Érdekességek, történetek, látnivalók

Érdekes Világunk

Érdekes Világunk

Rjukan tükrei és a Gunnerside-akció

2014. február 26. - Tokár Tamás Zalán

Rjukan egy több szempontból is különleges kisváros. Egyrészt arról híres, hogy a második világháború alatt itt működött Európa egyetlen nehézvízgyártó üzeme, mely ellen 71 évvel ezelőtt, 1943. február 27-én, vakmerő merényletet követtek el norvég ellenállók, ezzel is akadályozva a német megszállók atombomba előállítási terveit. Másrészt azért érdekes ez a település, mert fél évig nem éri napfény a közeli hegyek miatt. A városnak a problémára több mint 100 év után, tavaly októberben sikerült megoldást találni, tükrök segítségével.

Városalapítás

Rjukan Norvégiában, Telemark megyében, a Vestfjord völgyben található. A kisváros akkor jött létre, amikor Sam Eyde, norvég mérnök, 1905-ben létrehozta a Norsk Hydro vállalatot, melynek egyik üzeme a közelben lévő vízesés energiáját felhasználva kezdett el műtrágyát gyártani. A Norsk Hydro számos embernek adott munkát, a város folyamatosan gyarapodott és egy évtizeddel később már több mint 10 ezer ember élt itt (ma kb. 3400).

mxcpsydnorgekart.gif

Rjukan, Norvégiában, Telemark megyében

mxcpRjukanfossen_1_050707_large.jpg

A Rjukan-vízesés 

mxcp3194940590.jpg

Sam Eyde (1866-1940), a Norsk Hydro alapítója

Fél évig sötétségben

Rjukan fejlődő iparváros lett, de lakóinak azzal kellett szembesülniük, hogy a hegyek elhelyezkedése miatt fél éven keresztül – szeptember végétől március közepéig – a település folyamatos árnyékban van. Sam Eyde igyekezett megoldást találni a problémára, úgy gondolta, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha tükrök segítségével kapna napfényt Rjukan (az ötlet a Norsk Hydro egyik munkásától, Oscar Kittelsentől származott), de ezt akkor még nem lehetett technikailag kivitelezni. Ehelyett 1928-ban megépítette Észak-Európa első felvonórendszerét, mely olyan magasra szállította az utasokat, hogy láthassák a Napot a kritikus hónapokban is. A rjukani Krossobanen még ma is működik:

Nehézvízgyártás, Gunnerside-akció

A település 1934-ben váltott át műtrágyakészítésről a nehézvízgyártásra. A második világháború során Rjukan létfontosságúvá vált, mivel Európában egyedül itt állítottak elő nehézvizet, mely fontos eleme lett az atombombának. 1940-ben a németek elfoglalták Norvégiát és így megkaparintották Rjukan Vemork nevű gyárát is.

A szövetségesek tudták, hogy a németek az atombombán dolgoznak, ezért úgy döntöttek, hogy mindenáron megakadályozzák őket abban, hogy elkészüljenek a „csodafegyverrel”. 1942-ben a Freshman-akció kudarcot vallott, miután két vontatott vitorlázó repülő lezuhant. A Gunnerside-akcióra 1943. február 27-én került sor. Hat Angliában kiképzett norvég kommandós hajtotta végre: Joachim Holmboe Rønneberg, Knut Haukelid, Fredrik Kayser, Kasper Idland, Hans Storhaug és Birger Strømsheim. (Az akció tervezőjét Leif Tronstadnak hívták.) Sikeresen felrobbantották az üzemet majd szerencsésen átjutottak Svédországba. A németeknek nagy veszteségeket okoztak ezzel, több mint egy év kellett ahhoz, hogy helyreállítsák a gyárat, végül nem sikerült elkészíteniük az atombombát. A Gunnerside-akciót 1965-ben megfilmesítették Telemark hősei címmel.

 

ssd.jpg

A Gunnerside-akció végrehajtói és tervezői

NorwegianHeavyWaterSabotage.jpg

A Gunnerside-akció emlékére felállított viaszszobrok

A Vemork 1971-ig működött, 1988-ban múzeummá alakították.

ere.jpg

A Norsk Hydro rjukani nehézvíz gyártó üzeme, a Vemork, 1935-ben

dfdf_1.jpg

A Norsk Hydro rjukani nehézvíz gyártó üzeme, a Vemork, mely napjainkban múzeumként funkcionál

Tükrökkel a sötétség ellen

Egy helyi művész, Martin Andersen, 2005-ben úgy döntött, hogy megvalósítja Sam Eyde és Oscar Kittelsen régi, tükrös elképzelését. Bár nem volt olcsó – 5 millió koronába került (kb. 180 millió forintba) – de a mai technikai feltételekkel már meg lehetett valósítani a napfény irányítását. A kisváros északi oldalán lévő hegyoldalra, 3 db számítógép által vezérelt, a Napot folyamatosan követő, 17 m2-es tükröt állítottak. A szerkezet 2013. október 30-án lépett működésbe, a kisváros főterét világítja meg 600 m2-en. Bár aznap a helyiek óriási ünnepséget rendeztek, bizonyára nagyon várják már a márciust, amikor végre Rjukan teljes egésze hozzájuthat a Nap éltető sugaraihoz… 

fd_1.jpg

A tükrök, melyek Rjukan főterét világítják meg a sötét hónapokban

url_21.jpg

Rjukan főtere

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesvilagunk.blog.hu/api/trackback/id/tr935834434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.02.27. 13:44:29

Szia. az index címlapján úgy van kinnt az ajánló, hogy a norvég ellenállás hajtotta végre az akciót, peig emlékeim szerint a szabad norvég haderő emberei, a norvég elelnállás segítségével:)

Találtam a blogon több nagyon jó cikket is, fogom ajánlani.

Nem lehetne oldaltörést betenni a bejegyzések első bekezdése után?
Nekem itt az egész blogooldalt egyben kiadta Chrome, és így végig kell az egészet görgetnem, ha meg akarok találni valamit.

Tokár Tamás Zalán 2014.02.27. 19:03:14

@Hiryu 2,0: Köszönöm a tanácsot! :) Majd átgondolom, hogy lehetne áttekinthetőbbé tenni a blogot!

Dester 2014.02.27. 20:55:46

<!--more-->

Az első sort tedd be az első bekezdések után a forrásba.
És kevesebb címke néha több.

nickM 2014.02.27. 21:05:09

@Tokár Tamás Zalán: Légy szíves! :) FF-ban is hasonló - minden cikket végig kell görgetni teljes egészében, hogy eljusson az ember a következőig. (Mondjuk legalább nincs annyi kép, mint a fk-on, így gyorsabban betöltődik, de olvasói szempontból zavaró.)
(A blog meg ment a kedvencekbe :) )

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.02.27. 21:49:14

Szintén a hegyek miatt nem tudták az Angol bombázók elintézni a gyárat.

Tokár Tamás Zalán 2014.02.28. 00:06:37

@Hiryu 2,0: @Dester: @nickM: Kedves Blogolvasók! Köszönöm szépen tanácsotokat! Megcsináltam az oldaltörést az összes posztomnál, valóban áttekinthetőbb így! Jó olvasgatást! ;)

u.i.: Ígérem csökkenteni fogom a címkék számát is!
süti beállítások módosítása