPodot.

gffg.jpg

Santa Ana börtön, Kalifornia, USA

dfd_1.jpg

Egy cella a Santa Ana börtönben

Pondok Bambu börtön, Indonézia

Ez egy női börtön, azok számára, akik elég pénzt tudnak áldozni arra, hogy itt legyenek. A cellákban, vagyis inkább a szobákban, légkondicionálás, hűtőszekrény, karaoke gép és modern bútorok vannak. A börtön rendelkezik szépségszalonnal, fodrászattal is. A HIV-pozitív rabok rendszeres tanácsadást és kezelést kapnak. Gyakori itt a kábítószer csempészet.

bbv.jpg

Egy szoba a Pondok Bambu börtönben, Indonéziában

sasa.jpg

Egy fodrászat a Pondok Bambu börtönben, Indonéziában

Aranjuez börtön – Spanyolország

Ez a börtön, mely 40 kilométerre található Madridtól, arra szolgál, hogy az elítélt apa vagy anya ne távolodjon el a gyermekétől. Összesen 36 lakrész áll rendelkezésre a családok számára, a gyerekek 3 éves korukig élhetnek itt. Az intézmény udvarán játszótér van, a falakon mesefigurák láthatóak és szép a berendezés. Azt remélik, hogy a gyermekeik hatására rehabilitálni tudják a bűnöző szülőket.

97.jpg

Aranjuez börtön – Spanyolország

wew.jpg

 Aranjuez börtön – Spanyolország

Addiewell börtön, Skócia

Az Addiewell börtön 2008-ban kezdte meg működését, 700 foglyot tartanak itt. Egy kis falu közelében található Dél-Skóciában. Az intézetet egy Sodexo Justice Services magáncég működteti. Ide olyan felnőtt férfiak kerülnek, akiket elítéltek, vagy vizsgálati fogságban tartanak. Az Addiewell börtönben heti 40 óra oktatásban részesülnek a rabok, a cél az, hogy kitanuljanak egy szakmát, amit majd hasznosíthatnak, ha letelik a büntetésük.

éélk.jpg

Addiewell börtön, Skócia

iuiu.jpg

Addiewell börtön, Skócia

Sollentuna börtön, Svédország

A Sollentuna börtön rendkívül otthonosnak tűnő hely, melynek minden részét kamerák ellenőriznek. A raboknak van egy szobájuk kényelmes ággyal, plazmatévével, van fürdőszobájuk illetve konyhájuk is, ahol el tudják készíteni ebédjüket vagy vacsorájukat. Miután elfogyasztották ételüket, lehetőségük van a konditeremben ledolgozni a fölös kalóriákat, de akár jógázhatnak is. Az intézményt rendszeresen látogatja a Vöröskereszt, illetve más szervezetek, hogy egyénileg vagy csoportosan foglalkozzanak a rabokkal, akiknek még tanulni is van lehetőségük.

url_20.jpg

Sollentuna börtön, Svédország

Swedenya.jpg

Sollentuna börtön, Svédország

Justizzentrum Leoben –Ausztria

Az intézmény 2004-ben nyitotta meg kapuit és kb. 200 férőhelyes. Ide azokat zárják, akiket nem ítéltek többre 18 hónapnál. A szobákhoz fürdőszoba, konyha, mosógép és saját erkély is tartozik. Udvara parkosított, az épülethez egy farm is tartozik, ahol lovakat gondozhatnak és lovagolhatnak is. A börtön hatalmas ablakokkal rendelkezik, így beárad a természetes fény. Gyakran rendeznek itt koncerteket, hangversenyeket. Rendelkezésre áll konditerem, tornaterem, imaszoba és a házastársak látogatására kialakított fogadószoba. Bár sokan vitatják ennek hatékonyságát, a börtön humánus környezete a rabok rehabilitálására szolgál. Az épület egyik falára ezt írták: „Minden emberi lény szabadnak születik, jogaiban egyenlő. Minden, a szabadságától megfosztott személlyel emberségesen kell bánni, tiszteletben tartva emberi méltóságát.” 

311.jpg

Justizzentrum Leoben, Ausztria

20110904-054835.jpg

Egy szoba Leoben luxusbörtönében, Ausztriában

i5_stars_prison_justizzentrum_leoben_34_pics-18.jpg

Justizzentrum Leoben, Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr45790712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2014.01.31. 23:21:54

Utolsó kettőnél mennyi az albérlet? Mennék. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.01. 06:00:24

Bzmg, arról a norvég szigetről meg se akarnék szökni...Ha lejárna egy esetleges büntetésem, tiltakoznék; ha kidobnának, visszaszöknék.Hihetetlen.Mondjuk legalább a sollentunai itt van a közelünkben.Ha sokáig nem lesz melóm, kirabolok valami boltot 1000 korona értékben (kb 35-40 ezer forint) és akkor hátha bevisznek. :D

De azért a kecskefalvi böri érdekelne, hogy kinek a pénzéből működik.Remélem, nem állami pénzen, mert az qrvadurva lenne.

Oscar Schmidt 2014.02.01. 06:53:30

@geegee: Képzeld el, az a kettő milyen körülmények között élt, aki meg akart szökni!

phaidros 2014.02.01. 08:07:23

@geegee: nekem is az jutott eszembe, hogy odamegyek gyilkosnak. :)

♔batyu♔ 2014.02.01. 11:05:18

Svédek jól kibasznak a rabokkal, IKEA bútorokkal rendezik be a cellájukat.:)

A norvég nagyon baba, el lehet képzelni mi lenne,ha itt is ez lenne, mondjuk a balcsin.

Kecskemét:
"Ide általában vagyon elleni bűncselekmények, sikkasztások, rablások, lopások, elkövetői kerülnek."

Magyarul a politikus gondol arra az esetre, ha lebukik. Azért ebből a körből a rablást kivenném és a többit is úgy hagynám benne, hogy mi közben itt lakik, ledolgozza a magas lakbért és a kártérítést.

Valóraváltógép 2014.02.01. 12:02:16

@geegee: Azért az messze van a luxustól. Tulajdonképpen ezek is, a posztolónak nem tudom milyen fogalmai vannak az átlagember életéről. Ezek börtönök. Hogy a reklámban mi van, az egy dolog.

Juliusxtreme 2014.02.01. 13:04:49

ti mindannyian nyomorogtok, hogy ez nektek a luxus?

Hátrányos helyzetű kaviár 2014.02.01. 14:14:10

@Juliusxtreme: Hát van pár hotelszoba, ami szarabbul néz ki ;).
De lényegében tök mindegy milyen "luxus"ak a körülmények, be vagy zárva, mint egy kísérleti patkány. Ez meg kurvaszar érzés lehet. Egyedül talán a svéd szigetbörtön tűnik lazábbnak, aztán irl meg, ki tudja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.01. 16:38:16

@Valóraváltógép: Hát nem tudom, ha ilyen panorámát "kellene" nézegetnem, valahogy kibírnám. :-)
Nem beszélve, hogy Magyarországon a szabad emberek 90 %-a szarabb helyzetben van.egy svájcifrankos hitel vajon mekkora bezártságot okoz?

Valóraváltógép 2014.02.01. 16:40:09

@geegee: "egy svájcifrankos hitel vajon mekkora bezártságot okoz?"

Ööö... Semekkorát?..

ember100 2014.02.01. 17:13:32

Heló !
Jó ez a szöveg "Az épület egyik falára ezt írták: „Minden emberi lény szabadnak születik, jogaiban egyenlő. Minden, a szabadságától megfosztott személlyel emberségesen kell bánni, tiszteletben tartva emberi méltóságát.”
Deee mi van az áldozatokkal , akiket kiraboltak , elcsalták az utolsó fillérüket .....
Velük mi lesz ? Milyen méltóságot kell ezeknek az ELÍTÉLTEKNEK megadni ??????
Dolgoztatnám őket addig amíg az utolsó forintot , centet .. vissza nem fizetik az áldozatoknak , és éljenek nyugodtan csak kenyéren és vízen .

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.02.04. 03:30:57

@Valóraváltógép: Hátőőő, szerintem meg sokkal nagyobbat.De nem kell egy véleményen lennünk.
süti beállítások módosítása