Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

10 ufó-észlelés az ókortól napjainkig

2019. november 20. - Tokár Tamás Zalán

Nem csak napjainkban számolnak be különös jelenségekről, a több száz, sőt több ezer éves történetek arra utalnak, hogy ufó-észlelések, már az ókorban is voltak. Az ismeretlen, azonosítatlan repülő tárgyak gyakran kerülnek a figyelmünk középpontjába, mivel szeretnénk hinni abban, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben.

1. „Három hold” az Ariminium felett – Kr.e. 122.

Kr. e. 122-ben, a Római Birodalom területén az Ariminus folyó (ma Mareccha) torkolatánál, az Ariminum kolónia felett „három hold” jelent meg. Ezeket több alkalommal is észlelték, éjjel és nappal is. Az esetről idősebb Pilinius, író és polihisztor is beszámolt, A természet históriája című enciklopédiájának 2. könyvében (II.32.). A „három hold” megjelenésére nincs pontos magyarázat, az ufó-hívők úgy vélik idegen űrhajók voltak, a szakértők egy része szerint atmoszférikus jelenség lehetett.

3_hold.jpg

Kr. e. 122-ben, a Római Birodalom területén, az Ariminum kolónia felett „három holdat” láttak több alkalommal, az esetről idősebb Pilinius, író és polihisztor is beszámolt, A természet históriája című enciklopédiájában (A kép illusztráció, a kép innen)

2. I. Piusz pápa testvérének ufó élménye – Kr. u. 150.

Kr. u. 150 körül, I. Pius pápa testvére, Hermasz apostoli atya, a Római Birodalom egyik főútján, Via Campanán járt, a délutáni órákban. Az atya szemtanúja volt annak, ahogy hirtelen felbukkant egy általa „fenevadnak” nevezett tárgy, alakja fazékhoz hasonlított, a teteje több színben popázott, időnként tüzes sugarakat lőtt ki magából. Miután a tárgy leszállt, fehér ruhás nőket látott kijönni belőle. Az esetet csak Hermasz atya látta, ezért vannak, akik megkérdőjelezik a beszámoló hitelességét.

pius_papa_testvere.jpg

Kr. u. 150 körül, I. Pius pápa testvére, Hermasz apostoli atya szemtanúja volt, ahogy egy fazékhoz hasonlító tárgy, melynek a teteje több színben pompázott és tüzes sugarakat lőtt ki magából, leszállt és fehér ruhás nők léptek ki belőle (A kép illusztráció, a kép innen)

3. „Lángoló pajzs” az égen – 776.

776-ban, a Sigiburg (ma Hohensyburg) kastély ostrománál, a frankok és a szászok csaptak össze, amikor egy különös, „lángoló pajzs” jelent meg az égen. A furcsa tárgy annyira megrémítette a szászokat, hogy elmenekültek, ezzel eldöntve az ütközet végkimenetelét. Erről egy 12. századi, történelmi és vallási eseményekről szóló kézirat, az Annales Laurissensen számolt be, melynek szerzője ismeretlen.

776.jpg

A kép az Annales Laurissensen nevű, 12. századi kéziratból van, egy különös repülő tárgyat ábrázol, mely a Sigiburg kastély ostromakor jelent meg az égen, 776-ban (Kép innen)

4. Agobard érsek könyve – 815.

Agobard, Lyon érseke, egy 815-ös esetről számolt be De Grandine et Tonitruis című könyvében, mely a városban történt. Egy napon egy furcsa hajó szállt le az égből, melynek három férfi és egy nő volt az utasa, akik azt állították, hogy a felhők birodalmából, Magoniából jöttek. A város lakosai azonban meg akarták őket ölni, de Agobardnak sikerült megmenteni a haláltól az égi jövevényeket, akiket ezután szabadon engedtek.

agobard.jpg

Agobard, Lyon érseke, azt írta le könyvében, hogy egy napon, egy hajó négy utassal szállt le az égből, akik azt állították, hogy a felhők birodalmából, Magoniából jöttek. A város lakosai meg akarták ölni a furcsa jövevényeket, de az érseknek sikerült ezt megakadályozni. (Kép innen)

5. Égi csata Nürnbergben – 1561. április 14.

Nürnbergben, 1561. április 14-én, hajnali 4 és 5 között, arra lettek figyelmesek a város lakosai, hogy, vérvörös, kékes és fekete gömbök jelentek meg az égen (valamint néhány vérszínű kereszt és egy nagy fekete lándzsa alakú tárgy is). A gömbök egy órán keresztül harcoltak egymással, amelyik lezuhant, lángba borult, majd elpárolgott. A csata végeztével a győztes fél a nap irányába távozott. A különös eseményt Hans Glaser, nürnbergi nyomdász fametszete örökítette meg.

egi_csata_nurnberg_felett.jpg

A képen Hans Glaser, nürnbergi nyomdász fametszete látható, mely arról számol be, hogy 1561. április 14-én, vérvörös, kékes és fekete gömbök harcoltak egymással levegőben, Nürnbergben (Kép innen)

6. Ufó Angliában - 1801. június 19.

Mike Covell, történész és író, ufó észlelések után kutatott, amikor egy 1801. július 11-ei újságban a Northampton Mercury-ban, egy figyelemreméltó cikkre bukkant. A lap arról számolt be, hogy az angliai Hull városában, a Humber folyótorkolatnál, 1801. június 19-én, éjfél és hajnali egy óra között, egy hatalmas kékes gömb jelent meg az égen. A gömb fénye olyan erősen világított, mintha fáklya lett volna, ez később többször is hét kis göbbé vált szét (és egyesült), majd elhalványult.  

ufo_hull_1801.jpg

Egy 1801. július 11-ei újság, arról számolt be, hogy 1801. június 19-én, éjfél és hajnali egy óra között, az angliai Hull városában, egy hatalmas kékes gömb jelent meg az égen, ami többször is szétvált és egyesült, majd elhalványult (A kép illusztráció, a kép innen)

7. Az első fénykép egy ufóról – 1871

A világ legelső fotója, mely ufót ábrázol 1871-ből való. A sztereó fénykép New Hampshire-ben készült, a Washington-hegy feletti felhők láthatóak rajta és egy hosszú szivar alakú tárgy. Egyesek úgy vélik, csupán képhibáról van szó, de vannak akik azt sem tartják kizártnak, hogy tényleg egy azonosítatlan repülő tárgyat sikerült lencsevégre kapni. A fényképet 2002-ben árverésre bocsátották az Ebay-en, 385 dollárért kelt el és Samuel M. Sherman, a Független Nemzetközi Képek társaságának elnöke tulajdonába került.

mt_w_ufo.jpg

Ez a sztereó fotó 1871-ben készült és egy hosszú szivar alakú tárgy látható rajta New Hampshire-ben, a Washington-hegy felett. Vannak, akik képhibának vélik, de egyesek azt sem tartják kizártnak, hogy tényleg egy ufót sikerült lencsevégre kapni. (Kép innen)

8. Ufók a stadion fölött - 1954. október 27.

1954. október 27-én, Firenzében, a Fiorentina – Pistoiese futballmeccs második félidejében két szivar (egyesek szerint korong) alakú repülő tárgy jelent meg a város stadionja felett 10 ezer néző szeme láttára. A jelenség akkora meglepetést keltett, hogy néhány percre meg kellett szakítani a játékot. Az égi látogatók, egy furcsa fehér, pókhálószerű anyagot hagytak maguk után, melyet az ufológusok angyalhajnak hívnak. A város több pontján is észleltek ilyen rejtélyes repülő tárgyakat, a mai napig senki nem tudott rájuk magyarázatot adni.

ufo_stadion_1954.jpeg

1954. október 27-én, Firenzében, a Fiorentina – Pistoiese futballmeccset meg kellett szakítani, mert két azonosítatlan repülő tárgy jelent meg a város stadionja felett. Az égi látogatók, egy furcsa fehér, pókhálószerű anyagot hagytak maguk után. (Kép innen)

9. A Cash-Landrum ufó incidens – 1980. december 29.

1980. december 29-én, este 9 órakor, Betty Cash, Vickie Landrum és 7 éves unokája Colby Landrum, daytoni otthonukba tartottak, amikor egy víztorony nagyságú, rombusz alakú tárgyra lettek figyelmesek. Kiszálltak az autóból, hogy közelebb is szemügyre vegyék a tárgyat, mely erős fényt és hőt árasztott ki magából. Nem sokkal később katonai helikopterek jelentek meg, üldözőbe vették az ufót, ami végül eltűnt a fák között. Néhány óra múlva a három szemtanú sugárfertőzés jeleit kezdte mutatni és kórházba került. Felhólyagosodott és megduzzadt a bőrük, Betty Cash haja hullani kezdett. Az incidens három áldozata pert indított a légierő ellen, ezt azonban 1986-ban elvesztették, mivel nem sikerült bebizonyítani az általuk leírt radioaktív jármű létezését és a katonaság felelősségét.

multicashlan.jpeg

1980. december 29-én, este 9 órakor, Betty Cash, Vickie Landrum és Colby Landrum úton hazafelé egy víztorony nagyságú, rombusz alakú tárgyra lettek figyelmesek, mely eltűnt a fák között, miután katonai helikopterek kezdték üldözni. Néhány óra múlva a három szemtanú sugárfertőzés jeleit kezdte mutatni és kórházba került. (Kép innen)

10. Fénygömbök az óceán felett – 2019. szeptember 28.

2019 szeptember 28-án, egy William Guy nevű férfi egy munkásokat szállító hajón utazott, amikor az óceán közepén, a Pamlico Sound lagúnánál, meglátott 14 lebegő fénygömböt, melyet sikerült lefilmeznie és feltette a YouTube csatornájára. A felvétel bejárta a világsajtót, még a Fox News csatorna is foglalkozott az esettel. Az ufó-hívők szerint, William Guy földönkívülieket látott, a szkeptikusok azonban úgy vélik, a haditengerészet által kilőtt fáklyák láthatók a videón. 

Gyönyörű kastélyok a nagyvilágból

Ha bokros teendőink közepette szeretnénk egy kicsit kikapcsolódni, de nincs lehetőségünk elutazni, tegyük meg virtuálisan az internet segítségével! Lazítsunk egy órát, helyezzük magunkat kényelembe és nézegessünk gyönyörű kastélyokat!

Biltmore Estate – USA, Asheville, Észak-Karolina

Az észak-karolinai Biltmore Estate, Amerika legnagyobb magánkézben levő kastélya, melyet 1895-ben építetett George W. Vanderbilt. Területe több mint 16 ezer m2, 250 szobája, 3 konyhája, 43 fürdőszobája van, valamint fedett úszómedencével, könyvtárral és bowling pályával is rendelkezik. A kastélyt egy 8000 hektáros birtok veszi körül, ebből a kert 30 hektár. A négy szintes, felvonókkal rendelkező épületet, évente több millió turista látogatja.

biltmore_estate-asheville-north_carolina-9ec5e3841b624fd4869aed9d68916e1f.jpg

Az 1895-ben épült, észak-karolinai Biltmore Estate, Amerika legnagyobb magánkézben levő kastélya, évente több millió turista látogatja (Kép innen)

Tovább

Szokatlan postai küldemények

A postai szolgáltatások nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megkönnyítsék az emberek életét. Így lehetőség nyílt arra, hogy egy csomagot eljuttassanak egy másik városba vagy országba. Többször előfordult már, hogy szokatlan küldeményeket adtak fel a postán, például egy értékes gyémántot, vagy egy bank 80 ezer tégláját. Íme, néhány meghökkentő eset, mely valóban megtörtént!

Henry „Box” Brown

Henry Brown, egy Virginiában élő néger rabszolga volt, aki megelégelte sanyarú sorsát és 1849 március 23-án megszökött. Ebben néhány jótevője és a Rabszolga Ellenes Társaság segített neki. Némi élelemmel és vízzel egy fadobozba zárták és feladták a postán. A férfi a dobozban 27 órán keresztül utazott postakocsin, vasúton és gőzhajón, míg végül megérkezett Philadelphiába. Mivel Pennsylvania államban 1847-óta tilos volt a rabszolgatartás, Henry szabad emberként lépett ki a ládából. Henry “Box” Brown később Angliába költözött, ahol családot alapított és bűvész lett egy cirkusznál.

resurrection_of_henry_box_brown.png

Henry “Box” Brown egy néger rabszolga volt, akit úgy szöktettek meg, hogy egy fadobozba zárták és feladták a postán. 27 óráig utazott, míg végül megérkezett Philadelphiába, ahol a férfi már szabad embernek számított.  (Kép innen)

Tovább

7 szerencsehozó babona

Sokan úgy hisszük, bizonyos tárgyak, állatok, emberek vagy jelenségek jobbra fordíthatják sorsunkat, például szilveszterkor malacot eszünk és megfogjuk a gombunkat, ha kéményseprőt látunk. Vajon miért tesszük ezt? Íme 7 szerencsehozó babona és eredetük!

Kéményseprő

Otthonunk védelme mindig is központi szerepet játszott. Ha az emberek nem vigyáztak, hamar odalett az házuk, a gyúlékony anyagból készült épületek könnyen lángra kaptak. Hazánkban az első kéményseprők a 16. század végén jelentek meg. Ezek az emberek nagy tiszteletnek örvendtek, így érthető a velük kapcsolatos babona kialakulása. De miért is kell megfogni a gombunkat, ha azt szeretnénk, hogy szerencsénk legyen, ha kéményseprőt látunk? A gomb, mint mágikus kör funkcionál, arra szolgál, hogy amitől félünk, attól elkerítsük magunkat.

kemenysepro.jpg

Ha kéményseprővel találkozunk és megfogjuk a gombunkat, szerencsénk lesz (Kép innen)

Pók

Ha pókot látunk az is szerencsét jelent. A pók a mohamedánok szent állata, mert a tanítás szerint, amikor Mohamednek menekülnie kellett, egy barlangban rejtőzött el Mekka közelében. Csodás megmenekülését egy keresztes póknak köszönhette, aki hálóval szőtte be a bejáratot, így üldözői nem találtak rá. Érdekes, hogy van egy hasonló történet a kis Jézusról is, őt is egy pók védte meg ugyanilyen módon, amikor el kellett bújnia családjával együtt, Heródes és katonái elől. Sőt, van egy olyan történet is, melyben egy pók, hálót sző a kis Jézus köré, hogy ne fázzon a nagy hidegben. A pók a sziú indián mitológiában is fontos szerepet játszik, hitük szerint az életet a Pókasszony fonta és minden élőlény ezen a fonálon csatlakozik egymáshoz. Ezért az indiánok, ha gyermeküket meg akarták óvni, pókhálót helyeztek a csecsemőjük bölcsője fölé.

pok.jpg

Ha pókot látunk az szerencsét jelent, a babona több nép kultúrájában is jelen van (kép innen)

Tovább

Különös lények mondákból, mítoszokból, legendákból

Mindig is kerestük annak az okát, mi miért történik a világban. A félelem az ismeretlentől, vagy a kiszolgáltatottság, arra késztetett minket, hogy használjuk a fantáziánkat. Mítoszok, mondák, legendák születtek olyan lényekről, melyek befolyásolják életünket, segítenek vagy ártanak nekünk.

Lamastu

A Lamastu a mezopotámiai mitológia szőrös testű, madár lábú, oroszlánfejű, szamárfülű démonnője. A sumérok úgy hitték, hogy ez a félelmetes lény az alvilágból származik, veszélyes a szülő nőkre és a szoptató anyákra, valamint a csecsemőikre, melyeket elragad, kiszívja vérüket és csontjaikat rágcsálja.

mxcpmeso_2002_575x924.jpg

A Lamastu a mezopotámiai mitológia démonnője, aki a szülő nőkre, a szoptatós anyákra és csecsemőikre jelent veszélyt (Kép innen)

Pazuzu

A mezopotámiai mitológia, rémisztő fejű, saskarmokkal és szárnyakkal rendelkező Pazuzu nevű démona, ijesztő külseje ellenére nem ártalmas.  A terhes anyák Pazuzut ábrázoló amulettet viseltek, hogy megvédje őket és gyermekeiket a korábban említett Lamastutól. Ezen kívül a mezopotámiaiak úgy vélték, hogy elűzi a betegségeket és meghallgatja az emberek problémáit és néha meg is oldja, ha Pazuzu épp ráér.

mxcp400px-pazuzudemonassyria1stmillenniumbce.jpg

A Pazuzu a mezopotámiai hitvilág segítő démona, a korabeli emberek hittek abban, hogy megvédi a terhes anyákat Lamastutól (Kép innen)

Tovább

Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje

Hollandia a virágok hazája, így nem csoda, hogy itt található a világ legnagyobb virágoskertje. A 32 hektáros területen 1949 óta tartanak virágkiállításokat egy közeli kisváros polgármesterének kezdeményezésére. Keukenhofban több száz virágtermelőnek van lehetősége bemutatni termékeit, így a tulipánok mellett még számtalan szépséges növényben gyönyörködhet az idelátogató.

mxcpkeukenhof-amsterdam.jpg

Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje (kép innen)

Keukenhof története

Keukenhof Hollandiában található, egy kisváros, Lisse mellett. Európa kertjének is szokták hívni. Egészen a 15. századig vadászterületként funkcionált. Miután 1417-ben Jacqueline hainaut-i grófnő tulajdonába került, fűszereket és zöldségeket kezdtek el itt termeszteni a Teylingen kastély konyhája számára. (A név is innen ered, a keukenhof jelentése konyhakert.)

mxcpkeukenhof-netherlands-map.jpg

Keukenhof Hollandiában található, egy kisváros, Lisse mellett (Kép innen) 

Tovább

10 hihetetlen ősállat

Évmilliókkal ezelőtt meghökkentően furcsa állatok éltek a Földön. Egy elefánt méretű lajhárra, vagy egy bika nagyságú rágcsálóra valószínűleg sokan kíváncsiak lennénk, de valljuk be őszintén, nem szívesen találkoznánk egy vérszomjas, 20 méteres cápával, vagy egy 50 km/órával száguldozó, gyilkos, 3 méteres futómadárral.

1. Óriáslajhár (Élt: 2 millió – 8000 évvel ezelőtt) 

Az óriáslajhár az amerikai kontinens fás és füves térségein élt. Jóval nagyobb volt a ma élő rokonainál, hossza 5-6 méter lehetett, tömege akár a 4 tonnát is elérhette. Az afrikai elefánt méretű állat, békés, kissé esetlen és lassú növényevő volt, leginkább falevelekkel táplálkozott. Az óriáslajhár kb. 8000 éve halt ki, kipusztulását valószínűleg az ember okozta, ugyanis ekkor jelentek meg az első indiánok a kontinensen.

web_-032_big_ce.jpg

A képen egy óriáslajhár élethű makettje. Ez az elefánt méretű, szelíd és esetlen állat, falevelekkel táplálkozott, valószínűleg az ember okozhatta kihalását. (kép innen)

2. Josephoartigasia monesi (Élt 4 – 2 millió évvel ezelőtt)

A valaha élt legnagyobb rágcsálófaj, a Josephoartigasia monesi maradványaira 2008-ban, Uruguayban bukkantak a kutatók. A három méter hosszú, bika méretű állat (kb. 1 tonnát nyomhatott) az erdők és tölcsértorkolatok területén fordult elő. A nagyméretű rágcsálónak nem volt túl erős állkapcsa, puha növényeket és gyümölcsöket evett. A tudósok szerint az állat az ott élő ragadozók miatt nőtt ekkorára.

mxcpalx_montagem-ciencia-roedor-2_original.jpeg

A Josephoartigasia monesi a valaha élt legnagyobb rágcsálófaj volt, a növényevő, 3 m hosszú, 1 tonnás állat, a ragadozók miatt nőtt ekkorára  (kép innen)

Tovább

10 elképesztő tó a nagyvilágból

Földünk számtalan különleges vízi csodával rendelkezik. A világ legtisztább tava Új-zélandon található, de van olyan is, melyben medúzák élnek vagy különleges színben pompázik. Azonban nem minden állóvíz alkalmas weekendezésre, a Karacsáj-tó erősen radioaktív, a Nyos-tóból pedig gyakran veszélyes mennyiségű szén-dioxid szivárog.

1. Mono-tó, USA

Mivel a kaliforniai Mono-tónak nincs lefolyása más vizek felé, sótartalma többszöröse, mint a tengereké. Annyira lúgos, hogy halak helyett sórákok és legyek élnek benne, melyek táplálékul szolgálnak az itt fészkelő költöző madarak számára (pl. ékfarkú lile, vékonycsőrű víztaposó). A tavat többször is a kiszáradás fenyegette, de 1994-ben a Kaliforniai Vízügyi Felügyelőség rendeletet adott ki a megmentésére és sikerült stabilizálni a vízszintet.

761_1mml_449_londie_g_padelsky.jpg

A kaliforniai Mono-tónak nincs lefolyása, ezért annyira sós és lúgos, hogy halak helyett sórákok és legyek élnek benne, melyek táplálékul szolgálnak a közelben fészkelő költöző madarak számára. A képen látható különös alakzatok is a tó magas sótartalmának köszönhetőek. 

2. Kék-tó, Új-Zéland

Az új-zélandi Kék-tó a világ legtisztább tava, erre 2011-ben jöttek rá a kutatók, amikor műszerekkel megvizsgálták és megállapították, hogy látótávolsága 80 m. Ez annak köszönhető, hogy a tavat a Constance-tó táplálja, olyan hajszálrepedéseken keresztül, melyek vízszűrőkként is funkcionálnak. Autóút nem vezet a tóhoz, ezért aki meg szeretné tekinteni, annak részt kell vennie egy több napos, kb. 80 km hosszú körtúrán a Nelson Lakes Nemzeti Parkban.

blue-lake-and-upper-sabine-valley-e1319423939283-jpg.jpg

Az új-zélandi Kék-tó a világ legtisztább tava, látótávolsága 80 m

kek-to-10.jpg

Az új-zélandi Kék-tó a világ legtisztább tava, látótávolsága 80 m

Tovább

Történelmi személyekkel kapcsolatos furcsaságok, érdekességek

Tényleg Nero gyújtotta fel Rómát? Valóban Napóleon és katonái rongálták meg a Szfinx orrát? Betegség vagy gyilkosság áldozata lett Mozart? Mi köze volt Freudnak a kokainhoz? Íme néhány, történelmi személyekkel kapcsolatos tény, tévhit és rejtély, melyen elgondolkodhatunk.

Nero, az őrült római császár (37-68)

Az 54 és 68 között uralkodó Nerót, az őrült császárként szokták emlegetni és nem véletlenül. Senkit sem kímélt, megölte anyját, testvérét és terhes feleségét. Cirkuszi játékokat és versenyeket rendezett a saját dicsőítésére. Gyakran énekelt, a közönségnek pedig kötelező volt végighallgatni őt, ilyenkor még a város kapuit is bezárták. Persze ennek ellenére sokan próbáltak megszökni a borzalmas előadások elől, volt aki halottnak tetette magát, hogy kijusson Rómából. 67-ben Nero indult az olimpiai játékokon is, ahol kocsihajtó versenyt nyert (nem volt nehéz dolga, hiszen egyedül állt rajthoz). A legenda szerint ő gyújtotta fel Rómát, sőt, még hegedült is miközben a házak a lángok martalékává váltak. A történészek azonban más véleményen vannak, úgy vélik, nincs semmi bizonyíték arra nézve, hogy Nero okozta volna a tűzvészt, ráadásul még hegedű sem létezett akkoriban. 68-ban lázadás tört ki Nero ellen, aki inkább önkezével vetett véget életének, mint hogy kivégezzék. 

mte1oda0otcxnzm2ntmyndkz.jpg

Nero (37-68) 54 és 68 között volt római császár, őrült viselkedése lázadáshoz vezetett, mely véget vetett hatalmának. A legenda szerint ő gyújtotta fel Rómát 64-ben, de ez a történészek szerint nem bizonyítható.

Tovább

10 emberi teljesítmény, mely kiérdemelte az Ignobel-díjat

Az Ignobel-díjat a Harvard Egyetem Annals of Improbable Research nevű tudományos humorlapja osztja ki minden évben 1991-óta, ez voltaképpen a Nobel-díj paródiája. Azok kapják, akiknek tudományos tevékenysége, kutatási eredményei viccesek és/vagy használhatatlanok. Íme néhány szokatlan dolog, melyet Ignobel-díjjal jutalmaztak! 

1. A bálnák orrváladékát begyűjtő szerkezet (műszaki Ignobel-díj, 2010)

A 2010-es műszaki Ignobel-díj egy közös angol-amerikai kutatási projekt eredménye volt. Karina Acevedo-Whitehouse, Agnes Roche-Gosselin és Diane Gendron célja az volt, hogy megismerjék különféle bálnafajok légzési rendszerében lévő baktériumflórákat. A csapat egy távirányítással működő, Petri-csészékkel és sterilizált műanyag lapokkal felszerelt kis helikoptert irányított az állatok közelébe és így gyűjtötte be a bálnák kifújt permetében lévő orrváladékot.

whale682_1136629a.jpg

Egy angol-amerikai tudóscsapat egy kis távirányítható helikopter segítségével gyűjtötte be a bálnák orrváladékát. Ezért 2010-ben műszaki Ignobel-díjat kaptak.

Tovább