Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje

2015. május 13. - Tokár Tamás Zalán

Hollandia a virágok hazája, így nem csoda, hogy itt található a világ legnagyobb virágoskertje. A 32 hektáros területen 1949 óta tartanak virágkiállításokat egy közeli kisváros polgármesterének kezdeményezésére. Keukenhofban több száz virágtermelőnek van lehetősége bemutatni termékeit, így a tulipánok mellett még számtalan szépséges növényben gyönyörködhet az idelátogató.

mxcpkeukenhof-amsterdam.jpg

Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje (kép innen)

Keukenhof története

Keukenhof Hollandiában található, egy kisváros, Lisse mellett. Európa kertjének is szokták hívni. Egészen a 15. századig vadászterületként funkcionált. Miután 1417-ben Jacqueline hainaut-i grófnő tulajdonába került, fűszereket és zöldségeket kezdtek el itt termeszteni a Teylingen kastély konyhája számára. (A név is innen ered, a keukenhof jelentése konyhakert.)

mxcpkeukenhof-netherlands-map.jpg

Keukenhof Hollandiában található, egy kisváros, Lisse mellett (Kép innen) 

 

mxcp640px-jacoba_van_beieren_door_hollandse_school_ca_1600.jpg

Jacqueline hainaut-i grófnő (1401-1436) (Kép innen)

mxcpteylingen-rutgrink.jpg

Jacqueline hainaut-i grófnő hajdani kastélya, a Teylingen kastély romjai (Kép innen)

Keukenhof a grófnő halála után számtalanszor cserélt gazdát. A 17. században Adriaen Maertensz Block, a Holland Kelet-Indiai Társaság flottájának kapitánya birtokolta, aki 1641-ben felépítette a még ma is látható keukenhofi kastélyt. Keukenhof a 19. században esett át újabb változáson, 1857-ben Van Pallandt báró és báróné azzal bízta meg Jan David Zocher és Louis Paul Zocher kertépítészeket (apát és fiát), hogy alakítsák át a kastély körüli kerteket

portrait_of_jan_david_zocher_001.jpgmxcpportret_van_tuinarchitect_louis_paul_zocher_zittend_met_hond_unknown_20317301_rce.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan David Zocher (1791-1870) és fia Louis Paul Zocher (1820-1915) kertépítészek, akik 1857-ben átalakították a keukenhofi kastély körüli kerteket (Képek innen és innen)

1949-ben Lisse polgármestere, W.J.H. Lambooy, úgy döntött, hogy megteremti a lehetőségét annak, hogy a hollandiai és európai virágtermelők bemutathassák termékeiket, remélve, hogy ezzel a holland exportot is segíti. Lambooy virágkiállítást szervezett Keukenhof területén, amit azóta is minden évben megrendeznek.

Keukenhof napjainkban

Keukenhofban 87 fafajtát, 800 tulipánfajtát, valamint számos más virágot, jácintot, krókuszt, nárciszt, orchideát, liliomot stb. csodálhatunk meg. A 32 hektáros területen 7 millió virághagymát ültetnek el évente. Keukenhof március végétől május közepéig tart nyitva a turisták számára (idén március 20-tól május 17-ig). Összesen 15 kilométernyi gyalogút áll rendelkezésre, hogy a parkra kíváncsiak megtekinthessék a szebbnél-szebb növényeket. (Belépődíjak itt.)

mxcpkeukenhof-map.png

Keukenhof térképe (Kép innen) keukenhof-gardens-in-de-namiddag.jpg

Keukenhof a világ legnagyobb virágoskertje, területe 32 hektár (Kép innen)

mxcpkeukenhof.jpg

Keukenhof a világ legnagyobb virágoskertje, területe 32 hektár (Kép innen) mxcpkeukenhof-gardens-early-morning.jpg

Keukenhof a világ legnagyobb virágoskertje, területe 32 hektár (Kép innen)

A keukenhofi kastély egész évben látogatható, gyakran ad otthont rendezvényeknek, fesztiváloknak, valamint komolyzenei koncerteknek.

mxcpkasteel-keukenhof.jpg

A keukenhofi kastély (Kép innen)

Keukenhofban a virágtermelőknek pavilonokban is lehetőségük van megmutatni termékeiket, az Oranje Nassau Pavilonban szegfűk, a Willem-Alexander Pavilonban tulipánok és liliomok, a Beatrix Pavilonban pedig orchideák, flamingóvirágok és broméliák láthatók.

A hatalmas park nem csak vizuális élményt nyújt vendégeinek, játszóterek, éttermek, teaházak segítik a kikapcsolódást, sőt a bátrabbak még madártávlatból is megtekinthetik Keukenhofot egy sétarepülés keretében.

Vincent van Gogh-ra emlékeznek

A hollandok nagyon büszkék híres festőjükre, Vincent van Gogh-ra, akinek idén emlékeznek halálának 125. évfordulójára. Keukenhofban is őt ünneplik. Tiszteletére megalkották a 250 m2 kiterjedésű, tulipánokból és jácintokból álló arcképét, mely az Oranje Nassau Pavilion mellett virágzik.

mxcpwp-keukenhof-007.jpg

Vincent van Gogh 250 m2 kiterjedésű arcképe Keukenhofban, mely tulipánokból és jácintokból áll (Kép innen)

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr487457226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2015.05.14. 12:29:09

Micsoda veletlen, pont a mult szombaton voltunk ott, igazan kar kihagyni. Majd 5 orat nezegettunk, nem volt sok ennyi ido, kar hogy elromlott az ido.

Kyria 2016.05.10. 20:53:33

Nagyon szép lehet, remélem egyszer én is eljutok oda.

Irbisz 2016.05.11. 09:00:36

Iden is elmentünk, de most a gyerekeket otthon hagytuk (helyesebben ök mondtak hogy inkabb otthon maradnak), igy most többet lattunk :)
Ez a hely olyan, hogy ha valakinek olyan a beallitottsaga, az akar minden evben visszalatogathat oda.
süti beállítások módosítása