Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

10 különös település a nagyvilágból

2014. szeptember 25. - Tokár Tamás Zalán

A különös településeknek se szeri, se száma, a világ tele van ilyen helyekkel. Nem kell vallásosnak lennünk ahhoz, hogy elhiggyük, a Pokol tényleg létezik, mert az Egyesült Államokban valóban van egy Hell nevű kisváros. Vagy itt van például  Nara, ahol az utcákon szabadon sétálgatnak a szarvasok, vagy egy brazil falucska, melyben csak nők élnek. De ha elmegyünk Marokkóba, még egy kékben pompázó várost is megtekinthetünk. 

1. Nara, Japán

Nara, a japán város utcáin több mint ezer szikszarvas sétál teljesen szabadon és zavartalanul. A helyi legenda szerint egy istenség, Takemikazucsi-no-mikoto, egy fehér szarvas hátán jelent meg a településen. Ettől kezdve az állatot nagy tisztelet övezte, tilos volt bántani, megöléséért egészen 1637-ig halálbüntetés járt. A második világháború után már nem szentként tisztelték, hanem védetté nyilvánították. Nara szarvasai egyáltalán nem félnek az embertől, etetni is lehet őket, a Nara Parkban még „szarvas kekszet” is árusítanak. 

Hostel in Kyoto, deer in Nara2.jpg

Egy japán város, Nara utcáin szikszarvasok sétálgathatnak zavartalanul, régebben szentként tisztelték, mert egy legenda szerint egy istenség szarvasháton jelent meg itt   

2. Chefchaouen, Marokkó

Chefchaouen, Marokkó északkeleti részén található, 1471-ben alapították, régen erődvárosként funkcionált, érdekessége, hogy kékben pompázik. Azért ez a szín dominál, mert korábban itt élő zsidók így akarták szimbolizálni Isten hatalmát. A hagyomány megmaradt, a lakosok nem csak kívül, de gyakran belül is kékre pingálják otthonaikat.

Chefchaouen-cidade-azul-marrocos-.jpg

Marokkó kék városa, Chefchaouen, azért ez a szín dominál, mert a korábban itt élő zsidó lakosság ezzel akarta szimbolizálni Isten hatalmát 

chefchaouen_504247.jpg

Marokkó kék városa, Chefchaouen, azért ez a szín dominál, mert a korábban itt élő zsidó lakosság ezzel akarta szimbolizálni Isten hatalmát 


3. Nedzsef, Irak

Nedzsef egy kb. 600 ezer fős iraki település, a síiták egyik legszentebb városa. Itt található a világ legnagyobb temetője, melynek területe 1485,5 hektár. A Wadi Al-Salaamba vagyis a Béke Völgyébe 1400 éve temetik a síita iszlám hívőket.

mxcpwadi-us-salaam-1%25255B2%25255D.jpg

Nedzsef, a síiták egyik legszentebb városa, itt található a világ legnagyobb temetője, Wadi Al-Salaam, mely 1485,5 hektáron terül el

mxcpwadi-us-salaam-5%25255B2%25255D.jpg

Nedzsef, a síiták egyik legszentebb városa, itt található a világ legnagyobb temetője, Wadi Al-Salaam, mely 1485,5 hektáron terül el

4. Coober Pedy, Ausztrália 

A dél-ausztráliai Coober Pedy területén 1915-ben opállelőhelyre bukkantak, ezután sokan jöttek ide bányászni és letelepedtek. Mivel a kisváros félsivatagos területen fekszik és nyáron elviselhetetlen a hőség, a lakosok nagy része a föld alá építkezett. A település az opálbányászat mellett turizmusból tartja fenn magát. Coober Pedy látványosságai közé tartoznak opálbánya múzeumai (Umoona Opal Mine & Museum; Old Timer's Mine), a Josephine's Gallery & Kangaroo Orphanage nevű kenguruárvaház, valamint számos föld alatti templom, üzlet, bár és galéria áll rendelkezésre. További érdekesség, hogy 1985-ben itt forgatták a Mad Max harmadik részét.

Coober Pedy Australia.jpg

Mivel dél-ausztráliai Cooper Pedy félsivatagos területen fekszik és nyáron nagy a hőség, lakosainak nagy része a föld alá építkezett

616421-fbd0ab6c-1aa8-11e3-b22c-8bcff1edcebd.jpg

A dél-ausztráliai Cooper Pedy-ben kenguruárvaház is működik

5. Neft Dashlari, Azerbajdzsán

Bakutól 100 kilométerre, a Kaszpi-tengeren található Neft Dashlari, a város, mely egy olajfúró platformra épült az 1940-es évek végén. Az újabb olajlelőhelyek feltárásával a település is folyamatosan növekedett, ma már parkokkal, könyvtárakkal, kórházzal, pékségekkel, művelődési központtal és 300 km úthálózattal rendelkezik. Egyvalamivel azonban nem számoltak: az idő múlásával. A hatalmas olajfúró platform 75%-ban elkorrodálódott.

185enceasnjzvjpg.jpg

Neft Dashlari egy azerbajdzsáni, olajfúró platformra épült, nagy kiterjedésű város a Kaszpi-tengeren

6. Noiva do Cordeiro, Brazília

Noiva do Cordeiro egy 600 fős brazil falu, ahol csak nők élnek. Többségük 20 és 35 év közötti hajadon, de akad közöttük néhány férjes asszony is (hozzájuk is csak látogatóba mehetnek férjeik). A települést Senhorinha de Lima alapította 1891-ben, miután kitagadta evangélikus felekezete, mert elhagyta a férjét. A falu szépen gyarapodott, egyre több hölgy csatlakozott Senhorinhához. 1940-ben egy evangélikus lelkész, Anisio Pereira feleségül vett egy helyi lányt és ezzel megváltozott a falu lakóinak élete is. Perieira szigorú szabályokat vezetett be, megtiltotta a zenehallgatást, az alkoholfogyasztást és azt is, hogy a nők levágják a hajukat. Miután a lelkész 1995-ben meghalt az itt élő hölgyek elhatározták, hogy soha többé nem hagyják, hogy a férfiak beleszóljanak az életükbe.

Noiva-do-Cordeiro-village-de-fille-Bresil.jpg

Noiva do Cordeiro egy brazil falu, ahol csak nők élnek 

7. Hell, Michigan állam, USA

Hell nem egy szokványos kisváros, ugyanis nevének jelentése: Pokol. Hogy miért így hívják a települést? Erre nincs pontos magyarázat, több történet is kering ezzel kapcsolatban. Az egyik verzió szerint maga a város alapítója, George Reeves találta ki ezt a nevet a 19. században. A másik lehetséges magyarázat az, hogy a német telepesek miatt hívják így ezt a helyet, akik gyakran mondogatták a városra, hogy „so schön hell ” vagyis „olyan szép fényes”. 

20120930_172557.jpg

USA, Michigan államban van egy Hell vagyis Pokol nevű település

8. Setenil de las Bodegas, Spanyolország

Setenil de las Bodegas azért különleges, mert épületei a sziklákba vájva és a sziklák között helyezkednek el. A települést a mórok kezdték el így építeni a 12. században, hogy megvédjék magukat. Sokáig képesek voltak visszaverni a támadásokat, de végül 1488-ban a spanyoloknak sikerült elfoglalniuk az erődvárost. Mai nevét a 15. században nyerte el, amikor a keresztény telepesek a mandula és oliva ültetvények mellett szőlőültetvényeket is telepítettek. Setenil de las Bodegas kiváló húsipari termékeivel szerzett hírnevet, de éttermei, cukrászdái, bárjai is remek színvonalúak.

setenil-de-las-bodegas-11.jpg

Setenil de las Bodegas épületei a sziklába vájva és a sziklák között helyezkednek el, a mórok építették így a 12. században, hogy megvédhessék magukat a támadásoktól

9. Centralia, Pensilvanaia állam, USA

Centralia valaha virágzó bányaváros volt, de mára elnéptelenedett az emberi gondatlanság miatt. 1962-ben a város vezetése úgy rendelkezett, hogy meg kell szabadulni a fölösleges szeméttől. Az önkéntes tűzoltók a régi bányajáratokban gyújtották meg a hulladékot, de szakszerűtlenül oltották el. A tűz miatt elkezdett izzani a föld alatt lévő antracitszén és tovább terjedt a föld alatti elhagyott bányajáratokban. Észrevették a tüzet, de nem sikerült eloltaniuk. Úgy döntöttek, nem próbálkoznak tovább, mert arra számítottak, hogy magától is megszűnik az izzás. Tévedtek. A föld alatti tűz egyre több bajt okozott. Felforrósodott az üzemanyag a benzinkút tartályaiban, mérges gázok törtek a felszínre és megrepedeztek az utak. 1984-ben kitelepítették az embereket a városból, de voltak akik ezek után is maradtak. (A 2013-as adatok szerint még heten élnek itt). Napjainkban 1,6 négyzetkilométeren ég a szén a föld alatt és lehet, hogy még több száz évig nem fog kialudni.

centralia-24.jpg

A Centrália alatt lévő szénkészlet folyamatosan ég, ezért mérges gázok törtek a felszínre, az utak pedig megrepedeztek

centralia-7.jpg

A Centrália alatt lévő szénkészlet folyamatosan ég, ezért mérges gázok törtek a felszínre, az utak pedig megrepedeztek

10. Sandu'ao, Fujian tartomány, Kína

Sandu’ao egy több mint ezer éves kínai falu, mely Fujian tartományban a tengeren lebeg. A házakat fából és bambuszból készült alapra építik, ezt bevonják műanyag hordókkal és PVC-habbal, hogy ellenállóbb legyen. A furcsa, önellátó falunak van saját postája, boltja és étterme is. Az itt lakók halászattal és óceángazdálkodással keresik a kenyerüket, jelenleg Sandu’ao Kína legnagyobb tengergyümölcsei-forgalmazója.

2.jpg

Sandu’ao egy több mint ezer éves kínai falu, mely a tengeren lebeg

Sanduao-floating-village-550x550.jpg

Sandu’ao egy több mint ezer éves kínai falu, mely a tengeren lebeg

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr806732141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.09.26. 19:54:40

Nagyon érdekes "tudósítás", fotókkal illusztrálva. Köszönöm!

Tokár Tamás Zalán 2014.09.26. 21:46:16

@micsoda?: Köszönöm, örülök, hogy tetszett! @sutyerák: Köszi, igen, Kowloon Walled City története is érdekes!:)

csapos1 2014.10.05. 23:40:49

klasz

de hell nevű település norvégiában is van, és azon a nyelven nem pokol-t jelent
az csak véletlen egybeesés
süti beállítások módosítása