Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Kisemberek birodalma Kínában

2014. május 08. - Tokár Tamás Zalán

Kínában, Kunming közelében, van egy vidámpark, melyet úgy hívnak: a Törpék Birodalma. Chen Mingjing, ingatlan-befektető alapította, kis termetű embereknek ad munkát, a közönség naponta kétszer is élvezheti előadásaikat. A park azonban nem tudott mindenkit elvarázsolni, sok kritikát kapott a jogvédő szervezetektől. 

A park létrehozása

Néhány évvel ezelőtt, Chen Mingjing, ingatlan-befektető a vonaton utazva találkozott egy kistermetű, 90 cm magas férfival, aki elmesélte neki élettörténetét, megpróbáltatásait. Mingjinget nagyon megrendítette az, amit hallott tőle, ezért úgy döntött: segíteni fog a törpenövésű embereken. Nem sokkal később megvásárolt egy több hektáros területet Kína Yunnnan tartományában, Kunming közelében. Itt épült fel és nyitotta meg kapuit 2009 szeptemberében a Törpék Birodalma.

193838E8-974C-46B7-93EE-54238442A4FA_mw1024_n_s.png

A Törpék Birodalma nevű vidámpark Kínában, Yunnan tartományban, Kunming közelében található 

chen mingjin létrehozó.jpg

A képen (középen) Chen Mingjing, a törpenövésű embereket foglalkoztató vidámpark, a Törpék Birodalma létrehozója

A Törpék Birodalma

A park kb. 140 törpenövésű embert foglalkoztat, 19 és 48 év között, fontos kikötés, hogy nem lehetnek magasabbak 130 cm-nél. Nagy részük előadóművész, de vannak akik portásként, szakácsként, kézművesként, boltosként dolgoznak itt, vagy a háttérmunkálatokat segítő személyzet tagjai.

A park olyan, mint egy mesebeli királyság. A különféle jelmezbe bújtatott kisemberek naponta két előadást tartanak, a belépő 80 jüan (kb. 2800 Ft). Mielőtt elkezdődne az akrobatikus, énes-táncos produkció, a törpebirodalom 1 méteres királya köszönti a publikumot. A rendre és a biztonságra a király testőrsége vigyáz. A birodalom gombaházai szintén a park látványosságai közé tartoznak, a törpék persze nem itt élnek, hanem egy közeli kollégium ad nekik szállást.

király.jpeg

Középen a Törpék Birodalmának királya, mellette testőrei 

img_4880.jpg

A fellépő helyszín a Törpék Birodalmában

dwarfempire016.jpg

A fellépők a Törpék Birodalmában

gombaházak.jpg

Gombaházak a Törpék Birodalmában

tumblr_muew3vdN8G1sirxiro3_1280.jpg

Gombaházak a Törpék Birodalmában

A dwarf is seen at the 'Dwarf Empire', a dwarf theme park commune in Kunming, China.jpg

A Törpék Birodalmában kézművesek is dolgoznak

törpe bolt.jpg

A törpenövésű emberek boltokat is üzemeltetnek a park területén

tumblr_muew3vdN8G1sirxiro7_1280.jpg

A törpenövésű emberek kollégiumi szálláshelye

Kritikák és ellenvélemények

A parkot több jogvédő szervezet (pl. Little People of America, Handicap International) is támadja, úgy vélik, hogy kizsákmányolják és kihasználják a törpenövésűeket. Szerintük a Törpék Birodalma nem más, mint emberi állatkert, mely elszigeteli a fogyatékkal élőket a társadalom többi tagjától.

Az itt dolgozó kisemberek keresete havonta 1000-2000 jüan (35-70 ezer Ft) munkakörtől függően, mely valóban nem túl magas, de ez a park igazgatója szerint nem sokkal tér el az átlagfizetéstől, mely Yunnan tartományban 2500 jüan. Ugyanakkor ingyenes juttatásokat is kapnak: szállást, énekes és táncképzést valamint angol nyelvre is oktatják őket, hogy könnyebben kapcsolatba tudjanak lépni a turistákkal. A park törpéi egyáltalán nem értenek egyet a jogvédő szervezetek kritikáival. Nekik gyerekkoruktól fogva nehéz volt az életük, zaklatták, bántalmazták őket, sokukat elhagyták a szüleik és voltak, akik hajléktalanná váltak. Ők jól érzik itt magukat, jobb lett az életük, társaságra, barátokra leltek, ráadásul a Törpék Birodalma munkát és megélhetést biztosít számukra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr576135855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.05.09. 22:49:11

Aki menni akar, az biztosan el is mehet a közösségből. Semmivel sem másabb közösség, mint egy bennszülött törzs Afrikában, vagy a dél- amerikai indián törzsek. Azok is a sajátjaik között érzik jól magukat. Ráadásul ezek a kis emberek biztonságban élhetnek. Ha szanaszét élnének az jó lenne Nekik? Kizsákmányolják őket? Kit nem?

magyar bucó 2014.05.10. 06:54:05

El kellene zavarni az összeset, legyen belőlük hajléktalan munkanélküli, hogy az amerikai "jogvédők" boldogok legyenek. Idióták...
Van értelmes munkájuk, létbiztonságuk, számukra megfelelően kialakított környezet, ezzel szemben mit kínálnak az amcsik?

különvélemény 2014.05.10. 07:33:30

"A parkot több jogvédő szervezet (pl. Little People of America, Handicap International) is támadja..."

Persze, mert nyugati módon kell támogatni a kisebbséget. Át kell utalni a pénzt ezeknek az alapítványoknak, majd azok, 90% működési és médiaköltség levonása után továbbítják segííííjként a rászorultaknak.

Gera 2014.05.10. 14:43:50

@különvélemény: Nem igazán erről szól ez. Papíron, egy ideális világban teljesen igaz az, amit mondanak. Csak éppen ha a nagyon nem ideális való világban választhatnak, hogy mennek hajléktalannak az utcán megdögleni vagy vásári mutatványosnak, akin jót röhög a sok bunkó, akkor nyilván az utóbbit választják és ebben a való világban aki erre lehetőséget ad nekik, tulajdonképpen tényleg jót tesz velük. A jogvédők szokás szerint hozzák a formájukat: csak a valóságot nem veszik figyelembe.

különvélemény 2014.05.11. 18:14:16

@Gera:
Ha komolyan nézzük, akkor szellemi munkára kellene képezni őket, az a legkevésbé diszkriminatív műfaj.
Kutyát nem érdekli, mekkora egy programozó, közgazdász, vagy fizikus. Hawking is egész jól el van.

magyar bucó 2014.05.12. 05:26:30

@különvélemény: Persze, már csak az a kérdés van-e hozzá tehetsége, hajlama és a környéken van-e rá igény.

különvélemény 2014.05.12. 07:19:59

@magyar bucó:
Ez igaz, de pl. egy átlagos kiscéges könyvelőnek nem sok tehetségre van szüksége, aki meg még ahhoz is hülye, az tényleg maradjon a sowbizben.
süti beállítások módosítása